Erz zum Stahl, Kohle und energie - Staviame pec

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Hutě, Doly, Ocelárny

Příspěvekod Irudzi » čtv 30 zář, 2010 3:15 am

milan ferdián píše:
Ferda píše:Ty přerušované čáry na první fotce ... Tam si mám představit vlak :?:
A jak v Nku vypadá úzká?

Mlha obdržel prvních 50 bodů :!:

Je to foceno z bálkonu,aby se celý celek ocelárny vešel do objektivu foťáku...Vy budete fotit letecky,nic jiného vám nezbude.. :D a mlha je bez nároku na body,za tu Itálii... :wink:

Letadlo zařídíme :)
Irudzi

Příspěvekod E27 » čtv 30 zář, 2010 5:25 am

Píšeš, že děláš nějaké moduly. Je to konkrétní námět z reálného světa, nebo vlastní fantazie? Děláš sám, nebo je vás víc?
Docela by mě to zajímalo, protože tu Karolínu budeme patně dělat ve dvou a i tak z toho jde strach. 66 segmentů s celkovou plochou 47,5 m2 je docela "obrovský komplex". Jen abych se dopracoval k tomuhle základnímu nástinu jsem strávil spousty hodin studiem různých podkladů na NETu. Jednu směnu jsem odpracoval v archivu OKD a to jsem prošel první 2 krabice s tématikou vlečka Karolína. Paní mi s úsměvem sdělila, že takových krabic tam ke Karolíně mají ještě přesně 100 :o
Hodiny u PC při přenášení z podkladových map (použito jich bylo 6 z různých období, ta nahoře je jen jedna z nich) jsem raději ani nepočítal. Teď pomalu rozkresluji jednotlivé segmenty. Zatím jsme na zkoušku začali stavět 12 modulů širé trati, abychom si vyzkoušeli různé techniky, zjistili, co všechno budeme ke stavbě potřebovat a aby bylo na čem prohnat stroje. Taky se s nimi chystáme na nějaká ta setkání. Potkat podobně postižené a nasbírat nějaké rozumy a zkušenosti.
Taky jsem nezjistil odkud jsi. Píšeš sice slovensky, ale to nic neříká.

Ahoj. Som z Bratislavy. Modelárčenie som zavesil na klinec, ale teraz sa do toho púšťam znova. Moduly si staviam "plánujem" je to pomalé na čas a financie podľa vlastných predstáv. Ono mať dom bude lepšie ako teraz, pretože som obmedzovaný rodinou a bytom v paneláku.
Ono je ťažké stvárniť niečo z reálu a preto klobúk dole pred takou myšlienkou. Ja to troška mixujem a rozkúskuvávam. Teda z každého provozu vytrhnúť niečo.

Predstava je nasledovná. Časť povrchového dolu, časť úpravny, časť koksovny/briketárny, časť oceliarne, časť odvalu pre strusku, časť vysokých pecí a tak. Hlavná trať pre normálne vlaky nie. Možno len taký výsek, súbežne vedená trať, ktorá by nebola samozrejme funkčná na 100%, že sa tam budú premávať rýchliky, a nákladné vlaky.

Obrázek

Obrázek

Jedná sa o Ingotové vozy. Vzhľadom na to, že pre dostupnosť dielov je náročné zohnať 3 nápravové podvozky s malým priemerom dvojkolia "originál pri NHKG" zvolil som dvojnápravové.
Všetko je vyrobené z evergreen profilov. Okrem kolies a spriahel. Tie sú Roco. Schválne som zvolil rozličnú kinematiku, podobnú ruským SA3. Na spojenie s lokomotívou ako je aj reálne v NHKG slúži spojovací vozeň s balastom.

Súpravu budú tvoriť ingotové vozy zakončené po oboch stranách spojovacími. Lokomotíva si trvale vozí so sebou spojovacie vozy. Takže súpravu budú tvoriť Spojvoz+loko+spojvoz+spoj.voz+ ngot...ingot+spo.voz

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Spojovacie vozy sú obdobne ako Ingot vyrobené z profilov. Je to síce časovo náročnejšie, ale finančne lepšie než kupovať originál vozy od Trix. Mimochodom tieto vozíky nerobí žiadna firma.
Na vozoch som zvolil patinu. Patinujem všetko. Využívam farby revell a patinovacie prášky dostupné bežne v modelárskych predajniach.

Takouot formou okrem pár budov chcem vyrobiť aj stavby pre priemysel, ale už podľa originál fotodokumentácií.
E27

Příspěvekod pavel » čtv 30 zář, 2010 7:39 am

No musí říct - dobrý . Palec nahoru.
pavel

Příspěvekod E27 » čtv 30 zář, 2010 8:29 am

ďakujem, priznám sa, že už mám svoje roky a ruky sa mi už trasu. :D

keď vyrobím 50 ingotový voz a 25 spojovací, snáď budem so sebou spokojny. Teraz som v modeloch nováčik, čo sa týka stvárnenia takéhoto provozu.

ďakujem.

P.S. Inak takýmto spôsobom patinujem aj kolajivo. Myslím, že na foto je to vidieť.
E27

Příspěvekod yurax » čtv 30 zář, 2010 8:58 am

milan ferdián píše:V "N-ku" to vypadá takto......

a takto jedné neznámé modelové velikosti :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Obrázek

Uploaded with ImageShack.us
Obrázek

Ty industrialni budovy jsou skvostne skoro stejne jako jejich skutecne predlohy, to je koupe, nebo nejaka samovyroba z kartonu?

Jinak obecne projektu karolina fandim, industrial je moje nejoblibenejsi prostredi!
yurax

Příspěvekod mnitka » čtv 30 zář, 2010 9:16 am

téma je to velice zajímavé, po prázdninové návštěvě ostravska jsem se taky začal zajímat.
http://www.forsten-online.de/index.htm stránky modeláře který se tomuto tématu věnuje.

http://www.forsten-online.de/navi/30-de.htm galerie a videa ze skutečných provozů
http://www.forsten-online.de/navi/07-de.htm galerie stavby
mnitka

Příspěvekod E27 » čtv 30 zář, 2010 9:26 am

Tie budovy sú typické ameriky. Myslím že ich robí daaká americká firma špecializujúca sa na steel. Rozmer 1:87!!! Amerika je v tomto sektárska. To sú proste parta nadšencov. A tý nestvárňujú jednu vysokú pec, ale 4 - 5 naraz.

http://daveayers.com/Modeling/SteelModels.htm

No v Europe sa týmto zaoberá firma Trix. Stahl werk a pod. Treba google a hladať.

Odkazy na tie stránky poznám dobre. Čerpal som od nich námety. Ten jeden maník vyrobil celú oceliareň. No klobúk dole.
Naposledy upravil E27 dne čtv 30 zář, 2010 9:29 am, celkově upraveno 1
E27

Příspěvekod Jarda H. » čtv 30 zář, 2010 9:27 am

To E27 : velmi pěkná práce, modely vagonů včetně patiny se mi moc líbí :lol: Jsi šikula :!: Vybral sis nelehké, ale o to zajímavější (a u nás ojedinělé) téma, tak držím palec, ať se ti daří :!:

To mnitka : díky za odkaz německých www stránek ! Jí dlouho přemýšlel, kde jsem na cizích www stránkách tohle téma viděl a díky tobě už to vím :D Věděl jsem, že je to německý modelář, ale ty stránky jsem už nenašel ..... Hned fotka na úvodní stránce mne přesvědčila, že je to ono.
TT - analog - ČSD/DR, DB - III / IV
Jarda H.

Příspěvekod E27 » čtv 30 zář, 2010 9:37 am

http://stummi.foren-city.de/topic,21829 ... ilder.html

našiel som to. Treba hladať v tomto fóre Stahllbahn. Ten chlap má aj na youtube video s prevádzky oceliarneského koľajiska. Treba dať do vyhladávača opäť jeho nick.

Na tom fóre som surfoval hodne dlho. Poviem, že tam už sa rozoberajú pekné veci.
E27

Příspěvekod juroH0 » čtv 30 zář, 2010 3:57 pm

No je to iste veľmi zaujímavý motív, držím palce nech sa to podarí.
A aby som len tak nekecal, tak tu nájdete zopár fotiek z priemyslu, možno sa to niekomu zíde.
http://www.hornictvi.info/techpam/techpam.htm
H0(e), DCC, epocha II-III
7", 1:4
juroH0

Příspěvekod Morris Zapp » pon 04 říj, 2010 7:56 pm

Obří výstavní kolejiště (no, spíš betlém) na téma montánní krajiny je v Oberhausenu (přímo v místě bývalých oceláren). Je to sice betlém pro děti, ale i tak doporučuji navštívit, ty průmyslové stavby za to stojí. A za mírný příplatek dostanete do ruky lokomaus a můžete si objet kolejiště návštěvnickým vlakem.
www.modellbahnwelt-oberhausen.de/

Spousta záběrů z toho je teď v Modellbahnschule na téma hutě-doly-koxovny...
TT, moduly, epocha III/IV
Morris Zapp

Příspěvekod diego.dan » úte 05 říj, 2010 8:11 pm

Ty budovy na fotkách sem dováží tento shop.Je skutečně "MADE IN USA"
HO ZATÍM PLÁNUJI,OD 28.8.2009 ZÁČÍNÁM STAVĚT
diegovaho.blog.cz
GOTHIC FOREVER
diego.dan

Příspěvekod yurax » stř 06 říj, 2010 7:07 am

diego.dan píše:Ty budovy na fotkách sem dováží tento shop.Je skutečně "MADE IN USA"

A jake prekrasne a pomerne lacine parni lokomotivy tam maji v N! Sice je tam plno tech "westernovych" co me az tak neberou, ale ty malletky a 2D2 modernejsi stroje! Chybi jim tam ale niagara, mezi elektrikami legenda GG1 a hlavne to vse v TT :)
yurax

Příspěvekod DannyK » čtv 07 říj, 2010 7:15 pm

Panove, trocha inspirace zde:
http://stummi.foren-city.de/topic,28818 ... nwerk.html
Pro informaci, volně se autor inspiruje skutečným provozem, nevím které hutě, a pro zajímavost, staví si vše sám.
Myslím si, že pro jednotlivce, který nevidí do technologie hutí, je toto téma dost náročné, pokud bych něco podobného dělal, asi bych si vybral jen část provozu, třeba areál koksovny nebo plynárny, jako že i v plynárně i koksovně je toho dost - návoz uhlí, odvoz čpavkových vod, dehtu, síranu amonného, nehledě k samotné chemické technologii, která zabere dost místa, pokud se skutečně rozhodnete pro koksovnu, viz zde:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Koksovna_J ... rvin%C3%A1
DannyK

Příspěvekod Mašinka » pát 08 říj, 2010 2:46 pm

milan ferdián píše:V "N-ku" to vypadá takto......

Obrázek

a takto jedné neznámé modelové velikosti :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Obrázek

Obrázek

Ta neznámá velikost je HO, budovy a provozní zařízení jsou z katalogu WALTHERS z USA.
Zdraví
Mašinka
Mašinka

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště