DCC versus ANALOG

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: DCC versus analog

Příspěvekod miroslav lengyel » ned 20 úno, 2011 5:57 pm

OK,takže je to tak jak jsem si myslel :D .To znamená,že:
1/budu muset použít silnější zdroj nebo rovnou silnější cenrálu,protože Roco má zatížení tuším 3,2 A a když k tomu připojím řekněme 4 dekodéry příslušenství,tak to asi těžko utáhne.
2/nyní mám od pultu k 2 návěstidlům vedení "dlouhé" cca 25 cm na jednu stranu a cca 150 cm na stranu druhou ke 3 návěstidlům.
3/osvětlení domů,návěstidel a pouličního osvětlení zapínám JEDNÍM spínačem,předpokládám,že od toho dekodéru musím vést stejně dráty k domečkům,návěstidlům,pouličnímu osvětlení
4/některé vyhýbky mám zapojené ve dvojicích(spojky nebo skryté nádraží) na jedno tlačítko
5/všechny vyhýbky ovládám 28-mi tlačítky,návěstidla 10-ti tlačítky,které mám přehledně umístěny v kolejovém plánu na panelu,takže když zmáčknu příslušné tlačítko,okamžitě vidím kam stavím vlakovou cestu a jestli mám postaveno návěstidlo na volno nebo na stůj.
6/nesmím zapomenout ještě na jeden spínač,tím spouštím závory

Když to shrnu,stále nevidím v tomto mém konkrétním případě nějaký zisk či zjednodušení.Tedy pokud nebudeme předpokládat,že jsem to drátoval pozlacenými kabely,posazenými drahokamy.
Ale třeba jsem to pořád ještě správně nepochopil,Míra
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
miroslav lengyel

Příspěvekod michal.kubista » ned 20 úno, 2011 6:02 pm

To miroslav lengyel
To, že tvoje kolejiště je zrovna ten případ, kdy je výhodnější použít analogové ovládání příslušenství, tak to neznamená, že toto pravidlo platí obecně. Podle tvého podpisu vidím, že si užíváš 2. epochu, kde asi používáš výhradně mechanická návěstidla. Dále neovládáš přerušované úseky návěstidly (asi, dle tvých slov) a nevyužíváš prvků zabezpečení.
A co když chci modelovat dnešní dobu, kdy návěstidla ve stanici jsou 5 a i více znaková, dále chci závislost návěstidel na postavené vlakové cestě, případně zabespečit, že vlak nevjede tam, kam nemá (výhybka, obsazený úsek, možnost zkratu). Myslíš, že to opět vyřeším několika přepínačema a nebo pár relátkama?
Takže prosím, neber svoje kolejiště a tebou zvolený způsob ovládání za normu.
Já již postavil kolejiště v analogu a nyní stavím nové v digitálu. Když si vzpomenu na problémy a složitosti analogových zapojení a možností, volba padla na digitál a rozhodně nelituju. Já si veškerou elektroniku stavím sám, nemám s tím nejmenší problém (oproti spoustě lidí, kteří jak píšou neumí zapojit drátek jinak než podle návodu) a po objevení "open source" projektů si i většinu komponent vyrábím sám. Můj požadavek na ovládání je hodně podobný tvému - co nejvíc toho ovládat ručně, ale když ke kolejišti pustím někoho cizího a nebo děti, tak nechci mít strach, že něco drahého zničí. A toto všechno mi digitál umožňuje a v mém případě je rozhodně levnější a spolehlivější než analog.
Jinak samozřejmě existuje i tlačítkový ovládací panel, vzhledově podobný tomu, co znáš z analogu, kterým principiálně ovládám kolejiště stejně jako v analogu, jen si mohu lépe nadefinovat činnosti jednotlivých tlačítek a nebo zvislosti jednotlivých dějů.

Takže pánové, prosím ztlumte vášně. Jestli analog nebo digitál tu hezky popsal Ferda a rozhodnutí stejně bude nakonec na vlastníkovi kolejiště a jeho možnostech, vy máte pouze dát pomocné informace k rozhodování a né se tu vzájemě kamenovat.
michal.kubista

Příspěvekod miroslav lengyel » ned 20 úno, 2011 6:23 pm

[color=#40FF00][quote="michal.kubista"]Takže prosím, neber svoje kolejiště a tebou zvolený způsob ovládání za normu.[/color]

Já své kolejiště rozhodně neprezentuji jako NORMU,ale celou dobu se bavíme o tom,kdy,zda a za jakých podmínek již lze uvažovat o digitálním ovládání PŘÍSLUŠENSTVÍ či nikoliv,jak jsem to již popsal v několika vláknech,protože tohle věčné téma se přelévá sem a tam jako příboj. :D Takže diskutujme,stále je myslím o čem.Ćím víc názorů,tím více se v tom možná lidičky budou lépe orientovat,protože skutečně nelze žádné řešení generalizovat.Viz.třeba mé versus Tvé kolejiště.Každý od toho chceme něco jiného a tomu jsme uzpůsobili systém ovládání.Mohu samozřejmě dělat mrtvého brouka a na diskuzní příspěvky na diskuzním fóru nereagovat. :mrgreen: Míra
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
miroslav lengyel

Příspěvekod alexander » ned 20 úno, 2011 6:41 pm

Neplodnosť takýchto debát je zjavná...
Príliš veľa rozdielnych názorov, až príliš rozdielnych, na príliš malom priestore... (no toto je veta!)
Ale už som to spomenul v inom vlákne, je to reakcia na tu príliš časté ale nesprávne otázky typu:
"Som sem prišiel, neviem nič, netuším ani na čo sa mám pýtať a vy mi raďte!"

Samovzdelávanie bolí, či čo?!
alexander

Příspěvekod miroslav lengyel » ned 20 úno, 2011 7:11 pm

[quote="alexander"]"Som sem prišiel, neviem nič, netuším ani na čo sa mám pýtať a vy mi raďte!"

Samovzdelávanie bolí, či čo?![/quote]

Kolego já jsem přišel,vím o tom poměrně dost,vím na co se ptám,rady jsem po nikom nechtěl a mě tedy rozhodně samovzdělávání nebolí.Načetl jsem toho poměrně dost než jsem se cca před 3-mi lety do stavby pustil.
Nicméně mě unáší lidé,kteří budou donekonečna omílat,že jedniné správné řešení je to jejich a že každá jiná cesta je ta špatná.Tímto bych tuto debatu,alespoň z mé strany uzavřel.Hodně zdaru přeje Míra
miroslav lengyel

Příspěvekod vmucha » ned 20 úno, 2011 7:17 pm

Díky všem za vaše příspěvky!
Debata se rozpoutala na základě první věty měho příspěvku - "rozhoduji se".
Nicméně otázka byla o řádek dále a na tu mi Fulda odpověděl.
Doupovská dráha 2. epocha TT
vmucha

Příspěvekod fulda » ned 20 úno, 2011 8:59 pm

OK, vezmu Mírovo připomínky jako etalon a odpovím na ně.
miroslav lengyel píše:1/budu muset použít silnější zdroj nebo rovnou silnější cenrálu,protože Roco má zatížení tuším 3,2 A a když k tomu připojím řekněme 4 dekodéry příslušenství,tak to asi těžko utáhne.

To není tak docela pravda. Pro příslušenství existují dva způsoby připojení. První, propagovanej zejména sériovou výrobou, protože je víc "trotl fest" je dvoudrátovej a opravdu napájí příslušenství z J|K (DCC signál) a druhej, kterej je čtyřdrátovej a propaguje ho třeba MERG. Ten používá DCC jako řídící signál a napájení má tažené vedle - tedy nepohyblivé dekodéry jsou připojeny 4 dráty. Potom je jeden dekodér zatížení cca 20mA (pouze v případě potvrzování 120mA protože to norma předepisije).

miroslav lengyel píše:2/nyní mám od pultu k 2 návěstidlům vedení "dlouhé" cca 25 cm na jednu stranu a cca 150 cm na stranu druhou ke 3 návěstidlům.

Návěstidla se asi nepřiblíží, ale pokud jsou v hloučku na začátku a na konci nádraží, tak potáhneš jeden dvojdrát (čtyřdrát) na pravo a druhej nalevo. a dáš si dekodér napravo a dekodér nalevo.
miroslav lengyel píše:3/osvětlení domů,návěstidel a pouličního osvětlení zapínám JEDNÍM spínačem,předpokládám,že od toho dekodéru musím vést stejně dráty k domečkům,návěstidlům,pouličnímu osvětlení

Ano, to máš pravdu. Dokonce jich možná potáhneš víc, protože zjistíš, že si můžeš dekodér donutit aby při rozsvícení nerozsvítil najednou, ale rozsvěcel postupně v náhodném pořadí - jako je to v reálu.
miroslav lengyel píše:4/některé vyhýbky mám zapojené ve dvojicích(spojky nebo skryté nádraží) na jedno tlačítko

DCC má pro tuto praci několik možností:
1) dáš dvěma vyhybkám stejnou adresu a budeš je přepínat společně (moc se nedoporučuje, protože pak reagujou společně na všechny příkazy.
2) využiješ funkcionalitu skupinových (skládaných) adres. Potom pro skupinu funkcí reaguje několik dekodérů na společnou adresu a pro jinou skupinu funkcí na individuální adresu
3) k jednomu funkčnímu dekodéru připojíš 2 vyhybky
miroslav lengyel píše:5/všechny vyhýbky ovládám 28-mi tlačítky,návěstidla 10-ti tlačítky,které mám přehledně umístěny v kolejovém plánu na panelu,takže když zmáčknu příslušné tlačítko,okamžitě vidím kam stavím vlakovou cestu a jestli mám postaveno návěstidlo na volno nebo na stůj.

Tohle není otázka, takže k tomu řeknu jen "já taky". Navíc mám ten panel připojenej telefonním drátem, takže pokud mi stydne kafe, tak si ho vezmu s sebou do křesla. Jo a mám panel kterej podporuje tlačítka i přepínače, takže pro vyhybky používám páčkové přepínače čistě proto, že se mi líbí že páčka ukazuje směr vyhybky.
miroslav lengyel píše:6/nesmím zapomenout ještě na jeden spínač,tím spouštím závory

... které mají v mojem případě programovatelnou rychlost spouštění, takže pokud si "hraju" já, tak si hraju s předstihem a spouštím je pomalu, pokud si hraje synovec, tak je dám na "rychle", aby se mu to líbilo.

miroslav lengyel píše:Když to shrnu,stále nevidím v tomto mém konkrétním případě nějaký zisk či zjednodušení.Tedy pokud nebudeme předpokládat,že jsem to drátoval pozlacenými kabely,posazenými drahokamy.
Ale třeba jsem to pořád ještě správně nepochopil,Míra

přednosti které sleduju já:
1) ten panel na telefonním drátu
2) druhej panel pro případ dětí kterým se pokouším předcházet zásadním neštěstím

Na druhou stranu - ja jsem hroznej hračička a dost si potrpím na různe ovládání a programování, takže bych se nepovažoval za etalon.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod fulda » ned 20 úno, 2011 9:04 pm

alexander píše:Neplodnosť takýchto debát je zjavná...

... ale zábavnost ohromující :) :D
alexander píše:Príliš veľa rozdielnych názorov, až príliš rozdielnych, na príliš malom priestore... (no toto je veta!)

... a je zábavné, kolik názorů založených na nesprávných a nebo neúplných informací je zde prezentováno jako svaté.

Ale neboj, v každé skupině která balancuje na hranici profesionality je to stejné - mimořádně dobré je to v diskuzích o autech a mobilních telefonech.
Naposledy upravil fulda dne ned 20 úno, 2011 9:08 pm, celkově upraveno 1
fulda

Příspěvekod fulda » ned 20 úno, 2011 9:07 pm

vmucha píše:Díky všem za vaše příspěvky!
Debata se rozpoutala na základě první věty měho příspěvku - "rozhoduji se".
Nicméně otázka byla o řádek dále a na tu mi Fulda odpověděl.

... ano a hned jak následoval začátek flamewar založený na neúplné informaci, tak jsem na to upozornil, nicméně .... to už jsem vlastně psal.
fulda

Příspěvekod fulda » ned 20 úno, 2011 9:09 pm

ach jo, musím se všem generálně omluvit za ty překlapy, jako dislektik je po sobě bohužel najdu až druhej den.
fulda

Příspěvekod pekl024 » ned 20 úno, 2011 9:19 pm

Fulda: Jak jsem se tu dočetl , není prodlém kolejiště mít v DCC a ovládat příslušenství tlačítky a přepínači. V analogu v to nevidím problém, ale v DCC si to neumím představit. Trochu osvěty :?: . Jde mi o ovládání Bezdružic kde je SN a vratná smyčka viz. http://modelytt.nolimit.cz/kolejiste-2014
pekl024

Příspěvekod fofros » ned 20 úno, 2011 9:26 pm

pekl024 píše:Fulda: Jak jsem se tu dočetl , není prodlém kolejiště mít v DCC a ovládat příslušenství tlačítky a přepínači. V analogu v to nevidím problém, ale v DCC si to neumím představit. Trochu osvěty :?: . Jde mi o ovládání Bezdružic kde je SN a vratná smyčka viz. http://modelytt.nolimit.cz/kolejiste-2014

Tak tohle by mě osobně taky zajímalo. Ono jestli nebude problém v tom, že budeš muset nakoupit hafo digihejblátek za x. tisíc korun, místo páru čudlů a jiné bižutérie, která by stála tašku hrušek :?: :wink: A navíc k tomu ještě dekodéry :roll:
Nejsem modelář, jsem jen mašinkář, snažící se znázornit železniční provoz ve velikosti H0.
fofros

Příspěvekod pekl024 » ned 20 úno, 2011 9:34 pm

fofros píše:
pekl024 píše:Fulda: Jak jsem se tu dočetl , není prodlém kolejiště mít v DCC a ovládat příslušenství tlačítky a přepínači. V analogu v to nevidím problém, ale v DCC si to neumím představit. Trochu osvěty :?: . Jde mi o ovládání Bezdružic kde je SN a vratná smyčka viz. http://modelytt.nolimit.cz/kolejiste-2014

Tak tohle by mě osobně taky zajímalo. Ono jestli nebude problém v tom, že budeš muset nakoupit hafo digihejblátek za x. tisíc korun, místo páru čudlů a jiné bižutérie, která by stála tašku hrušek :?: :wink: A navíc k tomu ještě dekodéry :roll:

Jak říkáš, je to asi o té velikosti kolejiště, na test kolejišti byla elekrika za hubičku :mrgreen:
pekl024

Příspěvekod fulda » ned 20 úno, 2011 9:42 pm

To je celkem jednoduchá hračka, mluvím o ton mnoho let.
Pokud dáš do hledání "TCO" dostaneš jenom moje odpovědi na tohle téma.
Nejvíc jsem toho napsal asi tady.
Hodně lidí si myslí, že digitál je jen o myši, ale není tomu tak. Ovladač může (a má) bejt pro uživatele příjemnej. Takže existujou ovladače typu TCO, které slouží především k ovládání příslušenství. Jejich programování je takové "analogové" :) Uvnitř je matice řádek (0,1,2,..7) a sloupců (0,8,16,24). Vezmu přepínač (tlačítko) a dám ho na souřadnice co chci ovládat - například vyhybka 28 = 24 + 4, takže řádek se 4 a sloupec s 24 a je to.

Na skeptické narážky o penězích neodpovídám, jednou je to moje hobby tak do toho investuju - buď čas, nebo peníze, nebo obojí

BTW: poslední diskuze o DCC ovladačích je tady
fulda

Příspěvekod pekl024 » ned 20 úno, 2011 9:57 pm

cena ovládání bylo jen pouhé konstatování :mrgreen:

Už jsem to tu psal, jde mi jen o to aby jsme mohli jezdit dvá a ovládání bylo co nejjednoduší. Nechci ke kolejišti PC ale ovládat ho pomocí páček, tlačítek. Hledám nejvhodnější řešení. Kombinace jezdit DCC (i kvůli zvuku) a ovládat přepínači a tlačítky se mi líbí nejvíce. Jestli DCC nebo analog to je otázka i z důvodu obsazení koleje v SN a ovládání vratné smyčky.
Děkuji za rady a byli fotky "zevnitř" tvého TCO pro představu. Princip chápu je to skoro jako cesta v tlf. ústředně
pekl024

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi