Publikace_II_segmentové kolejiště_

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Publikace_II_segmentové kolejiště_

Příspěvekod milan ferdián » úte 28 pro, 2010 4:06 pm

Martin HO píše:Možná že by to chtělo ujasnit si a ujednotit terminologii.

Já (pro sebe) jsem si přeložil moduly (modulové kolejiště - "moduliště") jako do jisté míry variabilně sestavující se soustavu na sebe navazujících dílů (modulů) s normovaným systémem jejich spojování a ovládání, umožňující vytvářet modulové kolejiště ad hoc uzpůsobené prostoru a nabídce modulů.

Na druhé straně segmentem je pro mne demontovatelný díl kolejiště, spojený individuelně s navazujícím segmentem. Jejich spojení je řešeno individuálně stejně jako jejich elektrické propojení a nepodléhá tudíž žádné normotvorbě.

Za segmentové považuji i své kolejiště, byť původní myšlenku naskládat 2. a 3. díl (segment) pod díl 1. (hlavní - největší), jsem již pod tlakem vnuků musel opustit. Nicméně při větších úpravách (ve skutečnosti ojedinělých, tedy vyjímečných) je to velká praktická pomoc. Vezměte si jen, že se v místnosti čas od času musí i malovat.

Rád uvítám i vaše názory.

Je to přesně tak jak jsi to popsal,protože segmentové kolejiště (SG.K.) se může skládat minimálně ze dvou dílů,ale stále je to SG.K. nebo přesně jak Houmrove.Zde nelze zaměňovat jednotlivé segmenty mezi sebou.
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Jarda H. » stř 29 pro, 2010 6:24 pm

Jsem rád, že Milan neztratil chuť něco tvořit, protože inspirace od jiných není nikdy dost !! K případnému druhému dílu (a já věřím, že bude) bych zatím v diskuzi doplnil toto :

a) fotky barevné nebo černobílé - pokud by šlo o fotky z konkrétních kolejišť, pak dle mého v barvě, ALE protože počítám s tím, že půjde o opět o kombinaci báječných kreslených Milanových plánků a fotky budou jako podbarvující a doplňující "živel", pak u téhle kombinace bych to viděl černobíle ! Maximálně několik stránek v barvě jako obrazová příloha - fotky z existujících segmentovek (?!). Zvedlo by to bohužel cenu ..... A to ve vel. TT rok 2011 bude zase dosti drahý díky slibovaným novým modelům - brejlovci, Y-ky, další modely vozů ...... ? Takže co na barvu / nebarvu říkáte vy ostatní ?

b) co se týká obsahu, přiklonil bych se k názoru Petra Z. - viz jeho příspěvek na předchozí straně :
Na rozdíl o omezení se jen na plánky, bych navrhoval do přílohy i nějaký normovaný rozhraní 1/1 a do textu zařadit i obecné návody na stavbu - jaký u nás normálně sehnatelný materiál použí, kde ho koupit, kde lze nařezat, jak lepit, čeho se vyvarovat - zkrátka napsat část publikace někým kdo má praktický zkušenosti se stavbou segmentů a jejich provozem i možnými problémy při rozebírání a sestavování....
Důvod je jednoduchý. Pokud by tohle bylo sepsáno na jednom místě, mohlo by to přivést řadu dalších nových stavitelů kolejišť ke koupi knihy.

c) další díl, tedy III-modulová kolejiště, rok 2012, 2013 - mezitím vyjde i příloha ŽM o kolejištích (podzim 2011), jsem pro !
TT - analog - ČSD/DR, DB - III / IV
Jarda H.

Příspěvekod 123.marek » stř 29 pro, 2010 6:38 pm

Já bych byl pro čb foto(čb fota vozidel mají své kouzlo,ale kolejiště by byla lepší barevná, ovšem dělat půlku knihy jinak než tu ruhou půlku se mi zdá pofidérní-ne kvůli tisku,ale kvůli vzhledu).Jináč s návody bych souhlasil s Petrem,ovšem tím se mnohokrát zvýší obsah knihy a s ním bohužel i cena-to by někoho mohlo odradit od koupi.Toť jen můj názor.
H0,digitál,přelom 4.a 5. pětiletky
123.marek

Příspěvekod radekkrupka » stř 29 pro, 2010 6:55 pm

Jak se tak dívám na publikaci, tak bych řekl, že ČB fotky se tam velice pěkně hodí. Také si myslím, že kniha je o pláncích a tudíž doprovodné fotografie by měly hrát spíše dokreslovací funkci. Mě se ČB provedení docela zamlouvá. A jak bylo řečeno - připravuje se příloha ŽM magazínu...

Vložené šablony na normovaná čela já osobně považuju za zbytečná, vždyť je toho plný internet a kdo chce stavět, ten si to najde.
radekkrupka

Příspěvekod petrh » stř 29 pro, 2010 7:38 pm

ja bych mozna segmenty a moduly nerozdeloval, udelal bych knihu na tema male a kompaktni a jestli nekdo ma doma 4 segmenty ci 4 moduly by bylo jedno ne
H0 se synem
1981-2001 dom. st. Včelnička | 2001-4 Slaný | 2004-6 Nelahozeves | od 2006 Kralupy n.V.
petrh

Příspěvekod JBr » stř 29 pro, 2010 7:46 pm

Prijde mi, ze normovana cela jsou spis z kategorie modulovek a patrily by spis do pripadneho tretiho dilu. Segmentove kolejiste chapu tak, ze je to kolejiste slozene z vice casti (ne nutne stejnych rozmeru) z duvodu snadneho skladovani a manipulace s nim. Jako typicky medialne znamy priklad uvedu kolejiste Trainmaniaka. Uz ze samotneho principu "nasekaneho" kolejiste se tam tezko da mluvit o pouziti nejakeho normovaneho rozhrani, protoze jsou tam dily ruzne sirky, kolej neni na krajich segmentu v poloze podle normy atp. Podobne to mam i ja.

Nicmene obecna kapitolka o stavbe a uskalich, ktere se na takovem typu kolejiste muzou objevit, by byla urcite vhodnym doplnenim. Jen bych se mozna uplne nezameroval na materialy typu foliaze, stromecky atp. s uvadenim konkretnich vyrobcu, protoze 1) to se da snadno dohledat na netu 2) knizka by mela byt nadcasova (a to verim ze bude) a kdo vi, co se muze na poli materialu objevit za par let. I kdyz na druhou stranu, pokud by to byl placeny product placement zlevnujici knihu pro bezneho ctenare, proc ne :D (viz reklamy ruznych firem napr. v encyklopedii motorovych lokomotiv ZM nebo v malem atlasu lokomotiv).

petrh píše:ja bych mozna segmenty a moduly nerozdeloval, udelal bych knihu na tema male a kompaktni a jestli nekdo ma doma 4 segmenty ci 4 moduly by bylo jedno ne

Moduly vs. segmenty bych urcite rozdeloval, protoze uz jen kvuli tomu co zminuju vyse se jedna v podstate o dve uplne odlisne veci. A co se tyce malych a kompaktnich, spousta malych a kompaktnich uz je prece v prvnim dile, ne? :)
TT/D V/VI.
JBr

Příspěvekod andy » stř 29 pro, 2010 8:24 pm

Jsem pro ČB foto, má to svoje kouzlo. V ostatních věcech souhlas s JBr. Pokud by měli prodejci či výrobci o zveřejnění v té knize zájem, tak proč ne :wink:
andy

Příspěvekod boy.rough » stř 29 pro, 2010 8:39 pm

Ahoj,
jelikož jsem jeden z majitelů knihy pana mistra malíře a spisovatele Milana Ferdiána, tak další publikaci si rozhodně nenechám ujít a určitě zakoupím i z důvodu, že se tak trochu snažím o stavbu "dílového kolejiště".

A co se týká fotografií, tak u mě vítězí barevné foto, popřípadě černobílá s sépiovém nádechu.

Olda.
Jezdím na účkách (asi poslední mohykán) a opravdu s nimi nemám problém.
boy.rough

Příspěvekod Michal Vaniš » stř 29 pro, 2010 8:59 pm

Já bych byl pro barevné foto.
1/Určitě to nebude 100 barevných stránek, ale spíš určitý počet pro dokreslení "atmosféry" návrhů či již zrealizovaných segmentů/kolejišť.
2/Nemusí být být v publikaci - mohou být jako volná příloha(zlevní to výtisk?)
3/Nebude to již jenom prvoplánově "pro nás místní", ale i pro nováčky a možné potencionální zájemce o žel.modelaření. Ruku na srdce - i barevnost dnes rozhoduje o prodeji či zájmu o dotyčný výrobek(myšlenky... atd.) a vidět "TO" barevně by bylo velké plus! :wink:
TT+TTe,III-IV ep,ČSD-DR,autor manuálu pro EN Wintrack
Každé vylepšení generuje nové nedostatky :P
Michal Vaniš

Příspěvekod milan ferdián » čtv 30 pro, 2010 8:55 am

Začínají se krystalizovat tří druhy segmentových kolejišť

1)Klasické segmentové _díly nelze mezi sebou obměňovat
2)Domina_díly lze částečně mezi sebou obměňovat
3)Had_díly lze mezi sebou obměňovat (nejsou to ale moduly)

Jak všichni víte,jelikož to jsou kolejiště jen na dočasné rozložení v místnosti (po ježdění opět rozdělat a uschovat),budou mít i navrženy úschovné prostory.Jelikož jsem nábytkový stolař,tak se budu snažit úschovné prostory zakomponovat do nábytkových sestav (skříňky,skříně atd.)Ikdyž segmentová kolejiště budou hlavním tématem další publikace,budou tam i řešení pro sklopná celistvá.Takže modelář si může vybrat z několika variant.Po lopatě,jedna skříňka=několik variant segmentů i s rozměry a navrženými kolejišti nebo celistvé.A můžu vám říci,jejich požehnaně.
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Petr Zatrepalek » čtv 30 pro, 2010 9:37 am

milan ferdián píše:Začínají se krystalizovat tří druhy segmentových kolejišť

1)Klasické segmentové _díly nelze mezi sebou obměňovat
2)Domina_díly lze částečně mezi sebou obměňovat
3)Had_díly lze mezi sebou obměňovat (nejsou to ale moduly)

Jak všichni víte,jelikož to jsou kolejiště jen na dočasné rozložení v místnosti (po ježdění opět rozdělat a uschovat),budou mít i navrženy úschovné prostory.Jelikož jsem nábytkový stolař,tak se budu snažit úschovné prostory zakomponovat do nábytkových sestav (skříňky,skříně atd.)Ikdyž segmentová kolejiště budou hlavním tématem další publikace,budou tam i řešení pro sklopná celistvá.Takže modelář si může vybrat z několika variant.Po lopatě,jedna skříňka=několik variant segmentů i s rozměry a navrženými kolejišti nebo celistvé.A můžu vám říci,jejich požehnaně.

:idea: :idea: :idea:
ČSD 1970-1988 v HO, jinak kitařina (éra, tanky), zakázková patinace a stavba modelů
Petr Zatrepalek

Příspěvekod alexander » čtv 30 pro, 2010 3:15 pm

Milan,
ten "nástrel" obsahu vyzerá veľmi sľubne! Asi počkám z rekonštrukciou bytu, aby som mohol realizovať aj "vláčkoskriňu". :D
alexander

Příspěvekod harmi » čtv 30 pro, 2010 4:08 pm

Aj dnes si velmi rad pozriem ciernobiele ci "malofarebne" filmy Karla Zemana, lebo maju svoje caro, ale na modernu publikaciu sa uz CB\sepiove fotky hodia len na zdoraznenie dobovosti konkretnych zaberov, co asi fotka segmentovky nie je. Ciernobiela fotka kvalitne urobeneho kusku depa s parou na spestrenie bude isto pekna, ale inak som za farebne foto, aj ked to cenu trocha podvihne.
TT moduly, Wintrack (aj cz).
harmi

Příspěvekod milan ferdián » úte 04 led, 2011 3:11 pm

Takto budou prezentovány skříňky pro uložení segmentových kolejišť a příslušenství.Zárověň s nimi budou představeny varianty různých kolejišť pro výběr.Zde například u této malé skříňky má modelář na výběr tři varianty a to v modelové velikosti H0/TT a Z.

Obrázek

Uploaded with ImageShack.us
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod milan ferdián » pát 14 led, 2011 4:00 pm

Nevydržel jsem.. :wink:Hrubý nástřel :mrgreen:

Obrázek

Uploaded with ImageShack.us
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

PředchozíDalší