Strážny domček TT

Založte si vlastní témata a prezentuje zde stavbu vlastních modelů od A do Z. Pouze lokomotivy, vozy či stavby. Ne kolejiště.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H.

Strážny domček TT

Příspěvekod josooo » sob 06 bře, 2010 2:08 pm

Chcem sa pochválit aj ja zo svojou stavbyčkou strážneho domčeka. Neni ešte dokončený, chýbajú odkvapy a nejaké detaily. Je v nom aj interier ale nemám digi fotak, takže kvalita fotiek nič moc.

http://img690.imageshack.us/gal.php?g=modely002.jpg

Mám rozpracovaných viac stavieb. Postupne upnem.
TT, ČSD, III/IV epocha, Zbierka sa rozrastá ale koľajisko stále nenarastá:-(
josooo

Příspěvekod pavel » sob 06 bře, 2010 5:29 pm

Prvotina ? Má to nějakou předlohu nebo jen tak . A jaký materiál ? Pokud jsi v tomhle směru začátečník tak to vypadá dobře.
pavel

Příspěvekod josooo » sob 06 bře, 2010 5:43 pm

pavel píše:Prvotina ? Má to nějakou předlohu nebo jen tak . A jaký materiál ? Pokud jsi v tomhle směru začátečník tak to vypadá dobře.

Ahoj
Predlohu na tento domček som nemal žiadnu, je to taka klasika. Je vytvorený s kartónu a tvrdého papiera, farbený temperami a na koniec patina s olejovkami. Strecha je vystrihnutá s tenkeho plechu a tiež patinovana. Trava je použita z travového koberca. S modelárstvom som začal už na zakladnej škole,,,(rozne krúžky. Momentalne ma chytila železnica tak predbežne vytváram modely domčekov,staničky,stromčeky a všetko čo bude treba.
josooo

Příspěvekod pavel » sob 06 bře, 2010 5:57 pm

Tedy ten plech na střeše mě nenapadl, tipoval jsem na nějaký hrubší papír. Ještě to vyšperkuj (okapy atd.) a bude to super. Těším se na další stavby.
pavel

Příspěvekod josooo » sob 06 bře, 2010 6:05 pm

pavel píše:Tedy ten plech na střeše mě nenapadl, tipoval jsem na nějaký hrubší papír. Ještě to vyšperkuj (okapy atd.) a bude to super. Těším se na další stavby.

No ten tenký plech je presnejšie z tých malých sviečok čo sa dávaju do kahancou. Nad tymi okapmi špekulujem už dlhšie,,,strihal som bužirku po dlžke,nie moc pekne. Možno by sa dal použit trdy alobal. Da sa kúpiť aj hotový účkový profil. Ešte neviem.
josooo

Příspěvekod Myšpulín » pon 08 bře, 2010 5:58 am

Jednu z možností výroby okapu jsem tu již zmiňoval kdysi dávno. Potřebuješ drát (nejlépe ocelový) a tvrdý karton nebo destičky HPS na výrobu kopita a formy a pak již jen napuštěný papír nebo jiný materiál na vlastní okap. O alobalu jsem taky přemýšlel, ale ten jsem zatím nezkoušel. Když tak pošli SZ a napíšu ti k tomu něco víc.
H0, III až IV, ČSD, nemodelář
Myšpulín

Příspěvekod josooo » pon 08 bře, 2010 1:16 pm

Myšpulín píše:Jednu z možností výroby okapu jsem tu již zmiňoval kdysi dávno. Potřebuješ drát (nejlépe ocelový) a tvrdý karton nebo destičky HPS na výrobu kopita a formy a pak již jen napuštěný papír nebo jiný materiál na vlastní okap. O alobalu jsem taky přemýšlel, ale ten jsem zatím nezkoušel. Když tak pošli SZ a napíšu ti k tomu něco víc.

A bude tato metóda použitelná aj na mierku TT? Najradšej by som kúpil originály, take čo sú v roznych stavebniciach. Mám ešte nezačatu stavbu jedneho stavadla a odtial mi tie okapy pasujú ako zadok na šerbel. Ale čo dám potom na to stavadlo?
josooo

Příspěvekod Myšpulín » úte 09 bře, 2010 6:00 am

josooo píše:A bude tato metóda použitelná aj na mierku TT? Najradšej by som kúpil originály, take čo sú v roznych stavebniciach.

Samozřejmě originály si můžeš koupit. Myslím, že Auhagen je vyrábí jako samostatný výstřik.

K tomu mému návodu. Potřebuješ drát (kulatinku) o průměru vnitřku žlabu. Pokud takový budeš mít, venkovní rozměr ti výde jako průměr toho drátu plus 2x tloušťka materiálu, z čeho to budeš dělat. Používal jsem napuštěný papír. Zcela určitě by šel i ten alobal, nevím ale, jaká by byla výsledná pevnost (vyrobit, nalepit, nesahat). Tyto žlaby jsou konstruované pro větší pevnost s bočním praporkem, za který se lepí ke střeše. Šli by i bez něj, ale zatím jsem dělal jen tyto.

Jinak pro tvou informaci. Žlaby se dělaly o různých průměrech (záleželo na tom, zda byly seriově vyráběné nebo dělané na zakázku), nejběžnější průměry 100, 120 a 150 mm.
H0, III až IV, ČSD, nemodelář
Myšpulín

Příspěvekod josooo » úte 09 bře, 2010 11:18 am

Myšpulín píše:
josooo píše:A bude tato metóda použitelná aj na mierku TT? Najradšej by som kúpil originály, take čo sú v roznych stavebniciach.

Samozřejmě originály si můžeš koupit. Myslím, že Auhagen je vyrábí jako samostatný výstřik.

K tomu mému návodu. Potřebuješ drát (kulatinku) o průměru vnitřku žlabu. Pokud takový budeš mít, venkovní rozměr ti výde jako průměr toho drátu plus 2x tloušťka materiálu, z čeho to budeš dělat. Používal jsem napuštěný papír. Zcela určitě by šel i ten alobal, nevím ale, jaká by byla výsledná pevnost (vyrobit, nalepit, nesahat). Tyto žlaby jsou konstruované pro větší pevnost s bočním praporkem, za který se lepí ke střeše. Šli by i bez něj, ale zatím jsem dělal jen tyto.

Jinak pro tvou informaci. Žlaby se dělaly o různých průměrech (záleželo na tom, zda byly seriově vyráběné nebo dělané na zakázku), nejběžnější průměry 100, 120 a 150 mm.

Velmi zaújmavá metóda čo sa týka odkvapov. Určite niekedy vyskúšam. Ale včera som si objednaval drevenné hranoly a rozne veci od f. ARTOL takže som si priobjednal aj tie žlaby- šírka 3mm a vnútro ma šírku 1,5mm. Na mierku TT trolinku vetšie ale ja to prežijem.

A k tým výliskom k Auhagen,,,kde na slovensku by sa to dalo kúpiť? Mal by som záujem o vela veci, okná, dvere, el. stlpy na strechu aj tie žlaby. Hladal som na veľa e-shopoch ale majú len komplet stavebnice.
josooo

Predajca

Příspěvekod JanoH0e » úte 09 bře, 2010 8:53 pm

Elsikor Žilina, ale nehľadaj stavebnice ale doplnky - okna, dvere, okapy http://auhagen.de/inhalt/cms/front_cont ... c_catid=65
JanoH0e

Příspěvekod josooo » pon 22 bře, 2010 10:01 am

Stavbyčka konečne postupila,,,dorazili mi žlaby, tak sa na nich cez vikend pracovalo. Posudte sami:

http://img233.imageshack.us/gal.php?g=modely001.jpg

Su to účka z umelej hmoty, šírka 3mm a vnutorná šírka 1,5mm. Natrel som ich zlatou revelkou imitujucou meď a rury so zo 1,5mm mosadznej tyče. Tie som nenatieral. Je to taky postmoderný domček ked má medenné odkvapy.
josooo

Příspěvekod pavel » pon 22 bře, 2010 10:47 am

pěkné mě se líbí, pravda na můj vkus trochu "hrubší zrno" omítky ale možná to zkreslují fotografie.
pavel

Příspěvekod josooo » pon 22 bře, 2010 10:55 am

pavel píše:pěkné mě se líbí, pravda na můj vkus trochu "hrubší zrno" omítky ale možná to zkreslují fotografie.

Máš pravdu s tou omietkou,,,keby som to fotil digi foťákom tak by si videl že je až taka blatová. Lebo najprv bola namalovana temperami formou tupovania. Celkom sa mi to pačilo, ale chýbala patina a olejovký mi to trochu rozmazali. Možno by som ju mohol nejak upraviť. Šmiglom ale niečim
josooo

Příspěvekod josooo » úte 23 bře, 2010 1:41 pm

Oznam pre všetkých:
Všetky fotky upnuté na www.josooo.rajce.idnes.cz
josooo

Příspěvekod josooo » pát 02 dub, 2010 4:45 pm

Zdravím všetkých

Mám v pláne vytvoriť malú diorámu. Jednalo by sa o jedkolajový železničný prejazd niekde v lese s použitím tohto strážneho domčeka. Nemáte niekto nejaký podobný námet ale foto skutočneho prejazdu s podobnými prvkami ako chcem použiť? Vopred dakujem.
josooo

Další

Zpět na Mám rozestavěno (máme rozestavěno)