Moduly (původní téma)

Vše co souvisí s moduly.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký

Příspěvekod Michal Šuhajda » stř 05 kvě, 2010 6:53 am

Ahoj, je to pěkné. Ale taky si neodpustím poznámku k opěrné správně zárubní zdi.
1. Ten terén za zdí (kopeček) by měl být o trochu vyšší než zeď resp. zeď by měla být o něco menší. Vždycky je levnější bagrovat než stavět zdi a ve chvíli, kdy terén za zdí pokračuje rovně se opravdu nabízí spíš odtěžení.
2. Zeď máš zbytečně daleko od osy koleje. Až za příkopem. Opět jde o peníze. Proč odtěžit o metr terénu víc. Stěna by měla začínat už u dna příkopu, většinou se vyzdí (vybetonuje) i svah příkopu směrem ke koleji. Takže příkop se výrazně zúží. Někdy bývá příkop překryt ŽB deskami, takže vlastně ani není vidět. Na desky pak napadá štěrk, prach, uchytí se rostlinky a mezi zdí a kolejí vlastně příkop ani není. Tedy až do nejbližší pořádné údržby, beěhem které by se měly desky odklopit, příkop vyčistit a čísté desky dát zpět. Nicméně jak je to s podobnou údržbou zasvěcení vědí a nezasvěcení tuší...

Vzorový výkres je třeba na: http://telegrafroad.sweb.cz/legislativa/stavba_drahy.pdf
[/img]
PS: Sice už jsem několik skutečných opěrných i zárubních zdí stavěl, ale na svém modulu s podobným motivem jsem zárubní zeď taky dodatečně posouval :? .
Pořád se mi nezdálo, kolik mám místa mezi stěnou a vlakem. To je tak když člověk staví z hlavy a výkresy vytáhne až dodatěčně...
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Jméno a příjmení je v nicku, nemám potřebu se skrývat
Michal Šuhajda

Příspěvekod Zdenek Valter » stř 05 kvě, 2010 8:21 am

Michal Šuhajda píše:Ahoj, je to pěkné. Ale taky si neodpustím poznámku k opěrné správně zárubní zdi.
1. Ten terén za zdí (kopeček) by měl být o trochu vyšší než zeď resp. zeď by měla být o něco menší. Vždycky je levnější bagrovat než stavět zdi a ve chvíli, kdy terén za zdí pokračuje rovně se opravdu nabízí spíš odtěžení.
2. Zeď máš zbytečně daleko od osy koleje. Až za příkopem. Opět jde o peníze. Proč odtěžit o metr terénu víc. Stěna by měla začínat už u dna příkopu, většinou se vyzdí (vybetonuje) i svah příkopu směrem ke koleji. Takže příkop se výrazně zúží. Někdy bývá příkop překryt ŽB deskami, takže vlastně ani není vidět. Na desky pak napadá štěrk, prach, uchytí se rostlinky a mezi zdí a kolejí vlastně příkop ani není. Tedy až do nejbližší pořádné údržby, beěhem které by se měly desky odklopit, příkop vyčistit a čísté desky dát zpět. Nicméně jak je to s podobnou údržbou zasvěcení vědí a nezasvěcení tuší...

Vzorový výkres je třeba na: http://telegrafroad.sweb.cz/legislativa/stavba_drahy.pdf
[/img]
PS: Sice už jsem několik skutečných opěrných i zárubních zdí stavěl, ale na svém modulu s podobným motivem jsem zárubní zeď taky dodatečně posouval :? .
Pořád se mi nezdálo, kolik mám místa mezi stěnou a vlakem. To je tak když člověk staví z hlavy a výkresy vytáhne až dodatěčně...

Mne napadá, že kluci spíš uvažují o nějakém objektu na tuto zeď a pak ji dokázali obhájit - zpevnění svahu pro stavbu na vyvýšeném místě.

Bylo bylo by to správně Michale ?
Zdenek Valter

Příspěvekod pavel » stř 05 kvě, 2010 9:04 am

Opuštěný strážní domek ?
pavel

Příspěvekod Michal Šuhajda » stř 05 kvě, 2010 9:49 am

Proč ne, Strážní domek klidně i funkční, třeba jako hláska. Kromě strážního domku mě napadl třeba sloup VVN. i když tam by byla spíš betonová opěrná zeď a fakt je, že těch možností je mnohem víc
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Michal Šuhajda

Příspěvekod depo201 » stř 05 kvě, 2010 10:10 am

Michale prosím,
jak daleko je minimální vdálenost od osy koleje pro telegrafní sloupy na rovné trati, když už sis otevřel tu "poradnu"?

P.S. jsem ochoten poslat i dárcovskou SMS :)
depo201

Příspěvekod Michal Šuhajda » stř 05 kvě, 2010 12:34 pm

Na poradnu se necítím. Třeba zrovna ohledně telgrafních sloupů nevím. (ty jsem jetšě nedělal ani v reálu ani v modelu.
Zkus mrknout na stránky zababova - Prototype/ Vzdušná telekomunikační vedení třeba to tam vyčteš
Pokud ne vzal bych to citem podle skutečnosti, případně fotek/filmů
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Michal Šuhajda

Příspěvekod depo201 » stř 05 kvě, 2010 1:22 pm

díky Michale,
je tam vše co jsem hledal....

tohle bych si dovolil vypíchnout ...

Do konce IV. epochy bronzové, po opakovaných krádežích barevných kovů na počátku V. epochy už jen ocelové. :D :(
depo201

Příspěvekod kecu.p » stř 05 kvě, 2010 6:02 pm

Ja bych doporučoval někoho z oboru, třeba mawerick připadá v úvahu. Dělal na vzdušném vedení ;-) Škoda že neexistuje nějaký seznam uživatelů s čim by kdo dokázal poradit. Třeba přes zabezpečovací techniku jsou tu 3 lidi. A přesto se na toto ptáte těch, kteří to znají jen díky svému okolí :-( Ale třeba jednou se to lidi naučí :-)
H0 DCC + H0e analog
KŽM Sokolov

ČSD ep. 3 a 4
kecu.p

Příspěvekod Michal Šuhajda » čtv 06 kvě, 2010 1:47 pm

Proto je to snad diskuzní fórum, kdo ví poradí. Kdo neví mlčí, nebo poradí kde najít. Jak vidno stačí to. Když bude mawerick chtít, určitě něco přidá.
Tvůj příspěvek vyznívá stylem, že kdo nedělá v oboru nemá do zabezpečovačky/ telekomunikací/.... co mluvit.
Přece neznamená, že když někdo zrovna nepracuje "u dráhy", tak o ní automaticky nic neví.
Abych pravdu řekl mám zkušenosti, že jsou lidé, kteří jsou dobří ve svém oboru, ale tím to končí, protože to co není "u nich" už je nezajímá.
Na druhou stranu jsou "laici", kteří mají větší přehled než leckterý "profesionál".

PS: Možná jsem potrefená husa, ale už je to nejmíň podruhé co podobně reaguješ na mou odpověď. Je v tom něco osobního? :?
Naposledy upravil Michal Šuhajda dne čtv 06 kvě, 2010 8:12 pm, celkově upraveno 1
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Michal Šuhajda

Příspěvekod depo201 » čtv 06 kvě, 2010 6:55 pm

Něco na odlehčení atmosféry, že není každý den na modulu posvícení :D

http://img408.imageshack.us/img408/8228/dscn3373e.jpg pokus o betonové vzpěry telegrafních sloupů. myslel jsem si, že hlavička klasického špendlíku, je prťavá. Tímto se jí omlouvám.... měla sloužit jako šroub, k přichycení ke kůlu sloupu.... uplně napravo klasická připínáček, uprostřed další pokus, tentokrát o kysnu pro traťový telefon :D hruza hrůza takhle vyfoceno :)
depo201

Příspěvekod Petr Zatrepalek » čtv 06 kvě, 2010 8:39 pm

Jo jo, digitalni fotak, je, kurňa, pěkná sviňa! :D Někdy lepší raděj fotit bez makra, ze vzdálenosti na jakou se člověk normálně na model dívá...
ČSD 1970-1988 v HO, jinak kitařina (éra, tanky), zakázková patinace a stavba modelů
Petr Zatrepalek

Příspěvekod kecu.p » pát 07 kvě, 2010 4:20 am

Michal Šuhajda píše:
PS: Možná jsem potrefená husa, ale už je to nejmíň podruhé co podobně reaguješ na mou odpověď. Je v tom něco osobního? :?

Nene, nemam nic proti tobě ... Za toto se ti omlouvám. A ten můj příspěvek výše neměl tak vyznít :( Jen jsem chtěl poradit, na koho se obrátit :(
H0 DCC + H0e analog
KŽM Sokolov

ČSD ep. 3 a 4
kecu.p

Příspěvekod depo201 » pát 07 kvě, 2010 5:53 am

Petr Zatrepalek píše:Jo jo, digitalni fotak, je, kurňa, pěkná sviňa! :D Někdy lepší raděj fotit bez makra, ze vzdálenosti na jakou se člověk normálně na model dívá...

v mém případě jde spíš o znásilnění foťáku, než focení :( ty vzpěry mi přijdou spíš na H0... zkusím o víkendu nějaké patláma a sochařské kousky.... :D
depo201

Příspěvekod el_salamo » pát 07 kvě, 2010 10:17 am

depo201 píše:
Petr Zatrepalek píše:Jo jo, digitalni fotak, je, kurňa, pěkná sviňa! :D Někdy lepší raděj fotit bez makra, ze vzdálenosti na jakou se člověk normálně na model dívá...

v mém případě jde spíš o znásilnění foťáku, než focení :( ty vzpěry mi přijdou spíš na H0... zkusím o víkendu nějaké patláma a sochařské kousky.... :D

Podívej se na trainmanii, tam jsem viděl VELMI pěkné sloupy i s betonovým soklem a snad i nějakou imitací šroubu... jestli se nepletu, základ byl sirka obalená prachem.
el_salamo

Příspěvekod radekkrupka » pát 07 kvě, 2010 10:54 am

el_salamo píše:
depo201 píše:

Podívej se na trainmanii, tam jsem viděl VELMI pěkné sloupy i s betonovým soklem a snad i nějakou imitací šroubu... jestli se nepletu, základ byl sirka obalená prachem.

Já jsem pro telegrafní sloupy zvolil stavebnici miniatur.... musím říct že vypadají výborně - leptané konzoly, odlitky dříku a patek... nutno obarvit. Oproti tvým ale mají jenom 1 konzolu, i když to by se dalo vyřešit, miniatur prodává i samostatně konzoly.

Obrázek
radekkrupka

PředchozíDalší

Zpět na Moduly