MAREKHO píše:Tak dneska všechna světla svítila.....

,
ale po půl minutě opět jedno zhaslo....
Stalo se to někomu, anebo jsem první ?
O víkendu na setkání jsem podobnou závadu odstraňoval kolegovi. Světla na jedné straně chvíli svítila, po čase jedno a pak i druhé pozvolna pohasínalo až zhaslo - že by specíální nastavení dekodéru?:-) Původně jsem čekal studeňák - skoro jsem to trefil, ale těsně vedle...
Závada je v špatně prokovených otvorech na oboustraném plošňáku (výroba asi tiňgtoňg) - pravděpodobně technologická nekázeň. Opravit to jde jednoduše - stačí pájkou (cínem) propájet ty špatně prokovené otvory, nejlépe z obou stran. Na každé straně jsou 4 nebo 5 prokovených otvorů - proletovat
Postup:
1. sundat kastli
2. odšoubovat plošňák
3. odpájet přívody alepoň k jednomu podvozku
4. odpájet na jedné straně 8 drátků co vedou od málých plošňákum s LEDkama - varianta pro ty co umí lépe pájet.
NEBO nechat připájeno a jen plošňáky s ledkama odklopit - a vytáhnout drátky nastrkané do rámu rámu.
5. odklopit plošňák a proletovat z obou stran cínem případně malým drátkem prokovy plošňáku poblíž drátků co vedou ke světlům - na každé staně je 4 -5 prokovů už si přesně nepamatuji, fotku nemám. Pokud někdo vyfotíte plošňák z obou stran, tak na fotku doplním šipky kde přesně propájet prokovy.
6. Při té příležitosti doporučuji vizuálně zkontrolovat i ostaní pájené spoje.
Ta závada na plošňáku se samozřejmě může projevit dříve nebo později na více modelech. Pokud si na opravu netroufáte svépomocí, nebo z principu nehodláte opravovat měsíc stáré NOVÉ zboží, tak požadujte odstranění závady nebo výměnu po prodejci - dle mého se jedná jednoznačně o výrobní vadu. Je to obrovská nepříjemnost především pro kupující elektro-laiky při prokazování oprávněnosti reklamace a samozřejmě pro obchodníky při vyřizování reklamace. Obchodník je v tom sice nevině, ale jinak to prostě udělat nejde a prodejci mají příležitost si v zájmu svých zákazníků udělat pořádek se svým dodavatelem. Jinak hrozí, že se budou podobné nepříjemnosti opakovat.
Při té příležitosti, když jsem to měl v rukách mě napadlo i další razantní řešení a přidat vlasnosti nad rámec původních standarních. Jelikož jsou ledky na plošňák přivedeny jednotlivě, nabízí se původní plošňák úplně vyhodit a navrhnout nový, přihodit jedno spínací SMD ULN-ko, vhodný dekodér např Zimo s mnoha f výstupy, tyto namapovat ať to svítí jak má ve skutečnosti - separátně reflektory podle směru, separátně červená světla pro konec vlaku, případně nějaký ten režim svícení pro posun, prostě to vymakat.
Jinak model je celkem pěkný, povedený, celkově dobře zpracovaný, líbí se mi, především co se týká pohonu - prostě Roco koncepce jak ji známe - proto jsou obecně tyto modely vyhledáváné a často i požívané k různým přestavbám, cena do 4000 je adekvátní a pořídím si zeleného se závěskama až bude.
Michal N.