Ovládání přestavníku

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti H0 (1:87).

Moderátor: Michal Dalecký

Ovládání přestavníku

Příspěvekod Milan.Fisr » sob 21 črc, 2007 6:41 pm

Nevěděl by někdo jaké mám použít spínače nebo přepínače pro přestavníky
bez koncového vypnutí. Už mi jeden shořel a nerad aby tak dopadly všechny :cry: :?: :?:
Milan.Fisr

Příspěvekod Milan.Fisr » sob 21 črc, 2007 7:39 pm

Tím myslím něco něco takového ,aby impuls sepnutí obvodu byl je mžikový
,nejlépe ale páčkový 8) :D
Milan.Fisr

Příspěvekod Miloš_P » ned 22 črc, 2007 10:28 pm

Jedna možnost je ovládat přestavník pomocí dvou tlačítek nebo samovratným páčkovým přepínačem bez aretace v krajních polohách viz. např. http://www.gme.cz/index.php?action=deta ... pict=&jaz=
Další možností je použít páčkový přepínač v zapojení s kondenzátorem (používám a funguje spolehlivě) viz. http://www.volny.cz/masinky2003/ovladan ... vniku.html
Miloš_P

Příspěvekod Dusan » čtv 23 srp, 2007 7:25 pm

Miloši jaké používáš přestavníky v tom zapojení s kondenzátorem ??? Přepínač máš v tomto případě taky vratný bez aretace nebo klasický páčkový s aretací ??? Já mám PECO a tahle varianta se mi líbí, akorát nevím jaké by se měli v tomto případě použít kondenzátory a vlastní zapojení.
Dík předem
Dusan

Příspěvekod Miloš_P » sob 25 srp, 2007 1:20 pm

Přestavníky používám ROCO a Tillig. Přepínač musí být s aretací, zapojení s kondenzátorem by s přepínačem bez aretace nefungovalo.
Kapacitu kondenzátoru je potřeba pro konkrétní typ přestavníku určit zkusmo. Např. ROCO potřebuje jen 100uF/25V, ale Tillig funguje spolehlivě s kondenzátorem 4700uF/25V.
Zkus koupit kapacity 100, 500, 1000, 2200, 4700, jeden určitě bude ten pravý :D. Pokud je kapacita nízká, přestavník se vůbec nepohne nebo nedocvakne spolehlivě do krajní polohy, pokud je kapacita velká, tak se může objevovat vrčení (kmitání) přestavníku (např. u ROCO). Schéma zapojení je na http://www.volny.cz/masinky2003/ovladan ... vniku.html
Miloš_P

Příspěvekod Martin HO » sob 25 srp, 2007 8:02 pm

Já už delší dobu pro přestavení přestavníků PECO používám k plné spokojenosti tlačítka (http://www.ges.cz/?page=index&of=1&gcat ... ES06500548)
Martin HO

Příspěvekod Martin HO » sob 25 srp, 2007 8:56 pm

Pro úplnost uvádím, že na dřívějším kolejišti jsem pro přestavování pohonů cívek používal páčkové dvojpolohové přepínače s tím, že pohony jednotlivých skupin (zhlaví) se přestavovaly společně příslušným tlačítkem, které po dobu jeho stisknutí přivedlo proud na střed cívek pohonů. (Přepínače přepínaly přívody ke koncům cívek.)

Mělo to výhodu, že impuls byl volitelně mžikový (po dobu stisknutí příslušného skupinového tlačítka) a poloha přestavení výhybky (za předpokladu, že člověk nezapoměl zmáčknout příslušná tlačítka při přestavování vlakové cesty) byla na ovládacím pultu patrná.

Navíc bylo možno připravit postavení vlakové cesty v předstihu a aktivovat jej příslušným tlačítkem až později ve vhodném čase.

Nevýhodou bylo, že mžikový proud se přivedl i na pohony, které nebylo potřeba přestavět (zůstávaly při volbě nové vlakové cestě v původní poloze). Ale žádný škodlivý účinek jsem na nich přesto nezaznamenal.
Martin HO

Příspěvekod Tomáš » ned 26 srp, 2007 3:25 pm

někde jsem četl,že se dají na přestavování cívek použít i přepínače akorád se tam musí vřadit kondenzátor který se buď nabíjí nebo vybíjí a tím nedojde ke spálení ....máte s tímhle někdo zkušenost?
Tomáš

Příspěvekod Martin HO » ned 26 srp, 2007 4:56 pm

Při obou výše uvedených způsobech ovládání není třeba instalovat kondenzátory. Doba impulzu je dána dobou stisku tlačítka po nezbytnou dobu ke spolehlivému přestavení výhybky, a to každý cívkový pohon (zejména PECO) spolehlivě vydrží.

Samozřejmě, že tlačítko musí spojovat pouze po dobu stisku (nesmí neváznout). Ale to už se při dnešním široké nabídce tlačítek nestává.
Martin HO

Příspěvekod Houmr » ned 26 srp, 2007 5:37 pm

Tomáš píše:někde jsem četl,že se dají na přestavování cívek použít i přepínače akorád se tam musí vřadit kondenzátor který se buď nabíjí nebo vybíjí a tím nedojde ke spálení ....máte s tímhle někdo zkušenost?

Tomáši to myslím popsali kluci víše né :?:
Houmr

Příspěvekod Tomáš » pon 27 srp, 2007 3:20 am

Houmr píše:
Tomáš píše:někde jsem četl,že se dají na přestavování cívek použít i přepínače akorád se tam musí vřadit kondenzátor který se buď nabíjí nebo vybíjí a tím nedojde ke spálení ....máte s tímhle někdo zkušenost?

Tomáši to myslím popsali kluci víše né :?:

jjo to bude tedy asi ono :oops:
Tomáš

Re: Ovládání přestavníku

Příspěvekod Ondřej » pon 27 srp, 2007 2:55 pm

Milan.Fisr píše:Nevěděl by někdo jaké mám použít spínače nebo přepínače pro přestavníky
bez koncového vypnutí. Už mi jeden shořel a nerad aby tak dopadly všechny :cry: :?: :?:

Zadny takovy se nevyrabi. Pokud zustane v krajni poloze, tak je i trvale sepnuty. Pokud je ovladani prestavniku stejnosmerne, tak jedine pouzit dost velky kondenzator (radove tisice mikrofaradu) a nebo si prepinac udelat s mikrospinaci v koncovych polohach. Posledni (pro mne nejednodussi :wink: ) moznost je udelat takovy spinac elektronicky.
Ondřej

Příspěvekod Dusan » pon 27 srp, 2007 8:20 pm

Miloš_P píše:Přestavníky používám ROCO a Tillig. Přepínač musí být s aretací, zapojení s kondenzátorem by s přepínačem bez aretace nefungovalo.
Kapacitu kondenzátoru je potřeba pro konkrétní typ přestavníku určit zkusmo. Např. ROCO potřebuje jen 100uF/25V, ale Tillig funguje spolehlivě s kondenzátorem 4700uF/25V.
Zkus koupit kapacity 100, 500, 1000, 2200, 4700, jeden určitě bude ten pravý :D. Pokud je kapacita nízká, přestavník se vůbec nepohne nebo nedocvakne spolehlivě do krajní polohy, pokud je kapacita velká, tak se může objevovat vrčení (kmitání) přestavníku (např. u ROCO). Schéma zapojení je na http://www.volny.cz/masinky2003/ovladan ... vniku.html

Tak dnes sem to odskoušel pro přestavníky PECO. Ideální kondík je 2200uF/25V. Při použití 1000uF to jen slabě cukne a při 4700uF už je to moc (drnčí) :D
Dusan

Příspěvekod Houmr » úte 28 srp, 2007 5:43 am

Ono taky samozřejmě bude záležet na tom čím to budeš napájet :lol:
Houmr

Příspěvekod Dusan » úte 28 srp, 2007 8:07 am

Houmr píše:Ono taky samozřejmě bude záležet na tom čím to budeš napájet :lol:

omlouvám se, mám trafo na stříd. 15V/100VA
Dusan

Další

Zpět na Velikost H0 (komunita H0)