Roco z21 NewGen

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Roco z21 NewGen

Příspěvekod ToČerm » pát 04 zář, 2026 8:29 pm

Přidám i druhý pohled – pohled někoho, kdo k ovládání používá výhradně aplikaci Z21 na mobilu. Když se mi dnes dostane do ruky lokomyš, vůbec netuším, jak s ní co ovládat. Na digitál jsem přešel zhruba před pěti lety a lokomyš pro mě nepřipadala v úvahu, protože v aplikaci mám vše krásně přehledné a pojmenované. Ovládání přes mobil mi přijde mnohem pohodlnější (navíc chytrý telefon má dnes snad každý) a odpadají tím další náklady na pořizování hardwaru, který mi už přijde docela pralesní.
ToČerm

Příspěvekod kpt.Budha » pát 11 zář, 2026 2:56 pm

Tedy pánové, musím se přiznat k naprosté pitomosti :oops: Jsem jediný trouba, který v nadšení z nové myši a z nové grafické úpravy nepochopil, že ten displej není dotykový? :shock: Já asi žiju v nějaké jiné době či co. No nic, asi už jsem v životě vyhodil i více peněz za nějaké větší nesmysly.
Jinak oficiální promo video se nese v duchu: "tohle ještě nefunguje, takhle to bude fungovat v prvním updatu..."

Obrázek
kpt.Budha

Příspěvekod jipol57 » pát 11 zář, 2026 5:09 pm

To jsem tak nějak očekával, že to nebude dotykové. Na co by tam pak byly tlačítka? No vlastně snad na CVčka. Ale tušil jsem to.
Místo řádku s čísly funkcí, jsou tam ikonky. Je jich 16, jak vidím, ale jak se odrolovávají další?
Kolik pak to stálo?
A to už máš Papouška, že je tam nastavené jeho jmémo?
jipol57

Příspěvekod kpt.Budha » pát 11 zář, 2026 5:42 pm

Papoušek je předinstalovaný, asi to je podprahová informace, aby si ho člověk objednal :-)
Zda se dá nějak jednoduše odrolovat dál, jsem ještě nezjistil - tedy když bych se chtěl jen podívat. Když se zmáčkne funkce 16+, tak to přeskočí dál. Popravdě jak si s tím hraju víc, tak se mi zdá, že je to naprosto stupidní. Funkce se stejně musí volat čísly, člověk na displeji tedy sice vidí ikonky, ale ty u sebe nemají číslo, matice 0-15 a 16-31 není zrovna něco, co by každému ihned naskakovalo, aby to nemusel trošku dopočítávat. Tady vážně kluci rakouští zapomněli, že je rok 2026. Měl jsem představu, že dětem vysvětlím, že tam je píšťalka, tak to houkne, že si to mají dopočítat a pak naťukat, to jim nevysvětlím. Kdyby tam ty ikonky třeba byly aspoň v matici odpovídající klávesnici.
kpt.Budha

Příspěvekod Zlámalík » pát 11 zář, 2026 6:02 pm

No to mě podrž. K čemu je ikonka píšťaly? "To mi nemusíte hlásit, to přece vidím" :lol:
Já jsem asi divnej, ale tohle je fakt aspoň deset let za opicema. Kdy vyšel ESU Mobile Control alias PIKO Smart Controller? 2015.
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod jipol57 » pát 11 zář, 2026 7:50 pm

Zdá se mně, že jediné pozitivum na tom je, ten enkoder. Předpokládám teda, že točením vpravo se zvyšuje, vlevo snižuje rychlost, zmáčknutím rychlost 0, další zmáčknutí reverz. Nastavená rychlost je na displeji.
Takhle to má PacoMaus, a je to tak dobré.
Nebo taky může být jen reverz, rychlost zůstává. To znamená, že loko dobrzdí a okamžitě se rozjede opačně. Takhle to má SimpleMaus. Ten nemá enkoder, ale poťák.

EDIT: a všiml jsem si, že nemá písmenka na tlačítkách. Jak se zapisuje název lokomotivy? A vůbec všechno, např heslo wifi?
jipol57

Příspěvekod Ivan » pát 11 zář, 2026 10:09 pm

kpt.Budha píše:Tedy pánové, musím se přiznat k naprosté pitomosti :oops: Jsem jediný trouba, který v nadšení z nové myši a z nové grafické úpravy nepochopil, že ten displej není dotykový? :shock: Já asi žiju v nějaké jiné době či co. No nic, asi už jsem v životě vyhodil i více peněz za nějaké větší nesmysly.
Jinak oficiální promo video se nese v duchu: "tohle ještě nefunguje, takhle to bude fungovat v prvním updatu..."

Obrázek

Nejsi sám, také jsem myslel, že bude dotykový.

Jinak pro upřesnění, na téhle fotce není myš new gen, ale stará WiFi Roco myš.
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

Příspěvekod cliftorr » pát 11 zář, 2026 10:22 pm

Pánové nechci bejt rypna , ale Roco udělalo video na newgen myš , tak bych rozhodně kouknul před koupí:
https://www.youtube.com/watch?v=RVkR_oOq5Ak
cliftorr

Příspěvekod horak » sob 12 zář, 2026 4:40 am

Ivan píše:
kpt.Budha píše:Tedy pánové, musím se přiznat k naprosté pitomosti :oops: Jsem jediný trouba, který v nadšení z nové myši a z nové grafické úpravy nepochopil, že ten displej není dotykový? :shock: Já asi žiju v nějaké jiné době či co. No nic, asi už jsem v životě vyhodil i více peněz za nějaké větší nesmysly.

Nechcem ani ja rýpať, ale treba si ten obrovský obrázok otvoriť v druhom okne.
SÚ TAM MYŠI DVE - STARÁ A NOVÁ. :lol:
Obsah príspevku je bez môjho súhlasu iba na NEKOMERČNÝ účel. Zásah do SW/HW je Vaše vlastné riziko!
horak

Příspěvekod kpt.Budha » sob 12 zář, 2026 6:12 am

jipol57 píše:Zdá se mně, že jediné pozitivum na tom je, ten enkoder. Předpokládám teda, že točením vpravo se zvyšuje, vlevo snižuje rychlost, zmáčknutím rychlost 0, další zmáčknutí reverz. Nastavená rychlost je na displeji.
Takhle to má PacoMaus, a je to tak dobré.
Nebo taky může být jen reverz, rychlost zůstává. To znamená, že loko dobrzdí a okamžitě se rozjede opačně. Takhle to má SimpleMaus. Ten nemá enkoder, ale poťák.

EDIT: a všiml jsem si, že nemá písmenka na tlačítkách. Jak se zapisuje název lokomotivy? A vůbec všechno, např heslo wifi?

Zmáčknutím se přímo mění směr se stejnou rychlostí. Dá se nastavit virtuální nula, kdy to funguje jako u starších myší, při točení doleva a dojetí na nulu myš zavibruje a pak se rozjíždí opačným směrem. Možná se to dá nastavit i jinak, nezkoumal jsem.

Texty se zapisují najetí enkodérem na správný znak. Intuitivní jak dláto a kamenná destička. IP adresu jsem nastavoval 20 minut. Ty kombinace shift+něco, menu+něco, to je šílenost. Podobně se nastavují ikony funkcí jednotlivých lokomotiv, myslím, že bych se dříve zbláznil. Přenos lokomotiv z aplikace teď nefunguje, až s updatem...
kpt.Budha

Příspěvekod fulda » sob 12 zář, 2026 6:29 am

cliftorr píše:Pánové nechci bejt rypna , ale Roco udělalo video na newgen myš , tak bych rozhodně kouknul před koupí:
https://www.youtube.com/watch?v=RVkR_oOq5Ak

To video je rozhodně poučné. Zajímavá je sekce se psaním textu. Stará verze používala klávesnici jako Nokia 3310. Tahle verze používá psaní, jaké se používalo v autech tak v roce 2010.
Těžko posoudit, která metoda je horší.

P.S., pokud máte monitor na vejšku a ne na šířku, je lepší si obrázek otevřít TAKTO.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod Miloš_P » sob 12 zář, 2026 9:07 am

O bezdrátové ROCOmyši uvažuji už delší dobu a čekal jsem, jak bude vypadat ta nová, ale zatím velké zklamání. Z videa mám dojem, že to vytvářeli programátoři, kteří s tím nikdy žádný vlak neřídili :? . Jestli jsem to správně pochopil, tak většinu displeje zabírají ikony funkcí, které pouze signalizují, které funkce jsou zrovna zapnuté. U drátové myši na to stačil spodní řádek s číslicemi. Rozložení ikon neodpovídá klávesnici, takže přiřazení symbolu je k ničemu. Možná jsem to ale jen špatně pochopil. Ten krkolomný způsob psaní textů bych přežil, to nedělám každý den. Jediné vylepšení vidím v zobrazení rychlostního stupně a možnost změny směru jízdy stiskem ovládacího knoflíku.
Takže to zatím budu pozorovat.
Miloš_P

Příspěvekod Ivan » sob 12 zář, 2026 9:39 am

horak píše:
Ivan píše:

Nechcem ani ja rýpať, ale treba si ten obrovský obrázok otvoriť v druhom okne.
SÚ TAM MYŠI DVE - STARÁ A NOVÁ. :lol:

Aha, moc se omlouvám,to mne nějak nenapadlo. Děkuji za obrázek srovnání myší.
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

Příspěvekod jipol57 » sob 12 zář, 2026 10:01 am

Z videjí jsem nepochopil, nebo přehlédl, jak se zadávají funkce od 10 výš. Zase se shifty jako u staré, nebo třeba pro F12, tlačítka 1+2 po sobě?

Na staré se mi moc nelíbí mačkání tlačítek současně. Zaměstnávají 2 ruce. Shift+2. Lepší je to pro nad 21, postupné 2x shift a číslo.
Tam by se mně víc líbilo pro 11-20, 2x shift a číslo, pro 21-28, 3x shift a číslo. Ne současné stisky. Pro menu jsem si taky nastavil dlouhé držení tlačítka.
jipol57

Příspěvekod kpt.Budha » sob 12 zář, 2026 12:23 pm

Shift + 16 atd.
kpt.Budha

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi