Ahoj, chci taky reagovat, a to na spekulace o uměle vyvolaném problému, s kterými vysloveně nesouhlasím. Problém zde jistě je. Své následující poznatky jsem napsal před dost dlouhým časem do vlákna se sergejem ROCO. Mám totiž 021-čku analog z druhé série a problémy se škubavou jízdou u mě opravdu nastaly, a protože se problémy objevily už u první série Sergeje, tak jsem hledal nápovědu v příslušné diskusi. Dovolte mé poznatky:
Problém byl zde popsán: odběr proudu lokomotivou byl nezvykle velký (cyklicky mi blikala na zdroji dioda při omezení proudu u 0,4A, frekvence byla úměrná rychlosti lokomotivy), tlumivky i cestičky na plošném spoji se šíleně hřály.
Jak jsem pokračoval: Nezajíždel jsem dále, protože na to jsem dost opatrný a raději hledám příčinu než začnu něco ničit.
Co pomohlo: Nekolikeré provedené důkladné vyčištění komutátoru a správné usazení uhlíků. Při čistění vypadalo SPOUSTA!!!! úlomků uhlíků. Až napočtvrté jsem vyházel všecky... Problémy zmizely nadobro.
Výsledek úvah:1. Dle mě je největší problém a nejpravděpodobnější vysvětlení je ve špatném usazení uhlíků z výroby. Nesprávně postavený uhlík dokáže chvilkově zkratovat lamely komutátoru (blikání LED), zkratový proud pak zahřívá tlumivky. Ten kdo bude dbá rad výrobce o zajíždění tak uhlík hobluje a problém může (ale nemusí) zmizet v důsledku jeho zhoblování. Zhoblování uhlíku v nesprávném směru ale jistě není žádoucí. Zbytky uhlíku jízdě také nepřidají, to může snadno vysvětlit zhoršení jízdních vlastností modelů až po čase, po čase se u špatně postaveného uhlíku vytvoří úlomky a ty pak narazí na uhlík, to zmenší odpor mezi lamelami, model zpomalí. Jakmile se úlomek posune dál, model opět zrychlí.
2. Další neznámou je tekutina v komutátoru, zde si nejsem jist zda je to mazadlo nebo nějaká pasta, která se tam dostala stečením z plošného spoje (možné je i podpoření teplem namáhaného plošného spoje). Dle vyjádření skupiny diskutujích (jíž věřím, ale u mě se to neprojevilo) totiž pomohlo odstranění pasty z DPS, u mě to teda nepomohlo.
Popisované problémy Sergeje velmi úzce souvisí s Brejlovcem, protože ten má k mému vzteku naprosto stejný motor, naštěstí se kolísání u mého kusu zatím neprojevilo, což může být indikátor dobře postavených uhlíků. Když si vezmete, jak blbě se tam ty uhlíky dávají a jak těžké je přesně usadit, myslím, že s těmi uhlíky moc daleko nejsem... Můj názor je takový, že ať je s příčinou jakkoli, tak mě štve, že se vůbec špatné motory dostaly do prodeje. Nikdo z nás není placen za testování cizího modelu, osobně ale pochybuju, že samo ROCO o tom vědělo od začátku. Teď to možná stále neví (nedostatek reklamací, i já jsem opravoval sám) a jen tupě reklamuje s tím, že je to ještě v normě, nebo (hůř) možná už ví a mlčí a nebo (nejhůř) mlčí, neví a radši nechce vědět. Tento problém se zkrátka neprojevuje hned a výrobce(spíše zadavatel výroby a tuto chybu má u mě velké mínus) netestoval více modelů na okruhu delší čas v kuse jako my. Dá se tušit proč - protože dosud se taková závada neprojevila (o podobných problémech v minulosti nevím). Sám co nepředpokládám, netestuju. Ale to, že změnili motor určitě věděli, přesto netestovali (nebo testovali nějaké poctivě sestavené kusy) a bohužel pro nás modeláře už netestovali výběr ze sériových modelů. Předpokládám, že je honil čas aby to dodali co nejdřív do prodeje a na nějaké testovaní čas nebyl. Na to ale platí přísloví: Práce kvapná.... Ale ať nehážu černotu jen na ROCO, tak já osobně měl smůlu i na předchozí dva modely od Tilliga: 555.1 zadřený podvozek v tendru a hektorovi těžce házela náprava (dvojí reklamace)... Ať tedy žije CHINA EXPORT a doufám, že se z toho nezblázníme

PS: zajíždění je podle mě k ničemu, buď to jede relativně dobře od začátku nebo ne. Model jistě sedne, ale změna po záběhu by měla být řekněme jednotky procent, ne z 0 na 100!!!