Brno a okolí

Komunikujte s modeláři ve vašem městě či obci....

Moderátor: Michal Dalecký

Re: Brno a okolí

Příspěvekod airwar » úte 22 úno, 2011 4:04 pm

Tomáš píše:No tak návod k tomu není :shock:

je tam multimaus roco červenej..centrála..zdroj 36VA..kabely..napájecí kolej ale H0 :mrgreen: ....

Počítám že se ozve MAREKHO myslím,že on má Roco..pokud se ovšem nepletu a nemá taky LENZ.

Takže kde seženu návod?

Tak vklidu, já mám taky Roco Multimaus, ale asi 10 minut i s cestou. :mrgreen:

Tu H0 kolej jsem tam měl taky, stačí odpájet drát a připájet ho na jakoukoli kolej velikosti TT. Pokud jde o návod použij přítele Googla a nebo logicky stránky ROCO. Takže návod se dá stáhnout například odtud:

http://www.roco.cc/produkteshop/multimaus/handbuch.html

Pro začátek si zjisti jaké jazykové mutace tvoje Multimaus podporuje, já mám GER-ENG-FR-IT, na trhu je buďto tato možnost a nebo konfigurace PO-SK-CZ-HU, pokud budeš mít druhou konfiguraci stačí stáhnout český manuál, pokud tu první stáhni si český manuál a případně manuál jazyku v kterém budeš Multimaus používat. Multimaus lze případně počeštit, ale to potřebuješ ústřednu co podporuje zpětnou vazbu a komunikauje s PC, ROCO na to má tzv. ROCOMOTION, ale mělo být to jít i přes jinou centrálu. Já to ale nezkoušel, jednak nějaké základy angličtiny a němčina mám, a jednak v MULTIMAUS je přesně 36 výrazů a to se i průměrně inteligentní šimpanz naučí za půl hoďky.

Pokud jde o lokomotivu, mám doma pár digitalizovaných mašinek, takže zkouška je možná. Základní test ale můžeš udělat bez mašinky, stačí vše zapojit, spustit, na Multimaus proběhne uvítací menu a nabídne ti to ovládání mašinky. Pokud tohle proběhne mělo by to být OK, ještě můžeš proměřit napětí v kolejích, to by mělo být 16 voltů bez ohledu na to jestli na nich mašinka stojí nebo ne, a nezáleží ani na tom zda je otočen regulátor z nulové polohy.
TT, I a II. epocha, jihomoravská lokálka, začátek dvacátého století
airwar

Příspěvekod Tomáš » úte 22 úno, 2011 4:35 pm

pondělí úterý mám dovolenou a žena je s dětima pryč...tím pádem už je program jasný :lol: :lol: :lol:
"TT" - NYNÍ UŽ DCC - IV 1985-1995 (pád ČSD)
Tomáš

Příspěvekod Tomas_C. » úte 22 úno, 2011 5:44 pm

Tome pokud to chceš mermomocí vyzkloušet tak se stav před tou slunečnicí pokud se jí zůčastníš...nebo v to pondělí nebo úterý jak si psal že budeš free a nebo napiš soukromou zprávu...určitě se domluvíme a testneme to...
TT, V-VI epocha,CZ-DE příhraničí,
http://model-railway.webnode.cz
www.ModulyBrno.cz
Tomas_C.

Příspěvekod MAREKHO » úte 22 úno, 2011 11:13 pm

Počítám že se ozve MAREKHO myslím,že on má Roco..pokud se ovšem nepletu a nemá taky LENZ.

Takže kde seženu návod?

Mám ten set co ty, TOME--- + LENZ SET 100...
Kdybys nesehnal ten návod CZ,tak ti ho přivezu...
Jinak... vidím, že už ti kolegové poradili... :P
ČD-V-;DCC-LENZ, PECO, PC.- PO 20.TI LETECH.
www.ModulyBrno.cz
MAREKHO

Příspěvekod depo201 » stř 23 úno, 2011 7:04 am

Tak předběžně si napište prosím

3.3. Slunečnice cca 17:30 probereme vše co se týče modulů.

Jinak se zle samozřejmě podílet na modulovce i jinak, než tím, že stavím moduly. Pomůže třeba i vozový park, ovladače, výroba stromů a spousta dalších, jiných možností. :)
depo201

Příspěvekod MirekTT » stř 23 úno, 2011 7:42 am

Já bych možná Michale zveřejnil i ty body jednání, které jsi mi poslal mailem. Možná je budou chtít ostatní doplnit o další položky a možná by nad tím do té doby každý mohl popřemýšlet a přinést ke každému bodu rovnou svůj návrh. Některé sice vyplývají z norem Zababov, ale některé si budeme muset zvolit sami.
Jde o to, aby jsme jen nežvanili nad pivem, ale aby z jednání vzešly nějaké závěry.
Já přinesu ukázat kostru modulu zatáčky 45st/700mm, kterou teď vyrábím. Chci, aby každý viděl, jaká úskalí vyplývají z konstrukce zatáček, použití čela s náspem v návaznosti na prostor pro uchycení nohy a případné úpravy čela pro zatáčkový modul. Na základě připomínek by se pak určil konstrukční návrh stavebnice pro skupinovou výrobu modulů.
Upozornění! Toto je diskuzní fórum, a ne vševědopedie absolutních pravd!
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod depo201 » stř 23 úno, 2011 7:58 am

Tu je návrh:
1) materiál - kostry modulů, výkresy, seriová výroba
2) odstín štěrku, podloží kolejí a rzy prutů
3) jednoznačné stanovení epochy a ročního období
4) počet modulů a dalšího zařízení v layoutu (moduly, vagony, loko, ovladače, cokoliv dalšího)
5) nohy - materiál, stanovení výšky TK, držáky.
6) barevné přechody modulů (posyp či foliáž, statika)
7) elektro
8 stanovení prvních cílů
9) rozkreslení předběžného layoutu
depo201

Příspěvekod mlha » stř 23 úno, 2011 2:24 pm

vycházejte hlavně z normovaných čel,nejvíc naštve,když máte nějaký modul s jiným čelem a potřebuješ ho někde,kde zrovna nejde vrazit,
H0/MODULY SLOVÁCKO/ep.IV
http://www.kzmslovacko.cz/.
mlha

Příspěvekod Tomáš » stř 23 úno, 2011 4:51 pm

ještě se skusím zeptat.... protože bych se taky rád zúčastnil.....nemohl by být sraz o den dřív ? 2.3. ?
"TT" - NYNÍ UŽ DCC - IV 1985-1995 (pád ČSD)
Tomáš

Příspěvekod MAREKHO » stř 23 úno, 2011 8:15 pm

Pro inspiraci-kolegové moduláři HO z Bratislavy... Je tam i prodej věcí na TT... + video :P :P

http://zelmodely.wordpress.com/o-kolajisku/
ČD-V-;DCC-LENZ, PECO, PC.- PO 20.TI LETECH.
www.ModulyBrno.cz
MAREKHO

Příspěvekod depo201 » čtv 24 úno, 2011 6:37 am

Tomáš píše:ještě se skusím zeptat.... protože bych se taky rád zúčastnil.....nemohl by být sraz o den dřív ? 2.3. ?

bohužel nemohl, protože já mám 20:45 poslední zápas a mirek zase středy může až pozdě :(
depo201

Příspěvekod depo201 » čtv 24 úno, 2011 6:49 am

MAREKHO píše:Pro inspiraci-kolegové moduláři HO z Bratislavy... Je tam i prodej věcí na TT... + video :P :P

http://zelmodely.wordpress.com/o-kolajisku/

MARKU DOJDEŠ VE ČTVRTEK TAKY?
depo201

Příspěvekod airwar » čtv 24 úno, 2011 8:20 am

depo201 píše:Tu je návrh:
1) materiál - kostry modulů, výkresy, seriová výroba
2) odstín štěrku, podloží kolejí a rzy prutů
3) jednoznačné stanovení epochy a ročního období
4) počet modulů a dalšího zařízení v layoutu (moduly, vagony, loko, ovladače, cokoliv dalšího)
5) nohy - materiál, stanovení výšky TK, držáky.
6) barevné přechody modulů (posyp či foliáž, statika)
7) elektro
8 stanovení prvních cílů
9) rozkreslení předběžného layoutu

Tak jsem na to kouknul a sesumarizoval jsem své odpovědi, aby jste se měli co kritizovat: :mrgreen:

1) zde bych doporučoval jít cestou kvality, základem modulovky jsou pevné a rovné rámy: materiál buková překližka síla 10mm, nařezání nechat profíkům, montáž opět profi a nebo ten kdo má dobré domácí vybavení a zkušenosti

2) odstín štěrku, podloží kolejí a rzy prutů - dle Zababova (případně modifikace)

- pro porost v blízkosti mechanického rozhraní je stanoven odstín odpovídající výrobku číslo 40TT (jemné provedení) nebo 41TT (hrubé provedení) firmy Modely Polák (přiznám se že jsem tuhle řadu zatím neidentifikoval v sortimentu Poláka)
- pro štěrk v blízkosti mechanického rozhraní je stanoven odstín a velikost odpovídající výrobku číslo 5372 (znělec), velikost TT firmy Modely Polák
- Michal Bernátek použil kombinaci těchto štěrků: 5372 (znělec), 5422 (vápenec hnědý), 5442 (vápenec), 5482 (hnědý)
- pro nátěr pražců v blízkosti mechanického rozhraní je stanoven odstín odpovídající barvě číslo F3M (Tmavá zemitě hnědá) firmy AGAMA
- pro nátěr kolejnic v blízkosti mechanického rozhraní je stanoven odstín odpovídající barvě číslo 54M (Výfuky) firmy AGAMA
- pro kostru modulu je stanovena černá matná barva (no mě upřímně černá moc nebere, ocenil bych nějakou lepší barvu, třeba strojní šedou :mrgreen: )

3) jednoznačné stanovení epochy a ročního období - doporučoval bych se pokud jde o krajinu pohybovat +- v rámci 3 epochy, ono obecně železnice v ČR žádnou super modernizaci za posledních 50-60 let pokud jde o tratě a stanice nezažila, a vzhledem k lokálkovému pojetí bych se "moderen" vyvaroval (prostě klasické staré budovy, mechanická či první světelná návěstidla atd.), konečně mnoho stanic dnes vypadá podobně jako před 50 lety, pokud jde o roční období volil bych časné léto až léto (květen - červenec)

4) počet modulů bych neomezoval, určil bych tzv. minimum krajinných modulů pro základní sestavu potřebnou pro smysluplné projetí + dořešení stanic, vagony + lokomotivy pro vlastní setkání bych v počátku neomezoval na epochu, vše DCC ovládání, snad jen omezení na počet souprav od jednoho modeláře + omezení délky soupravy (vzhledem k délce lokálkových stanic), v případě veřejné akce (dá li jednou bůh) tak dle epochy, ovladače ???

5) nohy - materiál, stanovení výšky TK, držáky: opět bych šel pokud možno cestou kvality, materiál nejlépe hliník 30 x 30 mm x 2mm, rektifikační zátky, výšku opět dle Zababova, pro místní setkání používají 1000 mm s možností zvýšení na 1300 mm při setkání s německými soudruhy, já bych doporučoval držet se pro naše setkání výšky 1000 mm, většina z nás má nějaké děti, tak ať z toho také něco mají

6) barevné přechody modulů (posyp či foliáž, statika) - barvy opět dle Zababova, u navazujících modulů přechody modulů dle autora

7) elektro - základní zapojení modulů dle Zababova, uvážit volbu lepších konektorů něž jsou banánky, důležitá je kompatibilita (IT konektory CINCH, CANON 9, CANON 25 a podobně), DCC (digitální) ovládání tratě, ovládání příslušenství stanice dle autora stanice

8 ) stanovení prvních cílů - do konce roku 2011 každý alespoň jeden kompletně hotový modul, nebo dva rozpracované s hrubou krajinou, ti co nebudou stavět modul (třeba Tomáš - karosa) mohou být nápomocni s krajinou (propustky, mostky, stromy atd.) nebo třeba se zatravňováním (Marek HO)

9) rozkreslení předběžného layoutu: pro začátek to chce zvolit jednoduchý layout pro základní projetí (stanice + okruh, nebo dvě koncové stanice a trať), držmě se při zemi a neplánujme mega trať s množstvím stanic, odboček atd.; doporučuji určit hlavního projektanta s právem veta, ostatní poradní hlas
airwar

Příspěvekod depo201 » čtv 24 úno, 2011 9:08 am

musel bych si vzít pul dne dovolené, abych Ti na to mohl odpovědět ;)

jen krátce. Já uvažuju (po rozhovoru s Pavlem Štěpánkem _ TT_ZABABOV) o tom, že budu kompatibilní i pro jejich layout, takže se budu snažit co nejvíc přiblížit jim a to zřejmě i včetně banánků :).

Dnes jsem si nechal v Šlapanicích nařezat hliníkový jekl 20x20x2 6m, tak dám do setkání info ohledně pevnosti. Už máme hotové držáky právě na tento rozměr.

Ostatní příští týden :)
depo201

Příspěvekod airwar » čtv 24 úno, 2011 9:45 am

depo201 píše:musel bych si vzít pul dne dovolené, abych Ti na to mohl odpovědět ;)

jen krátce. Já uvažuju (po rozhovoru s Pavlem Štěpánkem _ TT_ZABABOV) o tom, že budu kompatibilní i pro jejich layout, takže se budu snažit co nejvíc přiblížit jim a to zřejmě i včetně banánků :).

Dnes jsem si nechal v Šlapanicích nařezat hliníkový jekl 20x20x2 6m, tak dám do setkání info ohledně pevnosti. Už máme hotové držáky právě na tento rozměr.

Ostatní příští týden :)

Že se drží Zababováci banánků chápu (předělávat stovky modulů by se mě nechtělo) ale nás k použití tohoto archaického řešení nic nenutí. Problém banánků je že na ně není přesná rozměrová norma, tudíž ruzné banánky a zdířky nejsou kompatibilní, četl jsem na stánkách Zababova že i Zababováci s tím mívají problém a tak občas na srazech některé banánky předělávají za jiné.

S těma jeklama uvidíš, já mám kostru pracovního stolu na rozměru 30x30x2 mm a je to tak akorád.
airwar

PředchozíDalší

Zpět na Region Morava