Nákup T mimo EU

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti T (1:450).

Moderátor: Michal Dalecký

Nákup T mimo EU

Příspěvekod T000.0 » ned 07 čer, 2026 1:46 pm

Mám prosbu na zkušenější nejen modeláře. Už nějakou dobu uvažuji o nákupu „Tčka“ na https://www.tgauge.com/ ale nevím jak je to s dovozem do ČR. S nákupem bych se měl vejít do 150 EUR. Na portálu celní správy jsem se dozvěděl, že po mě asi budou chtít doložit prohlášení o shodě (CE) protože podle legislativy se jedná o hračku. A tak nevím kde zjistit, zda má T-tauge CE certifikaci, popřípadě jak to celní správě doložit? Máte někdo zkušenost s dovozem Tčka z Anglie a průběhem celního prohlášení?
T000.0

Re: Nákup T mimo EU

Příspěvekod Zlámalík » stř 10 čer, 2026 3:40 pm

Dovézt si to pro osobní potřebu můžete, jen to nesmíte jako obchodník uvádět na trh v EU.
My ve firmě vozíme věci z USA bez CE, protože je zdejší zákazník montuje do strojů, které jdou na mimoevropské trhy. A nikdy nikdo nic nechtěl, i když jde o velká množství.

Jinak nevím, ale deklaroval bych to pod kódem 9500 00 30, Elektrické vláčky, včetně kolejnic, signalizačního zařízení a ostatního příslušenství; zmenšené modely, k sestavování - kategorie je oproštěná od cla. Kdyby někdo bublal, pak 9503 00 79. Viz sazebník
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod T000.0 » čtv 11 čer, 2026 1:46 pm

Zatím jsem, mino EU nic neobjednával tak nevím. A dovést nějaký stroj nebo náhradní díly bude něco jiného než dovést zrovna Téčko. Ze zvědavosti jsem to zadal do aplikace taric cz a kromě různých omezení na mě vyskočilo i toto (viz příloha). Mám docela obavu, aby to celníci nezabavili.
Přílohy
Z celnice.jpg
Z celnice.jpg (65.58 KiB) Zobrazeno 359 krát
T000.0

Příspěvekod Zlámalík » čtv 11 čer, 2026 2:31 pm

Pro osobní potřebu, jako fyzická osoba, si to dovézt můžete. Neuvádíte to na trh, nebudete s tím podnikat.
A není to hračka, je to sběratelský model.
Nehledejte v tom komplikace.
Zlámalík

Příspěvekod T000.0 » sob 13 čer, 2026 3:46 pm

Jde o to aby v to nehledali komplikaci celníci. Každopádně děkuji za rady.
T000.0

Příspěvekod Zlámalík » sob 13 čer, 2026 4:35 pm

Není zač, prostě to normálně objednejte. Jednorázové věci pro osobní potřebu nikdo neřeší.
A doporučuju nesvěřovat proclení poště. Já to vždy vyřídím s FedExem, UPS či DHL (či kdo to veze) přímo. Nikdy si za to nic neúčtovali, jako vykutálená pošta "za zastupování". Přišlo avizo, vyplnil jsem, propustili k doručení. Případně i volali nebo se dalo domluvit.
Zlámalík

Příspěvekod nadkachna » ned 14 čer, 2026 12:38 pm

Není pravda, v lednu jsem kupoval z Japonska přes eBay bazarový foťák za 170€ a za vyřízení platby DPH (clo se této položky neplatilo) si DHL účtovalo necelou pětistovku. Oproti ČP, která je o něco levnější, se ale vše stihlo obratem a zásilku jsem si na jejich pobočce vyzvedával ještě ten den, co dorazila do ČR.
G
TT
nadkachna

Zpět na Velikost T (komunita T)