"RYBÁKY" EL-HO/ROCO

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti H0 (1:87).

Moderátor: Michal Dalecký

Re: "RYBÁKY" EL-HO/ROCO

Příspěvekod HO Dušan » pát 04 zář, 2026 4:04 pm

Jak jsem psal,tak je to E001 a E002. Na tom obrázku je asi nová řada E003.
Ta šedá kostička je tlumivka.Asi kolega provozuje kolejiště bez proudové ochrany proto ta vypálená střecha.
Odzkoušení Rybáků se musí provést jak v analogu (0-12V) tak v digitále.Zajímalo by mne,jak velké napětí v digitále vydrží elektronika vagónů? DR5000 má možnost v nastavení až 24V.Provozuji 16V.Na programování 18V.
Mé příspěvky a jejich obsah, bez mého předchozího souhlasu se nesmí využívat ke komerčnímu účelu.
HO Dušan

Příspěvekod jipol57 » pát 04 zář, 2026 5:16 pm

Jo, až teď jsem si všiml, že na Mcx obrázku je deska E003. A tlumivka je kolmo. Na vypálené střeše to vypadá na podélné umístění té tlumivky. Tak to vypadá, že odhalili na starších nějakou chybu a na E003 je snad opravená. Někdy se podívám, jaké verze mám.

Stejně mám takové nutkání, si dosadit svoje osvětlení ovládané magnetem u střechy. Houfně a úspěšně teď osvětuji všechny osobní vagony.
viewtopic.php?f=7&t=15654
Magnetem mi to příjde jednodušší, než hledat v seznamu ovladače. Původní DCC desky ale uschovám, pro případ navrácení. Ještě si to rozmyslím.
Zajímalo by mě, kdybych koupil vagony bez osvětlení, jestli je u nich příprava odběru z kolejí.
jipol57

Příspěvekod M&T » pát 04 zář, 2026 8:23 pm

Neviem presne aké verzie dosiek sa používajú, ale minimálne tie dve uvedené musia byť trochu odlišné, lebo jedna je pre vozeň so 6-timi oddielmi a jedna pre vozeň so 7-mymi oddielmi, takže LED sú asi umiestnené inak.
M&T

Příspěvekod jipol57 » pát 04 zář, 2026 9:03 pm

Aha, tak to mě nenapadlo, že na obr. od Mcx je vagon se šesti oddíly. Tak to byla moje mylná doměnka, že došlo k opravě desky. Takže nebezpečí propálení od tlumivky trvá.
A jak píše autor, viewtopic.php?f=15&t=15593&start=90#p356883
Stalo se mu to na DCC na programovací koleji.
Takže je asi taky mylná doměnka Dušana, že "provozuje kolejiště bez proudové ochrany". Nebo je nějaká centrála bez hlídání proudu?
Pokud vím tak některé centrály dokonce na programovací koleji vypínají při proudu nižším.
jipol57

Příspěvekod sidlo » sob 05 zář, 2026 6:34 am

M&T píše:No, závažný problém .... pravdepodobne v plošáku, súčiastkách, osadení ... týka sa s najväčšou pravdepodobnosťou len niektorých náhodných kusov, takže to nebude systémová vada nejakej väčšej série.

Pokud se závada objevuje na opakovaně na stejném místě a vede k fatálním následkům, tak tvrzení že to není systémová vada je hodně velký eufemismus. Automobilky v takovém případě svolávají všechny prodané vozy do servisu. Předpokládám, že ROCO možná všechny vozy v záruce vymění a ti kterým se vada projeví až po záruce mají budou mít smůlu.

Z principu fungování tlumivky si troufám tvrdit, že pravá příčina problému bude někde jinde.
sidlo

Příspěvekod jirie123 » sob 05 zář, 2026 8:05 am

Pořád mi tu chybí odpověď na otázku jak poznám vadný kus aniž bych ho zničil. Existuje nějaký způsob diagnostiky?
jirie123

Příspěvekod HO Dušan » ned 06 zář, 2026 9:24 am

jipol57....Takže je asi taky mylná doměnka Dušana, že "provozuje kolejiště bez proudové ochrany". Nebo je nějaká centrála bez hlídání proudu?...

U mé centrály jde nastavit omezovací proud.Tedy bylo myšleno,jaký omezovací proud měl nastavený v době testování.Vagón nemá tak velký proudový odběr jako lokomotiva, tak si omezení nastavím třeba prvně na 500mA a testuji
.
Mé příspěvky a jejich obsah, bez mého předchozího souhlasu se nesmí využívat ke komerčnímu účelu.
HO Dušan

Příspěvekod jipol57 » ned 06 zář, 2026 11:42 am

Otázkou je co byla příčina vypálení tlumivky. Ta za to rozhodně nemůže. Nějaký zkrat nastal v obvodu za ní, a její vinutí působilo jako topné těleso, ale s nízkou spotřebou. Ani nemusela mít výrazný proudový nárust, a do 0,5A by se možná taky vešlo. Bez tlumivky by to byl tvrdý zkrat, na kterou by centrála reagovala.
Jako příklad dám topné těleso v kouřovém generátoru. Taky topí, s malým proudem, ale jeho okolí je trochu žáruvzdorné. Ne jako střecha vagonu.
jipol57

Příspěvekod vvitty » ned 06 zář, 2026 12:10 pm

jipol57 píše:Bez tlumivky by to byl tvrdý zkrat, na kterou by centrála reagovala.

Odpor tlumivky bude zcela zanedbatelny oproti zbytku Centrala - Koleje - Kolecka - Sberace - Usmernovac ....
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, - [url]https://www.pojezdy.eu/eshop[/url]
vvitty

Příspěvekod jipol57 » ned 06 zář, 2026 1:04 pm

No ale jak se zdá, tak právě ta tlumivka byla v celém obvodu "nejměkčí", když začala hořet.
jipol57

Příspěvekod HO Dušan » pon 07 zář, 2026 7:18 am

jipol57 píše:No ale jak se zdá, tak právě ta tlumivka byla v celém obvodu "nejměkčí", když začala hořet.

Zdeformovaný plast střechy není od tlumivky. Poškozený plast střechy je u nápisu ČSD. Tedy zahořela tam jiná součástka.R5? (viz obrázek).
Přílohy
E002.jpeg
Naposledy upravil HO Dušan dne pon 07 zář, 2026 7:29 am, celkově upraveno 1
HO Dušan

Příspěvekod HO Dušan » pon 07 zář, 2026 7:28 am

jirie123 píše:Pořád mi tu chybí odpověď na otázku jak poznám vadný kus aniž bych ho zničil. Existuje nějaký způsob diagnostiky?

Pro testování vagónů,lokomotiv...... používám servisní zkušební kolej (viz obrázek) kde mám 100% jistotu, že mi nic neovlivňuje napájení a kde si mohu nastavit na centrále i ten proud. Pro testování v analogu mám laboratorní zdroj kde si nastavím proudové omezení a na měřidlech zároveň i vidím nastavení U a I.
A čeho se bojíš?Reklamace?Máš to přece v záruce, tak to zkoušej. Ty za to ,že to přestane svítit, tak ty za to přece nemůžeš.
Přílohy
TESTOVÁNÍ.jpeg
HO Dušan

Příspěvekod sidlo » pon 07 zář, 2026 7:32 am

"výkonový odpor" - zřejmě byl sepnut déle než se stačil vychladit. Příčina dlouhého sepnutí může být i softwarová.
sidlo

Příspěvekod Mcx » pon 07 zář, 2026 7:46 am

Pane Dušane, co tak napsat na jaké centrále s jakými parametry provozováno ??
Mcx

Příspěvekod jipol57 » pon 07 zář, 2026 9:20 am

HO Dušan píše:Zdeformovaný plast střechy není od tlumivky. Poškozený plast střechy je u nápisu ČSD. Tedy zahořela tam jiná součástka.R5? (viz obrázek).
Ano, máte pravdu.

sidlo píše:"výkonový odpor" - zřejmě byl sepnut déle než se stačil vychladit. Příčina dlouhého sepnutí může být i softwarová.

Tak tohle nechápu. Jak dlouhé sepnutí? Jako že by vagon neměl svítit trvale, ale s přerušováním? Jako tomu bývá u kouřového generátoru?
jipol57

PředchozíDalší

Zpět na Velikost H0 (komunita H0)