Zlámalík píše:co jsem viděl u nás, tak všechny vozy mají 12 párů klanic, počítáno i s těmi v čelních stěnách. Model jich má ale 10 a v jiných roztečích. Ale třeba by šlo vždy dva páry klanic dokoupit a přeskládat tak, že budou v uspořádání 2 - mezera - 4 - mezera - 4 - mezera - 2. To sice pořád není přímo modelové, ale dovolilo by to ložit čtyřmetrové klády - na každou kládu by tak připadaly dvě a dvě klanice, tak jak je potřeba.
No, mám už tyto modely (standardně s 10 páry klanic) objednány ve "své" velikosti
H0 - momentálně sice vyprodáno, ale čeká se na další výrobní série
(konkrétně existují resp. jsou mi alespoň známy 4 různé dvojice H0 modelů těchto vozů ve správě ČD Cargo). Avšak vozy v Jihlavě na několika videích od Lubana mají (mívají) 12 párů klanic.. Takže jsi mě trošku polekal :--)
Ale opravdu jen trochu - protože na následujícím snímku, zřejmě českého vlaku (soupravu vede Vectron ČD Cargo), je
zdokumentováno naložení a převoz 4metrových "balíků" kulatiny na vozech s 10 páry klanic:

- vlak-cd-cargo-ep-vi_s_klanicovymi-vozy-sggmrrs-na-prevoz-dreva.jpg (15.83 KiB) Zobrazeno 480 krát
Fotka je sice v malém rozlišení
(našel jsem ji takto 1:1 u obchodní nabídky modelů daných vozů - jenom jsem ji oříznul), ale po up-resamplu a malém zvýšení kontrastu a doostření lze z ní vyčíst všechno to pro nás nejdůležitější. Samozřejmě ten upresampl žádné nové detaily nepřidá; slouží jen k jejich zvýraznění pro většinu z nás starších s již horšíma očima.

- DETAIL_dvojity-klanicovy-vuz-sggmrrs-na-prevoz-dreva-cd-cargo-ep-vi.jpg (11.76 KiB) Zobrazeno 480 krát
I z takovéhoto záběru (původně velmi malého, s minimem detailů) je patrné, že:
- rozložení a počet klanic odpovídá modelům SUDEXPRESSu (ve všech velikostech
H0,
TT,
N)
(respektive naopak - je zřejmé, že modely firmy SUDEXPESS odpovídají reálným předlohám)
- oba krajní 4metrové balíky kulatiny jsou drženy (asymetricky) vždy třemi páry klanic
- prostřední 4metrový balík je držen (symetricky) čtyřmi páry klanic.
Čili vytíženost klanicových párů v případě 4metrových balíků klád je
3 + 4 + 3 Závěr: Zdá se, že můžeme bez obav a problémů ložit i ty nejběžnější čtyřmetrové klády, a máme to (můžeme mít) přesně modelové. Navíc bez nutnosti shánět a dokupovat další klanice, přeuspořádávat je a doplňovat jimi modely. Paráda.
P. S.
Kdybyste někdo měl tuto nebo podobnou fotografii s 10 páry klanic ve větším rozlišení, sem s ní
P. P. S.
Připojuji se k prosbě kolegy Colonel32