BR 120 Sergej - novinka od ROCO !!

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti TT (1:120).

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., radekkrupka

Příspěvekod JBr » sob 31 říj, 2009 1:29 pm

MOL píše:Kulaté nárazníky, tlumiče,... a cedulky maďarského typu vám nevadí? Je to přesný model prvních kusů kterému odpovídá i číslo (T679.1006), tak nevím nad čím pořád debatujete. ROCO začalo od Adama, a komu se nelíbí ať si ho nekupuje, nešťourá do něj a počká si na další verzi (pokud nějaká bude) :roll:

Vzhledem k tomu, ze s temi narazniky jsem to zacal ja, tak si dovolim reagovat. Presny model to bezesporu je, lec stroj samotny prosel behem sluzby evoluci a v tehle podobe zustal nejakou (mozna jen relativne kratkou) dobu po predani. Stroje vyssich cisel (minimalne cast z nich, dokumentovano fotkami) uz v letech 1967-1968 mely narazniky "useknute," ale tlumice taky nemely. V kontextu toho, ze Roco deklaruje model pro epochy III a IV, mi to prijde jako drobnost, ktera by potesila, protoze na fotkach ze 70. a 80. let maji vsechny stroje bud "usekane" nebo velke obdelnikove narazniky.

Nic z toho ale kvality modelu nesnizuje. Ja osobne jsem si ho koupil i kdyz mi nesedi do epochy, ale bude z nej pekna muzejni masina na nostalgicke jizdy.

Mimochodem, kdyz uz tu byla zminovana kniha Sergeje od Gradisu, nevite nekdo o miste, kde by se dala jeste treba sehnat? Vypada to, ze uz je vyprodana. Jeden kousek maji v Pragomodelu v Klimentske, ale kdyz jsem tam volal (poslal me tam prodavac z jejich stanku na Masarycce), tak se mi clovek na druhe strane dratu v podstate vysmal, ze ji tam maji, ale je neprodejna a zkouseji na ni, kolik jim za ni lidi jsou ochotni nabidnout...
TT/D V/VI.
JBr

Příspěvekod MOL » sob 31 říj, 2009 4:28 pm

V Praze ji není možno sehnat? Je pravda že už ji mám doma snad 2 roky, ale nezdá se mi, že by úplně zmizela. Byla "veřejná", tedy dostupná i v "knihkupectvích pro obyčejné smrtelníky" :lol: Chce to procházet všechna knihkupectví, i ta "drážní". A k té epoše III., sergej do ní dle mého názoru zasáhl okrajově, podle mě je ten přechod mezi III. a IV. epochou v polovině 60 tých let, když se přecházelo ze starých 3 místných inventárních čísel na 4 místná a u vagonů na 12 místná UIC. Je to prostě lokomotiva pohybující se okolo okupačního roku, a hodí se k ní set o LOCA k tomuto výročí.:twisted:
MOL

Příspěvekod Hekttor » ned 01 lis, 2009 12:48 pm

Kniha "Sergeje" - taky bych měl zájem, ale zatím jsem ji našel všude v ČR i SR vyprodanou. Snad ji mají ve Švédsku u Stenvallse - http://www.stenvalls.com/shop/?artnr=808692503X , zkusil jsem si objednat, uvidíme, co odpoví. Jinak, pokud by někdo o nějaké věděl, tak bych byl moc vděčen za tip.
Byl by někdo čistě soukromě ochoten zaslat mi sken výkresů Sergeje z té knihy? Docela rád bych je porovnal se Sergejem od Roco. Ve čtvrtek mi přišel obratem po objednávce u Ben Modelu :-).
Hekttor

Příspěvekod MOL » ned 01 lis, 2009 3:16 pm

Obětoval jsem se a okopíroval jsem nějaké ty nákresy, viz: http://uloz.to/2956398/t679.1-nakres-.rar Doufám že ještě nebudete chtít ty barevné?
:lol:
Edit: Omlouvám se, to „čistě soukromě” jsem jaksi přehlédl :cry:
MOL

Příspěvekod Hekttor » pon 02 lis, 2009 1:04 pm

MOL píše:Obětoval jsem se a okopíroval jsem nějaké ty nákresy, viz: http://uloz.to/2956398/t679.1-nakres-.rar Doufám že ještě nebudete chtít ty barevné?
:lol:
Edit: Omlouvám se, to „čistě soukromě” jsem jaksi přehlédl :cry:

Díky! No, ty barevné by se taky hodily. Ještě dotázek - ty výkresy neobsahují půdorys?
Jinak jsem porovnal model Roco s výkresem, a je zde docela překvapení.....
Hekttor

Příspěvekod MOL » pon 02 lis, 2009 3:13 pm

Co tam bylo, to jsem okopíroval:) Těch barevných jsou asi 4 stránky, když se to pokusím v pátek okopírovat (nejbližší termín kdy se dostanu ke knize a ke kopírce).
MOL

Příspěvekod Jamamoto22 » čtv 05 lis, 2009 7:03 am

martin tichý napsal:
Zdar pánové, měl bych dotaz na ty z vás, kteří Sergeje již vlastní, především digitalisty. Asi před měsícem jsem koupil prvního Sergeje bez zvuku, po digitalizaci jsem s ním najezdil sotva pár koleček, přičemž lokomotiva začala jezdit neplynule, sama od sebe zrychlí-zpomalí, nereaguje plynule při změně nastavení regulátoru(multimaus)...zakoupil jsem tedy jiný kus v jiné prodejně, tentokrát se zvukovým modulem, a historie se bohužel opakuje, mělo to úplně stejný průběh jako v prvním případě, tedy nejistá jízda, sama střídavě zrychlí-zpomalí, občas "trhá", vždy jen při vyšší, provozní rychlosti, při rychlosti krokem-posunem není problém...Máte někdo podobnou zkušenost???dejte vědět prosím, případně zkuste poradi, čím by to mohlo být, nevím zda je to lokomotivou, či zda je na vině digitál, na analogu se to neprojevuje, díky.
Jamamoto22 napsal:
Zdravím. Jezdím jen v analogu, ale mám podobnou zkušenost s neplynulou jízdou po ujetí pár koleček, jak je zmíněno. A to nejen u nového Sergeje, ale občas mi to dělají i oba Ragulini, které vlastním. Takže výrobky Roca. Ten Sergej to ale oproti Ragulinům dost přeháněl, tak jsem sundal kastli a pídil se po příčině. Zjistil jsem, že se velmi ohřívají usměrňovací diody (nejsem odborník, ale myslím si, že jimi jsou ty dva válečky na přívodu proudu k motoru). Trochu jsem zahýbal všemi možnými vodiči a utřel desku s tištěnými spoji, kde jsem objevil jakousi hmotu, která by snad mohla zkratovat? jednotlivé leptané spoje (připadalo mi to jako kápnutá pájecí pasta). Pak se jízda zlepšila a nakonec po opětovné proceduře stala normální. Pravdou je, že ji nenechávám jezdit bůhví kolik minut v kuse, takže nevím, jestli jsem problém odstranil úplně nebo se po větším zahřátí opět objeví potíže.
Jo, ještě jeden postřeh. Jezdím sice analog, ale mám pulsní regulátor. Ten má trafo, kde pro případ zkratu je autožárovka, která se rozsvítí. A právě při téhle jízdě-nejízdě jsem si všimnul velmi slaboučkého žhnutí vlákna žárovky.
A nyní doplńuji:
Přišel mi Sergej ČSD, takže mohu srovnávat. Ten se nezahřívá a ani sám nezpomaluje a nezrychluje. Jak jsem psal dříve (viz. výše), u BR jsem nejistým způsobem docílil odstranění v zrychlování a zpomalování a velké ohřívání usměrńovacích diod. Až nyní, kdy mohu srovnat dva stroje, zjišťuji, že se ještě stále ony diody zahřívají, třebaže daleko méně, než zpočátku. Druhý viditelný rozdíl je v rychlosti jízdy, kdy BR má rychlost o cca 10% nižší, než ČSD.
Takže se naskýtá otázka, v čem je problém? Co se dá ještě zkontrolovat? "Utíká" někde část proudu pro motorek jinam, než má a tím se ohřívají diody?
Jamamoto22

Příspěvekod martin tichý » čtv 05 lis, 2009 10:34 am

Zdravim, když se opět nakouslo toto téma..., tak mi nedá se nezmínit, že můj kamarád zrovna teď řeší (bohužel!!) stejný problém, má ČSD sergeje asi týden a závada se dle jeho slov projevuje přesně tak, jak bylo již popsáno (zrychlování-zpomalování...), také hovoří o nadměrném se přehřívání těch "dvou válečků". Já si toho svého vyzkouším až po vánocích, ale po zkušenostech s DR verzí mám už teď hroší kůži, co zase předvede, jsem si jistý, že se jedná o konstrukční vadu, závadu jsem mohl pozorovat již na PĚTI!!! kusech.
Ciboch
martin tichý

Příspěvekod Jarda H. » čtv 05 lis, 2009 11:36 am

martin tichý píše: ...... ale po zkušenostech s DR verzí mám už teď hroší kůži, co zase předvede, jsem si jistý, že se jedná o konstrukční vadu, závadu jsem mohl pozorovat již na PĚTI!!! kusech.

Tak to nejsou zrovna dobré zprávy, že by se ještě nakonec - přes ty nepřesnosti modelu - říkalo starý dobrý Tillig :wink: ?! Můžou další majitelé sergeje napsat své zkušenosti ? Podle těchto kusých informací je to na více modelech sergeje ROCO, nejdříve jsem myslel, že se to projevuje u verze DR v digitálu, ale jak ty informace pokračují .... :roll: Zvažoval jsem výhledově sergeje ROCO, ale takhle si to ještě 2x (až 3x :lol: ) rozmyslím.
TT - analog - ČSD/DR, DB - III / IV
Jarda H.

Příspěvekod JBr » čtv 05 lis, 2009 12:51 pm

Mam CSD verzi, digitalizovanou ESU LokSoundem. Pri prvotnich pokusech jezdila v pohode jak v analogu, tak potom po digitalizaci. Je otazkou, jaky probeh se u kolegu mysli tim "par kolecek", ja mohl najet zatim tak do 30 metru max. Zkusim ho vecer prohnat trosku vic po testovacim okruhu a kdyztak dam vedet.
TT/D V/VI.
JBr

Příspěvekod martin tichý » čtv 05 lis, 2009 2:17 pm

No, nerad bych někoho zrazoval, třeba je to jen náhoda a smůla na špatné kousky. Ještě snad k tomu "starýmu-dobrýmu" Tilligovi, dneska jsem viděl oba sergeje od konkurenčních firem stát vedle sebe a je to neskutčný rozdíl, někde psali, že ROCO smetlo toho od Tillig z povrchu zemského a nezbývá než souhlasit.Tedy žádné rozmýšlení a kup!!, dokud je co, v nejhorším ti bude stát někde v depu:-)
Ciboch
martin tichý

Příspěvekod Tomáš » čtv 05 lis, 2009 3:33 pm

martin tichý píše:No, nerad bych někoho zrazoval, třeba je to jen náhoda a smůla na špatné kousky. Ještě snad k tomu "starýmu-dobrýmu" Tilligovi, dneska jsem viděl oba sergeje od konkurenčních firem stát vedle sebe a je to neskutčný rozdíl, někde psali, že ROCO smetlo toho od Tillig z povrchu zemského a nezbývá než souhlasit.Tedy žádné rozmýšlení a kup!!, dokud je co, v nejhorším ti bude stát někde v depu:-)

a nebo na pojezd Tilligu napasovat zbytek z Roco pokud to pude :lol: :lol: Možná by ch fakt chtělo aby tohle potvrdilo či vyvrátlilo víc majitelů.I když píšeš 5kusů a to už by byl fakt echt pech..to se mi nějak nezdá
"TT" - NYNÍ UŽ DCC - IV 1985-1995 (pád ČSD)
Tomáš

Příspěvekod TTmili » čtv 05 lis, 2009 3:45 pm

V sobotu si ho přivezu z burzy. Takže musím říct že jsem na to zvědav, a budu se po závadě pokud se projeví sám pídit. Docela z toho mám strach, ale sergeje chci, a tohle je hodně lákavá šance. Ale tak podle mě to není nic co by se nedalo odstranit, pokud totiž někdo bude digitalizovat, potom asi příde vhod desku vyhodit, a osadit samotný dekodér pouze s káblíky ke světlům a s více výstupy. Pokud bude někdo jezdit v analogu pak opět není problém desku vyhodit, a spojit to všechno "natvrdo". Případně pokud bych se dopídil nějakého výsledku dám hned jak to bude možné vědět, a třeba i popíši změny.
TT
DIGITÁL
Epocha: IV
Snažíme se dokonale napodobit skutečnou nedokonalost, má to význam?
TTmili

Příspěvekod honzik » čtv 05 lis, 2009 3:53 pm

Tomáš píše:a nebo na pojezd Tilligu napasovat zbytek z Roco pokud to pude :lol: :lol: Možná by ch fakt chtělo aby tohle potvrdilo či vyvrátlilo víc majitelů.I když píšeš 5kusů a to už by byl fakt echt pech..to se mi nějak nezdá
.
Nekdo mi rikal, ze Sergej od ROCA je o cca 1 mm uzsi, takze napasovat by to asi moc dobre neslo....
Honza
http://www.hekttor.biz
http://vytopna.hekttor.biz
http://tte.hekttor.biz
honzik

Příspěvekod JBr » čtv 05 lis, 2009 4:32 pm

Takze vysledky mereni absolvovaneho na testovacim okruhu "VUZ Podlaha u nas v byte" jsou nasledujici.

Sergeje jsem nechal protocit 50x po okruhu ruznou rychlosti se zapnutym zvukem. Celkem natocil 130,5 metru, cca pul na pul maximalni rychlosti co ovladac dal (cca 140 km/h prepocteno, takze o 40 km/h nad skutecnou maximalkouo) a modelovejsi rychlosti (v prepoctu cca 50 km/h). Behem jizdy jsem nenaznamenal zadny vykyv rychlosti, vse bylo plynule, zadne zasekavani.

Testovane vozidlo Roco Sergej CSD s dekoderem ESU LokSound Micro.
TT/D V/VI.
JBr

PředchozíDalší

Zpět na Velikost TT (komunita TT)