Reklamace Roco

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti TT (1:120).

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., radekkrupka

Re: Reklamace Roco

Příspěvekod user_241 » ned 27 úno, 2011 1:08 pm

Také se podělím se o své zkušenosti. Za poslední rok jsem si pořídil 4 TT lokomotivy (3x Roco a 1x Tillig) a bez problému je jen jedna z nich. Tedy 25% úspěšnost :-(

Brejlovec Roco T478.3082 analog:
Včera jsem se pustil do zkoušení a záběhu této lokomotivy. Nemám teď kolejiště, tak jsem postavil malý ovál ze setu T334. V prvních chvílích vypadalo vše dobře. Najednou v Brejlovci luplo výrazně zpomalil, ale otáčky motoru se nezměnily. V oblouku se zastavil úplně. Kola prokluzovala. Zjistil jsem, že přestal fungovat pohon náprav jednoho podvozku, a to toho s bandážovanou nápravou. Vzpomněl jsem si, že tu kdosi něco psal o nedocvaknutých krytech převodů. Mašinu jsem tedy rozebral a opravdu u jednoho podvozku nebyl domáčknutý kryt převodovky, což způsobovalo že šnek vedoucí od motoru nezapadal do ozubeného kola převodovky. Chtěl jsem kryt domáčkout, ale vůbec to nešlo. Náseldovalo tedy další rozebírání. Zjistil jsem, že ani kryt docvaknout nelze. Vadil tomu nějaký výstupek. Asi zbytek po odlévání. Viz. foto. Byl jsem na vážkách, zda opravit nebo reklamovat. Nakonec jsem vzal jehlový pilník a výstupek upiloval. Díl byl spojen s lokomotivou drátky. Neměl jsem k dispozici páječku, tak jsem zbytek lokomotivy zabalil do papírového kapesníku, abych ho ochránil od pilin. Naštěstí materiál není tvrdý (asi dural), šlo to dobře. Potom jsem model sestavil. Další překvapení na mě čekalo, když jsem lokomotivu postavil zpátky na koleje. Nic, ticho jen svítila. Netočil se motor. Znova jsem to rozebral. Při rozebírání jsem asi přihnul jeden kontakt vedoucí k motorku. Tohle řešení mi nepřijde šťastné. Proč to také není spojené připajeným drátkem? Jistě by to bylo spolehlivější.
Pak jsem konečně udělal doporučený záběh. Během prvních 30 minut lokomotiva pozvolna zpomalovala a zpomalovala. Žádné cukání nebo kolísání. Prostě pozvolna sama ubírala plyn. Pak se dokonce úplně zastavila. To zafungovala nadprodudová ochrana trafa Mehano. Měla by fungovat při 0,4A. Zkusil jsem to znovu a zastavila zase. Donesl jsem tedy FZ1 a pokračoval v jízdě. Brejlovec chvíli jezdil dál těžkopádně, to už měl za sebou cca 40 minut záběhu. Pak začal opět pozvolna zrychlovat. Pocitově začal jezdit jakoby lehce, ale občas se začalo objevovat zakolísání, které tady mnozí z vás popisují. Jezdil jsem dál a kolísání se jakoby uplně vytratilo. Nechal jsem mašinu odpočívat. Pak jsem ji pustil znovu a bohužel je to zpět. Nyní má naježděné asi 3h a otáčky motoru stále občas zakolísají a pojezd je poměrně hlučný.

Roco T679.1021:
Tenhle Sergej se v mém případě také nepovedl. Zklamán jsem byl hned po vybalení. Plošina, která je nad světly na čele lokomtivy byla zdefromovaná, jakoby jí někdo zmáčkl do kleší a udělal na ní zub. Že to je z výroby, bylo poznat podle toho, že bílá linka na hraně té pološiny hezky zub kopírovala. Jízda také stála za houby. Převody stašně drnčely. Mám ještě 006, takže jsem měl možnost srovnání. Prodejce mi model beze všeho vyměnil. Nový se zdá být v pořádku.

Po těchto zkušenostech jsem si nakonec ani nepořídil letohradského Sergeje. Z modelů nemám vůbec radost, spíš takové smíšené pocity. Nejsem počítač nýtů a věčný remcal, jako nělteří tady, ale tyhle chyby mi vadí.
I když nemám teď kolejiště, znovu pořádně provětrám i oba Roco Sergeje, co mám, abych zjistil, zda jsou opravdu v pořádku.

Myslím, že neděláme dobře, že se snažíme modely si sami opravovat. Měli bychom to výrobci hodit na hlavu, ať konečné má tu správnou zpětnou vazbu a problémy řeší. Jen mě mrzí, že tím asi upřiděláme práci prodejcům, kteří jsou v tom nevinne.
A stejně nevěřím vůbec tomu, jak se v tomto vlákně píše, že by o problému zatím u Roca nevěděli, evidentně problémy nejsou ojedinělé (zatloukat, zatloukat...).
Přílohy
roco-T478.3082-podvozek-m.jpg
roco-T478.3082-podvozek-m.jpg (46.86 KiB) Zobrazeno 6755 krát
user_241

Příspěvekod miroslav lengyel » ned 27 úno, 2011 1:25 pm

Promiňte chlapi,že sem takto vstupuji,ale jak to tak čtu,tak mi to prostě nedá.Připadám si,že jsem se vrátil v čase tak 20 let zpátky.To se také vyráběly výrobky DD-dodělej doma :D ,ale nic jiného nebylo možné sehnat,tedy téměř.Dnes si myslím,že není nutné si tohle nechat líbit.Poslal bych to pronto zpět,ať si takový šunt strčí do nosu. :twisted: Dělám H0 a mám mašiny jak od Roca,Trixe atd.,ale o nějakém zajíždění jsem neslyšel.Že se některé mašiny po nějaké době stiší,zejména ty starší konstrukce převodů(hodinářský strojek),to ano,ale aby to takhle blblo,s tím jsem se nesetkal.Naposled pamatuji,že se zajížděly Škodovky,Žigulíci atd. :lol: :lol: I když budu hodně vzpomínat na staré stroje od Pika nebo BTTB,které jsem také vlastnil,tak jsem prostě mašinku koupil,postavil na plechové koleje a mašina jezdila.Hodně úspěchů při reklamacích přeje Míra
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
miroslav lengyel

Příspěvekod nalini » ned 27 úno, 2011 2:57 pm

Pokud jde ještě o ten záběh, tak v "téčku" ho doporučují téměř všichni výrobci. Prostě 15-30 minut jedním směrem a to samé zpátky. Určitou logiku to má, sednou si převody, obrousí uhlíky, ... prostě je to stroj. Když se podívám třeba do manuálu Roco BR 44 v H0, tak to tam je taky, dokonce 2 x 30minut. Chápu ale, že někdo manuály nečte vůbec a už vůbec to neumlouvá všechny výše popisované projevy. Zajímavé je, že v H0 tyto problémy nikde komunikovány nejsou. Ví někdo, jak se třeba liší k o n c e p č n ě Roco motorky H0 a TT, vyrábí si je Roco samo, nebo někde nakupuje ... :?:
nalini

Příspěvekod miroslav lengyel » ned 27 úno, 2011 3:36 pm

Tak jsi mi nasadil brouka do hlavy a šel jsem pročíst všechny návody :D .Mám od Roca 3 mašiny a ve všech návodech se píše,to co uvádíš.Od Trixe mám jednu,tam ani slovo a u Fleische(6 mašin) také nic.Ty návody od Roca jsem pročítal pouze z toho důvodu,kam co přilepit :lol: ,což na první stránce není.U Fleische není v podstatě vůbec nic,pouze upozornění,že tento výrobek není pro děti do 3 let :mrgreen: a pak obrázek kam kápnout olejíček. :D Nicméně mašiny fungovaly vždy bez problému od první minuty provozu a to mám pouze parní trakci.Míra
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
miroslav lengyel

Příspěvekod radekkrupka » ned 27 úno, 2011 4:14 pm

miroslav lengyel píše:Naposled pamatuji,že se zajížděly Škodovky,Žigulíci atd. :lol: :lol:

Sorry za off topic, ale i dnešní auta se "zajíždějí", jenom se o tom tolik neví... Kadždému nově vyrobenému autu svědčí, když s ním první desítku(y) tisíc najezdíš delší plynulou jízdou mimo město a spíše více než méně plynu je žádoucí... samozřejmě to neznamená, že pokud to neděláš tak to auto se rozsype, ale jistá analogie s modely tu je.

To co se projevuje u Roco je ale jakási zásadní "tajemná" chyba v konstrukci - jak se zdá tak motoru - která se dá asi zajížděním eliminovat pouze částečně? Správné zajetí neuškodí jakémukoli modelu. Navíc nelze nepřipomenout, že rozebírání a spravování modelu na koleni je dost limitní co se týče záruky :(
radekkrupka

Příspěvekod miroslav lengyel » ned 27 úno, 2011 5:49 pm

radekkrupka píše:
miroslav lengyel píše:Naposled pamatuji,že se zajížděly Škodovky,Žigulíci atd. :lol: :lol:

Sorry za off topic, ale i dnešní auta se "zajíždějí", jenom se o tom tolik neví... Kadždému nově vyrobenému autu svědčí, když s ním první desítku(y) tisíc najezdíš delší plynulou jízdou mimo město a spíše více než méně plynu je žádoucí... samozřejmě to neznamená, že pokud to neděláš tak to auto se rozsype, ale jistá analogie s modely tu je.

Nerad bych tady rozebíral auta,když jsme u mašin,ale vzhledem k tomu,že posledních 10 let jsem auta prodával,tak nemohu souhlasit. :D Pokud se zařídiš podle toho cos napsal,tak si pouze vyrobíš lenocha s vysokou spotřebou. :lol: Jednoznačné doporučení výrobce vozů je,žádné velké mazlení :mrgreen: .Pochopitelně neříkám,že máš sednout do nového přeplňovaného naftového motoru a točit ho do červenýho nebo s ním skákat po městě,ale v žádném případě se nová auta nezajíždí stylem,klobouček na hlavě a plato vajíček na zadním platě :mrgreen: .Tedy pokud nechceš dosáhnout výsledků popsaných výše.Míra
miroslav lengyel

Příspěvekod vlk30 » pon 28 úno, 2011 10:24 pm

Naprosto souhlasim.delam taky do aut a o zajizdeni konkretne u koncernu VW jsem toho moc neslysel...Prave proto me to zajizdeni i u techto vyrobku prijde jako z doby zminovanych ziguli ci S 110.Pochopim ze vyrobce pro jistotu to v navodu zmini ale to jen nektery.Co ale naprosto nechapu ze se modely zajizdi 1,2,3 hodiny a jeste potom jsou problemy to bych jim to za ty prachy hodil na hlavu.V dobe dnesnich techologii a materialu to me hlava nebere. No pak tu jeste je otazka soudruhu cinanu zda se vyrabi a montuji ty veci tam tak bych se zas tolik nedivil pri zkusenostech s jajich nahadnimy dily ac v jinem oboru.Nezbyva nez reklamovat,ale koho to ma bavit.
vlk30

Příspěvekod Ferda » úte 01 bře, 2011 8:00 am

Pánové, zajíždění aut se konalo z důvodu někdejší nedokonalosti prvovýroby. Dnes není nutné, protože kvalita výroby je již zvládnuta dostatečně.
Zajíždění lokomotiv se koná z důvodu nedokonalosti prvovýroby. Dnes je nutné, protože kvaklita výroby je čínská!

Bohužel ceny jsou evropské :twisted:
H0 III-IV. Dokonalost je sen!
Ferda

Příspěvekod miroslav lengyel » úte 01 bře, 2011 8:19 am

Přesně to co se uvádí v předchozích dvou příspěvcích,jsem chtěl decentně naznačit. :mrgreen: Míra
miroslav lengyel

Příspěvekod olik » úte 01 bře, 2011 3:31 pm

Ja si dnes privezl sveho reklamovaneho Brejlovce z nemecka.Barva je v poradku,kastle sedi jak ma,problem s jizdou absolutne zadny,svetla take sviti akorat sterace nestiraji :lol: reklamace trvala 10 dni coz me prekvapilo :?: jinak musim rict ze me ta debata prijde trosku umele vyvolana,nekdo se snazi o neco ......... musim rict ze jsem rad za kazdy novy model CSD ci CD ,nemusim kupovat ty strasne zmetky na burzach za jeste strasnejsi ceny......Takze dekuji Rocu, MTB ,i Kuehn modelu za to ze pro nas delaji to co delaji .......A jestli treba nekdo ma napajeci kolej na anolog a jezdi na tom digital pak se musi zamyslet sam nad sebou a nehazet to na jine....... dotaz ? bude ta nova para od Roca take v CSD ??? jezdila u nas vubec?diky za odpoved Petr
olik

Příspěvekod DS Model » úte 01 bře, 2011 3:40 pm

Nemyslím si, že je v pořádku, abych si koupil nový model světoznámé firmy a měl problémy s kvalitou. At' je to Roco, Tillig, Kuehn, Piko...prostě kdokoliv. Problémy Roco s kvalitou pojezdů má, o tom není pochyb. Já sám mám několik modelů a všechny nové jsou na kvalitu pojezdu zlobivé. :-(
Ohledně té páry - pokud jde o BR 38 z nabídky Roco - ano, jezdila u nás, z hlavy na Děčínsku a Břeclavsku. Označení 377.05XX, bylo jich asi 20 přeznačených a několik nepřeznačených. Jezdily do cca r. 1955. Kdyby nestačilo, můžu se podívat doma do atlasu, stejně jako většina z nás... :-)

ds
DS Model

Příspěvekod nalini » úte 01 bře, 2011 8:56 pm

olik: Problémy s Roco mašinama v TT jsou, těch ohlasů je tolik, že to uměle vyvolané není. V napájecí koleji to také není. Naprostá většina z nás je inteligentních, nepodceňuj to :) .
BR 38: Všimněte si, že v katalogu Roco je mezi avizovanými modely 36040, 36041 a 36044, 36045 jakási mezera :D . Takže možná se na podzim ještě dočkáme nějakého překvapení. Ale že by jako první vylezli s verzí ČSD, to by mně ani ve snu nenapadlo :D .
nalini

Příspěvekod miroslav lengyel » úte 01 bře, 2011 9:03 pm

nalini píše:olik: . Takže možná se na podzim ještě dočkáme nějakého překvapení. Ale že by jako první vylezli s verzí ČSD, to by mně ani ve snu nenapadlo :D .

Vzhledem k tomu,že Fleischmann v H0 s ní už vylez´a mají s Rocem stejného majitele,tak bych to jako velké překvápko neviděl :D Míra
miroslav lengyel

Příspěvekod rendo » úte 01 bře, 2011 9:07 pm

suhlasim z predchadzajucim prispevkom...neni to v poriadku ked kupite novu lokomotivu(A ma problemy s kvalitou((...ja som mal podobny problem 754(ZSR)...najprv vsetko ok(pocas zabehu,,ku koncu,,zacaly kolisat otacky...a nakoniec to skoncilo tak...ze nesla vôbec(okrem svetiel)...tak som ju dal reklamovat(uvidim ako dopadne)...(ja som tiez vdacny za vsetky lokomotivy CSD,ZSR,CD)...ale nech zodpovedaju kvalitou 21 storocia...nielen cenou!!
rendo

Příspěvekod nalini » úte 01 bře, 2011 9:45 pm

BR 38: Míro, pozor na šíření poplašné zprávy :D . Ale bylo by to milé, to dá rozum. Uvidíme, třeba se Roco přes léto někde ukecne ... Ale na tomto vlákně už asi odbočujeme od tématu :) .
nalini

PředchozíDalší

Zpět na Velikost TT (komunita TT)