Servo přestavník

Schémata, zapojení, návody, dotazy a postupy k využití v železničním modelářství.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf, 123.marek

Servo přestavník

Příspěvekod pajavlk » pát 07 led, 2011 8:58 am

chci použít modelářská serva jako přestavníky v analogu

na aukru se dají sehnat za 80,-

řeším ale jejich ovládání nastudoval sem tuny údajů po netu vím jak se servo ovládá ale
bohužel vhodnej generátor impulzů sem nikde nenašel, bud to je z DCC což je drahé jak blázen a umí třeba jen 4 případně jsou samostatné ovládání pro jedno servo ale to je taky ekonomicky nevýhodné

hledám ovládání které zvládne třeba šest serv a není primárně pro DCC

řešil jste to někdo ?
pajavlk
 
Příspěvky: 20
Registrován: stř 24 úno, 2010 6:54 am

Re: Servo přestavník

Příspěvekod Zx1974 » pát 07 led, 2011 11:54 am

Sice jsem to neřešil, ale zkusil bych hledat na netu servotestery. Dost často se tam vyskytuje 555 a ta stojí cca 4,50Kč. Odhadem by elektronika založená na servotesteru neměla vyjít na víc jak cca 30Kč na servo.
Zx1974
 
Příspěvky: 353
Registrován: úte 17 říj, 2006 10:01 am
Bydliště: Písek

Re: Servo přestavník

Příspěvekod Martin HO » pát 07 led, 2011 1:05 pm

Také by mne takové servo (schéma) zajímalo.
Martin HO
 

Re: Servo přestavník

Příspěvekod pajavlk » pát 07 led, 2011 1:22 pm

díky za nápad asi jsem na to přišel

http://web.quick.cz/PetrLBC/tester.htm

místo poťáku se dají dva odpory jejichž velikost předem zjistím právě pomocí poťáku aby servo šlo do určité polohy a pak by se to mělo jen jednoduše přepínat a servo by mělo chodit zkusím to postavit a ověřit si teorii
pajavlk
 
Příspěvky: 20
Registrován: stř 24 úno, 2010 6:54 am

Re: Servo přestavník

Příspěvekod vvitty » pát 07 led, 2011 1:26 pm

http://www.555-timer-circuits.com/servo-tester.html
Tlacitka nahradit prepinacem s vizualni kontrolou stavu, idealne s dalsim vyvodem treba pro prepinani indikacni LEDky

Ta DCC elektronika take neni nijak draha, odhadem < 40 Kc na servo. Podminkou je, ze si vse osadite sam... prace je na tom draha jako ty soucastky. Zdrojaky se daji sehnat na webu, podklady i neosazene DPS taktez. Pro pripadne zajemce mohu zajistit i vyrobu u profi vyrobce, pokud se jich sejde dostatek.

Nejaka serva muzete ziskat u mne na burze, jeste mam zbytek v krabici. Z eshopu jsem je prozatim stahnul, vzhledem k tomu ze dodavatel ma uz jen drazsi provedeni.

Mimochodem, serva na aukru asi take podrazi, tedy pokud zacne celni sprava dusledne uplatnovat nove limity pro bezcelni dovozy zasilek a bude proclivat vse...
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, osvětlení modelů, DCC - http://www.pojezdy.eu/eshop
Uživatelský avatar
vvitty
 
Příspěvky: 1926
Registrován: pát 28 pro, 2007 7:11 pm
Bydliště: Praha

Re: Servo přestavník

Příspěvekod pajavlk » pát 07 led, 2011 2:11 pm

vvity: jestli se na to dobře dívám výchylku serva určují ty dva odpory před tlačítkama že ? přesně takto jednoduché zapojení potřebuji

navrhnul by někdo tišťák pro výrobu?
pajavlk
 
Příspěvky: 20
Registrován: stř 24 úno, 2010 6:54 am

Re: Servo přestavník

Příspěvekod vvitty » pát 07 led, 2011 5:03 pm

pajavlk píše:vvity: jestli se na to dobře dívám výchylku serva určují ty dva odpory před tlačítkama že ? přesně takto jednoduché zapojení potřebuji

navrhnul by někdo tišťák pro výrobu?


Prijde na to, o kolik kusu byl realne zajem... za jednoduchy obvod viz vyse. Bud holy tistak, nebo cela stavebnicka k poskladani...
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, osvětlení modelů, DCC - http://www.pojezdy.eu/eshop
Uživatelský avatar
vvitty
 
Příspěvky: 1926
Registrován: pát 28 pro, 2007 7:11 pm
Bydliště: Praha

Re: Servo přestavník

Příspěvekod fulda » pát 07 led, 2011 6:27 pm

Možná bych zase tak moc to DCC nezatracoval.
Pokud se podíváme na stránku MERG, tak tam je Accessory Encoder. To je takové malé zařízení, které se připojí na napájení a má na sobě max 128 přepínačů - z něj pak vedou dráty, které mají charakter DCC. Podle toho, kolik kusů serva potřebuješ, tak musíš postavit zesilovač (booster).
Tyhle dva dráty pak rozvádíš pod kolejištěm a kde chceš použít serva, tak dáš servo dekodér (tenhle je pro 4 serva).

Pokud to vezmu v nákladech, tak:
Encoder cca 200,- (jednou) (+10,- za každej přepínač)
Booster cca 500,- (jednou)
Servo dekodér max 100,- (pro každá 4 serva)
(a to jsem do ceny započítal že si budeš kupovat plošňáky)

To je cena, pod kterou se dostaneš jen těžko s jiným řešením. A navíc ten komfort drátování - taháš jen 2 dráty a ani nezáleží na jejich polaritě.

Jinak naprogramovat nějakej servo dekodér je pro mne dost jednoduché, pokud mi přesně popíšeš co od něj očekáváš, tak to klidně udělám, nicméně tohle už je hotové a několik let fungující.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4279
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Servo přestavník

Příspěvekod alexander » pát 07 led, 2011 7:15 pm

fulda má pravdu....
Cena, zložitosť a prácnosť DCC dekodéra pre servá je porovnateľná s vyššie uvádzanými analógovými zapojeniami. Ale drôtovacie šialenstvo v analógu už je neporovnateľné!
alexander
 
Příspěvky: 334
Registrován: pon 25 úno, 2008 7:47 pm

Re: Servo přestavník

Příspěvekod male zvire » pát 07 led, 2011 7:20 pm

Fulda: tvé řešení má jeden malinkatej problém: tyhle Pacovy servodekodéry nejsou zrovna vyhlášené svou kvalitou. Prakticky to samé (pouze zdvojené -> pro 8serv) používají DCC-koleje a pokud se mrkneš sem: http://lokopin.wz.cz/kolejivo/servo.htm tak zjistíš že při přehazování dvou a více přestavníků z jednoho PICu naráz dochází k problémům, stejně tak při zapnutí,...
Pokud bych v analogu chtěl ovládat serva, tak bych radši šel do těch servotesterů...

Možná že jsem puntičkář, ale pokud bych dělal alanlog tak bych radši natáhnul o pár drátů navíc, než si libovat jak jsem ušetřil pár metrů kabeláže a přitom řešit problémy s těmito dekodéry.
Nejvyšší forma života je člověk. Nejnižší formou života je člověk který si hraje s vláčky.Holly
Uživatelský avatar
male zvire
 
Příspěvky: 232
Registrován: stř 08 zář, 2010 4:35 pm

Re: Servo přestavník

Příspěvekod Zx1974 » pát 07 led, 2011 8:25 pm

Vždyť není jen Paco a jeho moduly ale jsou i jiný moduly i když fungující na Loconetu http://users.telenet.be/deloof/ a radši budu "drátovat" logiku virtuálně v sw než trápit s releovou nebou jinou podobnou logikou.
Zx1974
 
Příspěvky: 353
Registrován: úte 17 říj, 2006 10:01 am
Bydliště: Písek

Re: Servo přestavník

Příspěvekod michal.kubista » pát 07 led, 2011 8:39 pm

1. DCC řešení je asi opravdu nejlevnější a nejspolehlivější. Sám používám řešení z DCC-koleje a já s tím problémy, jaké popisujete, nemám.
2. Řešení pomocí testeru serv s přepínačem strácí kouzlo pomalého přehození (bude závislé jen na rychlosti serva) a připočtu-li pracnost na výrobu přestavníku, pak komerční elektromagnetický přestavník asi bude "lepší"
3. To zapojení s přepínačem a pevnými odpory má dvě úskalý:
a. pevné odpory = špatné nastavení krajních poloh serva, navíc vliv tolerance součástek a jejich stárnutí bude mít docela zásadní vliv na přesnost a spolehlivost fungování.
b. přepínač dvou pevných odporů bych nahradil jedním odporem (raději trimrem) trvale zapojeným do obvodu tak, jak je zapojeno na web.quick viz příspěvek víše. Přehození přestavníku bch řešil připojováním druhého odporu (trimru) k tomu původnímu paralelně, čímž ten původí zmenším. Rozdíl je v tom, že vývod 7 obvodu 555 bude trvale připojen k regulaci a tedy nedojde vytvoření falešného zákmitu na výtupu a tím rozhození serva třeba i mimo požadovanou mez.
michal.kubista
 
Příspěvky: 337
Registrován: úte 06 říj, 2009 1:48 pm
Bydliště: Břeclavsko

Re: Servo přestavník

Příspěvekod alexander » pát 07 led, 2011 8:43 pm

Ja zasa beriem inšpiráciu tu:

http://www.digital-bahn.de/eigenbau.htm

Asi najsofistikovanejšie amatérske konštrukcie.
alexander
 
Příspěvky: 334
Registrován: pon 25 úno, 2008 7:47 pm

Re: Servo přestavník

Příspěvekod fulda » sob 08 led, 2011 6:56 am

male zvire píše:Fulda: tvé řešení má jeden malinkatej problém: tyhle Pacovy servodekodéry nejsou zrovna vyhlášené svou kvalitou. Prakticky to samé (pouze zdvojené -> pro 8serv) používají DCC-koleje a pokud se mrkneš sem: http://lokopin.wz.cz/kolejivo/servo.htm tak zjistíš že při přehazování dvou a více přestavníků z jednoho PICu naráz dochází k problémům, stejně tak při zapnutí,...
Pokud bych v analogu chtěl ovládat serva, tak bych radši šel do těch servotesterů...

Možná že jsem puntičkář, ale pokud bych dělal alanlog tak bych radši natáhnul o pár drátů navíc, než si libovat jak jsem ušetřil pár metrů kabeláže a přitom řešit problémy s těmito dekodéry.


Mno já jsem jen popsal možnosti.

Na druhou stranu si dovolím oponovat, že DCC koleje jsou (alespoň u mne) velice známé tím, že jejich realizace mají velké množství chyb a nechovají se tak jako původní dílo. Zvláštní je, že moje servo přestavníky se dají číst, po resetu se nastavujou do známé polohy a nemají problém s posunem několika serv najednou. Ani nemají problém pokud dostanou příkaz k návratu dříve, než doběhnou do koncové polohy. Jak říkám, servo je taková geniálně jednoduchá záležitost, takže je celkem běžné že existuje spoustu fungujících implementací, stačí si jen definovat potřeby.

A zrovna množství drátů je to, co mi na úsekově řízeném kolejišti nejvíc vadilo. Sice je každá komponenta totálně jednoduchá a pochopitelná se znalostma fyziky pro základní školu, ale to nekonečné kabelování a hledání "ucpaného drátu".
Navíc jsem si skoro jistej, že servotestery nebudou fungovat na vzdálenost větší než 1/2 metru, maximálně 1 metr. Trojdrát mezi generátorem pulzů a servem je klasické TTL, které je definováno na 75cm a dráty k odporům jsou definovány jako vstupy pro operační zesilovač na 555, takže budou mimořádně citlivé na rušení.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4279
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Servo přestavník

Příspěvekod male zvire » sob 08 led, 2011 2:27 pm

fulda píše:Mno já jsem jen popsal možnosti.
Na druhou stranu si dovolím oponovat, že DCC koleje jsou (alespoň u mne) velice známé tím, že jejich realizace mají velké množství chyb a nechovají se tak jako původní dílo. Zvláštní je, že moje servo přestavníky se dají číst, po resetu se nastavujou do známé polohy a nemají problém s posunem několika serv najednou. Ani nemají problém pokud dostanou příkaz k návratu dříve, než doběhnou do koncové polohy. Jak říkám, servo je taková geniálně jednoduchá záležitost, takže je celkem běžné že existuje spoustu fungujících implementací, stačí si jen definovat potřeby.


S (ne)kvalitou produkce DCC kolejí souhlasím. Bohužel některé Pacovy předlohy taky nefungují zrovna ideálně. :? Pokud tvoje servodekodéry fungují lépe, tak chci vědět jaké používáš - pokud jsou vyrobit za obdobnou cenu jako ty od DCCkolejí tak je chci taky... :P
Nejvyšší forma života je člověk. Nejnižší formou života je člověk který si hraje s vláčky.Holly
Uživatelský avatar
male zvire
 
Příspěvky: 232
Registrován: stř 08 zář, 2010 4:35 pm

Další

Zpět na Elektrika a elektronika

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků