PacoMouseCYD

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: PacoMouseCYD

Příspěvekod JendaTT » ned 26 dub, 2026 2:14 pm

Musím souhlasit s Fuldou. Mám spoustu ESP32 různě rozházených po baráku, všechna komunikují šifrovaně po WiFi. Veškeré aktualizace kódu pomocí OTA, opět šifrovaně přes wifi, 1,5 MB kód je v ESP32 za pár vteřin. Kompletní logy, opět přes WIFI. Je to úplně jiný level, než to tam cpát po USB kabelu modemovou komunikací.

A ještě odbočím, pro LCD ST7789V se mi osvědčilo používat mipi_spi s plnohodnotným 16bit color vykreslováním pomocí LVGL 9+. S TFT_eSPI mi vykreslování běželo "moc dlouho". Jestli by to šlo použít i u "zlaté" desky, netuším.
JendaTT

Příspěvekod fulda » ned 26 dub, 2026 3:07 pm

JendaTT píše:A ještě odbočím, pro LCD ST7789V se mi osvědčilo používat mipi_spi s plnohodnotným 16bit color vykreslováním pomocí LVGL 9+. S TFT_eSPI mi vykreslování běželo "moc dlouho". Jestli by to šlo použít i u "zlaté" desky, netuším.

Nešlo, protože tahle deska má hardwarové SPI použité pro SD kartu a displej se musí řešit bitbangingem. Ale že se toho nekreslí zase tolik, tak je to celkem jedno.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod JendaTT » ned 26 dub, 2026 5:50 pm

Aha, tak to potom jo. Díky za upřesnění.
JendaTT

Příspěvekod Kavka_ » ned 26 dub, 2026 7:05 pm

Přiznám se, že jsem neodolal a pustil se také do stavby.
Objednal jsem z Alliexpresu dva displaye dle popisu (ESP32-2432S028R) a záhy se dočkal dvou s označením ESP32-251110. Jakkoli mi to zvedlo tlak a připadal jsem si podvedený, vypadá to tak, že to je plně kompatibilní. V této verzi k nahrávání funguje jak microUSB, tak USB-C port - v balení ostatně přišel pouze datový USB-C kabel. Vyjma chybějící zásuvky na externí anténu to vypadá naprosto indenticky.
Po přečtení tohoto vlákna, nastudování odkazů jsem po prvním neurčitě nejistém výsledku sáhl pod postel a vzal jeden z obsolentních notebooků, které se mi tam válí s čistou instalací W10, prošel jsem celým procesem přesně podle návodu z tohoto PC a ejhle, vše funguje tak, jak je přislíbeno.

Koupil jsem obě varianty encoderů.
Při použití EC11 se mi nedaří účinně a rychle snižovat rychlost - je to projev oněch dvou 10k rezistorů, které návod doporučuje překlenout?
Při použití KY-040 jsem u verze, kterou jsem zakoupil, musel prohodit připojení CLK a DT konektoru proti popisu v návodu (reagoval na otáčení proti směru hodinových ručiček a ne po směru), ale jinak funguje bez potíží.

Barevné značení kablíků přiložených u displaye samozřejmě nesedí, ale návod je naprosto přesný :)
Stále čekám na baterie, pokusím se obejít bez pájení, je to o chlup menší, než na co jsem vybaven, a zvolím tak nějakou hybridní krabičku, která pojme celek i tak. V nejhorším nějakou nakreslím či upravím. nebo umluvím některého z kamarádů zběhlých a vybavených pro SMD pájení :)

Každopádně bych chtěl poděkovat všem, co se na tomto projektu podíleli a přinesli jej mezi nás - je to překvapivě funkční a použitelný ovladač a moc se mi líbí.
TT, V. - VI. epocha, ČD
- kolejiště realizovaná na malých plochách neškodí v jakémkoli množství -
Kavka_

Příspěvekod fulda » ned 26 dub, 2026 7:29 pm

V rámci marketingové podpory jsem připravil SMĚNÁRNU na obrázky lokomotiv.
Zatím s ručním schvalováním a tak, tak snad se vám bude líbit.
fulda

Příspěvekod jipol57 » ned 26 dub, 2026 7:48 pm

Kavka_ píše:Vyjma chybějící zásuvky na externí anténu to vypadá naprosto indenticky.

Můj má číslo přesně, jak byl v odkazu na ALI, a konektor WIFI taky nemá.
20260417_165400.jpg

A enkoder, mám taky označený jako typ doporučený, (kulatá DPS), a taky jsem musel přehazovat drátky, než je nakresleno. Kupoval jsem na Allegru.
jipol57

Příspěvekod Kavka_ » ned 26 dub, 2026 8:28 pm

Přidám své foto - koukám na to a přijde mi to prakticky identické, snad jen rozdíl v úhlu odbočení konektoru "SPEAK"
ESP32-251110 small.jpg

Koupeno z Aliexpressu, 677,92 Kč za dva kusy včetně pošovného (v sadě s USB-C kabelem a "pastelkou"). Pokud by někdo chtěl odkaz, pošlu - evidentně není třeba se obávat ani rozdílného označení.
TT, V. - VI. epocha, ČD
- kolejiště realizovaná na malých plochách neškodí v jakémkoli množství -
Kavka_

Příspěvekod fulda » pon 27 dub, 2026 7:06 am

jipol57 píše:Můj má číslo přesně, jak byl v odkazu na ALI, a konektor WIFI taky nemá.

Kavka_ píše:Přidám své foto - koukám na to a přijde mi to prakticky identické, snad jen rozdíl v úhlu odbočení konektoru "SPEAK"

Zajímavé, ta verze co má jipol je zajímavá tím, že je to klasická verze, kterou označuji jako "stříbrnou", je klasicky osazená levnějšíma komponentama, má pocínované plošky pro JP1 a JP3 a tak. Ale na rozdíl od těch co znám, tak tahle má "zlaté" pokovení měřících plošek S1 -S5 a dírek na šroubky.
Verze co má Kavka je celkem běžná "stříbrná" verze. To číslo je jen kreativita toho, kdo maloval plošňák. A mimochodem máš špatně nalepenej displej. (na fotce levej horní roh je displej moc nahoře a tak jeho vodící nožička není správně v dírce.

Zatím jediná "jiná" verze je ta, kterou má Hýta. To je pravděpodobně úplně první verze té desky.

Co se týká konektoru pro reprák (SPEAKer), tak máte stejnej i stejně orientovanej, jen jipol v něm má stále záslepku.
Enkodéry jsou tak 50:50, zejména ty levnější jsou většinou "obrácené". Proč to tak je nevím, nikdy mi to nestálo za to to zjišťovat.
fulda

Příspěvekod Zdenek Valter » pon 27 dub, 2026 8:41 am

Existuje nějaká deska s konektorem pro externí anténu?
Zdenek Valter

Příspěvekod Pater » pon 27 dub, 2026 9:25 am

Někteří prodejci ji na fotkách mají. Otázkou je, co ti fyzicky přijde, když si to objednáš. Další věc je, zda máš zkušenosti na to, aby jsi to přepnul z interní antény na externí.
N, DCC, NanoX, Rocrail, Paterweb
Pater

Příspěvekod Zdenek Valter » pon 27 dub, 2026 9:36 am

Díky!!

Ještě pro ty co mají USB dovnitř - možná by tohle mohlo pomoci:
https://www.aliexpress.com/item/1005005372667998.html
Zdenek Valter

Příspěvekod fulda » pon 27 dub, 2026 10:03 am

Desky s konektorem na externí anténu existují celkem běžně. Jejich cena je o něco větší. Já mám doma jednu právě za účelem pokusů.
Konektor dovnitř není potřeba řešit. Jak jednou nahraješ soft, tak potom už konektor nepotřebuješ. Upgrade se dělají pomocí SD karty.
fulda

Příspěvekod jipol57 » pon 27 dub, 2026 10:30 am

fulda píše:Ale na rozdíl od těch co znám, tak tahle má "zlaté" pokovení měřících plošek S1 -S5 a dírek na šroubky.

Asi né. To asi "pozlatil" mobil. Mně se to už nechce rozdělávat, ale mám dojem že ty plošky jsou stříbrné. Ony se zdají být pozlacené i ty plíšky na SD a ten druhý. Možná je to ovětlením, které jsem měl, možná odraz, od něčeho. Ale CYD funguje dobře.
Speak konektor má krytku. Nechal jsem ji tam.
Jinak, při montáži jsem destrukčně zlikvidoval ostatní konektory, ke kterým se pájejí drátky. Aby se lépe pájely.
Podle mého názoru je dodatečná anténa zbytečná. U mých (mám 2), je dosah přes 8 m a 2 cihlové zdi dostatečný.
Na kuchňské lince. Je tam spleť WIFIn od sousedů a z okolí, ale moje z21 převyšuje.
20260427_123303.jpg

EDIT: ještě doplním, že router, nemám ten koupený ze sady odemknutí centrály, ale starší typ s jednou anténou, skoro shunt.
Už jsem o tom tady dříve psal. Vyměnil jsem ho s dcerou, když ji v domácnosti vypadával signál WIFI, zkusil jem u ní ten svůj, a taky jsem zkusil ten její u sebe. Oběma nám teď spolehlivě fungují.
jipol57

Příspěvekod jipol57 » pon 27 dub, 2026 11:27 am

Ještě se vrátím k příspěvku, který jsem psal minulý týden viewtopic.php?f=6&t=15591&start=90#p355214

Jak je to s jízdními stupni u jednotlivých loko? V PacoMouse se nezadávají, jak bývá běžné, ale jak jsem poznal, tak si to převzal z připojeného MM. Běžně provozuji 28 stupňů, ale omylem jsem na některých loko, měl nastaveno 128 (v MM). A takhle si to převzal Paco.
Napadlo mě, jak se bude chovat, když žádný jiný ovladač k centrále připojený nebude?
Vše jsem vypnul, MM odpojil. Znovu zapnul, jen s ovladačem Paco. Pamatoval si jízdní stupně různých loko, od minula.

Pak jsem opravil a přenastavil v MM všechny na 28. A po připojení Paco, si tohle nové nastavení převzal. Podle mě dobré.

Ale při těch 28 jízdních stupňů, 1. krok nastaví na budíku 12km/h, a ručička skočí skoro do 1/4, dráhy. To je záměr, nebo to tak vyšlo, nebo ještě programový bug?
Ostatní kroky skáčou 2-3 km/h.

Taky něco o zámku příslušenství, a poprosil bych CentraStop, bez vypnutí napájení. Psal jsem minule.
Bude nějaký update? A tak perfektní ovladač bude ještě skvělejší?
jipol57

Příspěvekod fulda » pon 27 dub, 2026 12:00 pm

jipol57 píše:Jak je to s jízdními stupni u jednotlivých loko? V PacoMouse se nezadávají, jak bývá běžné, ale jak jsem poznal, tak si to převzal z připojeného MM. Běžně provozuji 28 stupňů, ale omylem jsem na některých loko, měl nastaveno 128 (v MM). A takhle si to převzal Paco.
Napadlo mě, jak se bude chovat, když žádný jiný ovladač k centrále připojený nebude?
Vše jsem vypnul, MM odpojil. Znovu zapnul, jen s ovladačem Paco. Pamatoval si jízdní stupně různých loko, od minula.
Tady budu raději odpovídat jen za XpressNet (a z21 protokol). Podle definici si knihovny lokomotiv udržuje centrála. Součástí informací v knihovně je právě počet rychlostních stupňů. Takže je jedno, jestli máš připojenou MM, nebo ne, ta informace je v centrále.
Pak je tu situace, co centrála udělá, když přijde požadavek na lokomotivku, kterou nezná. Většinou má nastavenou nějakou výchozí hodnotu. Někdy je to "na pevno", někdy je to v nějakém nastavovacím menu.

jipol57 píše:Ale při těch 28 jízdních stupňů, 1. krok nastaví na budíku 12km/h, a ručička skočí skoro do 1/4, dráhy. To je záměr, nebo to tak vyšlo, nebo ještě programový bug?
Ostatní kroky skáčou 2-3 km/h.
Tohle eviduju, ale zatím jsem se nedostal k tomu to pořádně prozkoumat.

jipol57 píše:Bude nějaký update? A tak perfektní ovladač bude ještě skvělejší?
Update bude, určitě minimálně ta hra s displejem si zaslouží update. Ale o updatech mi nesmíme ani naznačovat.
fulda

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi