Úvraťovka v HO

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Příspěvekod Petr Zatrepalek » pát 09 dub, 2010 2:18 pm

Cestu jsem myslel přesně takto - pak by jsi měl mít dostatek místa na vše :D

http://picasaweb.google.cz/PetrZatrepal ... 5465751794
ČSD 1970-1988 v HO, jinak kitařina (éra, tanky), zakázková patinace a stavba modelů
Petr Zatrepalek

Příspěvekod diego.dan » pát 09 dub, 2010 9:14 pm

V tom místě jsi Petře ve vyhybce.Musím také posadit boudu zastávky a kus placu k ní.Nicméně udělám kompromis a vytvořím opěrnou zeď u tunelu a upravím nadloží.Ale komunikaci k pile a zastávce udělám za tím ostrohem.
Koukni na ostatní fotky a sám uvidíš,že je to dost našlápnutý.Každopádně díky za podněty,které nejsou jen plácnutí.To myslím vážně.Více úhlů více pohledů..
HO ZATÍM PLÁNUJI,OD 28.8.2009 ZÁČÍNÁM STAVĚT
diegovaho.blog.cz
GOTHIC FOREVER
diego.dan

Příspěvekod Michal Šuhajda » pát 09 dub, 2010 10:01 pm

Přidal bych se k Petrovi. Přejezd udělej hned za výhybkou. Cesta nemusí být do oblouku, ale může vést přímo k přejezdu. Místa mezi výhybkou a přemostěním údolíčkje dost, případně to zachrání malá zídka pod cestou (pokračování opěry mostku?)
Co se týká skály a tunelu, Petr opět radí dobře.
Nebál bych se Skálu ještě malinko "vytáhnout" mezi obě tratě. Takhle ten tunelový portál hrozně trčí ze skály. Většinou bývá spíš na konci (aspoň kratičkého) zářezu.
Kopec klesající od stěny vlevo bych "protáhl" až k místu,kde se odbočná trať obloukem vrací k přednímu okraji kolejiště. Skrze kopec by vedl úzký zářez místní trati. Pořád si vybavuju trať mezi Nýrskem a Špičákem, kde je plno zářezů opravdu téměř kolmých (a bez opěrných zdí)
Hlavní trať pak povede do tunelu a lokálka, která stoupá už se pro
U toho skalnatého zářezu nezapoměň udělat totéž z druhé strany kolejí. Fotky nejspíš trochu zkreslují, ale zdá se mi, že máš tu skálu pořád nějak málo kolmou...
Zkusil jsem udělat vrstevnicový plán, ale ber ho s rezervou.
1. nevím jak máš skutečné výšky na kolejišti
2. v "paintbrushi" zázraky kreslit nejdou

Obrázek

PS: Neber si to ve zlém, ale ta struktura skaliska mi pořád připomíná spíš stříkaný beton, ale třeba je to fotkama
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Jméno a příjmení je v nicku, nemám potřebu se skrývat
Michal Šuhajda

Příspěvekod diego.dan » sob 10 dub, 2010 8:52 am

Zatím nahrubo to vypadá takto.Podle té modré čáry bych to říznul.Jsem ovšem v rozpacích,zda vůbec dělat opěrnou zeď a pokud ano tak jak ji napojit na tunel.Na kraji,kde končí zdivo portálu nebo na tu vystouplou část.
Nejraději bych to udělal bez opěrný zdi.U nás v Děčíně je to hned u prvního tunelu za nádražím taky bez.

Obrázek
diegovaho.blog.cz
GOTHIC FOREVER
diego.dan

Příspěvekod Houmr » sob 10 dub, 2010 10:10 am

No pokud by jsi nechtěl zeď. Mohl by jsi to udělat jako je to třeba zde na Tomášově kolejišti
http://houmrovyvlaky.bluehost.cz/Galeri ... g00002.htm
"HO" - DCC - III - IV
Houmr

Příspěvekod Petr Zatrepalek » sob 10 dub, 2010 6:03 pm

Houmr píše:No pokud by jsi nechtěl zeď. Mohl by jsi to udělat jako je to třeba zde na Tomášově kolejišti
http://houmrovyvlaky.bluehost.cz/Galeri ... g00002.htm

Tak tohle je přesný :idea:
ČSD 1970-1988 v HO, jinak kitařina (éra, tanky), zakázková patinace a stavba modelů
Petr Zatrepalek

Příspěvekod diego.dan » ned 11 dub, 2010 3:38 pm

V rámci možností upraveno.Sice to není přesně jak jste navrhovali ale když si představím tu skálu vlevo a ten ostroh mezi kolejema tak je to lepší.
Tu opěrnou zeď jsem udělal nižší,vysoká od vršku tunelu vypadala divně.Případně ji tam nemusím dávat vůbec.Uvidíme jak to bude vypadat s napatlanou skálou.Jesli to proschne tak to večer ještě natřu a zítra bych mohl patlat skálu.

Obrázek
diegovaho.blog.cz
GOTHIC FOREVER
diego.dan

Příspěvekod diego.dan » čtv 29 dub, 2010 6:04 pm

Uff,tak po sérii nočních dvanáctek alespoň slovně.
1.Skála a ostroh napatlána,nabarvena a osázena kompletně.
2.horní stanička zaštěrkována,usazena nástupiště,šturc a leptaná vyhybková návěstidla.
3.část kolejí a štěrku již nabarvena a napatinována(kusá kolej)
4.pomalu pokračuji ve stavbě zastávky
Aktualizaci na webu snad v neděli zvládnu.Už se na Vás těším... :wink:
diegovaho.blog.cz
GOTHIC FOREVER
diego.dan

Příspěvekod diego.dan » ned 02 kvě, 2010 12:08 pm

Slíbená aktualizace a hned dvojnásobná:

http://diegovaho.blog.cz/1005/teren-upravy

http://diegovaho.blog.cz/1005/skala-a-sterkovani

Jak jsem psal výše,pokračuje práce na boudě zastávky(bude samostatný článek).Jen toho času kdyby bylo více....
diegovaho.blog.cz
GOTHIC FOREVER
diego.dan

Příspěvekod Petr Zatrepalek » ned 02 kvě, 2010 5:30 pm

diego.dan píše:Slíbená aktualizace a hned dvojnásobná:

http://diegovaho.blog.cz/1005/teren-upravy

http://diegovaho.blog.cz/1005/skala-a-sterkovani

Jak jsem psal výše,pokračuje práce na boudě zastávky(bude samostatný článek).Jen toho času kdyby bylo více....

a nedá si řict a nedá si říct - ten tunel, navíc s tím stromem a trochou foliáže už mi definitvně přijde jako vjezd do metra! No je to tvoje kolejiště, já už svůj názor vyjádřil... Tohle prostě NENI a NEBUDE přirozené!
Petr Zatrepalek

Příspěvekod diego.dan » úte 04 kvě, 2010 12:15 pm

V Děčíně metro nemáme,nevím kde furt beru tu inspiraci :D .
Snažím se Vaše připomínky interpretovat a tunelový portál mám umístěný již od prosince :arrow: http://diegovaho.blog.cz/0912/tunel .
Myslím Petře,že určité kompromisy se dělat musí.
Každopádně to teď po úpravě díky Vám vypadá lépe a přrozeněji než předtím.A ty stromy tam mám jen na zkoušku,což také uvádím :!: .Jak jsem již psal podívej se na slovenskou 170 kde je podobně usazených tunelů dost.
diegovaho.blog.cz
GOTHIC FOREVER
diego.dan

Příspěvekod Michal Šuhajda » úte 04 kvě, 2010 12:31 pm

Problém je v zapuštění portálu do terénu. Portál je pořád příliš předsazený před skálu. Tím snížením kopce jsi tomu spíš ublížil než pomohl. Doufám, že to nebylo způsobeno tím mým nákresem. Pořád platí, že čím vyšší nadloží tunelu tím líp to vypadá. Minimem by měla být 1x výška tunelu. V případě nižšího nadloží se totiž nevyplatí tunel stavět, většinou vyjde levněji zářez.
Ten tvůj portál má už i částečně udělaná křídlové zdi. To jsou ty malé výstupky se zešikmenou horní částí. Pokud pokračuješ s opěrnou stěno, měl bys na ně navázat. Jak pozičně, tak i výškou. Pokud neupravíš sklon parapetu (horní šikmá část) tak i tímto sklonem. Tyto stěny jsou tam kvůlu tomu, aby držely horninu, která je za nimi aby se nesesouvala do profilu trati. Nemusí být symetrické. Případně mohou být vynechány, ale kombinace opěrné stěny za minikřidélkem je podivná.
Nedopusť, aby Ti bok portálu vystupoval ven z terénu.
Velmi neumělý obrázek:
Obrázek
Naposledy upravil Michal Šuhajda dne úte 04 kvě, 2010 12:54 pm, celkově upraveno 2
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Michal Šuhajda

Příspěvekod diego.dan » úte 04 kvě, 2010 12:45 pm

Teď jsem teprve pochopil,jak to oba myslíte :( .Mám asi trochu delší vedení.Škoda,že jsi mi toto nenapsal již 10.4.,kdy jsem to ještě měl jen nahrubo,ještě jsem to nějak mohl zpytlíkovat.Právě na toto jsem se ptal.
Samozřejmě,že ve skutečnosti by tam asi žádný tunel nebyl a trať by byla trasována zcela jinudy ale někam ten skryťák schovat musím.Teď už s tím moc nenadělám,to nadloží se snad opticky zvýší díky vegetaci.Chybama se člověk učí,přísahám,že na dalším kolejišti to již neudělám :) .Jinak díky za zaslouženou kritiku.
diegovaho.blog.cz
GOTHIC FOREVER
diego.dan

Příspěvekod Michal Šuhajda » úte 04 kvě, 2010 12:57 pm

Já vím, že skryťák někde být musí, ale můžeš udělat kopeček do patřičné výšky nebo co nejvíc můžeš a pak terénem zase klesnout dolů.
Na nadloží se občas zapomíná. Blbě vypadá (to ale není tvůj případ) když je místo kopce vlastně jen oplácaná tunelová trouba.
S tou vegetací buď taky opatrný, ať Ti kořeny dubů nelezou do tunelu..
Polopaticky řečeno, nesázej velké a vzrostlé stromy přímo nad tunelový portál.
Naposledy upravil Michal Šuhajda dne úte 04 kvě, 2010 1:06 pm, celkově upraveno 1
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Michal Šuhajda

Příspěvekod JanoH0e » úte 04 kvě, 2010 1:05 pm

Diego.dan Možno ešte nie je neskoro. Pozri si fotky napr. tunelu v Slavíči alebo u Jáchymova a náprava snaď nebude tak zložitá.
JanoH0e

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště