Moduly (původní téma)

Vše co souvisí s moduly.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký

Re: MODULY

Příspěvekod MirekTT » pon 10 led, 2011 8:24 pm

mnitka píše:Jsem rád Mirku, že jsi se po čase modelářsky probudil :wink:

Já jsem nespal. Dělal jsem jednu vodu za druhou a stavěl ty kartonové mosty. Taky návrhy a ladění pro vystřihovánku a laserovánku mostu něco vzali. A stejně budou nutné ještě korekce. Celé to zkrátka jen nestálo za zdokumentování. :D
Jinak Martine líbí se mi tvé zatravňování. Možná budu tvé služby potřebovat, tak začni trénovat i menší měřítka :o :D :D :D
Upozornění! Toto je diskuzní fórum, a ne vševědopedie absolutních pravd!
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod mnitka » pon 10 led, 2011 8:38 pm

Menší měřítka mě pěkně nahlodávají..., místa se nedostává a modely vypadají líp a líp.
K zatravňovači teď vymýšlím vhodné aplikátory, hlavně něco na malé plochy, do různých zákoutí atd.
mnitka

Příspěvekod Ferda » pon 10 led, 2011 9:33 pm

mnitka píše:... K zatravňovači teď vymýšlím vhodné aplikátory, hlavně něco na malé plochy, do různých zákoutí atd.

Dle kolegú ze Slovácka máme na sypání nachystáno sypátko z pudlovky od granulovaných čajů. Nicméně to sítko dokážu v případě potřeby namontovat i na solničku.
070120111494 malý .jpg
070120111494 malý .jpg (24.87 KiB) Zobrazeno 4020 krát

Jestli ti to pomůže tak tato síťovina pochází z výztuže pro chemickou kotvu, ale podobné jsou i na čajových sítkách. jen ten rozměr bude menší.
H0 III-IV. Dokonalost je sen!
Ferda

Příspěvekod mnitka » pon 10 led, 2011 9:42 pm

síťovinu už jsem pořídil, teď hledám ve svých zásobách použitých obalů vhodné nádoby
mnitka

Příspěvekod MirekTT » úte 11 led, 2011 5:55 am

Já myslím, že pro lokální aplikace by stačilo přelepit patřičnou plochu sítka páskou a ponechat pouze potřebný otvor. Horší to bude v rozích, koutech a nepřístupných místech. Zrovna teď si předběžně lámu hlavu, jak budu zelenit břehy říčky bezprostředně u hladiny a co dát pod most. V reálu tam cosi zeleného je, dokonce i teď v zimě.
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod fulda » úte 11 led, 2011 7:29 am

Ahoj trávníkáři.

Už jsem to sice psal tady, ale zopakuju to ještě jednou.

Cílem je homogenní elektrostatické pole mezi podložkou a "oblohou". Většinou se využívá povrchové vodivosti podložky a sítka ze kterého se zároveň tráva dávkuje. Ale to v žádném případě není nutné. Dá se udělat to, že se elektrostatické pole vytvoří v prostoru jiném než je dávkovač. Například "králičí pletivo" postavené na špejlích jako jedna elektroda bude fungovat docela dobře a trávu na něj můžete rozhazovat třeba kávovou lžičkou nebo něčím jiným co jí dostatečně dobře rozprostře.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod fofros » úte 11 led, 2011 1:07 pm

Kruci, na tom Fuldově nápadu něco je. Do nepřístupných míst si natáhneš to pletivo,což si myslím, že nebude žádný problém jej dostat kamkoliv bude potřeba, a pak už tam stačí tu trávu jakkoliv dopravit a máme zatravněno i pod mostem. Ale pokud jsem pozorně sledoval ten Mnitkův "krám" tak neměl elektrodu zasunutou v zemi, tak mě jen napadá, zda-li u toho jeho zatravňovače by tato metoda šla použít. A pokud ne, tak už nezbývá nic jiného, než při plánování kolejiště naplánovat i zatravněné plochy a při tvorbě krajiny postupovat tak, jak postupovala matka příroda, a to nejprve vytvarovat terén, volný a přístupný jej zatravnit a až poté do zatravněného stavět mostní pilíře apod. :wink:
Nejsem modelář, jsem jen mašinkář, snažící se znázornit železniční provoz ve velikosti H0.
fofros

Příspěvekod MirekTT » úte 11 led, 2011 1:21 pm

No když se tedy v debatě zastavíme nachvilku u té statiky, já si naopak myslím, že Fuldův princip (plně vnímám problematiku a vím, co obnáší) je vhodný právě pouze na velké plochy. Neumím si představit, že zrovna k úpatí mostního pilíře, kde je nutné zamaskovat spáru mezi krajinou a pilířem, budu někde dva centimetry nad místo aplikace k pilíři mačkat drátěné králíčí pletivo, aby mi nabilo trávu. A trefovat se z větší výšky na malinký prostor sypajícími se stébly mi moc praktické nepřijde. :?
Než porveme o názor, máte to někdo prakticky vyzkoušeno :?: Teoretická debata je o ničem.

Jinak na rajče jsem přidal čtyři fotky z mého modulu: http://mirektt.rajce.idnes.cz/ModulyII/#DSC06578.jpg
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod Tomáš » úte 11 led, 2011 1:47 pm

MirekTT píše:No když se tedy v debatě zastavíme nachvilku u té statiky, já si naopak myslím, že Fuldův princip (plně vnímám problematiku a vím, co obnáší) je vhodný právě pouze na velké plochy. Neumím si představit, že zrovna k úpatí mostního pilíře, kde je nutné zamaskovat spáru mezi krajinou a pilířem, budu někde dva centimetry nad místo aplikace k pilíři mačkat drátěné králíčí pletivo, aby mi nabilo trávu.

Jjo,to je přesně ten problém,na kterej jsem narazil,a který je opravdu oříšek,různá zákoutí jsou prostě terno.Proto jsem se rozhodl použít.."domácí foliáž" ..skusím si trávku aplikovat na krepovej papír,pak potřebnej kus odtrhnu a vlepím do těch špatně přístupných míst ...třeba to bude použitelné
"TT" - NYNÍ UŽ DCC - IV 1985-1995 (pád ČSD)
Tomáš

Příspěvekod miroslav lengyel » úte 11 led, 2011 3:08 pm

Třeba by se do těžko přístupných míst hodily nějaké luční květy od Poláka :D nebuď zase takový spořivec :mrgreen: Míra
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
miroslav lengyel

Příspěvekod MirekTT » úte 11 led, 2011 3:12 pm

miroslav lengyel píše:Třeba by se do těžko přístupných míst hodily nějaké luční květy

Ale jó. Jenže olemovat úplně celý pilíř by zase vypadalo jako vavřínový věnec. Sem tam kus okolní trávy být musí.
Jinak co vím tak Tomáš zase takový spořivec není :mrgreen: :D
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod miroslav lengyel » úte 11 led, 2011 3:25 pm

Tak já nemyslel udělat krajku kolem mostu :lol: Polák má v nabídce třeba i travní trsy apod.Míra
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
miroslav lengyel

Příspěvekod Tomáš » úte 11 led, 2011 3:49 pm

jjo mě napadly použít i ty travní drny
"TT" - NYNÍ UŽ DCC - IV 1985-1995 (pád ČSD)
Tomáš

Příspěvekod miroslav lengyel » úte 11 led, 2011 4:12 pm

Docela slušně se dá pracovat s fóliáží od Heki.Rozměr 28x14 cm,cena 140,-Kč.Je to na takovém voskovém papíře z kterého se to dá krásně sundat a natrháš si kousky jaké potřebuješ.Mrkni na masinky.cz,tam to najdeš.Míra
miroslav lengyel

Příspěvekod fulda » stř 12 led, 2011 9:39 am

MirekTT píše:No když se tedy v debatě zastavíme nachvilku u té statiky, já si naopak myslím, že Fuldův princip (plně vnímám problematiku a vím, co obnáší) je vhodný právě pouze na velké plochy. Neumím si představit, že zrovna k úpatí mostního pilíře, kde je nutné zamaskovat spáru mezi krajinou a pilířem, budu někde dva centimetry nad místo aplikace k pilíři mačkat drátěné králíčí pletivo, aby mi nabilo trávu.

Myslím, že je ještě potřeba zapracovat na nějakejch technickejch detailech.
Například pro extrémně malé prostory namísto králičího pletiva použijeme "síťku" kterou si upleteme z nějakého tenkého drátu (třeba rozpletená licna z ethernetu)??

MirekTT píše: A trefovat se z větší výšky na malinký prostor sypajícími se stébly mi moc praktické nepřijde. :?

Trávu pak můžeme ma místo dopravovat třeba brčkem (slámkou) z McDonalds, ty jsou taková hezky tlustá. neni nutné jí dávkovat "nad"

MirekTT píše:Než porveme o názor, máte to někdo prakticky vyzkoušeno :?: Teoretická debata je o ničem.

To je myslím to nejzásadnější :!: - vyzkoušet jak se tráva zachová v případě že ji dávkujeme horem, jestli se musí dávkovat ze lžičky o stejném potenciálu jako síťka (přidrátované) a nebo bude pole dostatečné, aby trávu zvedlo i tak, jestli tráva bude ochotná "protejkat" brčkem, nebo se zasekne v místě blízkém mřížce? :idea:
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

PředchozíDalší

Zpět na Moduly