Tak po čtyřech měsících pro srovnání ještě doplnění
Té
Téčka o další vyráběné velikosti těchto typů vozů...
Objednané modely moderních klanicových dvojvozů na dřevo typu
Sggmrrs ve správě ČD Cargo od SUDEXPRESSu už dorazily i ve velikostech
H0 a
N.
Pro info, kdyby to někoho zajímalo: ty větší mě přišly včetně dopravy až domů na
2.388,- Kč, ty menší na
2.051,- Kč. Nejsou tedy sice z nejlevnějších, ale vzhledem k technické náročnosti modelů tohoto typu a k jejich výslednému kvalitnímu provedení jsou ty ceny myslím odůvodněné a akceptovatelné. A konečně - nepotřebuji, a ani na to není prostor, seskládávat z toho ucelené soupravy o desítkách vozů.
Pro občasné zpestření provozu si našinec vystačí se 4 vozy (tj. se 2 dvojvozy) u každé z obou velikostí - buďto do delšího kombinovaného nákladního vlaku anebo i samostatně, třeba na krátkou vlečku k pile nebo na kusou kolej v nádraží apod.
Co se týče jízdních vlastností a průjezdnosti oblouků a výhybek, jsem spokojen.
Hánulové modely zvládají jízdy v oblouku minimálního poloměru
360 mm ve směru přímá-oblouk i oblouk-přímá. A to jak při tažení, tak při sunutí soupravy - a nebylo třeba prázdné vagony jakkoli dodatečně zatížit.. Ale ukázalo se, že
H0 vozy nezvládají tyto nejmenší
360mm poloměry, pokud by na sebe bezprostředně navazovaly protioblouky (bez vloženého přímého úseku). Při zatížení vozů (byla potřeba větší přídavná hmotnost) však byly vozy schopny projet i takovéto velmi prudké protioblouky.
Ve velikosti
N se tyto modely chovají dokonce ještě lépe (testováno na přesném kusovém kolejivu KATO UNITRACK o různých poloměrech), v což jsem dopředu ani nedoufal. Nejenom, že
i nezatížené vozy projíždějí oblouky a protioblouky o poloměrech
183 mm a větších, a to při tažení i při sunutí, ale zvládnou i téměř tramvajový poloměr pouhých
150 mm - zde již ale "jen" v konfiguraci přímá-oblouk a oblouk-přímá (libovolně dlouhé oblouky), a to opět při tažení i při sunutí. Protioblouky o poloměru
150 mm jsou však již pro tyto vozy nezvladatelné. Jenže tomu se nelze divit.
Zde poněkud exotická lokomotiva je tam jenom v rámci testů - kvůli její velmi klidné plynulé jízdě. Nechtěl jsem zrovna roztahovat digi s příslušenstvím, a tak co se týče jízdních vlastností, z analogových eNkových modelů je pro mne šestinápravová NOHABka od KATO etalonem super kvality.
Ale zpět ke klanicovým vozům...
Hmotnosti dvojvozů
Sggmrrs od SUDEXPRESSu jsou
94-95 gramů ve velikosti
H0, a ve velikosti
N pak
18-19 gramů. Všechny vozy jsou osazeny 10 klanicemi na každé straně vozu. Tedy abych byl přesný, nejedná se o 20 samostatných svislých klanicových konzol, jak je známe z klasických plošinových vozů osaditelných klanicemi, ale o 10 robustních klanicových Úček, čili nahoře otevřených polorámů ve tvaru hranatého písmene U.
U
hánulového provedení jsem v každé krabici s dvojvozem našel vždy 1 přiložený sáček s drobným doplňky.
Naopak u modelů ve velikosti
N byly v příbalu vždy 2 sáčky - druhý sáček u každého eNkového dvojvozu obsahuje 2 klanicové rámy navíc. Dále každý z e
Nkových dvojvozů v krabičce je po celé ložné délce chráněn vyjímatelným blokem tuším z Mirelonu nebo z něčeho podobného (ochrana klanic proti event. nešetrnému vyjmutí vozů z uložení). Také malá plastová krabička s víčkem se 4 zaklapávacími zámky je pro dvojvozy v e
Nku skvěle vymyšlena. A navíc jsou vnější tvary dna krabičky a jejího víka uzpůsobeny ještě také i pro snadné a stabilní štosování krabiček na sebe - krabičky "naležato" do sebe krásně zapadají.
Klanice u modelů obou velikostí jsou přiměřené tuhé, ale zároveň i docela pružné, takže zřejmě nebude problém s občasnou nakládkou a vykládkou kulatin normovaných délek o větším průměru. Ale jen kus po kuse nebo po několika kusech - ne jako jeden slepený kompaktní balík klád napěchovaný odspodu až nahoru.
Poznámka:
U modelu dvojvozu ve velikosti
N s katalogovým číslem N
657001 je na štítku krabičky uvedeno číslo vozu ..
001-5 a na voze samotném je natištěno číslo ..
001-7

- SUDEXPRESS_N657001_(č.vozu_..001-5_versus_..001-7).jpg (15.97 KiB) Zobrazeno 60 krát
Protože i v ostatních velikostech (
H0 a
TT) má výrobce v sortimentu modely s obdobnými katalogovými čísly (x
657001), je možné, že i v těchto velikostech se můžeme setkat s rozporem mezi tím, co je deklarováno na krabičce a co je pak výsledně uvedeno na voze..
(ve velikosti H0 však model s tímto katalogovým číslem nemám, tak ten předpoklad nemohu potvrdit)