od jipol57 » ned 28 čer, 2026 6:30 pm
Do dalšího Balm-u jsem dosadil osvětlení, s úpravou diod kolem stabilizátoru 5V. V minulém zapojení, svítilo bez napájení 12 ledek interieru asi 20 sekund. Teď s diodami, 50 sekund. Opravdu se SCap, do stabilizátoru zpětně vybíjel.
Ale neměl jsem to při druhé realizaci jednoduché. Při poklesu napětí na SCap, a vypnutí svícení, po chvilce zase zapnul a zase vypnul. To se tak 3x opakovalo, zvlášť, když byly zapnuté koncovky. Červené led mají větší odběr.
Bylo to tím, že po vypnutí vyskočilo napětí na SCap, a to až na úroveň zapnutí. Zakrátko napětí kleslo, tak zase vypl.
Začal jsem laborovat s nastavením úrovní vyp/zap v PICu, ale bez výsledku. S jen interierovým svícením, to ještě ušlo, s červenými konci už to bylo horší.
Po usilovném bádání, jsem přišel na to, že mám vadný SCap. Hrozně měkký, na kterém se nadmíru měnilo napětí, podle zatížení.
Po výměně za jiný, jsem vrátil nastavení úrovní v PICu, přibližně na původní hodnoty, a funguje už bezvadně.
Problém mám v tom, že mým šnečím tempem, realizací mých myšlenek, moje SCap zestárnuly. Na sáčku jsem našel datum 2/2017. Asi superkapacity nejsou na věčnost. Stejně jako normální kondíky. Aspoň budu vědět, že když někdy bude mít svícení poruchy, tak je potřeba, ho vyměnit. Neměl by to být problém, jako když se někde musí vyměnit baterka.