HRAČKOVÉ KOLEJIŠTĚ

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: HRAČKOVÉ KOLEJIŠTĚ

Příspěvekod Tkadlec Jaroslav » čtv 19 srp, 2010 12:04 pm

SadarCZ píše:Zdravim všechny.
Rozhodl jsem se, že také přispěji jsem do modelové železnice. Začal jsem si stavit malé kolejiště TT (velikost panelu 140x90 cm) do bytu. Jedná se o kolejiště na hraní, žádný složitý provoz. Stavim si ho pro zábavu, proto realisticky moc nevypadá a obsahuje dost chyb. Ovládání je jednoduché, analogové. Tak se můžete mrknout, jak mi to jde.

http://www.sadar.cz/kolejiste/kolejiste.php

nemám nic proti kolejišti tvému ok v pohodě ,ale to elektrický vedení to je fakt brutální ty dráty to vyměň za menší průměr drátu nebo si kup kofixové svíčky rozehřeješ uděláš lanka a ke sloupu izolatoru přilepíš sekundákem strašná drbačka
Tkadlec Jaroslav

Příspěvekod StaraPakna » ned 05 zář, 2010 5:45 am

Pokud tím ovšem vedeš proud tak lépe lakovaný drátek menšího průměru. Vypadá lépe.....
Začínám a každý začátek je těžký, mám to ale na koho svést mám tři syny.
Moduluju N-ko
StaraPakna

Příspěvekod SadarCZ » pon 06 zář, 2010 10:58 am

StaraPakna píše:Pokud tím ovšem vedeš proud tak lépe lakovaný drátek menšího průměru. Vypadá lépe.....

Díky za rady, to staré vedení jsem zrušil a nyní tvořim nové, které bude vypadat realističtěji. Fotky na svůj web brzy dodám. :wink:

Edit:
Vedení jsem tedy předělal, už není tak brutální, jako dřív :lol: ... ve stavbě pokračuji, udělal jsem další věci na kolejišti 8)
kdo se chce podívat, tak více zde: http://www.sadar.cz/kolejiste/kolejiste4.php
SadarCZ

Příspěvekod Lišák » ned 14 lis, 2010 11:22 am

Ahoj

Využiji tohoto vlákna, protože je to přesně o tom, co chci vytvořit.

Mám doma zbytky starého TT na "U" profilu, tak jsem se rozhodnul postavit hračkové kolejiště pro tříletého syna.
Po pročítání tohoto fóra a studování různých návrhů minikolejišť jsem začal stavět na desce 98,5x79,5cm. Moje představa byla původně klasická "osmička" následně doplněná o výhybnu v tunelu. Chtěl bych mít plně automatizované střídání dvou krátkých vlakových souprav. Malý "strojvůdce" by řídil pouze rychlost vlaků.
Narazil jsem však na problém-potřebuji vystoupat na 70ti cm do výšky min 5,5 cm :-( To jsem zjistil, že bude asi nemožné. Měli by jste nějakou radu, jak tohle kolejiště postavit, aby bylo sklonově vyhovující?

Nechci do toho cpát žádné velké peníze-je to v podstatě kolejiště "na rozbití", protože přecejen tříleté dítě ještě nemá cit pro tyhle křehké věci. Nicméně bych si na tomhle "modelu" chtěl vyzkoušet nějaké techniky, které bych využil pro svoje zamýšlené kolejiště. Hodně mě zaujala úvraťovka od sotouse. Ale to je zatím hudba budoucnosti. Na zkušebním kolejišti budu mít připravenou výhybku, přes kterou bych ho mohl připojit ke své úvraťovce, pokud dožije její realizace :-)
001.jpg
Rozložení kolejí na rovině
001.jpg (118.37 KiB) Zobrazeno 9248 krát
002.jpg
Koleje ve stoupání
002.jpg (135.76 KiB) Zobrazeno 9248 krát
003.jpg
Pro názornost zakrytá místa, kde nebude trať vidět
003.jpg (102.05 KiB) Zobrazeno 9248 krát
Lišák

Příspěvekod milan ferdián » ned 14 lis, 2010 12:27 pm

Budeš muset koleje co jsou na rovince sklonově upravit.Tím ti vyjde vše v pohodě.
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod radekpo » ned 14 lis, 2010 4:02 pm

Ahoj, já jsem myslel že to dole bude viditelné nádraží a horní část tratě bude za nádražím vedena po nějaké opěrné zdi - myslím že by se to synovi líbilo víc než jen vlak jedoucí krajinou (i když já osobně mám tenhle pohled rád). Radek
radekpo

Příspěvekod Lišák » ned 14 lis, 2010 8:19 pm

radekpo: Líbilo by se mu to určo víc, ale když jsem mu postavil jen tak na stole ovál s dvoukolejným "nádražím", udělal elektricky ovládané výhybky s vypnutím koleje na kterou nebyla postavená cesta, tak nejraději kliknul na přepínač výhybky vždy, když byla někde v polovině jedoucího vlaku. Proto bych, pro začátek, zvolil automatické střídání dvou souprav.

Možná by šlo udělat to nádraží jako normální venkovní, s opěrnými zdmi a zakrýt ho tunelem, který by se dal později demontovat.
Lišák

Příspěvekod Lišák » stř 01 pro, 2010 9:14 pm

Po různých úvahách jsem zkusil nasimulovat to, co navrhoval radekpo. Fotky http://qlisak.rajce.idnes.cz/Hrackove_kolejiste/

Za nádražím vlevo bude opěrná zeď, nad ní koleje, a za tratí bude pokračovat svah vzhůru. Od stanice povede cesta přes nechráněný přejezd pod železničním mostem.
Trať začíná stoupat po vjezdu do tunelu (portál za mostem) a klesá ihned po překonání mostu.

Pro názornost jsem osadil kolejiště "figurami".
Lišák

Příspěvekod grexx » pát 03 pro, 2010 6:55 pm

Ahoj všem
tak se taky přidám se svým hračkovým kolejištěm, ty co se tomu věnují na profesionální úrovni by mě asi ukamenovaly, ale dělám to pro radost a že mě to baví. Více najdete na http://modelova-zeleznice-tt.webnode.cz/
grexx

Příspěvekod milan ferdián » pát 03 pro, 2010 7:31 pm

grexx píše: ty co se tomu věnují na profesionální úrovni by mě asi ukamenovaly,

Tomu nevěř ,to jsou jen zlé pomluvy :mrgreen: .My jsme takové neviňátka,fakt... :wink:
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod miroslav lengyel » sob 04 pro, 2010 3:47 pm

grexx píše:Ahoj všem
tak se taky přidám se svým hračkovým kolejištěm, ty co se tomu věnují na profesionální úrovni by mě asi ukamenovaly, ale dělám to pro radost a že mě to baví. Více najdete na http://modelova-zeleznice-tt.webnode.cz/

Ale to vůbec nevypadá špatně,hlavně,že to dělá radost Tobě :D Je to jak píšeš,hlavně pro radost :lol: Míra
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
miroslav lengyel

Příspěvekod grexx » sob 04 pro, 2010 5:56 pm

miroslav lengyel píše:
grexx píše:Ahoj všem

Ale to vůbec nevypadá špatně,hlavně,že to dělá radost Tobě :D Je to jak píšeš,hlavně pro radost :lol: Míra

Ahoj a díky, dělám co umím stím co mám :roll: dnes jsem dohodil pár nových fotek.. Petr
grexx

Příspěvekod fruafru » čtv 17 úno, 2011 10:35 pm

Mokoko, kolejiště na hraní, tři díly nejsou na fotce. Ovládání je instalováno na jednotlivých dílech, bez žádné kabeláže. Kolejivo na propojení dílů je od Tilliga.
Přílohy
001.jpg
001.jpg (140.71 KiB) Zobrazeno 8555 krát
fruafru

Příspěvekod miroslav lengyel » sob 19 úno, 2011 5:38 am

A co udělá radosti,že :?: :mrgreen: Míra
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
miroslav lengyel

Příspěvekod ViloM » ned 31 črc, 2011 7:44 pm

Tak toto bude moje hrackove kolajisko. V podstate kolaje uz mam, este zohnat zakladovu dosku a mozem sa pustit do stavby. Krajinu planujem pridat o nejaky ten rok neskor ked sa prestahujeme do domu, momentalne nemame pod postelou tolko miesta :)

Obrázek

Domceky budu v reale samozrejme ine, vo vizualizacii su len pre oko:

Obrázek

Hrackarske bude aj zlozenie vozoveho parku...stare BTTB masinky + nova T334. Ked financie dovolia tak by som si rad zadovazil aj nove loko, tesim sa hlavne na Brejlovca a Zamracenu od MTB. Tie sa mi vyborne hodia k 4-voznovemu BPJO v prevedeni CSD....ano....viem....BPJO mi zaberie polku trate ale je to hold krasavec, nemozem si pomoct :)
ViloM

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště