Publikace_II_segmentové kolejiště_

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Publikace_II_segmentové kolejiště_

Příspěvekod milan ferdián » pon 27 pro, 2010 11:23 am

Po vašich ohlasech na moji prvotinu,jsem otevřel svůj archív.Jak někteří víte,tak už uplynulo 20let co jsem pro Malou železnici (MAZEL) ,předal podklady s námětem "Kam s ním II".Jednalo se o uložení kolejišť do daných prostorů v domácích podmínkách.Jako základ jsem bral svůj obývací pokoj a zde jsem se pokoušel v daných podmínkách tento problém řešit.Těch kolejišť bylo 15 a protože jak šel čas a začla i moje přítomnost na tomto diskusním fóru,tak na váš popud ,vznikala a i vznikají další segmentová kolejiště,které by bylo na škodu nechat zaniknout v propadlišti času.A protože se MAZEL,k ničemu nerozhoupal,je myslím načase jít dál.
Určitě si někteří z vás řeknou proč jsem toto téma nedal na off topic.Protože tam můžu jen vkládat příspěvky a někdy je třeba promptně reagovat.Prosím Vás hlavně zde nepiště objednávky ,až nastane ten pravý okamžik ,dáme Vám vědět.
Jestli dovolíte nakladatel bude stejný "chameleon_print",formát původní A4,vazbu bych ponechal pevnou,papír křídový.Rád bych využil i poprosil ty lidi v korekturach ,kteří jsou uvedeni na poslední stránce publikace,zda by opět nepomohli.Samozřejmě by mě velmi potěšilo ,kdyby se i Michal Šuhajda opět připojil ke mně.
Co by se změnilo,by byli již vložené fotografie,místo černobílých barevné.S tím by ale souvisela již cena,protože by byla dražší.Termín vánoce 2011.
V případě jestli mi Michal Dalecký dovolí v off topici moderátora,rád toto téma přesunu tam ať zde zbytečně našim nadšeným modelářům neubírám prostor a pozornost.
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Re: Publikace_II_segmentové kolejiště_

Příspěvekod milan ferdián » pon 27 pro, 2010 11:23 am

od andy » pon pro 27, 2010 11:22 am
Věčná škoda to nechat někde zapadnout Jedny Vánoce jsou pryč a už abychom se těšily na další
andy

• Soukromá zpráva
• Poslat e-mail uživateli andy
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod milan ferdián » pon 27 pro, 2010 11:24 am

od Houmr » pon pro 27, 2010 12:47 pm
Jo jo zlatá slova
"HO" - DCC - III

Houmr

• Soukromá zpráva
• Poslat e-mail uživateli Houmr
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod milan ferdián » pon 27 pro, 2010 11:25 am

od Rozsíval Jaroslav » pon pro 27, 2010 1:17 pm
Souhlasím s andym, škoda nechat někde ležet. Milane, ta příručka od MAZEL byla G2 Kam s ním? Strýček Google mi nenašel že by vyšel druhý díl. A na stránkách malé železnice nemají seznam vydaných příruček. Ale pokud se jedná o příručku G2, tak ji mám doma, jako kluk jsem ji dlouho studoval, protože jsem řešil problém s umístěním kolejiště. Jinak v úvodu je datum z roku 1974.
Rozsíval Jaroslav

• Soukromá zpráva
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod milan ferdián » pon 27 pro, 2010 4:03 pm

Omluva klukům,nějak jsem blbě přetáh vaše příspěvky. :oops:
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Petr Zatrepalek » úte 28 pro, 2010 11:14 am

Milane, s mojí pomocí počítat samo můžeš.

Pokud jde o segmentiště jako takový, určitě by stálo za to dát do knihy zejména tuzemský moduliště - Zababov, Ostramo aj., především fotky hezkých modulů jak v pracovní - tj. provozní situaci na setkání, tak i v klidovým, dioramatovým stavu doma s ukazkou jak vhodným doplnkem může být modul v obýváku atp.... Pomůže to přesvědčit naše drahé ženušky a přítulky - mimochodem publikaci Kolejových plánků mi žena na celou noc sebrala a začetla se do ní...

Na rozdíl o omezení se jen na plánky, bych navrhoval do přílohy i nějaký normovaný rozhraní 1/1 a do textu zařadit i obecné návody na stavbu - jaký u nás normálně sehnatelný materiál použí, kde ho koupit, kde lze nařezat, jak lepit, čeho se vyvarovat - zkrátka napsat část publikace někým kdo má praktický zkušenosti se stavbou segmentů a jejich provozem i možnými problémy při rozebírání a sestavování...
ČSD 1970-1988 v HO, jinak kitařina (éra, tanky), zakázková patinace a stavba modelů
Petr Zatrepalek

Příspěvekod Radek » úte 28 pro, 2010 12:23 pm

Po nadšení z prvního dílu bych dvojku uvítal. I námět je lákavý. Ale...
milan ferdián píše:...Co by se změnilo,by byli již vložené fotografie,místo černobílých barevné.S tím by ale souvisela již cena,protože by byla dražší...

Hlavní tahoun publikace jsou jednoznačně plánky. Fotky v ní považuju za omáčku k dochucení. Je pravda, že když sem se dva dny před převzetím dozvěděl, že jsem bez práce, tak mi pětikilo při placení nějak těžklo v ruce (ne že by ta knížka nestála za to, ale pocit zodpovědnosti ženatého tatíka nepřekřičíš) Asi by se mi po této zkušenosti knížka za dvojnásobek závazně objednával dost těžko... :roll: Tak nevím, jestli by fotky v barvě byly takovým přínosem... Co vy na to?
HO-II.-Ve stádiu oťukávání
Radek

Příspěvekod milan ferdián » úte 28 pro, 2010 12:26 pm

Radek píše:Po nadšení z prvního dílu bych dvojku uvítal. I námět je lákavý. Ale...
milan ferdián píše:...Co by se změnilo,by byli již vložené fotografie,místo černobílých barevné.S tím by ale souvisela již cena,protože by byla dražší...

Hlavní tahoun publikace jsou jednoznačně plánky. Fotky v ní považuju za omáčku k dochucení. Je pravda, že když sem se dva dny před převzetím dozvěděl, že jsem bez práce, tak mi pětikilo při placení nějak těžklo v ruce (ne že by ta knížka nestála za to, ale pocit zodpovědnosti ženatého tatíka nepřekřičíš) Asi by se mi po této zkušenosti knížka za dvojnásobek závazně objednával dost těžko... :roll: Tak nevím, jestli by fotky v barvě byly takovým přínosem... Co vy na to?

To záleží jen na Vás...Proto jsem zde otevřel diskusi... :wink:
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod milan ferdián » úte 28 pro, 2010 12:33 pm

Petr Zatrepalek píše:Milane, s mojí pomocí počítat samo můžeš.

Pokud jde o segmentiště jako takový, určitě by stálo za to dát do knihy zejména tuzemský moduliště - Zababov, Ostramo aj., především fotky hezkých modulů jak v pracovní - tj. provozní situaci na setkání, tak i v klidovým, dioramatovým stavu doma s ukazkou jak vhodným doplnkem může být modul v obýváku atp.... Pomůže to přesvědčit naše drahé ženušky a přítulky - mimochodem publikaci Kolejových plánků mi žena na celou noc sebrala a začetla se do ní...

Na rozdíl o omezení se jen na plánky, bych navrhoval do přílohy i nějaký normovaný rozhraní 1/1 a do textu zařadit i obecné návody na stavbu - jaký u nás normálně sehnatelný materiál použí, kde ho koupit, kde lze nařezat, jak lepit, čeho se vyvarovat - zkrátka napsat část publikace někým kdo má praktický zkušenosti se stavbou segmentů a jejich provozem i možnými problémy při rozebírání a sestavování...

Modulové kolejiště od Zababova,Ostrama,Slovácka,Regionu (Kunčice) a ostatních ,bych chtěl představit ve třetí publikaci "MODULOVÁ KOLEJIŠTĚ".Zde již musí být k dispozici všechny rozhraní v modelových velikostech H0/TT/N.Zde ale již musí být barevné fotografie.
Samozřejmě .že by byl předpokladany zájem.
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod pekl024 » úte 28 pro, 2010 12:38 pm

Sice nevím jak , ale rád pomůžu, třeba vařit kafe :mrgreen: :mrgreen:
pekl024

Příspěvekod Irudzi » úte 28 pro, 2010 12:56 pm

milan ferdián píše:
Petr Zatrepalek píše:Milane, s mojí pomocí počítat samo můžeš.

Modulové kolejiště od Zababova,Ostrama,Slovácka,Regionu (Kunčice) a ostatních ,bych chtěl představit ve třetí publikaci "MODULOVÁ KOLEJIŠTĚ".Zde již musí být k dispozici všechny rozhraní v modelových velikostech H0/TT/N.Zde ale již musí být barevné fotografie.
Samozřejmě .že by byl předpokladany zájem.

Ahoj,
já si tedy pod pojmem segment představuji něco zcela jiného než klasické moduly,i když segment
pokud je uvažováno o provozu dle nějakých norem musí být vybaven normovaným rozhraním.
Pokud majitel s takovým provozem nepočítá, může si rozhraní vymyslet svoje. I když pochybuji o tom, že by dotyčný něco vymýšlel, když už to někdo - FREMO vymyslelo za něj...chichichi
Mně se třeba velice líbí segmentiště :lol: které zde na fóru představil D.Buchtela t.j. zde viewtopic.php?f=1&t=1941
a v tomto duchu bych si představoval alespoň část Milanové další publikace, kterou si 100% opět koupím.
Vím, že to bude ´´pakec´´ vymýšlet takovéto smysluplné kolejiště-segmentiště, ale určitě se to bude líbit.
Smysluplné v tom směru, že je variabilní, tedy lze z něj postavit za krátkou dobu, řekněme 0,5-1 hod. uplně jiný tvar kolejiště, ráz krajiny atd...
Jo a ještě k těm normám, určitě to není jen o normovaných rozhraních, ale o spoustě dalších věcech..
..zapojení elektro, poloměry oblouků a výhybek+jejich úhly odbočení...
Tož tak.
Irudzi

Příspěvekod alexander » úte 28 pro, 2010 2:15 pm

Súhlas Irudzim v plnom rozsahu.
Segmentové koľajisko si predstavujem ako ľahko rozložiteľné na v domácich podmienkach skladné časti. Prípadne segmenty vzájomne zameniteľné, aby bola možná určitá variabilita.
Moduly sú kapitola sama o sebe a snáď okrem "N-ka" to nie je na domáce hranie.
A pripájam predbežný záujem o publikáciu.
alexander

Příspěvekod radekkrupka » úte 28 pro, 2010 3:37 pm

Dokázali byste, Milane s chameleonem, odhadnout, kolik by stála právě vydaná publikace, pokud by vyšla v barevném tisku? A pokud to není tajné - kolik byl náklad prvního dílu? Teď už to tak můžu říct :)
radekkrupka

Příspěvekod Martin HO » úte 28 pro, 2010 3:40 pm

Možná že by to chtělo ujasnit si a ujednotit terminologii.

Já (pro sebe) jsem si přeložil moduly (modulové kolejiště - "moduliště") jako do jisté míry variabilně sestavující se soustavu na sebe navazujících dílů (modulů) s normovaným systémem jejich spojování a ovládání, umožňující vytvářet modulové kolejiště ad hoc uzpůsobené prostoru a nabídce modulů.

Na druhé straně segmentem je pro mne demontovatelný díl kolejiště, spojený individuelně s navazujícím segmentem. Jejich spojení je řešeno individuálně stejně jako jejich elektrické propojení a nepodléhá tudíž žádné normotvorbě.

Za segmentové považuji i své kolejiště, byť původní myšlenku naskládat 2. a 3. díl (segment) pod díl 1. (hlavní - největší), jsem již pod tlakem vnuků musel opustit. Nicméně při větších úpravách (ve skutečnosti ojedinělých, tedy vyjímečných) je to velká praktická pomoc. Vezměte si jen, že se v místnosti čas od času musí i malovat.

Rád uvítám i vaše názory.
Martin HO

Příspěvekod Houmr » úte 28 pro, 2010 3:50 pm

Ano i já se kloním k tomu co je napsáno výše.
"HO" - DCC - III - IV
Houmr

Další

Zpět na Diskuze k plánkům kolejišť