bez koncového vypnutí. Už mi jeden shořel a nerad aby tak dopadly všechny

Moderátor: Michal Dalecký
Tomáš píše:někde jsem četl,že se dají na přestavování cívek použít i přepínače akorád se tam musí vřadit kondenzátor který se buď nabíjí nebo vybíjí a tím nedojde ke spálení ....máte s tímhle někdo zkušenost?
Houmr píše:Tomáš píše:někde jsem četl,že se dají na přestavování cívek použít i přepínače akorád se tam musí vřadit kondenzátor který se buď nabíjí nebo vybíjí a tím nedojde ke spálení ....máte s tímhle někdo zkušenost?
Tomáši to myslím popsali kluci víše né
Milan.Fisr píše:Nevěděl by někdo jaké mám použít spínače nebo přepínače pro přestavníky
bez koncového vypnutí. Už mi jeden shořel a nerad aby tak dopadly všechny![]()
![]()
Miloš_P píše:Přestavníky používám ROCO a Tillig. Přepínač musí být s aretací, zapojení s kondenzátorem by s přepínačem bez aretace nefungovalo.
Kapacitu kondenzátoru je potřeba pro konkrétní typ přestavníku určit zkusmo. Např. ROCO potřebuje jen 100uF/25V, ale Tillig funguje spolehlivě s kondenzátorem 4700uF/25V.
Zkus koupit kapacity 100, 500, 1000, 2200, 4700, jeden určitě bude ten pravý. Pokud je kapacita nízká, přestavník se vůbec nepohne nebo nedocvakne spolehlivě do krajní polohy, pokud je kapacita velká, tak se může objevovat vrčení (kmitání) přestavníku (např. u ROCO). Schéma zapojení je na http://www.volny.cz/masinky2003/ovladan ... vniku.html
Zpět na Velikost H0 (komunita H0)
Uživatelé procházející toto fórum: colt274 a 4 návštevníků