Moduly (původní téma)

Vše co souvisí s moduly.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký

Re: Moduly (původní téma)

Příspěvekod cipisekmp » sob 12 úno, 2011 5:35 pm

Ahoj, ja taky souhlasim s kolegou mlhou. V pripade napojeni na klasickou modulovku by mohl udelat nejaky prechodovy modul uz s normovanym rozhranim.
Zdarec Cipisekmp
H0/MODULY SLOVÁCKO

www.kzmslovacko.cz
cipisekmp

Příspěvekod MirekTT » sob 12 úno, 2011 6:34 pm

Jo aha, ono se čeká i na moje vyjádření. No proč by Tomáš nemohl do modulů? To ať si rozhodne vlastně sám. A uživí dvě vlákna? Má už to svoje. Já jsem se taky trhl do svého vlákna, kde pilotním projektem jsou moduly, ale v plánu jsou okrajově i segmenty a jak víte, mám tam i spoustu dalších opičáren.
Za další musíme definovat sekci moduly. Myslíme tím pouze normované moduly, nebo moduly povšechně? Z toho druhého pohledu je Tomášova tvorba rozhodně moduly, nikoliv segmenty.
A co jsou segmenty? Velké, dělitelné kolejiště ála Houmr? Nebo něco v tom smyslu? Ale co přesně? Pokud by moduly měly být pouze ty normované, pak lze Tomovu tvorbu vnímat jako segmentovku.
Takže moje odpověď je malý definiční rozbor + ať si to Tomáš rozhodne sám.

A nebo jsem to blbě pochopil? Tomáš chce do modulů s tím svým stávajícím vláknem a ne zakládat jiné? Pro mně za mně.
Upozornění! Toto je diskuzní fórum, a ne vševědopedie absolutních pravd!
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod Dan Buchtela » ned 13 úno, 2011 8:33 am

Pokud se smím vyjádřit i já, ať se zde prezentuje, kdo to uzná za vhodné. Snad jen bych trval na tom, aby to, co nemá normovaná čela dle nějakého všeobecného standardu (a tím zdaleka nemusí být pouze FREMO, resp. Zababov, existuje i kupa dalších), nebylo nazýváno moduly, ale segmenty. Je vidět, že v té terminologii nemá jasno ani spousta zde zúčastněných, tak v tom nedělejme ještě větší zmatek.
Doufám, že tím názorem nestrhnu novou debatu na téma rozdílu mezi modulem a segmentem.
Moduly = normovaná čela, vzájemná zaměnitelnost, obvykle mezinárodní standard
Segmenty = jednotlivé díly kolejiště, nenormovaná čela, jen částečná zaměnitelnost nebo vůbec žádná
Jen pro vysvětlení: Nikde není řečeno, že nějaká domácí segmentovka, která bude na koncích opatřena normovaným rozhraním, nemůže být jako celek vnímána jako jeden vícedílný modul. Terminologicky samozřejně by to bylo v pořádku, ale zařazovat takový prostorově náročný modul s pevným tvarem do layoutu bych tedy tvůrci layotu nezáviděl. O tom jsme se na vlastní kůži přesvědčili v roce 2007, když nám Poláci na pražské FREMO-N setkání přivezli pár takových fixních sestav...málem jsme se kvůli nim nevešli do tělocvičny..ne proto, že by byla malá, ale protože tyhle sestavy měly fixní tvar a nešlo s nimi nijak manipulovat, nikde je přiohnout dle potřeby, nikde prohodit dva díly nebo nějaký vypustit.
Ve světě je tato terminologie moduly/segmenty zažitá, tak prosím neobjevujme Ameriku nebo nějakou třetí cestu, jak občas v našich zemích někdo mívá potřebu :wink: :P
P.S. Layout pražského setkání 2007 je k nahlédnutí zde: http://www.zababov.cz/N/praha2007/Layout_2007.pdf , přičemž polská větěv je ta modrá. Porovnejte si využití prostoru v polské části a ve zbytku layoutu...
Naposledy upravil Dan Buchtela dne ned 13 úno, 2011 9:36 am, celkově upraveno 4
Dan Buchtela

Příspěvekod milan ferdián » ned 13 úno, 2011 9:28 am

Já jenom pro úplnost.Toto téma je jen o modulech a Tomáš to ví až moc dobře.Proto jsem chtěl vyjádření vás všech.Chtěl bych zachovat čistotu tohoto tématu. :wink:
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Dan Buchtela » ned 13 úno, 2011 9:37 am

Příliš mnoho demokracie škodí...taže já bych konečně slovo nechal na Tobě, Milane, co by moderátorovi. A to klidně i s absolutním právem VETA! :wink:
Dan Buchtela

Příspěvekod milan ferdián » ned 13 úno, 2011 9:47 am

Dan Buchtela píše:Příliš mnoho demokracie škodí...taže já bych konečně slovo nechal na Tobě, Milane, co by moderátorovi. A to klidně i s absolutním právem VETA! :wink:

S tím máš plnou pravdu Dane... :wink:
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod vojtas » ned 13 úno, 2011 11:41 am

Mohu se zeptat,jaktože mohou na Slovensku používat EW1 na modulech,a přitom jezdit s FREMO a Zababovem?
TT
vojtas

Příspěvekod Pája » ned 13 úno, 2011 11:52 am

Já ji na svém modulu budu mít taky,páč ve skutečnosti tam je výhybka zcela v měřítku odpovídající EW1,takže to neřešim.
TT,DCC,ČSD III-IV,člen TT ZABABOV,Sysel fóra a zatím spíše hračička než modelář
Pája

Příspěvekod vojtas » ned 13 úno, 2011 11:56 am

Tak takovou výhybku jsem v reálu ještě neviděl,máš fotky?
TT
vojtas

Příspěvekod Pája » ned 13 úno, 2011 12:03 pm

Úhel odbočení a délky odpovídají a ne jen u jedné výhybky.Klikni na muj nick,najdeš odkaz na naše str a zatím můj jediný díl stanice je č.2,pár fotek tam je,ale nevím zda výhybek.Jinak kolega pavel-HP (ostatní moduly na stejné stránce) má 3cestný výhybky a ty kratší jazyky jsou i na čepu viz. ,,Trojcestná výhybka" článek vlevo a je tam foto.
TT,DCC,ČSD III-IV,člen TT ZABABOV,Sysel fóra a zatím spíše hračička než modelář
Pája

Příspěvekod Ferda » ned 13 úno, 2011 12:29 pm

Dan Buchtela píše:...Porovnejte si využití prostoru v polské části a ve zbytku layoutu...

No, než se to načetlo, tak jsem stihnul uvařit kafe :D , ale hned potom jsem žasnul. Kdyby jste totiž před Horní Blatnou neměli "zatáčku" (obloukem bych to nenazval) s poloměrem patrně hodně pod 1000 mm, tak jste ten prostor využili snad ještě hůř než ti poláci.
Kde vlastně skončily vaše normy?
Ten poloměr odhaduji tak mximálně na R = 600. Vaše norma říká na lokálce min. R = 1435!
Délky kolejí v nádražích nedosahují 3.300 mm snad ani v Pečkách. Takže celý layout je lokálkový?

Ti poláci alespoň dle nákresů nemíchají čela modulů, Zato vy docela často.

Jsou tyhle věci u FREMA běžné? Nebo je to jen vyjímka?
Začínám si připadat jako, že se snažíme doržet normy, které sám autor vytvořil jen k odrazení případných zájemců o něco podobného. Už jsem slyšel víc lidí říkat, že by si postavili i nějaké moduly, ale při dodržení Vašich norem na tro nemají dost prostoru.

Omlouvám se za poněkud tvrdší tón, ale docela mě to nadzvedlo.
H0 III-IV. Dokonalost je sen!
Ferda

Příspěvekod Dan Buchtela » ned 13 úno, 2011 1:04 pm

Ferda píše:No, než se to načetlo, tak jsem stihnul uvařit kafe :D , ale hned potom jsem žasnul. Kdyby jste totiž před Horní Blatnou neměli "zatáčku" (obloukem bych to nenazval) s poloměrem patrně hodně pod 1000 mm, tak jste ten prostor využili snad ještě hůř než ti poláci.

Milý Ferdo, než příště popustíš uzdu svým emocím :wink: , zkus nejdříve trochu vychladnout a pečlivě nastudovat podklady (mimochodem mně se to načítá bleskově, i když jsem momentálně v Německu) :)
Především Tě musím upozornit, že mícháš hrušky s jablkama. Cituješ totiž normy H0-kové a aplikuješ je na N-kový layout :)
Ferda píše:Kde vlastně skončily vaše normy?
Ten poloměr odhaduji tak mximálně na R = 600. Vaše norma říká na lokálce min. R = 1435!

Norma pro N-kový oblouk říká, že minium na trati je 800mm, v doporučení a v praktickém používání máme dokonce minimum 1000mm. Tedy jsme ještě přísnější, než naši H0 kolegové. :)
Pravdu máš v tom, že ten oblouk u Blatné je 600mm, což je mimo normu. Jsou to staré obloukové moduly, které vznikly dávno před N-kovou sekcí Zababova a svého času jsme je po vzájemné dohodě dočasně pouštěli do layoutu, dokud nebyl dostatek obloukových modulů s metrovým poloměrem. Ale i tehdy se dávaly výhradně na lokálku, což je také větev, na níž byly v Praze zařazeny. Dnes už se tyto moduly nepoužívají, jejich majitel navíc již není naším členem.
Ferda píše:Délky kolejí v nádražích nedosahují 3.300 mm snad ani v Pečkách. Takže celý layout je lokálkový?

Pečky nejsou Pečky, ale skrytá stanice Pecka. Délka kolejové části je 3600mm, celková délka modulu je 4800mm. Mimochodem, v N-ku máme na hlavní trati min. délku dvou dopravních kolejí stanovenu na 2400mm, tedy po přepočtu opět přísnější, než kolegové v H0. Na lokálce máme 1200mm. Výjimky jsou přípustné, pokud odpovídají nějaké reálné předloze, viz. např. Radkovy Žleby. Takže zase jsi přestřelil :roll: :P
[quote="Ferda"]Ti poláci alespoň dle nákresů nemíchají čela modulů, Zato vy docela často./quote]
Opravdu? A na to jsi přišel jak? Napamatuji si, že bys někdy byl na našem N-kovém setkání, ale mohu se plést, už mi paměť tak neslouží :lol:
Ani při pohledu do layoutu z Prahy takové místo nevidím, natož "často", jak říkáš Ty. Jsou tam dvě místa, kde nesedí rozhraní, ale to jsou místa styku s německými moduly, kde je použito rozhraní typu násep. Jelikož toto rozhraní není běžně používáno (my ho nepoužíváme vůbec), nejsou pro něj k dispozici přechodové moduly, takže na dvou místech styk nesedí. Ale jak říkám, jen proto,, že je tam nestandardní rozhraní. Jen to dokazuje, že nemá smysl mít kdovíkolk typů rozhraní, velmi to pak komplikuje plánování layoutu.

Tak trochu jsem se rozepsal, ale pro změnu jsi zas trochu nadzvihl Ty mě, i když jinak si Tvých příspěvků na tomto fóru považuji a velmi často mi mluvíš z duše. Tentokrát ale ani trochu! :P :P
Dan Buchtela

Příspěvekod Ferda » ned 13 úno, 2011 1:17 pm

Posílám omluvu. :oops:

Nějak jsem v tom rozrušení přehlédl, že je to v "N".
I když to míchání rozhraní jsem viděl i loni v Blansku.
H0 III-IV. Dokonalost je sen!
Ferda

Příspěvekod Dan Buchtela » ned 13 úno, 2011 1:22 pm

Ferda píše:I když to míchání rozhraní jsem viděl i loni v Blansku.

No nikdy to zcela nevyloučíš, ale fakt se to snažíme minimalizivat. Čím méně typů rozhraní a čí více existujících modulů, tím méně takových přechodů :-)
Dan Buchtela

Příspěvekod milan ferdián » ned 13 úno, 2011 1:32 pm

Ferdo,už se těším až uvidím váš první navrhnutý layout :wink: .Protože vy maté úplně komplet všechny rozhraní co v H0 existují.Nepočítej s tím do budoucna,že jedna část bude čistě vaše a druhá část třeba ze Slovácka.Budete muset míchat,aby jste vešli do dané místnosti(sál,hala,tělocvična) a aby jste dodrželi ony ty poloměry,které máte k dispozici a hlavně téma layotu. :mrgreen:
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

PředchozíDalší

Zpět na Moduly