KOLAJISKO TT

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Příspěvekod pavel » sob 06 bře, 2010 5:15 pm

To raději plánek 31 publikace A-4, máš tam most uprostřed , stoupání , místo "velkého" nádraží dole stačí zastávka nebo dvoukolejné nádraží a pak vjezd do podzemí - vícekolejná vratná smyčka. U toho tvého plánu chybí v horní stanici propojení kolejí aby lokomotiva mohla objet soupravu.
pavel

Příspěvekod josooo » sob 06 bře, 2010 6:18 pm

pavel píše:To raději plánek 31 publikace A-4, máš tam most uprostřed , stoupání , místo "velkého" nádraží dole stačí zastávka nebo dvoukolejné nádraží a pak vjezd do podzemí - vícekolejná vratná smyčka. U toho tvého plánu chybí v horní stanici propojení kolejí aby lokomotiva mohla objet soupravu.

No ešte niesom úplne rozhodnutý či budem mať koncovú staničku. Je to len taká skúška akoby to vypadalo.
TT, ČSD, III/IV epocha, Zbierka sa rozrastá ale koľajisko stále nenarastá:-(
josooo

Příspěvekod Jarda H. » sob 06 bře, 2010 6:52 pm

josooo píše: .....No ešte niesom úplne rozhodnutý či budem mať koncovú staničku. ......

... a pak z toho zbyde jen nezáživný deformovaný ovál, nebo ne ? Vlak vyjede (třeba) z pravého zhlaví, bude se proplétat celým panelem odnikud nikam a přijede z leva do stanice ?! Nevím, nevím ..... asi nejhorší varianta řešení :!:
TT - analog - ČSD/DR, DB - III / IV
Jarda H.

Příspěvekod josooo » sob 06 bře, 2010 7:14 pm

Jarda H. píše:
josooo píše: .....No ešte niesom úplne rozhodnutý či budem mať koncovú staničku. ......

... a pak z toho zbyde jen nezáživný deformovaný ovál, nebo ne ? Vlak vyjede (třeba) z pravého zhlaví, bude se proplétat celým panelem odnikud nikam a přijede z leva do stanice ?! Nevím, nevím ..... asi nejhorší varianta řešení :!:

To určite nechcem,,,k tomuto koničku treba asi čoto vedieť aj o riadeni skutočnej železnice aby to v tej modelovej malo všetko význam. A to ja neviem. Necham si velmi rad poradiť od profikov ako by to moje kolajisko malo vypadať.
josooo

Příspěvekod chameleon » ned 07 bře, 2010 9:05 pm

josoo nejvíc záleží na tobě, co od kolejiště očekáváš... Současný tvůj návrh je výhodný pro následující ježdění:

Dotrmácíš se večer domů z práce, sedneš - spíš přilehneš ke kolejišti, otevřeš si plecháče s pivkem, a kocháš se nastaveným scénářem/grafikonem na počítači. Vlaky jezdí, míjejí se ve stanicích, lidé přestupují, střídá se ti den/noc, a ty u té krásy dobíjíš baterky :wink:

Pokud ale chceš řídit vlaky osobně, a snažit se o provoz jako ve skutečnosti, tak jak naráží Jarda , vlaky by měly jezdit od někud -> někam. Zaměřit se též na dopravu nákladní - zavážet vlečky prázdnými vagony a odvážet plné, někdo pak třeba má oblíbená depa, takže sleduje mašiny a zajišťuje jim v pravou chvíli provozní přestávky, atd atd

Možné je vše, je to jen na tobě co preferuješ :wink:
chameleon

Příspěvekod josooo » pon 08 bře, 2010 1:27 pm

Diky za názor

No určite by to malo mať hlavu aj petu. Samozrejme všetko je to vo vetšine otázka financii, ale nemusí to zase byť hotové hneď. Veď najlepšie na tom je tá robota. Možná by som mal začať s niečim menším, taký skúšobný ovák z jednou dvoma výhybkami. Zistiť vobec či na to mám.
josooo

Příspěvekod Jarda H. » úte 09 bře, 2010 4:17 pm

josooo píše: ..... Možná by som mal začať s niečim menším, taký skúšobný ovák z jednou dvoma výhybkami. Zistiť vobec či na to mám.

V tom případě se přímo vnucuje nějaký malý panýlek s modelem "ala Výsluní" nebo dioráma s kusem koleje, krajinou a nějakou stavbičkou. Zkus třeba to dioráma ?! I na nich se dá udělat zajímavý motiv.
TT - analog - ČSD/DR, DB - III / IV
Jarda H.

Příspěvekod josooo » úte 09 bře, 2010 4:35 pm

Jarda H. píše:
josooo píše: ..... Možná by som mal začať s niečim menším, taký skúšobný ovák z jednou dvoma výhybkami. Zistiť vobec či na to mám.

V tom případě se přímo vnucuje nějaký malý panýlek s modelem "ala Výsluní" nebo dioráma s kusem koleje, krajinou a nějakou stavbičkou. Zkus třeba to dioráma ?! I na nich se dá udělat zajímavý motiv.

Ahoj
Ten malý panel by sa mi fakt páčil. Niečo tak okolo 80x60,90x70, malé polomery z flexi prazcov. Jednoduchý ovál s tunelom, mostom a prejazdom, lokalka s motoračikom, rosnička s krátkimi vagonikmi. Mám aj nejaké navrhy, len neviem či majú hlavu a petu.
Ale ani tá dioráma neni zlý nápad.
josooo

Příspěvekod pavel » stř 10 bře, 2010 4:09 pm

Vím kde míříš, máš tady na foru ještě jedno vlákno s temátem mini kolejiště.Pokud se chceš inspirovat, nabízím jeden web možná jej znáš,pokud ne tak se podívej.Je tam dost hrůz - jinak se to nedá nazvat na druhou stranu zase pěkné věci http:/ /www.carendt.com/scrapbook/page1 jen listovat . Zruš si mezeru mezi lomítky.
pavel

Příspěvekod chameleon » čtv 11 bře, 2010 7:21 pm

Jarda H. píše:

Také bych se přimluvil za dioráma. Na tom si odzkoušíš výrobní postupy...

Podle mě se ale zbytečně bojíš :wink: Dělat totiž zkušební oválek s pár výhybkama tě s komplet krajinkou stejně vyjde určitě na 10-20tis Kč, a provoz tě pak brzy přestane bavit...
Spíš bych doporučil trochu upravit původní plánek. Ohodnoť mi prosím na stupnici 1-5 /jako ve škole/ následující činnosti:
širá trať | staniční provoz | depo | vlečky | posun | uzlová stanice | koncová stanice | nákladní doprava | hlavní trať | lokálková trať | skryté nádraží | DCC | ochota rozšířit v budoucnu kolejiště | městská zástavba
zkusím si dle tvého hodnocení něco z toho vybrat a přemýšlet jak poupravit tvůj původní plánek :wink:
chameleon

Příspěvekod pavel » čtv 11 bře, 2010 8:17 pm

To chameleon: máš pravdu že to mini výjde také docela hodně peněz, ale myslím že nováčky by jsme neměli tak děsit . Když si přečtou že kolejiště ani ne jeden metr čtvereční je vyjde na 20.000 ,- ...... Když si zvolí jen "základ" bez foliaží atd. jsou s cenou ohodně níž a na ten začátek to stačí.
Jinak s tím ohodnocením jsem pro alespoň sám uvidí kde vlastně směřuje. Jen ne k vlakodromu.
pavel

Příspěvekod josooo » čtv 11 bře, 2010 10:18 pm

Chameleon: ahoj, o to znamkovanie sa možem pokúsiť.
Širá trať-2; staničný provoz-2; depo-1; vlečky-2; uzlová stanica-neviem čo je; koncová stanica-3; nakladná doprava-1; hlavná trať-2; lokálna trať-1; skryté nádraží-4; DCC-1; ochota rozšíriť-1; mestská zábava-3.

Ak ti to pomože k vyspielovaniu mojho plániku budem rád. Ja som človek čo modeluje a vytvára veci podla planov, takže dajte mi planik a ja to urobím. (pokial bude financ). A pokial začnem s niečim naostro,vyskúšam si naku diorámu. Ale ani to mini kolajisko by nebol špatné. Pokukávam trochu po cenách ale hadam na tých 20-tisíc by to nebolo.
josooo

Příspěvekod josooo » čtv 11 bře, 2010 10:37 pm

Chameleon: ešte ktomu skrytému nádražiu, ak to pomože vylepšiť celkový prevoz kolajiska tak sním aj súhlasím.
josooo

Příspěvekod chameleon » ned 09 kvě, 2010 4:25 pm

ahoj josooo,
měl jsem teď malou chvilku tak jsem zkusil něco vymyslet. Protože jsi měl obavy z toho, jestli větší projekt dokončíš, tak mě napadlo tvůj projekt rozdělit na 2 etapy :wink:

1. etapa - jednoduchý okruh
- vychází z tvého původního rozměru 175x100cm, ale je zmenšený na 75cm
- všechny koleje v jednom patře - pro co největší jednoduchost
- modelovat by jsi mohl jen část panelu, na vyzkoušení, zbytek doplnit kulisou
jos1.jpg
jos1.jpg (43.72 KiB) Zobrazeno 6598 krát

Projekt se dá dokončit rychle, a pak zjistíš, že tě další rozšiřování již nebere, můžeš nad nezastavěnou plochu kolejiště dát skříň, vitrínu, knihovnu atp. - Kolejiště nebude tolik překážkou v bytě a zůstane ti ta nádražní část pro radost :wink:
jos1b.jpg
jos1b.jpg (42.62 KiB) Zobrazeno 6598 krát

2. etapa - rozšíření
- rozšiřuje se kolejiště o 1 modul - spirálu, a zastavuje se původní nezastavěná část
- můžeš přidat vlečku (žlutě)
- máš tam i most :wink: a provoz by mohl být celkem pestrý - v dolní odbočné stanici hodně natěsno :D
- ve stanici již přibylo zázemí posunovací mašinku (obsluha vlečky|lokálky)
- pod spirálu bych přidal smyčku pro otáčení souprav..snad to výškově má šanci vyjít
jos2.jpg
jos2.jpg (76.6 KiB) Zobrazeno 6598 krát

Ještě bych doplnil, že všechny viditelné výhybky jsou EW2.
Tož je to jen další z možností... :wink: Anebo již ses pustil do modulu nebo diorámka?
Naposledy upravil chameleon dne čtv 03 úno, 2011 12:56 pm, celkově upraveno 1
chameleon

Příspěvekod pavel » ned 09 kvě, 2010 5:01 pm

Zajímavý nápad, jak vycházejí délky kolejí ve stanicích ?
pavel

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště