Ach jo, Vy jste všichni tak šikovní
Aby to nevypadalo, že jsem myšlenku m152 vzdal, tak jsem to maličko přepracoval, zatím se jedná pouze o prototyp.
Odpružení jsem prozatím vzdal, vzhledem k nedostatečnému vybavení pro vrtání direk 0.2mm pro strunky.Navíc se mi nějak to všechno nechtělo vejít na titěrnou převodovku 6x6x6mm. Řešením by byly zřejmě lepty, jenže tato problematika jde úplně mimo mě.
Takže jsem zvolil jednu převodovku výkyvnou a druhou pevnou (v pojezdu jsou zatím obě výkyvné, protože mám zatím jen tyto dvě.) jako pant výkyvu slouží delší osička převodovky od šneku (model se trochu nakloní při rozjezdu na stranu, ale to je problem že není jedna náprava pevná. s jednou převodovkou to jezdilo perfektně - druhá osa byla volná) výškový rozdíl osy motorku a převodovek je celkem zanedbatelný, proto jsem použil ke spojení bužírku, ve které je ocelová tyčka, aby se bužírka nerozkmitávala do stran. Navíc toto řešení drží převodovky v pantech aby se neměnil rozvor.
Jinak pojezd jezdí potichounku, ale občas se cukne, předpokládám, že se to po vyfoukání převodovek a zajetí zlepší. Jinak mě docela zaráží že motorek se celkem zahřívá (mám obyč regulaci a na plnej céres se zahřeje celý pojezd), vinu přisuzuji právě výkyvným nápravám, kde mosazná ložiska brzdí naháněcí osičku převodovky, takže pokud se to neosvěčí, tak buď přijdou na řadu ložiska valivá, nebo osička pro výkyv bude jinde. Možná bude jen stačit převodovku z vrchu opatřit pružinou pro odlehčení...
Mno ale je to hrozná pakárna něco tak titěrného dělat, např. dnes jsem se snažil připájet sběrač k cuprextitové destičce 1x3mm a když se vám klepou ruce, tak je to zážitek...
jo a fotky zde:
http://hellraiser17.rajce.idnes.cz/m152_2/