Stanice Nová a Stará Ves

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Stanice Nová a Stará Ves

Příspěvekod michal_d » úte 28 dub, 2026 4:53 am

Jenom k těm obtiskům... Existuje víc dodavatelů, kteří tisknou na zakázku. V poslední době jsem si oblíbil p. Vinaře, který tiskne na laserové tiskárně (tedy barevné plochy nezákladních barev mají rastr) včetně bílé a bílého podtisku. Pošle se mu mailem pdfko a v podstatě obratem se tiskne. Běžně pošlu v neděli podklady a ve středu mám obtisky na poště... Minimální formát je A5.
Dříve jsem tisknul u p. Handla, který umí bílou, ale barevné s podtiskem neumí, resp. obtisk je inverzní (zrcadlově převrácený a bílá je přetisk) a musí se na model nanášet z rubu. Ten umí i menší formáty, ale čeká se delší dobu.
Celkově mi více vyhovuje p. Vinař, jednat bílým podtiskem, jednak používá papír s jemnější vrstvou laku a s obtisky se lépe pracuje. Občas se stane, že bílý podtisk lehce je lehce mimo barevného (předpokládám, že je to daň za danou technologii) je to patrné hlavně v rozích formátu. Chce to motiv zopakovat víckrát a vždycky se najde použitelný. Třeba u žlutých nápisů to není po aplikaci na model vůbec patrné, ale z modré to v případě ujetí dost svítí...

Samozřejmě není to ta elegance, že večer nakreslím a za 30minut jdu aplikovat na model, ale kvalita tisku (ostrost a jemnost) se s domácím tiskem nedá srovnávat. Pro představu foto vozu v TT s obtisky od p. Vinaře...
michal_d

Příspěvekod marian_r » úte 28 dub, 2026 6:47 am

A PLS aký font používaš?
marian_r

Příspěvekod michal_d » úte 28 dub, 2026 8:06 am

marian_r píše:A PLS aký font používaš?

Font dle potřeby... pro moderní epochy se používají dostupné fonty. Pro historii je třeba vycházet z fotografií a dostupných písem. Upravil jsem si pro ty účely vlastní fonty vycházející z nějakého DIN fontu - z hlavy teď nevím přesné označení toho zdrojového. Některé popisy se musí upravit přímo v křivkách. Ale výhoda TT je, že odpustí větší nepřesnosti než H0...
michal_d

Příspěvekod Jirkátor » úte 28 dub, 2026 2:53 pm

Proč mám pocit, že jsi panu Handlovi udělal trochu reklamu? :lol: Každopádně velice děkuji za tip.
Tohle stavím já: viewtopic.php?f=1&t=12586
Jirkátor

Příspěvekod michal_d » úte 28 dub, 2026 7:12 pm

S žádným z pánů nemám nic společného, ale rád doporučím dobré dodavatele, co mám vyzkoušené. Dále to tady kolegovi nehodlám plevelit - jeho práci obdivuji, jak ve smyslu zápalu, tak i provedení a kadence tvorby. Jen ty zalakované celobarevné popisy mi občas přijdou, že lehce kazí dojem z modelu (hlavně v minulosti, nyní to již tak patrné není), tak jsem si dovolil upozornit na jiné možnosti...
michal_d

Příspěvekod Tempotaxi » stř 29 dub, 2026 5:36 am

Před několika lety našel kamarád u čínského prodejce do inkoustových tiskáren bílý toner a myslím i bílý cartridge. Otázkou je, do kterých tiskáren to jde. Jak obejít elektronické zabezpečení tiskáren při výměně inkoustové náplně. Teoreticky musí být nahrazen černý inkoust za bílý inkoust, ale některé tiskárny mají dva černé inkousty. Jak se budou chovat trysky při každém výměně inkoustu.
Podle kamaráda je potřeba mít dvě tiskárny, jednu klasickou barevnou a druhou předělanou na bílý tisk.

Před několika lety se dala sehnat inkoustová tiskárna OKI, která tiskla bíle, zlatě, stříbrně, stála něco přes 35 tisíc, ale spotřební materiál se do ČR nedodával a ani se nedal do ČR objednat. Musel se fyzicky dovést.

Tak jak tisknu na inkoustové tiskárně bílou barvu, už jsem popsal.
Ale nepopsal jsem technický problém:
Po tištění je potřeba tisk přelakovat průhledným lakem. Po proschnutí laku, se aplikuje obtisk na model, zase se přelakuje a někdy dochází k reakci, že tisk se začne rozpíjet.
Technická podpora tiskáren mně sdělí, že tiskárna není přizpůsobena na čirý obtiskový papír APC 10001 a bílý obtiskový papír APC 10002, že pravděpodobně nejsou na to vhodné inkousty a při přelakování dochází k reakci a pronikání vodní lázně pod lak.
Problém je jen u bílého papíru. Ono také záleží na výrobci takového papíru.
Tempotaxi

Předchozí

Zpět na Modelové kolejiště