auta HO

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti H0 (1:87).

Moderátor: Michal Dalecký

Re: auta HO

Příspěvekod lubz » sob 02 kvě, 2026 12:14 pm

Ahoj, myslím, že zadní dělená okna jsou moc velká, ale může zkreslovat foto. A já pamatuji jen černé, v počátcích výroby snad ani jiná barva nebyla. Ale jinak adept do 60-80tých let
H0 Stožec-Tusset 3. - 4.epocha - ČSD + DB bez uznání II.WW - ve výstavbě
TT miniovál BTTB
lubz

Příspěvekod fousek » sob 02 kvě, 2026 1:25 pm

Zadní okna se mi zdají být v pořádku. Monstrózní byla i na reálném voze. Taky s nimi byl neskutečně dobrý výhled při couvání.

Ohledně barev: Tatra 603-3 byla lakovaná z výroby jen jednobarevnými laky. Samozřejmě 90% bylo černých. Tahle tmavě modrá je hodně reálná. Pak bylo také dost stříbrných (2.barva v pořadí), krémových a nějaká okrová. Další varianty by se daly dohledat podle reklamních fotek. Vozy si teoreticky mohl koupit i soukromý zájemce (i když za cenu vily v Praze), takže si barvu mohl i vybrat. V zásadě jakoukoliv. Viděl jsem i zlatou metalízu.
Samozřejmě předchozí modely byly i dvoubarevné. Ale v 70. letech toto už nebylo v módě. Max vinylová střecha. Ale to je pro jiné vozy. No a pak nelze vyloučit samo-domo úpravy u soukromých majitelů, co si je koupili z nějakého podniku. Při výměně karoserie při GO mohl být lak jakýkoliv. Bylo i dost černých, co jim majitelé udělali stříbrnou nebo bílou masku.
fousek

Příspěvekod fousek » stř 27 kvě, 2026 7:18 am

Červnové novinky od Brekiny. Už jsou reálné fotky Tatry 603. Přibyla jedna, resp možná dvě barevné varianty. (šedobílá s černou maskou a červenobílá).

Ještě bych vypíchnul Renault Alpine A110, které se na našich silnicích mohlo raritně také objevit. Tento typ byl oblíbený u Československých závodníků.

U Wartburgů prozatím dojde na cca polovinu barevných variant.
fousek

Příspěvekod Eury » stř 27 kvě, 2026 9:30 pm

A boli tie 603ky v tychto nateroch bezne resp, sa takto aj vyrabali alebo to bola nejaka specialna ludova tvorivost? Lebo 603ky si pamatam len z detstva alebo z roznych fotiek a taketo natery som na realnych predlohach nevidel. Dakujem za odpoved od znalejsich :wink:
Eury

Příspěvekod fousek » čtv 28 kvě, 2026 6:31 am

Jak jsem psal minule, z výroby byly 603-3 jednobarevné. Takže lidová tvořivost. Běloboké pneu také.
Zřejmě vzor pro červenou a pro tu šedou.

Tady je video z prezentace nových modelů.
Naposledy upravil fousek dne čtv 28 kvě, 2026 5:11 pm, celkově upraveno 1
fousek

Příspěvekod jipol57 » čtv 28 kvě, 2026 7:38 am

Samozřejmě, že byly většinou černé. Ale vyjímky byly. Občas taxikáři mívali barevnější. Nevím jestli z výroby. A pamatuji si, nějaké sedmdesátky, že v blízkosti mého bydliště, měla nevěsta bílou 603. Docela rarita v té době.
jipol57

Příspěvekod M&T » čtv 28 kvě, 2026 8:12 am

jipol57 píše:Samozřejmě, že byly většinou černé. Ale vyjímky byly. Občas taxikáři mívali barevnější. Nevím jestli z výroby. A pamatuji si, nějaké sedmdesátky, že v blízkosti mého bydliště, měla nevěsta bílou 603. Docela rarita v té době.

Tieto papalášske autíčka sa občas robili (asi aj priamo z výroby) aj biele. Vidno to napríklad v seriáli Okres na severu, kde sa pár krát mihnú v bielej farbe. Ale tuším to boli 613-tky ... teraz si fakt nespomeniem ...
M&T

Příspěvekod Kerberos » čtv 28 kvě, 2026 9:02 am

Včera jsem byl v DE a prodejce řekl že Tatry 603 budou zhruba na podzim, že chtějí stihnout Lipsko. Prý možná i o chvíli dřív , těsně před Lipskem...
Vzal jsem tam klasický žlutý Žiguli kombíky a sanitku z 60.let...
FB_IMG_1779959689906.jpg
Kerberos

Příspěvekod t6791225 » stř 10 čer, 2026 2:08 pm

Ahoj, po delší době se s něčím "pochlubím" i zde na fóru. Auta jakožto doplněk modelové železnice moc nestavím a nejsem na ně ani moc velký odborník, nicméně co se týká modelového provozu v období let 1960 až 1980, které modeluji, jsou dobové automobily, zejména pro mě ty nákladní příjemným zpestřením a oživením kolejiště. V mém případě oživí například ulici Nádražní či přilehlé nakládací plochy vedle manipulačních kolejí.
V poslední době jsme dostal chuť si nějaký takový nákladní automobil postavit a jelikož krásné a kvalitní stavebnice nabízí firma JMPK, padla volba právě na ně. Navíc u nejnovějších stavebnic jmenovaného výrobce, došlo k inovaci výroby a nejnovější stavebnice vozidel jsou zhotoveny již technologií 3D tisku, což je podle mě dobře, protože to daleko více usnadňuje stavbu a rozšiřuje množství detailů než dříve používaná technologie lití resinu. Vyřezávat díly z resinu z formy to nemám vůbec rád.
Ze sortimentu výrobce jsem zvolil vůz Škoda/ LIAZ 706 MT v provedení s hliníkovou cisternou pro přepravu mléka. Inspirací se mi staly záběry z filmu "Jak vytrhnout velrybě stoličku" z roku 1977, kde si tento vůz na několika záběrech zahrál.

Co se modelu týká, tak "nejzábavnější" částí bylo lakování, respektive lakování a potištění kabiny, obtisky jsou součástí stavebnice. Model jsem si ještě nad rámec dodaných obtisků doplnil o poprsnici včetně červené linky a těsnících gum okolo světlometů.
Nástřik byl proveden barvami Elita colour v odstínech slonová kost, modrá RAL 5015 a na rámu RAL 7022.
No co tomu říkáte?

IMG_20260610_155810.jpg
Přílohy
IMG_20260610_162015.jpg
ČSD III./IV. epocha (1956-1975)
t6791225

Příspěvekod Milan.D. » stř 10 čer, 2026 2:44 pm

Ahoj, moc pěkné, čistá a pečlivá práce, jako vždy. JPMK nabízí více typů cisteren na mléko, taky jsem jednu stavěl, ovšem ještě z resinu. Jsou teď ve stavebnici všechny díly včetně kabiny z 3D tisku? Já naposledy stavěl cisternu Benzina a tam byla kombinace obojího. Pokud už je vše 3D tak to už je vyšší level a bude se to stavět dobře. Mají spoustu zajímavých vozidel, takže časem si určitě ještě něco pořídím. :D
Milan.D.

Příspěvekod t6791225 » pát 12 čer, 2026 6:57 am

Milan.D. píše:Ahoj, moc pěkné, čistá a pečlivá práce, jako vždy. JPMK nabízí více typů cisteren na mléko, taky jsem jednu stavěl, ovšem ještě z resinu. Jsou teď ve stavebnici všechny díly včetně kabiny z 3D tisku? Já naposledy stavěl cisternu Benzina a tam byla kombinace obojího. Pokud už je vše 3D tak to už je vyšší level a bude se to stavět dobře. Mají spoustu zajímavých vozidel, takže časem si určitě ještě něco pořídím. :D

Ahoj Milane, děkuji za uznání. Ano všechny díly v této stavebnici jsou již z 3D tisku, zbývající jemné díly jsou pak z leptu. Co jsem vysledoval i ze stavebního návodu na stránkách výrobce, tak všechny LIAZ-ky jsou už 3D, Tatry bohužel ještě ne.
Já po dokončení této cisterny na mléko jsem dostal chuť si postavit ještě něco dalšího a tak jsem koupil další cisternu LIAZ 706 RT tentokrát pro přepravu piva i s vlečkou, která je úplně kouzelná :lol:
Podle slov pana majitele s nímž jsem se bavil loni v Lipsku, kde jsem mj. i tuhle cisternu koupil, by chtěl do budoucna všechny své stavebnice převést na 3D tisk, což by bylo skvělé.
Osobně bych nejraději Tatru 111 v provedení autojeřáb, tu bych dal pěkně do oranžova a byl bych maximálně spokojen :P

Zde ještě obrázek vedle Tatry 148 S3, kterou jsem stavěl před pár lety. Stavebnice byla tehda zakoupena u Cars87, výrobce Small models/Brratr, dnes bohužel již nesehnatelné. Bylo to z resinu, byla to prácička, ale docela lahůdka včetně zpracovaného motoru.
Přílohy
IMG_20260610_195200.jpg
t6791225

Příspěvekod Milan.D. » pát 12 čer, 2026 8:32 am

Ahoj Petře, díky za informaci, pokud jsou modely z 3D tak to bude úplně jiná liga. Mě se líbí ty RN. Zkusím zjistit, jestli jsou už taky ve 3D. Stavěl jsem už RN valník, ale část resinového rámu byla tak zdeformovaná, že jsem ji musel odříznout a vyrobit znovu. Docela jsem zase dostal po těch všech vagónech chuť, postavit nějaké silniční vozidlo. :D Nakonec ještě obrázek mojich mlíkařů ještě z resinu.
Přílohy
DSCN3329.JPG
Milan.D.

Příspěvekod t6791225 » pát 12 čer, 2026 10:50 am

Milan.D. píše:Ahoj Petře, díky za informaci, pokud jsou modely z 3D tak to bude úplně jiná liga. Mě se líbí ty RN. Zkusím zjistit, jestli jsou už taky ve 3D. Stavěl jsem už RN valník, ale část resinového rámu byla tak zdeformovaná, že jsem ji musel odříznout a vyrobit znovu. Docela jsem zase dostal po těch všech vagónech chuť, postavit nějaké silniční vozidlo. :D Nakonec ještě obrázek mojich mlíkařů ještě z resinu.

Milane, mám to podobně... Rozestavěné červenohnědé St a druhý dumpcar, ale nějak na to teďka není chuť...
Mlékaře máš též pěkného, jen jestli Ti můžu doporučit, mě osobně se i na této mé LIAZ-ce nelíbilo původní provedení světel, prostě jsem to nalakovat a pak natřel obroučky hliníkovou barvou a parabolu chromem. Nepůsobilo to moc hezky a tak jsem přemýšlel o tom jak to zlepšit.
Vyznačil jsem si středy světel, odvrtal část paraboly vrtáčkem 2,1 mm trochu do hloubky, tím vznikne hloubka světla. Následně nátěr chromovou fixou co používám třeba i na orámování světel na loko. Po zaschnutí pak obroučky hliníkovou barvou, aby to nebylo to stejné (v reálu jsou obroučky myslím také hliníkové).
A nakonec sklo, to jsem udělal tak že jsem si naředit lepidlo Ammo 2031 s trochou vody a štětečkem nanesl na střed světla, po zaschnutí jsem opakoval ještě asi 2x, tím vznikne a věrohodně působící světlo.
t6791225

Příspěvekod t6791225 » pát 12 čer, 2026 2:57 pm

Dovolil bych si ještě upozornit na jednu připravovanou novinku z dílny M.D.M., nejedná se sice přímo o auto, ale pneumatiky to má :D Jde o stroj - šnekový vykladač umožňující mechanizované vykládání uhlí či jiných substrátů. Na svém malém domácím modulovém kolejišti aktuálně stavím menší uhelné sklady spolu s uhelnými zásobníky a pásovým dopravníkem rovněž od M.D.M., tak bude šnekový vykladač vhodným pomocníkem při vykládce vozů.
Stavebnice šnekového vykladače je zhotovena především z leptaného plechu a je doplněna o další detaily jako motory, šnekové hřídele, sedačku obsluhy a kola z kvalitního 3D tisku. Vzhledem k množství menších dílů je stavebnice spíše vhodná pro modeláře, kteří máji již nějaké zkušenosti s modely z leptaného plechu.
Foto návod je zveřejněn na stránkách pana Müllera zde: https://stavbazeleznicnichmodelu.cz/gal ... stavebnice
Na závěr jsem model opatřil patričnou provozní patinou vzhledem k náročnému provoznímu a prašnému prostředí:

IMG_20260612_170624.jpg

IMG_20260612_170653.jpg
t6791225

Příspěvekod Aleson » pát 12 čer, 2026 3:08 pm

Chlapi, máte to moc hezké. Obzvlášť mě zaujala ta Tatrovka se zvednutou kapotou. Ještě by to chtělo dát k tomu autu postavičku v sepraných montérkách, s klíčem nebo cigaretou v ruce a bylo by to jako živé ... :)
Aleson

PředchozíDalší

Zpět na Velikost H0 (komunita H0)