Moduly (původní téma)

Vše co souvisí s moduly.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký

Příspěvekod Tomáš » pon 15 úno, 2010 5:41 pm

Michal Šuhajda píše:Jen šťouravá otázka. Není lepší stavět obloukový modul (nebo dva, které budou proti sobě), než něco podobného?

Hm to je teda nápad :lol:
Naposledy upravil Tomáš dne pon 15 úno, 2010 5:56 pm, celkově upraveno 1
"TT" - NYNÍ UŽ DCC - IV 1985-1995 (pád ČSD)
Tomáš

Příspěvekod Tomáš » pon 15 úno, 2010 5:55 pm

aby nedošlo k omylům a mistifikacím z mé strany,rád bych doplnil:
ano budu vycházet z normovaného rozhraní,tak jak mi moduláři radili,ale nebudu mít moduly tak jak si všichni představujeme.

Nekteří z vás už ví,že moje megalomanské záměry,domacího kolejiště jsou vniveč.Hold jsem musel ustoupit domácímu tlaku (zatím né násilí :lol: ) a s kolejištěm se rozloučit.Nerad bych se ovšem vzdal tohoto hoby.Proto si budu stavět spíš "diorámka" než moduly (budeme tomu tak říkat) které budou vzájemě spojitelné abych si mohl i zajezdit.Ovšem to jen okrajově,když se byt vyprázdní a já se budu moct na pár hodin roztáhnout.Hlavním záměrem ale bude něco vyobrazit a do praxe uvéct vše co jsem se zde naučil a co mi zůstalo v hlavě.Hlavně ta patina,kterou jsme dávali všichni dohromady.Taky ty stromy chci někde použít :twisted: Zkusit na "modul" přenést něco ze skutečnosti,ovšem opět v mezích prostoru a možností.Modul si jednoduše šoupnu na stůl,kde budu tvořit,až mě bude okolí,štvát uklidím do skříně a hotovo.V letě si to dovezu na chatu k tchánovi a zajezdím si.Velmi mě inspirovala "Nudlovka" mistra Vovo.

takže to jen na okraj aby bylo jasno...jo a tady obrázkové schéma jak by to mohlo,když to dobře dopadne,vypadat.Takže možná z tohoto vyjde najevo proč mi ta super rovná trať nejde nějak přez nos.Ty smyčky budou bez krajiny,jen na otočení soupravy,schovaný někde za skříní.Snad to tak pude,to se bude muset ještě vykoumat :idea:

http://tttvlaky.ic.cz/sch%e9ma.jpg
Tomáš

Příspěvekod depo201 » pon 15 úno, 2010 6:08 pm

jestli nezabere toto http://milanf.rajce.idnes.cz/modelybiz4 ... ac_001.jpg, tak už jen fyzické násilí :lol:

Píšeš, že šířka modulu bude 25cm. jak na tom chceš udělat tu housenku, co jsi zde prezentoval?

pomožte mi, vy ostatní :)
depo201

Příspěvekod Petr Zatrepalek » pon 15 úno, 2010 6:16 pm

depo201 píše:jestli nezabere toto http://milanf.rajce.idnes.cz/modelybiz4 ... ac_001.jpg, tak už jen fyzické násilí :lol:

Píšeš, že šířka modulu bude 25cm. jak na tom chceš udělat tu housenku, co jsi zde prezentoval?

pomožte mi, vy ostatní :)

Moc moc hezký!
ČSD 1970-1988 v HO, jinak kitařina (éra, tanky), zakázková patinace a stavba modelů
Petr Zatrepalek

Příspěvekod chameleon » pon 15 úno, 2010 6:16 pm

Tome já bych v tomto případě moduly vůbec neřešil a trať bych si zakřivil jak bych chtěl... A pokud plánuješ, že by ses chtěl někdy účastnit srazů, tak místo smyček uděláš přechodový moduly s normovanými stranami - teda pokud ostatním nebude vadit šířka tvých modulů 25cm...
Anebo můžeš vytvořit vlastní normy se šířkou modulu 25cm a třeba Vovo a někteří další v budoucnu se ti přizpůsobí a třeba se jednou potkáte a bude sranda :wink:
Kdybych nebyl býval už nestavěl kolejiště, tak bych se k tobě klidně přidal :) , tyhle modůlky musí jít opravdu rychle stavět a s menšími náklady :wink:
chameleon

Příspěvekod Tomáš » pon 15 úno, 2010 6:31 pm

Jako mě je jasný,že 25cm moc není,ale fakt nemám místo.Mám k dispozici jediné soukromé místo tj,skříň s petlicí.Ta není nafukovací a musí se do ní vejít vše co mám.Ostaní prostory jsou přístupné hlavně malým obyvatelům a ti hned ničí :o .Rozměr je dán hlavně tím,aby se toho do té skříně vlezlo co možná nejvíc.Teoreticky až 10 kusů. výška 10-12cm.
Na délce 50cm se pochopitelně nedá uvažovat o nějakám vlněním,ale nějaké decentní vychýlení z osy :wink:
Jako vytvořit konkurenční rozhraní "domácí nudlovky" to by bylo něco. :lol: :lol: :lol:

jen pro zajímavost otázka na Petra Zatrepálka : jakej rozměr má ten tvůj úkázkový modul s tím sergejem??
Tomáš

Příspěvekod depo201 » pon 15 úno, 2010 6:52 pm

co smontovat k sobě 2 moduly podélně s rozměry

1x 250x800mm

plus

1x 150x800mm
možnost skladování ve skříni :)

fixace normovaným rozhraním TéTé!! i podélně šrouby

vážně nerad prohrávám ... :D
depo201

Příspěvekod Michal Šuhajda » pon 15 úno, 2010 7:03 pm

Pokud si dobře pamatuju, tak modul má mít nejméně jedno normové rozhraní (např koncová stanice) a může být složen z více dílů.
Tak nějak zní část definice. Tedy pokud budeš mít jeden přechodový díl a zbytek po svém, bude celé Tvé "kolejiště" bráno jako JEDINÝ modul.
Tím se ale nemusíš trápit (na funkci - ani rostlináře ani jinou to vliv nemá:-) ), proto bych se na Tvém místě vyprdnul na modulové přechody mezi jednotlivými díly.

1. Můžeš si udělat přechody dle libosti, tedy s kolejí mimo osu rozhraní apod.
2. Normové rozhraní na každém dílu je zbytečné už proto, že použití pouze jednoho dílu v modulové sestavě (mezi "klasickými" moduly otatních modelářů) asi kolegové příliš nepodpoří už kvůli jiné šířce a z toho vyplývajících komplikací - zbytečné rohy tedy možost zachycení při pohybu kolem, vzhled celé trati...
3. I s nenormovými přechody může být na setkání využita Tvá část jako samostatná větev (místní trať se stanicí, vlečka...) V tom případě je potřeba aspoň jeden díl (lépe dva - např. díl s přejezdem a mostem) vybavit normovým rozhraním. Při cestě na setkání necháš doma smyčky, Na místě tunely spojíš "kopcem" k sobě, připojíš stanici, ostatní díly na jeden konec dáš most na druhý přejezd a můžete jezdit.

Další věc je jestli nenahradit smyčky kolejovým rozvětvením. s kusým zakončením. Po spojení (a doplnění mezikusu) bys je mohl brát na setkání taky a mohly by se použít jako SN.
Mmch. pokud máš doma možnost příležitostně postavit skoro šest metrů dlouhou přímou trať, opravdu nikde nemůžeš udělat oblouk? Vždyť nemusí být hned do pravého úhlu!
A ještě mě napadá, že když spojíš X protisměrných obloukových modulů vyjde ti trať vedoucí vlnovkou stále "rovně", tedy něco co se snažíš vytvořit v rámci jednoho modulu.
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Jméno a příjmení je v nicku, nemám potřebu se skrývat
Michal Šuhajda

Příspěvekod petrh » pon 15 úno, 2010 7:15 pm

mozna, ze kolegovi pak bude vadit to misto, snazi se vmestnant oblouk do sirky 30 cm, dle meho by ty proti oblouky byly sirsi a to uz treba nemusi byt prostor, nebo se mylim?
H0 se synem
1981-2001 dom. st. Včelnička | 2001-4 Slaný | 2004-6 Nelahozeves | od 2006 Kralupy n.V.
petrh

Příspěvekod depo201 » pon 15 úno, 2010 7:36 pm

Další věc je jestli nenahradit smyčky kolejovým rozvětvením. s kusým zakončením.

Ahoj Michale,
nebo odbočným modulem, vlak odjede ze stanice tratí doleva, aby se vrátil odbočkou přes tunel v pravo. Místo jedhoho 2 tunelové portály. Nabízí to možnost dalšího rozšíření, tam někde na chatě, nebo třeba propojení s kolegou.
depo201

Příspěvekod juroH0 » pon 15 úno, 2010 7:55 pm

Tie odbočky by sa dali spojiť medzikusom a máš ďalšiu, i keď fakt provizórnu stanicu...
H0(e), DCC, epocha II-III
7", 1:4
juroH0

Příspěvekod milan ferdián » pon 15 úno, 2010 8:04 pm

Tomáši a to je tak těžko si přizpůsobit SPOŘINKU pro svoji úpravu :?:

Obrázek
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Tomáš » pon 15 úno, 2010 8:14 pm

Pánové nechci prudit,ale opravdu se nikdy s mýma výtvorama nebudu účastnit,žádných setkání.100% ne.Takže tohle téma opravdu vypusťme.De mi čistě o moji vlastní domácí železnici,která bude sestavena z jednotlivých komponentů o velikosti 50x25cm. délka by mohla být max 60cm a šíře max 30cm ale to už budu muset tuningovat ukládací prostor.
co se týče délky sestavené délky v bytě.Mám to plnánovaný tak,že to postavím z jednoho pokoje do druhýho přez chodbu.Bydlím v klasickým bytě (prostřední na podlaží).ale hlavní provoz by se mohl uskutečnit,jedině přez léto venku.
Pokud se tedy nebudeme bavit o normovaném modulu,jak tedy udělat přechod,tak aby splňoval vše co přechod normovaný.

Takže nejde vůbec o prohru,a ani o jiné krásné návrhy,ale de o to,že ještě před cca 3.týdnama to vypadalo,že budu mít s železnicí nadobro útěr a půjde vše z domů.To že se mi podařily,prosadit,alespoň tyto minidiorámka považuji za velký úspěch.Tak proč dráždit zmiji bosou nohou.
Uměni bude vymyslet na takto malé ploše co možná nejvíc věcí co by zaujaly,ovšem decentně a nepřeplácaně..chtěl bych se držet méně bývá více.Nicméně odbočka z "hlavní větve " trati by byla super,třeba na diorámko malého zbrojení lokomotiv.Nebo nějaká ta vlečka.Když ovšem přidám modul v rovině,tak už to v bytě neposkládám,ovšem do oblouku by to šlo.Pokud tedy lze vytvořit oblouk na "desce" 50x25cm :wink:
Tomáš

Příspěvekod Tomáš » pon 15 úno, 2010 8:26 pm

[quote="milan ferdián"]Tomáši a to je tak těžko si přizpůsobit SPOŘINKU pro svoji úpravu :?:
[quote]

Spořinka byl favorit č.1 deně na ni koukám mám ji na monitoru jako tapetu.
Problém č.1 doma si to nikdy nepostavím 35cm je po proměření všech možností moc. délka by byla možná.
A pak to hlavní.spořinka je nádherný kolejišťátko který je ale prvořadě určený k JEŽDĚNÍ.Což mě se povede max 2x za měsíc.
Já bych chtěl jít cestou samostatných diorámat.Např.Příhradový most krásný od auhagenu,hned jsem si ho zamiloval.Klene se nad udolíčkem: vlak vyjíždí z lesíka najíždí na most a pak vysokým náspem do polí.Pod mostkem kousek flexky.že by vlečka?? podle stavu kolejí už tudy dlouho nic nejelo.Vedle koleji jede po silnici autobus.....silnice stoupá až k přejzdu ..další diorámko...atd...Most si postavím samostatně na stůl naaranžuju a budu mít radost,že mám aspoň něco.

Jinak spořinka je úžasný kolejiště nejen pro začátečníky.těch možností co tam vidím :idea: :!:
Tomáš

Příspěvekod Michal Šuhajda » pon 15 úno, 2010 8:51 pm

Tomáš píše: Pánové nechci prudit,ale opravdu se nikdy s mýma výtvorama nebudu účastnit,žádných setkání.100% ne.Takže tohle téma opravdu vypusťme.De mi čistě o moji vlastní domácí železnici,která bude sestavena z jednotlivých komponentů o velikosti 50x25cm. délka by mohla být max 60cm a šíře max 30cm ale to už budu muset tuningovat ukládací prostor.

Ok, moje chyba, nějak mám prostě moduly spojené s modelováním ve větším počtu lidí, setkáními atd.

Tomáš píše:co se týče délky sestavené délky v bytě.Mám to plnánovaný tak,že to postavím z jednoho pokoje do druhýho přez chodbu.Bydlím v klasickým bytě (prostřední na podlaží).ale hlavní provoz by se mohl uskutečnit,jedině přez léto venku.
Pokud se tedy nebudeme bavit o normovaném modulu,jak tedy udělat přechod,tak aby splňoval vše co přechod normovaný.

Proč?

Pokud Tvá otázka zní: Jak udělat spoj dvou dílů kolejiště aby přes něj jezdily vlaky bez potíží? , doporučuju kouknout na Houmrovy stránky. Dělení a opětovnému spasování dílů kolejiště se věnuje docela podrobně. Pokud chceš, aby jednotlivá diorámata byla zaměnitelná, znamená to, že všechna rozhraní musí být stejná.
Tady se vyplatí udělat všechny koleje na přechodech kolmé k rozhraní. přece jen pravý úhel se trefuje líp než "nepravý. navíc je možná poměrně jednoduchá kontrola kolmosti zrcátkem.
Dále zajistit přenos elektřiny mezi díly. Nejen k napájení lokomotiv, ale i k ovládíání různých zařízení. Opět je vhodné nějaké bezproblémové a zaměnitzelné spojení. Pokud vím nejvíc se osvědčily klasické "banánky" na pružných kablících (licnách). Rozhodně bych nedělal nějaké "přesné" vícepinové konektory na rámu apod.. Stačí aby se jeden rám malinko prohnul nebo zkroutil a problém j na světě.
Tomáš píše:Takže nejde vůbec o prohru,a ani o jiné krásné návrhy,ale de o to,že ještě před cca 3.týdnama to vypadalo,že budu mít s železnicí nadobro útěr a půjde vše z domů.To že se mi podařily,prosadit,alespoň tyto minidiorámka považuji za velký úspěch.Tak proč dráždit zmiji bosou nohou.

Vzhledem k tomu, že jsme v očekávání, zřejmě budu muset výhledově řešit též zmenšení kolejiště v bytě na úkor třetí ložnice a druhé koupelny. Ale myslím, že i zbylé místo bude únosné. Zatím je to jen můj nápad. Chystám to pro zbytek rodiny jako překvapení. Nevím jestli koupelna projde, ale tu bych rád. Už proto abych nemusel běhat po schodech pro vodu a umývat nářadí.
Tomáš píše:Pokud tedy lze vytvořit oblouk na "desce" 50x25cm :wink:

Proč by to němělo jít? Záleží na poloměru a úhlu.
Naposledy upravil Michal Šuhajda dne pon 15 úno, 2010 9:00 pm, celkově upraveno 1
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Jméno a příjmení je v nicku, nemám potřebu se skrývat
Michal Šuhajda

PředchozíDalší

Zpět na Moduly