Diskuze a dotazy

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Diskuze a dotazy

Příspěvekod milan ferdián » sob 10 led, 2026 9:13 am

Nechci dělat reklamu, ale k dostání jsou poslední kousky publikace "MINI". Dotisk nebude. V příloze máte přehled co doposud vyšlo a co nevyjde. Titul VI.Dílu není zveřejněn, tak jsem použil náhradní titulní obrázek. Jsem vděčný vám za to, že jste za tu dobu projevili takový zájem o moji tvorbu a mých kolegů, kteří spolupracovali na publikacích ať textově nebo ilustrací.
Milan Ferdián
Přílohy
Stav vydaných publikací DF.jpg
Zrušená "Exkluzivita"
milan ferdián

Příspěvekod -vera- » čtv 03 zář, 2026 8:50 am

Dobrý den, Milanova tvorba po dlouhé přestávce, začínajíce malými krůčky, pokračuje. Neusnul. Dlouhá pauza mu velmi pomohla srovnat si v hlavě veškeré myšlenky o své budoucnosti vůči modelářům, zda vůbec pro ně něco má ještě co nabídnout nebo se definitivně na modeláře vykašlat. Zvolil třetí cestu, šel za svými nejvěrnějšími.
Jeho dalším hlavním tématem je malý prostor modeláře nebo-li kuchyňský/jídelní stůl. Rozměry jsou dané a nesmí se překročit. Kuba Šimek udal maximální rozměry 1,2 x 0,75 m nebo 1,0 x 0,68 m + jako vedlejší produkt kolejové kazety (styl James Hilton). Program se jmenuje "TableTop", modelová velikost TT/1:120, kolejivo TILLIG.
Doposud zpracoval:
"Údolná" - 68,0 x 68,0
"Dvě zastávky" - 42,0 x 54,0
"Přeprava mléka" - 50,0 x 60,0
"Karolína" - 68,0 x 68,0
Když už Milan nemůže vydávat další díly, tak si vysnil aspoň fiktivní titulní stránku publikace.
Přílohy
TT004 Dvě zastávky  DF.jpg
TT006 Karolína celek DF.jpg
TITUL 2026 - kopie.jpg
-vera-

Příspěvekod Fox » čtv 03 zář, 2026 9:02 am

Díky paní Věro za informaci. Posíláme Milanovi (mluvím určitě za ostatní) moc pozdravů. Za sebe mohu jen zopakovat, že cokoliv z Milanovy tvorby nezapadne pod stůl - i kdyby to mělo zůstat jen v rovině inspirace, nebo hezkého pokoukání. Těším se na pokračování :D
TT, DR5000, Z21, iTrain...
Fox

Příspěvekod Ivan » čtv 03 zář, 2026 3:22 pm

Paní Věro, je vidět, že je Milan ve formě, hezká dílka :-)

Pozdravujte ho ode mne.
Ivan
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

Příspěvekod Střelec » pát 04 zář, 2026 4:23 am

U návrhu "Dvě zastávky" je za kulisou angličan? S obyčejnou křižovatkou by to byla za chvíli nuda...
Střelec

Příspěvekod Ivan » pát 04 zář, 2026 5:06 am

Střelec píše:U návrhu "Dvě zastávky" je za kulisou angličan? S obyčejnou křižovatkou by to byla za chvíli nuda...

Myslím si, že není a asi by se ani nevěděl. Spíš by šlo spojit kusé koleje přes zkrácené ew1 a vzniklo by takové MSJF.
Ivan

Příspěvekod Zlámalík » pát 04 zář, 2026 12:25 pm

-vera- píše:Když už Milan nemůže vydávat další díly, tak si vysnil aspoň fiktivní titulní stránku publikace.

Nevím, zda to komentovat - Milanovi jsem vydání čehokoliv, co bude mít smysl, samozřejmě nabídnul. Nechť si autor utřídí myšlenky, představy a přání a můžeme se do toho pustit.
Finanční stránku jsme diskutovali jinde, ale to asi není nic, co by bránilo věc realizovat. Pokud tedy bude chtít...
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod hank » pát 04 zář, 2026 3:08 pm

Mohl bych pro inspiraci poprosit o obrázek té přepravy mléka? Sešly se mi tu nějaké modely, které by si takový malý projekt zasloužily...
... i my dědci ještě můžeme být všelijak užiteční...
Es ist viel später als du denkst.
hank

Příspěvekod -vera- » pát 04 zář, 2026 5:43 pm

hank píše:Mohl bych pro inspiraci poprosit o obrázek té přepravy mléka? Sešly se mi tu nějaké modely, které by si takový malý projekt zasloužily...

29.08.2026
Dalším námětem je „Přeprava mléka“ po železnici. Existoval motorový nákladní vůz řady M134.01, který zajišťoval ze sběrných míst přepravu do velkých mlékáren. Více informací je napsáno v VI.Díle/Železniční vlečky, lokomotivní depa“.

My zde mám představeno sběrné místo, kde zdejší sedláci sváželi ze svých statků mléko v konvích. Ve stanici zrovna u kamenné rampy stojí motorový nákladní vůz a nakládají konve s mlékem. Na kusé koleji nahoře stojí odstavený nákladní vůz pro přepravu tabulového skla pro zdejší sklárny. Vůz zajede za stromovou kulisu a jakoby sbírá po cestě zásilky s mlékem. Na cestě má i jednu mlékárnu ležící na Jižní Moravě.
Rolnická parní mlékárna vznikla založením „Rolnického mlékařského družstva“ 26.srpna 1900. Dne 19.března 1901 byla dokončená stavba této mlékárny nákladem 30.000,- K. Rekonstrukce a přístavby byly provedeny v roce 1924 a 1925. Mlékárna byla zbudována na parní pohon, denně zpracovala 1.500 – 2.500 l mléka. Mléko bylo dodáváno z obcí Zarazice a Vnorovy a bylo donášeno producenty ve vlastních konvicích do přijímací místnosti, kde byly odebrány vzorky. Z 900litrové nádoby šlo mléko na odstředivku, která oddělila smetanu od mléka. Pasterizace trvala 5 minut, následovalo zchlazení. Část odstředěného mléka se prodávalo producentům na výkrm prasat. Syrovátka se rozdávala producentům zdarma. Čajové máslo bylo formováno do hrudek po 1/8,1/4, ½, 1 kg a baleno do papírů a posíláno hlavně do Prahy, kam byly dodávány také sýry. Zdroj:Veselí historické.

Fikce. Mlékárna neměla nikdy železniční vlečku. Je vytvořena pro modeláře z důvodu malých rozměrů staveb a přístaveb než budovat velkomlékárny jako byla např. Radlická v Praze a další. Železniční vlečka fiktivně vychází ze stanice Veselí nad Moravou. Trasa kopíruje místní silnici a jakoby přichází k mlékárně zezadu, kde opustila linii se silnicí a přichází zprava. Zde je točna o průměru 10,0 m a k ní jsou kolmo vedeny paprsky kusých kolejí. První kusá kolej je určena pro vykládku uhlí a nakládku, druhá slouží pro manipulaci nákladních vozů. Motorový nákladní vůz řady M134.01 vjede na točnu, otočí se ručně o 90°a vjede ke kryté nákladní rampě s expedičním skladem. Po naložení zásilek provede jízdu opačně. Velká poptávka po vyhlášených výrobcích mlékárny a přebytku mléka se přistavuje jednou denně nákladní vůz. Jednou týdně se přistavuje vůz s uhlím pro kotelnu s parním strojem. Zde do hry vkráčí kazeta, kde bude připravená vlaková souprava – dvojspřežní lokomotiva, krytý nákladní vůz a vůz ložený s uhlím. Délku kazety si stanovíte podle délek lokomotivy a dvo nákladních vozů. Soupravu o dvou vozech sune lokomotiva k točně, kde jeden ponechá odstavený na točně. Lokomotiva odjede do stanice. Úplně na konci kusé koleje v blízkostí komína je vrátek. Tím to vrátkem manipulujeme posun na vlečce. Jsou dvě řešení. První pomocí prstů, kde s vozy manipulujeme nebo postavit funkční vrátek. Odkaz https://www.mojett.cz/63008.

-m-
Přílohy
TT005 Přeprava mléka celek DF.jpg
-vera-

Příspěvekod hank » pát 04 zář, 2026 6:44 pm

Děkuji.

Udělal jsem si bleskovou rešerši zdrojů na internetu a zjistil jsem toto: Architektura té zarazické mlékárny byla velice podobná dalším objektům dnes už neexistujících rolnických družstevních mlékáren na Moravě z dob císařpána a I. republiky; našel jsem např. mlékárny v Chudobíně u Litovle, v Trnávce u Mor. Třebové nebo ve Vrbátkách u Prostějova.

Třeba se mi podaří ukecat někoho z obvyklých podezřelých, aby to zařadil do svého lasero-paličského výrobního programu... :P

Edit: Skutečný motorový vůz M 134.001 byl vyroben v plzeňské Škodovce jako jediný kus své řady v r. 1933. Do stavu ČSD nikdy nebyl převzat, nicméně od srpna 1933 ho výrobce zapůjčil k provozním zkouškám, které spočívaly ve vozbě nočních sběrných vlaků s kusovými zásilkami včetně konví s mlékem na trase Plzeň - Domažlice - Klatovy - Plzeň, často s jedním nebo dvěma vozy řady Zsb. Kdy přesně tyto přepravy skončily a kdy se vůz vrátil ke svému majiteli, není mi známo; byl sešrotován pravděpodobně ještě před r. 1939.
hank

Příspěvekod Ivan » sob 05 zář, 2026 3:17 pm

hank píše:Děkuji.

Udělal jsem si bleskovou rešerši zdrojů na internetu a zjistil jsem toto: Architektura té zarazické mlékárny byla velice podobná dalším objektům dnes už neexistujících rolnických družstevních mlékáren na Moravě z dob císařpána a I. republiky; našel jsem např. mlékárny v Chudobíně u Litovle, v Trnávce u Mor. Třebové nebo ve Vrbátkách u Prostějova.

Třeba se mi podaří ukecat někoho z obvyklých podezřelých, aby to zařadil do svého lasero-paličského výrobního programu... :P

Edit: Skutečný motorový vůz M 134.001 byl vyroben v plzeňské Škodovce jako jediný kus své řady v r. 1933. Do stavu ČSD nikdy nebyl převzat, nicméně od srpna 1933 ho výrobce zapůjčil k provozním zkouškám, které spočívaly ve vozbě nočních sběrných vlaků s kusovými zásilkami včetně konví s mlékem na trase Plzeň - Domažlice - Klatovy - Plzeň, často s jedním nebo dvěma vozy řady Zsb. Kdy přesně tyto přepravy skončily a kdy se vůz vrátil ke svému majiteli, není mi známo; byl sešrotován pravděpodobně ještě před r. 1939.

Jestli myslíš KB, tak já už to vzdal. Podklady poslal, nakonec ani nestaženo..
Ivan

Příspěvekod hank » ned 06 zář, 2026 6:59 am

Ivan píše:Jestli myslíš KB, tak já už to vzdal. Podklady poslal, nakonec ani nestaženo.

Naštěstí jsou i jiné možnosti. Jeden ze zdejších uživatelů už se mi ozval.
hank

Příspěvekod -vera- » ned 13 zář, 2026 7:12 pm

A nedá si pokoj a nedá :D :D :D .
Přílohy
Milan tvorba 13.09.2026 .jpg
-vera-

Příspěvekod radula63 » pon 14 zář, 2026 10:43 am

-vera- píše:A nedá si pokoj a nedá :D :D :D .

Kdo si hraje - nezlobí.
Věro, aspoň je vidět, že ještě nezdědkovatěl a neleží jen v posteli jako babka v posteli ve filmech Slunce, seno... :lol:
Raďula63
MPK - moduly plzeňského kraje
KŽM Praha 3
Psi štěkají, karavana jede dál
radula63

Příspěvekod Frankie TT » pon 14 zář, 2026 11:55 am

-vera- píše:A nedá si pokoj a nedá :D :D :D .

Nadaným lidem se nemůže bránit. Musí se jim naopak umetat cestička. Je jich málo. Musíme si jich vážit.
Děkuji a jsem s pozdravem.
Frankie TT

PředchozíDalší

Zpět na Diskuze k plánkům kolejišť