......jen příběh.Stanice je jen náhledem k příběhu....

Uploaded with
ImageShack.usVindobóna tiše uhání naší malebnou zmenšenou krajinou.Dnes brzo ráno jsme vyjeli ze žst.PECKY ,abych stihnul včas své služební povinnosti.Během jízdy si prohlížím okolí tratě a nestačím se divit,co tu během čase přibylo ,co tu jsem již dlouho nebyl.Blížíme se k mé přestupní stanici žst.PODOLÍ,jedno z nejkrásnějších co jsem zatím poznal.Vjezdové návěstidlo nám hlásá žlutou barvu , strojvůdce sice ví dle sešiťáku,že má zde povinnou zastávku,ale vzápětí se doví o zpožděném rychlíku z opačné strany.Vindobóna lehounce zastavuje u nástupiště koleje1.Vystupuji a zdravím se s vykonávající službou výpravčího ve stanici s Bobem.Prohodíme pár slov a já nastupují do singrovky,připravené k odjezdu.Z druhé strany se od Starých Splavů se skřípotem brzd zastavuje zpožděný rychlík,který zde měl již dávno stát.Cestující s povděkem kvitují ,že osobní přípoj v podobě naší singrovky,ještě neodjel.Výpravčí Bob dává povel k odjezdu Vindobóně a po uvolnění 1 koleje ,dává taktéž povel k odjezdu zpožděnému rychlíku.No jo, koutkem oka jsem zahlédl kdo má službu ,Radek.Určitě měl zase hlavu v oblacích,jak snil o těch Nerátkách.Pousměju se,Bob už dává pokyn k odjezdu, kývu mu na pozdrav a rozjíždíme se.Kola zarachotí na výhybkách,abychom v zápětí přibrzdili,protože zde je nařízena v tomto úseku pomalá jízda.Velká říjnová povodeň,neobvyklá v tuto dobu ,smetla celou odbočku BRNO.Jedeme skoro krokem,ale již vidíme zbrusu novou odbočku ODRY.Celá odbočka je posunuta mimo povodňovou oblast.Neuvěřitelné jak památkaři prosadili svou neústupnost dráham ,postavit repliky zničených služebních budov.Vyvýšené stavědlo poznávám z pražského trianglu na Negrelliho viaduktu,zatímco strážní domek je ze zrušené zastávky HORNÍHO PRYSKU.Zdravíme se s Richardem,který zde poustevničí a již projíždíme městskou zastavbou KOBYLKY situované nedaleko žst.PODOLÍ.S velkým rachotem přejíždíme ocelový příhradový most přes řeku a zastavujeme po chvíli na zastávce s vlečkou železárny HRÁDEK.Škoda,generálního ředitele železáren Dana U. jsem nezahlédl.Určitě zase sedí na ty svých důležitých poradách.Nechápu ,o čem se tam stále radí,zda plán splní na 105% nebo na 110%.Zahoukání a rozjíždíme se,blížíme se k odbočné stanici LIPOVÁ ,zde vystupuji kvůli svým povinnostem.Dívám se na nového výpravčího této stanice.Tvář mi není povědomá,ale se zájmem mým, se už rozhlížím po stanici.
Žst.LIPOVÁ má tři dopravní koleje 1,2 a 3 a další o něco kratší dopravní kolej 4.Manipulační/skládková kolej 4b,zakončena s kusou kolejí vlečky Uhelných skladů,nedílnou součástí všech stanic na vedlejších tratích.Kolej 5 slouží spíše jen pro objíždění souprav na hlavní větvi tratě,i když traťově je zde svedena kolej z místní tratě,aby nerušila křižování a přestup cestujících z osobních vlaků.Strojová stanice má dvě koleje .Polovina remízy je zařízena pro dva motorové vozy nebo jeden delší a druhá polovina patří ještě parní trakci.Remíza má vodárnou s dílnou,sloužíc k drobným opravám.Je zde plně zásobena uhelná skládka pro zbrojení,s popelovou jámou na čištění lokomotivy s nezbytným vodním jeřábem.Pro tankování motorových vozů,byla přistavena kusá kolej,kde zde pravidelně se obměňuje kotlový vůz s naftou odesílaný z vlečky ze žst.PODOLÍ.Vlečné osobní vozy jsou odstavovány na kusé koleji 4a.Kusá kolej navazujíc na manipulační kolej 5,spíše slouží ,jako záchytná,protože někdy třeba určenou zátěž pro místní trať,odstavit zde.Stanice je osazena odjezdovými,skupinovými ,mechanickými návěstidly.Na podolském zhlaví je klasická stavba stavědla,kdežto na rokytnickem zhlaví je stavědlová věž.Jen mě zaujala ještě přijímací budova s opravenou fasádou.Nástupiště jsou u kolejí 1,2 a 4.
Pro osobní vlaky místní lokálky ,která pokračuje do úvraťové žst.ŽLEBY,kde trať končí,kdysi dopravna,dnes konečná zastávka v MAČKOVĚ .Zde zajíždějí jen sólo osobní motoráky,protože povodeň nám nenávratně zničila i koncovou stanici ONDŘEJOV se silnou nákladní dopravou.Snad někdy bude obnovena.Silná nákladní doprava končí přímo ve ŽLEBECH.
Naše hlavní větev tratě pokračuje přes žst.HORNÍ BLATNOU se silnou nákladkou dřeva a končí nám v koncové stanici žst.ROKYTKA.I zde je silná vlečková nákladní doprava se strojním zázemím pro parní lokomotivy.
Odcházím za svými pracovními povinnosti a tiše doufám,že neúprosný čas nám přinese jen již lepší časy pro naše lokálky ….