OK, vezmu Mírovo připomínky jako etalon a odpovím na ně.
miroslav lengyel píše:1/budu muset použít silnější zdroj nebo rovnou silnější cenrálu,protože Roco má zatížení tuším 3,2 A a když k tomu připojím řekněme 4 dekodéry příslušenství,tak to asi těžko utáhne.
To není tak docela pravda. Pro příslušenství existují dva způsoby připojení. První, propagovanej zejména sériovou výrobou, protože je víc "trotl fest" je dvoudrátovej a opravdu napájí příslušenství z J|K (DCC signál) a druhej, kterej je čtyřdrátovej a propaguje ho třeba MERG. Ten používá DCC jako řídící signál a napájení má tažené vedle - tedy nepohyblivé dekodéry jsou připojeny 4 dráty. Potom je jeden dekodér zatížení cca 20mA (pouze v případě potvrzování 120mA protože to norma předepisije).
miroslav lengyel píše:2/nyní mám od pultu k 2 návěstidlům vedení "dlouhé" cca 25 cm na jednu stranu a cca 150 cm na stranu druhou ke 3 návěstidlům.
Návěstidla se asi nepřiblíží, ale pokud jsou v hloučku na začátku a na konci nádraží, tak potáhneš jeden dvojdrát (čtyřdrát) na pravo a druhej nalevo. a dáš si dekodér napravo a dekodér nalevo.
miroslav lengyel píše:3/osvětlení domů,návěstidel a pouličního osvětlení zapínám JEDNÍM spínačem,předpokládám,že od toho dekodéru musím vést stejně dráty k domečkům,návěstidlům,pouličnímu osvětlení
Ano, to máš pravdu. Dokonce jich možná potáhneš víc, protože zjistíš, že si můžeš dekodér donutit aby při rozsvícení nerozsvítil najednou, ale rozsvěcel postupně v náhodném pořadí - jako je to v reálu.
miroslav lengyel píše:4/některé vyhýbky mám zapojené ve dvojicích(spojky nebo skryté nádraží) na jedno tlačítko
DCC má pro tuto praci několik možností:
1) dáš dvěma vyhybkám stejnou adresu a budeš je přepínat společně (moc se nedoporučuje, protože pak reagujou společně na všechny příkazy.
2) využiješ funkcionalitu skupinových (skládaných) adres. Potom pro skupinu funkcí reaguje několik dekodérů na společnou adresu a pro jinou skupinu funkcí na individuální adresu
3) k jednomu funkčnímu dekodéru připojíš 2 vyhybky
miroslav lengyel píše:5/všechny vyhýbky ovládám 28-mi tlačítky,návěstidla 10-ti tlačítky,které mám přehledně umístěny v kolejovém plánu na panelu,takže když zmáčknu příslušné tlačítko,okamžitě vidím kam stavím vlakovou cestu a jestli mám postaveno návěstidlo na volno nebo na stůj.
Tohle není otázka, takže k tomu řeknu jen "
já taky". Navíc mám ten panel připojenej telefonním drátem, takže pokud mi stydne kafe, tak si ho vezmu s sebou do křesla. Jo a mám panel kterej podporuje tlačítka i přepínače, takže pro vyhybky používám páčkové přepínače čistě proto, že se mi líbí že páčka ukazuje směr vyhybky.
miroslav lengyel píše:6/nesmím zapomenout ještě na jeden spínač,tím spouštím závory
... které mají v mojem případě programovatelnou rychlost spouštění, takže pokud si "hraju" já, tak si hraju s předstihem a spouštím je pomalu, pokud si hraje synovec, tak je dám na "rychle", aby se mu to líbilo.
miroslav lengyel píše:Když to shrnu,stále nevidím v tomto mém konkrétním případě nějaký zisk či zjednodušení.Tedy pokud nebudeme předpokládat,že jsem to drátoval pozlacenými kabely,posazenými drahokamy.
Ale třeba jsem to pořád ještě správně nepochopil,Míra
přednosti které sleduju já:
1) ten panel na telefonním drátu
2) druhej panel pro případ dětí kterým se pokouším předcházet zásadním neštěstím
Na druhou stranu - ja jsem hroznej hračička a dost si potrpím na různe ovládání a programování, takže bych se nepovažoval za etalon.