Moduly (původní téma)

Vše co souvisí s moduly.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký

Příspěvekod juroH0 » pon 15 úno, 2010 8:54 pm

Áno ide na module 50x30 vytvoriť oblúk. Polomer je 400mm, má asi 45°.
http://juroh0.rajce.idnes.cz/Desktop2/
H0(e), DCC, epocha II-III
7", 1:4
juroH0

Příspěvekod juroH0 » pon 15 úno, 2010 10:48 pm

Presnejšie má uhol 43,6° alebo ak chcete tak 43°36'. Ak by mal mať 45° stranu 30cm treba zmenšiť na 29,28cm. I keď si myslím, že o tých 1,4° (1°24') sa geometria oklamať dá...
H0(e), DCC, epocha II-III
7", 1:4
juroH0

Příspěvekod Myšpulín » úte 16 úno, 2010 6:32 am

Teď budu vařit z vody, ale pro pochopení to snad bude. Muselo by se to přesně namalovat, jak by to vycházelo. Tedy:
Vezměme dva moduly tebou navrhovaných rozměrů 50 x 25 cm. Na jednom na vrchní straně z leva naměřme (tady nevím přesný rozměr, muselo by se to zjistit, ale pro příklad např. ) 30 cm. Ke konci modulu nám tedy zbyde 20 cm.
Na dolní straně opět zleva naměříme 20 cm a zbytek tedy bude 30 cm. Body spojíme čárou, rozřízneme, opatříme čely atd.

Na druhém modulu toto vytvoříme opačně.

Pokud ty moduly takto smontuješ, můžeš je uložit do skříně. A pokud mezi sebou z obou modulů prohodíš pravé nebo levé části a díly smontuješ, budeš mít oblouk. Polož koleje a v pokoji zahni za roh. No a pokud by ti nevycházela na tom původním "rovném čele" trať v ose, tak ji klidně vyboč a na sousedním modulu to dokoriguj.

Snad jsem to popsal dost srozumitelně.
H0, III až IV, ČSD, nemodelář
Myšpulín

Příspěvekod Petr Zatrepalek » úte 16 úno, 2010 6:56 am

Tomáš píše:Jako mě je jasný,že 25cm moc není,ale fakt nemám místo.Mám k dispozici jediné soukromé místo tj,skříň s petlicí.Ta není nafukovací a musí se do ní vejít vše co mám.Ostaní prostory jsou přístupné hlavně malým obyvatelům a ti hned ničí :o .Rozměr je dán hlavně tím,aby se toho do té skříně vlezlo co možná nejvíc.Teoreticky až 10 kusů. výška 10-12cm.
Na délce 50cm se pochopitelně nedá uvažovat o nějakám vlněním,ale nějaké decentní vychýlení z osy :wink:
Jako vytvořit konkurenční rozhraní "domácí nudlovky" to by bylo něco. :lol: :lol: :lol:

jen pro zajímavost otázka na Petra Zatrepálka : jakej rozměr má ten tvůj úkázkový modul s tím sergejem??

No už je prodaný, ale jestli si dobře vybavuju, tak cca 50x30 cm
ČSD 1970-1988 v HO, jinak kitařina (éra, tanky), zakázková patinace a stavba modelů
Petr Zatrepalek

Příspěvekod Petr Zatrepalek » úte 16 úno, 2010 7:18 am

Tome, mimochodem, a tvoje polovička by nezkousla "diorama" solitér který by byl v polici/vitríně a který by byl trochu delší, aby se dalo aspon malinko jezdit?? Takhle by jsi měl možnost to po čase obměnit s jinými moduly ze skříně... A k té skříni, musí to být echt tahle skřín s těmi rozměry? Nevyplatilo by se udělat si z lamina rovnou skřín velkou jak potřebuješ ty sám (hl. třeba 50 nebo 60, šířka třeba 1 metr, výška ke stropu, v ní mít trvale vratnou smyčku a hned vedle třeba tu polici s delším modulem/diorámou, a pod ní třeba nový "rodinný" botníček?? Nějak mi přijde že moc ze svého koníčka ustupuješ, ženský si sice dokážou prosadit svou, nicméně všechno má svoje hranice! Trochu mi přijde že i ta tvoje skřín je trochu trnem v oku :D A k tebou zmiňovanému převozu na ježdění "v létě"- vezl jsem v našem rodinném fordu dvakrát moduly - a pak celou neděli musel auto pucovat od kousků molitanu, statické trávy a štěrku co se uvolnili, a těch řeší co jsem vyslechl... Navíc byl jsem rád že ty dva moduly se tam vůbec vešly! A převoz více modulů si vůbec v našem fordu představit nedovedu - muselo by to být na přívěsu...
ČSD 1970-1988 v HO, jinak kitařina (éra, tanky), zakázková patinace a stavba modelů
Petr Zatrepalek

Příspěvekod chameleon » úte 16 úno, 2010 11:00 am

Petr Zatrepalek píše:Nějak mi přijde že moc ze svého koníčka ustupuješ, ženský si sice dokážou prosadit svou, nicméně všechno má svoje hranice! Trochu mi přijde že i ta tvoje skřín je trochu trnem v oku :D

Herdek chlapi vy mi naháníte strach :wink: Zatím mám doma dobrou podporu ale v létě se žením...radši vše uspíším a hned dneska začnu projektovat skříň na míru mých modulů, aby to nebylo třeba na podzim obráceně -> úprava hotových modulů na novou míru pidiskříně.. :wink: Doteď jsem byl přesvědčený že bych se nedal, ale jak tady čtu poslední dobou ty vaše kompromisy..... :roll:
chameleon

Příspěvekod chameleon » úte 16 úno, 2010 11:07 am

Tomáš píše:Problém č.1 doma si to nikdy nepostavím 35cm je po proměření všech možností moc. délka by byla možná.

A nezkoušel jsi vymyslet, že bys do tý úzký skříně moduly "nacvakával" spodkem ke zdi, tj. jakoby navýšku? Pak by moduly mohly být větší dle potřeby a jen výška by byla nutná dodržet do 25cm..
Jaké že jsou vnitřní rozměry skříně?
chameleon

Příspěvekod StaraPakna » úte 16 úno, 2010 11:46 am

Naše ženy neví co chtějí avšak bezpečně a s jistotou mohu tvrdit že nedají pokoj dokud to nedostanou...... 8)
Začínám a každý začátek je těžký, mám to ale na koho svést mám tři syny.
Moduluju N-ko
StaraPakna

Příspěvekod Petr Zatrepalek » úte 16 úno, 2010 2:01 pm

StaraPakna píše:Naše ženy neví co chtějí avšak bezpečně a s jistotou mohu tvrdit že nedají pokoj dokud to nedostanou...... 8)

No prostě ženský... Aneb nejlepší manželkou je přece kamarád :D - což ale vyhovuje jen asi 4%??
Petr Zatrepalek

Příspěvekod Petr Zatrepalek » úte 16 úno, 2010 2:07 pm

Vono je to vždycky o kompromisu... Zabral jsem si místo ve sklepě už když jsme barák kupovali, ale až letos v lednu jsem "urval" z rodinného rozpočtu finance na nákup nové podlahy do té "svojí" místnosti - a to ještě s podmínkou že časem zařídím stejnou podlahu a renovaci i v prádelně, chodbě a na schodech (což mě vyjde asi na cenu 1/3 plánovaného kolejiště). No ale co by člověk neudělal pro klid v rodině, že :D Navíc jsem "taktně" zabránil debatě o termínu těch renovací, takže pšt, nepřítel naslouchá :)
Petr Zatrepalek

Příspěvekod Tomáš » úte 16 úno, 2010 3:12 pm

Ono de o to že tu skříň co budu mít musím využít nejen pro skladování diorámat,ale i pro uskladnění dalších modelářských věcí.+vozový park,pravděpodobně.skřín všichni znáte,jedná se o klasickou panelákovku co bývá v chodbách.vestavba.mám tam připravený přihrádky tím pádem je užší. původně měla 100cm šíři.Hloubka je 30cm tzn,že jsem raději použil 25cm aby tam bylo 5cm rezerva.
K tomu mám prosazen pracovní stůl na tvoření nic víc už neprosadím.Teď jsem měl místa plno,ale to už je minulost.
velikost 50x25 je daná i právě pro ten transport,máme dřevěnou bednu do které bych naskládal 6modulů nad sebe.pokud výška nepřeleze 11cm.
"TT" - NYNÍ UŽ DCC - IV 1985-1995 (pád ČSD)
Tomáš

Příspěvekod Petr Zatrepalek » úte 16 úno, 2010 3:26 pm

Tomáš píše:Ono de o to že tu skříň co budu mít musím využít nejen pro skladování diorámat,ale i pro uskladnění dalších modelářských věcí.+vozový park,pravděpodobně.skřín všichni znáte,jedná se o klasickou panelákovku co bývá v chodbách.vestavba.mám tam připravený přihrádky tím pádem je užší. původně měla 100cm šíři.Hloubka je 30cm tzn,že jsem raději použil 25cm aby tam bylo 5cm rezerva.
K tomu mám prosazen pracovní stůl na tvoření nic víc už neprosadím.Teď jsem měl místa plno,ale to už je minulost.
velikost 50x25 je daná i právě pro ten transport,máme dřevěnou bednu do které bych naskládal 6modulů nad sebe.pokud výška nepřeleze 11cm.

Jasný. U tý panelákový skříně hlavně vyřeš prachotěsnost, jinak se z oprašování diorám zblážníš! Držím ti palce - hlavně s tím plánováním, jinak v tt by se dal na 2x 50cm udělat oblouk/protioblouk/zvlnění trati, nebo ne? Zkus se podívat do MaZelu A4 Plánky kolejišť, tam byly na str. 38-40 náčrty různých záměnných modulů i s krajinými prvky...
Petr Zatrepalek

Příspěvekod milan ferdián » úte 16 úno, 2010 3:51 pm

Pánové ,já se nestačím divit,co zde čtu :shock: .Tak to jsi mi Peťo měl rovnou říct ,jak to u tebe je a já byl bych daleko velmi hodnější a ty Tomáši všechno jde a tak trochu bojuj.Kluci mají pravdu ,nedá se stále donekonečna ustupovat.Nevím sice jak máš vyřešený pracovní stůl ale doporučují sklopný stůl a není co řešit.Dej mi přesně tyvnitřní míry skříně a já zkusím něco pro tebe vykouzlit,třeba s těmi tématy co jsi o nich zde psal.
Peťo umím pokládat zámkovou plovoučku nebo zrealizovat kuchyň pro tvoji maminu,ale na to mamina bude muset na tu kuchyň klopit. :D
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Tomáš » úte 16 úno, 2010 4:13 pm

no s tím ohýbáním trati.Dám přiklad třeba na to přijdeme:
zde je zastávka Budkovice,kterou butu tvořit. je vidět zde

http://www.mapy.cz/#mm=FP@dm=137589280+ ... 47784@z=17

délka kterou jsem označil se mi vejde na 2 moduly 100cm = 12000cm ve skutečnosti tedy 0,12km pokud to dobře počítám.No a jak je vidět koleje nejsou úplně v rovině.Asi se mi nepodaří to přenést úplně 100% na model,ale chtěl bych se tomu co možná nejvíc přiblížit.
Tady ještě přikládám pár fotek,jak to vypadá v reálu,ty kolje,jak je vidět klikatí se slušně.

http://tauvec.rajce.idnes.cz/Zastavka_Budkovice/
Tomáš

Příspěvekod Tomáš » úte 16 úno, 2010 4:26 pm

milan ferdián píše:Pánové ,já se nestačím divit,co zde čtu :shock: .Tak to jsi mi Peťo měl rovnou říct ,jak to u tebe je a já byl bych daleko velmi hodnější a ty Tomáši všechno jde a tak trochu bojuj.Kluci mají pravdu ,nedá se stále donekonečna ustupovat.Nevím sice jak máš vyřešený pracovní stůl ale doporučují sklopný stůl a není co řešit.Dej mi přesně tyvnitřní míry skříně a já zkusím něco pro tebe vykouzlit,třeba s těmi tématy co jsi o nich zde psal.
Peťo umím pokládat zámkovou plovoučku nebo zrealizovat kuchyň pro tvoji maminu,ale na to mamina bude muset na tu kuchyň klopit. :D

Milane moc si vážím toho,že se snažíš pomoct...ovem řekl bych marně.Tvrdohlavej nejsu,zato moje žena :evil: navíc to je Beran znamením.Kapku všemu dodalo,to,že si moje 1,5roční dceruška,místo toho aby spala,hrála s věcima na modelování.Jak to dopadlo? podařilo se jí nějakou záhadou odemčít skříňku,a vylít ředidlo do postele... :? ...za všechno jsem pochopitelně mohl já,i když jsem byl v hokně,že vůbec doma schovávám takový věci,jak je to nebezpečný atd....takže tyto věci musím mít ve sklepě.zbytek uskladněn zcela víhradně v oné skříni,která bude na petlici.Bylo mi oznámeno,že co se bude válet jinde,než na domluveném místě,poletí automaticky do popelnice.
Já to vzdávám....
Jinak rozměr skříně je (místo pro moduly) 55x30cm..maximální rozměr,celkově jich šupnu nad sebe (asi) 10kusů 50x25..moc toho opravdu nevymyslím :o
Tomáš

PředchozíDalší

Zpět na Moduly