Jenom k těm obtiskům... Existuje víc dodavatelů, kteří tisknou na zakázku. V poslední době jsem si oblíbil p. Vinaře, který tiskne na laserové tiskárně (tedy barevné plochy nezákladních barev mají rastr) včetně bílé a bílého podtisku. Pošle se mu mailem pdfko a v podstatě obratem se tiskne. Běžně pošlu v neděli podklady a ve středu mám obtisky na poště... Minimální formát je A5.
Dříve jsem tisknul u p. Handla, který umí bílou, ale barevné s podtiskem neumí, resp. obtisk je inverzní (zrcadlově převrácený a bílá je přetisk) a musí se na model nanášet z rubu. Ten umí i menší formáty, ale čeká se delší dobu.
Celkově mi více vyhovuje p. Vinař, jednat bílým podtiskem, jednak používá papír s jemnější vrstvou laku a s obtisky se lépe pracuje. Občas se stane, že bílý podtisk lehce je lehce mimo barevného (předpokládám, že je to daň za danou technologii) je to patrné hlavně v rozích formátu. Chce to motiv zopakovat víckrát a vždycky se najde použitelný. Třeba u žlutých nápisů to není po aplikaci na model vůbec patrné, ale z modré to v případě ujetí dost svítí...
Samozřejmě není to ta elegance, že večer nakreslím a za 30minut jdu aplikovat na model, ale kvalita tisku (ostrost a jemnost) se s domácím tiskem nedá srovnávat. Pro představu foto vozu v TT s obtisky od p. Vinaře...