Brno a okolí

Komunikujte s modeláři ve vašem městě či obci....

Moderátor: Michal Dalecký

Re: Brno a okolí

Příspěvekod freekey » čtv 24 úno, 2011 10:52 pm

Byl by zájem o některý z těchto workshop?

- Digitalizace vozidel a obecný úvod do digitálního řízení
- Stavba modulu
- Stavba modelu z leptu
- stavba domku z papíru
- tvorba a skládání leptů
- povrchová úprava modelů (stříkání, nátěr)
- patina
- výroba vegetace
- ovládání kolejiště - digi
- krajina
Případně o nějaký jiný?

V případě, že by se sešlo alespoň 5 zájemců, tak by se to asi dalo uspořádat. Předpokládám, že by se to konalo o víkendu a že cena okolo 300 kč by byla spíš drobným příspěvkem za pronájem prostor než platbou za školení. V této ceně není zahrnuta cena materiálu, s kterým by se pracovalo.
https://t.me/pump_upp
freekey

Příspěvekod airwar » pát 25 úno, 2011 5:48 am

MirekTT píše:Ještě tu někde zazněl názor na barvu bočnic a čel modulů. Já bych doporučil černou nikoliv proto, že jsem ji začal používat, ale proto, že při použití jiné barvy riskujeme nesourodé odstíny. Barvy sice mají čísla, ale po zaschnutí bude hnědá jiná v balakrylu, jiná v syntetice, možná trochu jiná u toho, či onoho výrobce a možná úplně jiná za deset let. Ale černá bude vždycky černá, ať to natřete čímkoliv od kohokoliv.

No s tím bych tak úplně nesouhlasil, i černá je černá jen po natření, po vyschnutí a stárnutím začne šednout, v podstatě čistá černá v reálném světě ani neexistuje... Jinak jsem to nadhazoval jen pro pobavení, aby ten můj sáhodlouhej příspěvek nebyl celej moc vážnej, barva kostry modulu je to poslední, co mě trápí.

MirekTT píše:Dovolím si krapet nesouhlasit. Pokud se to bude dělat ručně, což nedoporučuju, tak je to samozřejmě pakárna. Ale pokud si materiál necháme předřezat, technologicky se ušetří dvě díry do hliníkové nohy (celkem vlastně čtyři) a dále se ušetří velmi pracné a na přesnost náročné svrtávání těch děr. Udělat v domácích podmínkách dva zcela kolmé a rovnoběžné otvory pro šrouby tak, aby se trefily do děr v noze, já považuju za velký kumšt. Je třeba znát, že Milan Ferdián, jemuž moduly Třemešné vyobrazené na Zababovu patří, je profesionální nábytkář se vším vybavením. Tímto my nedisponujem, myslím. Proto si myslím, že čím víc toho půjde dělat na formátovačce u profi firmy, tím jednodušší život budeme mít.

Dva kolmé otvory není problém udělat, pokud je vrtačka chycená ve stojanu a vrtanej předmět ve svěráku, ale máš pravdu, že pokud se výroby modulu bude zadávat, zadá se i výroba rychloupínáků, tuhle logicky jasnou věc jsem nedomyslel. :mrgreen:

Skvělé, díky, takhle je se čeho chytit, koupím a vyzkouším.

MirekTT píše:Přesné označení neznám. Postačí zkrátka banánek a zdířka na kabel od výrobce Hirschman a výběr se zúží na provedení pájecí a šroubovací: http://www.gme.cz/cz/elektronicke-souca ... 19094.html Zkrátka se vodič do konektoru buďto pájí, nebo utahuje pod šroubek.

Jsem pro pájecí banánek, každé mechanické spojení vodičů si říká o problém a snižuje kvalitu přeneseného signálu.

MirekTT píše:A že na to jdem vědecky? No proč ne? Mně trošku trápí, že se občas ňimráme v dávno vymyšlených a prověřených věcech. A o trošičku víc mně trápí, že je Zababov takový polotajemný. Celkem mi vadí (je to samozřejmě jejich věc), že jsou tak moc do sebe a že na informace je ten jejich web takovej chudej. Myslím, že by je neubylo, kdyby řekli, co používají přesně za štěrk a co sypou na rozhraní. Informace, které tam mají, většinou už neplatí. Asi jim tam budeme muset nasadit špióna :mrgreen:

Jo tohle mě také zarazilo, Zababov je celkem pojem pokud jde o modulovku, ale těch informací co mají na netu je strašně málo. Holt si tu cestu budeme muset alespoň částečně prošlápnout sami, musíme toho odladit co nejvíc už teď na srazu.

depo201 píše:... v neděli mi to bude stát :mrgreen:

To je každopádně dobrá zpráva.
TT, I a II. epocha, jihomoravská lokálka, začátek dvacátého století
airwar

Příspěvekod depo201 » pát 25 úno, 2011 6:21 am

Chlapi, myslíte že mám ty upínáky pojistit vrutem k bočnici :?: Lepil jsem to "jen" Herkulesem.

Raději bych to udělal, zkazit se tím nedá prakticky nic...
depo201

Příspěvekod milan ferdián » pát 25 úno, 2011 7:14 am

Zababov není tajemný,akorát vám se nechce klikat.Co takhle "DOPORUČENÉ VLASTNOSTI MODULU" H0 v pdf. :mrgreen:
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod airwar » pát 25 úno, 2011 7:44 am

depo201 píše:Chlapi, myslíte že mám ty upínáky pojistit vrutem k bočnici :?: Lepil jsem to "jen" Herkulesem.

Raději bych to udělal, zkazit se tím nedá prakticky nic...

Myslím že Herkules to přilepí dostatečně, ale jistota je jistota, já bych to přichitil, jak píšeš, nic se tím neskazí a bude to na 100%.
airwar

Příspěvekod airwar » pát 25 úno, 2011 7:55 am

milan ferdián píše:Zababov není tajemný,akorát vám se nechce klikat.Co takhle "DOPORUČENÉ VLASTNOSTI MODULU" H0 v pdf. :mrgreen:

Vždycky se snažím nasosat co nejvíc informací sám, takže mám stránky Zababova proklikané celé, a vím o čem mluvím. Problém je, že při porovnání modelových velikostí mají pro barevnost jednotlivých věcí rozdílné údaje, takže nevíme jestli co sekce jiná barevnost, nebo zda je jedna věc aktuální a druhá nikoli. Pro úplnost nás zajíma TT.

Takže například:
- pro štěrk v blízkosti mechanického rozhraní pro TT 5372 (znělec) pro H0 5423 (vápenec hnědý)
- pro nátěr pražců v blízkosti mechanického rozhraní pro TT F3M (Tmavá zemitě hnědá), pro H0 N16M (hnědofialová)
- pro nátěr kolejnic v blízkosti mechanického rozhraní pro TT 54M (výfuky), pro H0 29M (rez)

A to jsem si to zjednodušil, protože TT má jednu barevnost a rozhraní pro všechny typy tratí, zatímco H0 má jak rozhraním tak barevností rozlišenou dvoukolejnou trať, hlavní a vedlejší trať a lokální trať a depo.

PS: Při procházení fotek na Zababově, ale třeba i na mojeTT jsem si všimnul, že speciálně u štěrku jim běžně při přechodu z modulu na modul barevnost štěrku nesedí (prostě jsou rozdílné), takže se zdá, že ani v zababově nemají všichni modeláři jasno co používat.
airwar

Příspěvekod D » pát 25 úno, 2011 8:11 am

milan ferdián
> Zababov není tajemný,akorát vám se nechce klikat.
Pro nás, líné klikače: Doporučené vlastnosti modulu H0 (pdf).

freekey
> Byl by zájem o některý z těchto workshop?
Určitě. Trocha vzdělání neuškodí. Snad si najdu i čas.
D

Příspěvekod milan ferdián » pát 25 úno, 2011 8:37 am

A aby to bylo zajimavější tak pro modelovou velikost N/1:160_sekce N-scale
- štěrk POLAK5371_znělec s kombinaci 5441_vápenec,poměr 1:1.Dopatinování suchým pasteelem FABER CASTELL PITT 122879
- barva kolejnic Humbroll 186 matt
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod milan ferdián » pát 25 úno, 2011 8:40 am

Moduly TT-ečkařu jsou původem brněnské.Když jsi prohládnete jejich reportáže ,tak zjistíte ,že mají určitý problém s foliážemi na jednotlivých modulech.Bude zajímavé co srovnávat letos v Zákupech.To už musí být váš člověk :mrgreen: .
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod depo201 » pát 25 úno, 2011 8:45 am

... že bychom stavěli téčkové moduly podle norem kolegů ze sekcí N a H0 :?: :D

Každopádně děkujeme :), obecně jde o to, že téčkové doporučení nejsou aktualizované již nějaký čas. Konkrétně barevné přechody na rozhraní. Pavel mi to po mailu ale ochotně vysvětlil a podporu máme, lokálek není prý nikdy dost ;).

Workshop za mě ano, ale až bude kde uplatnit. Domky z kartonu zejména :)
depo201

Příspěvekod airwar » pát 25 úno, 2011 9:52 am

freekey píše:Byl by zájem o některý z těchto workshop? ...

Za sebe mohu říct že určitě ano, a bylo by toho víc, zajímá mě všechno kolem digitálu, návrhu a konstrukce leptů, stavbu krajiny, stromky a i ty stavby z papíru bych skouknul. Ale jak píše Michal, asi by to bylo vhodnější v době kdy si to bude člověk hned moci i doma ověřit a rozvíjet se v tom, pak to padne na úrodnou půdu.
airwar

Příspěvekod MirekTT » pát 25 úno, 2011 10:40 am

Já bych si dovolil jednu konstruktivně organizační poznámku. Tady v Brněnském vlákně debata o modulech poněkud zaniká. Bylo by lepší přesunout se buď do Moduly všeobecně, nebo po dohodě v hospodě ustavit nové klubové vlákno.
Do setkání v hospodě bych prosil všechny, co mají k vystaveným bodům nějaké poznatky, aby je přinesli sebou sepsané na papíře. Jsem sice pro svobodu modelaření, ale pokud se budeme chtít provozně setkávat, měli bychom si domluvit hlavu i patu dle bodů, které psal Michal.
Jak jsem už psal, přinesu kostru zatáčky a přemýšlím, že zaštěrkuju a natřu kus koleje. Pokud by se náš mix-fix štěrk, co jsme s Michalem sesypali, líbil, lze se domluvit na jeho další hromadné mixtuře a distribuci. Uvidíte a rozhodnete :wink:
Upozornění! Toto je diskuzní fórum, a ne vševědopedie absolutních pravd!
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod D » pát 25 úno, 2011 10:53 am

MirekTT
> Bylo by lepší přesunout se buď do Moduly všeobecně, nebo po dohodě v hospodě ustavit nové klubové vlákno.
Bude lepší počkat do setkání. Tam si zájemci o modulovku vyjasní vše potřebné a mohou tak nové čistě modulovkové vlákno založit už s jasnou společnou vizí, kterou stručně popíší v jeho úvodu. Stávající téma Brna pak může pokračovat dál samostatně.
D

Příspěvekod milan ferdián » pát 25 úno, 2011 11:10 am

Bylo by dobré ,kdyby jste se domluvili pod jakým názvem tématu budete vystupovat.První nástřel "MODULY BRNĚNSKO "
,druhý nástřel "MODULY BRNO a okolí".....
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod depo201 » pát 25 úno, 2011 11:22 am

MODULY_TT_BRNĚNSKO by bylo fajn, ale počkal bych až na hospůdku na čem se všichni shodneme
depo201

PředchozíDalší

Zpět na Region Morava