TOMÁŠ/BRNO/TT_moduly (NNR)

Vše co souvisí s moduly.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký

Re: TOMÁŠ/BRNO/TT_segment

Příspěvekod chameleon » stř 04 srp, 2010 7:22 am

Tomáš píše:Trochu jsem popolezl,ale moc času ted není,navíc fotka nic moc,žena má foťák na dovolené :?

http://tauvec.rajce.idnes.cz/Dokumenty/#Obraz008.jpg
Ahoj Tomáši, sleduju tvé segmenty a líbí se mi ten nápad. Až ti tam přibudou keře, stromy a domy tak to bude dokonalé - ale jen mi zarazila ty čela modulů.. Proč je neseřízneš dle krajinky hned na začátku a neuděláš spoje rovnou na čisto? Nebude se ti to později ořezávat blbě?
chameleon

Příspěvekod Tomáš » stř 04 srp, 2010 12:02 pm

chameleon píše:
Tomáš píše:Trochu jsem popolezl,ale moc času ted není,navíc fotka nic moc,žena má foťák na dovolené :?

http://tauvec.rajce.idnes.cz/Dokumenty/#Obraz008.jpg
Ahoj Tomáši, sleduju tvé segmenty a líbí se mi ten nápad. Až ti tam přibudou keře, stromy a domy tak to bude dokonalé - ale jen mi zarazila ty čela modulů.. Proč je neseřízneš dle krajinky hned na začátku a neuděláš spoje rovnou na čisto? Nebude se ti to později ořezávat blbě?

Jo s tím máš naprostou pravdu,asi se to mělo dělat hned na začátku,než započala stavba.Bohužel jsem v té době neměl žádný vhodný nástroj,čím to čelo seříznout.Jedná se vlastně jen o jeden roh.Vznikne pak čelo NR.No ted už mám přimočarku,tak snad se mi to dodatečně povede

zde je ten roh vidět
http://tauvec.rajce.idnes.cz/Dokumenty/#Obraz007.jpg
"TT" - NYNÍ UŽ DCC - IV 1985-1995 (pád ČSD)
Tomáš

Příspěvekod Tomáš » čtv 19 srp, 2010 4:14 pm

konečně se mi podařilo vyšetřit dva volné dny a tak jsem se s plnou chutí vrhnul na stavbu prvnívh dvou segmentů "Budkovice" .No musím přiznat,že prvotní záměr dokonale odkopírovat zmíněnou zastávku,bude celkem problém.
1)První kompromis je ve vede trati,tak aby mi vyhovoval pro napojení dalších dílů.
2)Některé prvky a rozměry jsem musel z prostorových důvodů upravit.Nic ovšem zásadního.

Snažil jsem se hlavně zachytit ty nejdůležitější prvky,jako je nástupiště z panelů,teréní různorodost zastávky,v další fázi instalace onoho drážního domku.Samotný domek zastávky je zatím pouze orientační,i když také vyhovuje.Lept od p.Berky nějak vyšuměl,ale třeba se na něm pracuje.Další částí bude přechod přez koleje,zábradlí za nástupištěm,sloupy starého drážního vedení.

3)rád bych také uvedl jeden problém,který se naskytl při plánování krajiny.Celá zastávak se nachází na hřebení v lese.PROBLÉM..ne že bych nemohl vyrobit dostatek stromků,na ivančicku hlavně listnatých,ale jak by to vypadalo. :evil: To bych si moc pohledů na jizdu vláčku neužil,kdyby byly všude jen stromy a středem segmentu pouze neviditelná kolej.Takže les bude prořídlý. :D

No jsem teď tak v v prvnich 20% ze 100.Fotky které přikládám jsou pouze orientační.
HLAVNĚ se snažím uplatnit všechny zde probírané technologie stavby a tvorby krajiny.
No posuďte sami :mrgreen:

Na závěr bych rád uvedl,že zastávku se budu stažit obohatit o prvky,které tam sice nejsou,ale mě se prostě líbí...a doma to budu mít já :D :D

http://tauvec.rajce.idnes.cz/budkovice_segmentovka/
Tomáš

Příspěvekod Pája » sob 21 srp, 2010 6:43 am

Tomáši zatím je to pěkný,jen tak dál.Stromy,aspoň na jedné straně vysázej hustě,máš je pěkný tak že čím víc,tím lépe.Jinak ten spoj modulů snad takto nezůstane?.Na spoji dvou modulů jedné stanice/zastávky nemusíš dodržovat žádný normovaný profil(je to v provozu pevné/nekombinovatelné spojení)-seřízni je dle terénu a hlavně to překryj nějakou foliáží ať není vidět to dřevo.Jinak máš ode mne palec nahoru.
TT,DCC,ČSD III-IV,člen TT ZABABOV,Sysel fóra a zatím spíše hračička než modelář
Pája

Příspěvekod Radek » ned 22 srp, 2010 6:00 am

Pája píše:...Jinak máš ode mne palec nahoru.
Ode mne taky :)
HO-II.-Ve stádiu oťukávání
Radek

Příspěvekod Tomáš » ned 22 srp, 2010 11:46 am

díky za pochvalu...ano ,velmi dobrý nápad,překrýt to tou foliáží...bohužel zatím nemám dodělané ani zakončení,kolejnic..chtěl bych použít ty kuprexitové pražce,ale zatím není nikdo kdo by jich pár vyrobil a já na to nemám vybavení.
Tomáš

Příspěvekod mlha » ned 22 srp, 2010 4:20 pm

Tak koleje přiletuj na vruty,dolepíš plastové pražce
H0/MODULY SLOVÁCKO/ep.IV
http://www.kzmslovacko.cz/.
mlha

Příspěvekod Petr Zatrepalek » pon 23 srp, 2010 6:08 am

K těm stromům - jak se píše nahoře - na jedné straně koleje hustě zalesnit, na druhé spíše náletové dřeviny (keře, sem tam malý stromek, louka) - získáš tak vhodné pozadí a přirozený vzhled. Není nic horšího než placatý modul :!:

Ad tvoje dílko - zakryj si něčím ten zelený drát co trčí od kolejí, ty náletové dřeviny co ti tam chybí, určitě doděláš... Jinak moc hezký!
ČSD 1970-1988 v HO, jinak kitařina (éra, tanky), zakázková patinace a stavba modelů
Petr Zatrepalek

Příspěvekod Tomáš » pon 06 zář, 2010 12:26 pm

tak jsem zase o kapku popolezl
konečně jsem nainstaloval domeček.Taky proběhlo první skušební popojíždění.Ještě mám další dva dílce,zatím pouze kostra krajiny a kolej.Bohužel se stalo,to co jsem čekal,protože je podlaha křivá,dílce k sobě moc nepadnou.na skleněné desce stolu,lícujou perfektně.takže budu muset nainstalovat nějaký nožky na vyrovnání.Jo a taky jsem skušebně nainstaloval lišejníky,zatím pouze nasucho.jinak doufám,že hlavně Petr,ohodnotí vylepšení oněch lišejníků.Kostru jsem napustl olejovkou,takže pěkně ztmavly.Už nesvítí....jak se olistí purexem bude hotovo

http://tauvec.rajce.idnes.cz/pokracovani_1/
Tomáš

Příspěvekod Tomáš » ned 19 zář, 2010 4:50 pm

Tento víkend jsem konečně ukončil letošní turistickou autobusovou sezónu.Už bylo načase :evil: Možná jsem některý z vás svezl na dovču k móři a ani o tom nevíte :) čtyři sezóní měsíce jsem přežil bez kolizí....a tak hup na resty a železnici... :!:

Nyní bych se zde pokusil shrnout program kterému se hodlám věnovat v podzimním období,hlavně próblémy na které jsem už nyní narazil.
Budkovice mají už základní tvar..domeček na svém místě pár krajiných prvků,ale jinak "holý modul" :oops: To by se teď mělo radikálně změnit:
A) Stále mi ovšem není dost jasno jak vytvořit tu úplně drobnou vegetaci.Snad už se ani nejedná o ty keře,ale spíš o ten podrost...Prostě ten náletový plevel,který se uchytí všude, (bodláčí,šlahouny ostružin,různě trsy travin,břečťan..atd...Dále to,čím jsou porostlé náspy tratí,nebo plochy kde se třeba staví,nestaví.Klasický rumištní plevel.To mě trápí nevím jak na to,i když napůl už mě uspokojuje sortiment fy.Polák
B) Stále zkouším nové technologie.Cílem je mít krajinku co možná nejlehčí,ale zároveň se co nejvíc přiblížit reálu.No jak se mi to daří,nedaří posuďte sami.Nově zkouším práci se sádrou a vytvářet s ní různé stavební prvky.Chtěl jsem se "pokusit" o zeď z lomového kamene,která je stavěna v minulém století,a dnes už některé kameny chybí,nebo jsou popukané.Vše zatím v prvotní zkušební fázi..jak byl čas....
C) Protože mě taky zajímalo,jak bude fungovat napojování dílců,aby se dalo taky eventuelně dalo prohnat mašiny,doprojektoval jsem dalších 6dílů. tzn 2díly Budkovice,další 2díly už mají základ krajiny viz obrz. pak 1díl základ mostu....možná nakonec bude most přez díly dva :wink: 8) ...prostě abych to shrnul v dnešní době už spojím 5dílů s průběžnou kolejí +nájezd na most kde kolej končí...takže na 2,5m trati se už trochu zablbnout dá. :roll: Zakončení kolejí jsem udělal dle návodu "zakončení na hřebíček" vše pěkně lícovalo,vagonky nevyskakovaly.Musím poznamenat že napojení jsem dělal vždy po dvou dílech na stolní desce ze skla,tedy naprostá rovina.Bohužel když jsem si všech 6dílů rozložil na zem a "napojil" přišlo velké sklamání.Díly vůbec nelícujou :o :cry: Prostě nebudu vás napínat i když jsme podlahu dělali novou a dělala se nyvelačka,je podlaha v tomto měřídku křivá jak kráva,a proto díly nesrazím tak jak na stole.
Co s tím?? napadlo mě udělat malé nožičky,kterýma se nerovnosti vyladí.Ale jak udělat tak malinký nožky aby šly navrtat do čel z 10ky překliřky, :| Napadlo mě sehnat tenounký šroubení zapustit do čela a všroubovat aretační šroubky,kterýma potom vytáčením nerovnosti vynuluju.No snad se to podaří nějak vyřešit....

Jinak jsem spokojen a co je hlavní žena "zatím" taky :D :D

tady slíbené foto
http://tauvec.rajce.idnes.cz/pokracovani_dve_dily_4,5/
Tomáš

Příspěvekod el_salamo » pon 20 zář, 2010 7:59 am

Ahoj Tome,

máš to super, hlavně ty skály jsou něco :).

Mám pro Tebe pár tipů, co mě napadly:
1) Tráva vypadá dost jako koberec - jestli se nepletu, je to statická - zkus do sítka průběžně přimíchávat různé barvy, plocha pak nepůsobí tak "kobercově"
2) Místo hrubého písku bych na podloží pod trávu použil buď přesátou hlínu (a-la houmr) nebo písek pro činčily (v obchodě ho mají za pár korun spousty).
3) Různé drobné šáší se dobře imituje z polákova naturexu - asi je lepší vzít ten Nkovej (myslím že je to "mikro"). Odstřihneš si čtvereček asi 1x1cm, v pinzetě ho hodně nataháš (při tom tahání Ti z něj vypadá spousta lístečků - pozor, neztratit!) a pak nalepíš na místo. Trochu načančáš jak je potřeba, stříkneš lakem na vlasy nebo lepidlem ve spreji a posypeš lístečkama, co Ti vypadly při tom tahání pinzetou. Případně foliáže ModelScene, ale na to Ty tolik nejseš :).
4) Zkusil bych možná pražce víc utopit ve štěrku, celé to lože mi přijde nějaké úzké... ale to může být dost subjektivní pocit.

Jinak super práce, jen tak dál :)
el_salamo

Příspěvekod Michal Vaniš » pon 20 zář, 2010 9:10 am

Ahoj Tome.
Ještě u fotky P9190103 jsem si všimnul "nedostatku" :cry: .Nevím fázi rozpracovanosti, ale máš tam díru (místo propustku?) a je vidět polystyren.Foťák prostě všechno vykecá... :lol: Přimlovám se i za tipy od el_salamo.
Jinak pochvala!!!
Michal Vaniš

Příspěvekod Střelec » pon 20 zář, 2010 10:42 am

Drobný výhonky a náletový dřeviny jsou moc pěkný naporcovaný z "křovíček" od firmy Mini-natur. Jsou sice drahý, ale epesní. Objednat se dají u Model-scene. Větší klackoidní porosty (kmínky s jednou až třemi větvemi a troškou zeleně na konci) v pozadí se dají udělat z "přírodních" stromků od Jordanu, hodně se dá nadělat i s vysokejma porostama od Poláka (divoké keře letní, maliny, ostružiny), případně kombinací foliáží a různě dlouhé stické trávy. Mix Polák - MSC - Jordan je použitej na stojánku scifoidní obludy: http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=254&p=910571
Střelec

Příspěvekod Tomáš » pon 20 zář, 2010 2:22 pm

všem díky za připomínky:

ta tráva co je zatím zasetá,je opravdu mdlá,ale měla by vlastně tvořit ten základní podklad.Do ní bych pak určitě chtěl vysázet jíné druhy a hlavně délky.(buhužel jsem si je někam dobře schoval a ne a ne je najít :D )
Jako podklad používám perlit a přesátou hlínu.Vědší zrnitost jsem zvolil záměrně.
štěrkové lože má na šíři něco málo přez 3cm.Asi to je věc vkusu,ale mě se právě moc nelíbí,když je kolej utopená ve štěrku,takže jsem ji záměrně raději míň štěrkoval.Na minulém kolejišti jsem to měl zasypaný moc a kolej pak splynula s terénem.Ono se to dost špatně odhaduje co je moc a co málo.

co se týče toho propustku,ano zatím to je jen díra a je vidět polyš.Do díry bych chtěl vsunout rouru.V originálu se jedná o částečně zrezivělou rouru cca 1m v průměru.Pravděpodobně se jedná o pažení aby se víc jak 100let starý propustek nezřítil.Jako modelová roura mi poslouží náústek,který se používá při orientační dechvé kontrole.na vrchu ještě zábradlí z trubek.

co k těm nožkám je nějakej typ?
Tomáš

Příspěvekod Petr Zatrepalek » úte 21 zář, 2010 1:26 pm

Ahoj Tome, kolegové už více méně pár návrhů na dotažení dali, já bych dále doporučil míň hnědý na ty skály - spíše používej šedočerný či hnědočerný odstíny než rezavohnědý... Jinak dobrý!
ČSD 1970-1988 v HO, jinak kitařina (éra, tanky), zakázková patinace a stavba modelů
Petr Zatrepalek

PředchozíDalší

Zpět na Moduly