PacoMouseCYD

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: PacoMouseCYD

Příspěvekod Zlámalík » úte 21 dub, 2026 8:22 am

jipol57 píše:Zlámalík: Bohužel jsem takový asociál, že nemám účet YT. Ani FB a podobné. Ještě tak diskuze, a hlavně tato, která je pro mě velkým přínosem. Díky za ní.

Vyděržajtě, už se pracuje na nové verzi fóra, tam půjde prolinkovat a přímo v příspěvku zobrazit video třeba i z Google fotek.

jipol57 píše:Jako že dejme tomu, pěti kroky enkodéru nastavím na budíku rychlost 50, v normálním režimu, tak v "posunu to bude rychlost 25. Ono se při té aktivaci Posun, taky změní barva těch čísel v budíku.

Jakože co krok, to 10 km/h? To mi nedává smysl... K čemu jsou pak křivky v dekodérech? Mám 128 stupňů, z toho v polovině otočení knoflíku jede model menší, než třetinovou rychlostí. To pak jedině mít v ovladači zadanou podobnou křivku, jako v dekodéru a pro Posun ji přepočítat na polovinu. Stupně enkodéru bych raději viděl třeba jako 0,5 - 1 - 2 - 3 - 5 - 8 km/h ... Pak nemusím nic přepínat.
Ona debata o modelové rychlosti je tak do anarchistických kroužků... Ale chápu, Bedlisch říká, že jsem "kochač" a ne "jezdič" :D
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod jipol57 » úte 21 dub, 2026 10:52 am

fulda píše:Mluvím o zámku o kterém se píše v kapitole 9 návodu (Nastavení ⇒ Zámek)

Aha. Odemčené mám jen Lokomotivy. Ostatní zamknuté. Ještě zkusím se vším odemknutým, jestli se to změní.
Byl jsem dokoupit příslušné C, které se mají vyměnit v enkodéru, a SD kartu, tak snad to dodělám úplně i s enkodérem. A vyzkouším kompletní.
jipol57

Příspěvekod jipol57 » úte 21 dub, 2026 11:16 am

Zlámalík: Já jsem dal jen příklad nastavení rychlosti. Krok 10km. Enkodér zatím nemám zapojený, tak nevím.
Nevím jestli máš ovladač s enkodérem. Já mám Zavavu, a tam se mně zdá, že se nenastavují Km, ale jízdní stupně (14,28,128). A v menu si můžu nastavit, kolik je krok enkodéru, stupňů. Mně pro 28, vyhovuje po 2 stupních. U 128, po 5. Kdybych měl 128 a po jednom stupni, tak bych se kolečkem umotal.
Takže předpoklad u nastavování Posunu, je třeba normal - krok = 2stupně, posun - krok = 1stupeň. Nebo tak nějak podobně.

Vyzkouším až s ekodérem. Jdu na něj.
jipol57

Příspěvekod jipol57 » úte 21 dub, 2026 11:35 am

Tak mně to nedalo, a vyzkoušel jsem to s těmi zámky hned.
Nezní mi to moc logicky, ale musí být odemknuto příslušenství i programování. Obě, teda s lokomotivou všechny 3. Pak Central Stop funguje s vypnutím napájení kolejí.
Že by možnost STOP bez vypnutí napájení byl námět k dalšímu upgrade? :D
Důvod, proč se mně to víc líbí, jsem popsal výše. Vše zůstane svítit, vrčet, jen všechno prudce zastaví.
Naposledy upravil jipol57 dne úte 21 dub, 2026 12:38 pm, celkově upraveno 1
jipol57

Příspěvekod Zlámalík » úte 21 dub, 2026 12:07 pm

jipol57 píše:Zlámalík: Já jsem dal jen příklad nastavení rychlosti. Krok 10km. Enkodér zatím nemám zapojený, tak nevím.
Nevím jestli máš ovladač s enkodérem. Já mám Zavavu, a tam se mně zdá, že se nenastavují Km, ale jízdní stupně (14,28,128). A v menu si můžu nastavit, kolik je krok enkodéru, stupňů. Mně pro 28, vyhovuje po 2 stupních. U 128, po 5. Kdybych měl 128 a po jednom stupni, tak bych se kolečkem umotal.
Takže předpoklad u nastavování Posunu, je třeba normal - krok = 2stupně, posun - krok = 1stupeň. Nebo tak nějak podobně.

Vyzkouším až s ekodérem. Jdu na něj.

Mám ovladač s potenciometrem (právě to ESU). Ale přijde mi, že nemožnost nastavit třeba hned 1. jízdní stupeň (ze 128) ovladačem je pak příčinou, proč se u posunu rychlost uměle snižuje na polovinu.
Chápu, že ideální pro DCC provoz je vyslat jednu cílovou hodnotu a nechat dekodér, ať si to dopočítá a rozjede sám, ale u manipulací to není vždy ten případ.
Nic, nebudu zde plevelit.
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod jipol57 » úte 21 dub, 2026 5:22 pm

Chápu, že Central Stop není vhodný pro klubová a modulová setkání. Ale doma, kde jsem sám a ovládám vše jen sám, tak ho někdy využívám. Když opustím řízení vlaku a nechám ho dojet, aby sám zastavil na úseku ABC, ale třeba kvůli špinavým kolejím projede. To se mi občas stane. Pak se dá na poslední chvíli třeba zabránit srážce.
jipol57

Příspěvekod fulda » úte 21 dub, 2026 6:06 pm

To ano, ale doma si nezapínáš žádnej zámek. A víš to, že na zmáčknutí enkodéru je defaultní rychlobrzda pro ovládanou lokomotivu?
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod jipol57 » úte 21 dub, 2026 6:19 pm

Ano. Uvažuju jak si jej nastavím. Ale asi plynulý dojezd. Ten central stop, bych chtěl, abych zastavil i tu, kterou zrovna neřídím. A zámek bych nechal na příslušenství, které nemám DCC.
Nedovedu si představit přehazovat svých 70 výhybek z ovladače. (kecám, jen 69 :lol: )
Naposledy upravil jipol57 dne úte 21 dub, 2026 6:37 pm, celkově upraveno 1
jipol57

Příspěvekod jipol57 » úte 21 dub, 2026 6:36 pm

Na ten plynulý dojezd, jsem zvyklý u ovladače od Zavovi. Je dost podobný s tímhle. Tam se zmáčknutím reverzuje vždy. Ale plynule dobrzdí. a stojí. Když před zastavením znovu nastavím rychlost, tak po zastavení se hned rozjede opačně.
Ale moc ho nepoužívám, protože nemůžu donutit pana Z, aby opravil řazení loko. Jsou tam náhodně a hledat tu svoji, při mém počtu, je dost nepraktické.
A tady u toho se mě líbí, že si seznam loko vytvořím na SD kartu v PC. I s obrázky. Už jsem si to trochu zkusil.
Zavovi to má ve spojení se svou centrálou, kterou já nechci.
jipol57

Příspěvekod kpt.Budha » úte 21 dub, 2026 8:37 pm

Prosím, čirou náhodou nezkoušel jste někdo propojení pro indikaci stavu baterie, ale napájení stále z USB? Ještě jsem trochu přemýšlel, zda mi to nechodilo kvůli tomu USB, či zda jsem to měl špatně připájené...
kpt.Budha

Příspěvekod jipol57 » stř 22 dub, 2026 5:34 am

kpt: Zdá se mně, že jsem o tom někde četl (v návodu?), že se bateka zobrazuje, až když je vybitá. Už to mám propojené. Mám dojem, že před propojením se mně zobrazovala. Teď už ne. Nejspíš s nezapojeným pinem, ukazovala nízký stav baterie, ale se zapojeným a na USB už je napětí v pořádku, tak je to skryté.
Nejsem si ale 100% jistý.
jipol57

Příspěvekod jipol57 » stř 22 dub, 2026 5:51 am

fulda píše:A víš to, že na zmáčknutí enkodéru je defaultní rychlobrzda pro ovládanou lokomotivu?

A když o tom tak přemýšlím, tak je asi logičtější, napřed dát povel k zastavení (sjet enkodérem), a pak reverzovat. A rychlý stop využít pro samotnou loko, při najíždění na soupravu, nebo střed točny. Je dobré, že se dá nastavit, co komu vyhovuje.

Na SimpleMaus, při stisknutí reverzního tlačítka, plynule zastaví, nastavená rychlost zůstává, tak po zastavení se hned rozjede opačně. To využívám, když nevím kterým směrem pojede, tak po náznaku rozjezdu, když jede opačně, stisknu reverz, a hned jede správně.
SimpleMaus, nemá indikaci nastaveného směru. Na číselném displeji jsou volné tečky. Ale už se tím asi nikdo zabývat nebude, a už taky není volný pin na PICu. Pro rychlý stop ovládané loko, je tam samostatné tlačítko.

EDIT: oprava psaného textu.
Naposledy upravil jipol57 dne stř 22 dub, 2026 8:33 am, celkově upraveno 1
jipol57

Příspěvekod fulda » stř 22 dub, 2026 6:14 am

kpt.Budha píše:Prosím, čirou náhodou nezkoušel jste někdo propojení pro indikaci stavu baterie, ale napájení stále z USB? Ještě jsem trochu přemýšlel, zda mi to nechodilo kvůli tomu USB, či zda jsem to měl špatně připájené...

jipol57 píše:kpt: Zdá se mně, že jsem o tom někde četl (v návodu?), že se bateka zobrazuje, až když je vybitá. Už to mám propojené. Mám dojem, že před propojením se mně zobrazovala. Teď už ne. Nejspíš s nezapojeným pinem, ukazovala nízký stav baterie, ale se zapojeným a na USB už je napětí v pořádku, tak je to skryté.
Nejsem si ale 100% jistý.

Nejsem si jistej, jestli rozumím otázce. Ta deska má jen jedno napájení a je jedno, jestli ho přivedete na bílej pinovej konektor, nebo na USB.
Při indikaci je celkem důležité si přečíst v návodu kapitolu o kalibraci, jinak to může ukazovat taky pěkné hlouposti.
A ano, psal jsem to já, že indikátor se zobrazuje až když je baterka pod hranicí z kalibrace.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod kpt.Budha » stř 22 dub, 2026 8:25 am

Pardon, myslel jsem to tak, že mám jen displej zapojený přes USB do počítače, nemám k němu připojenou baterku. Pak jsem zkusil připájet drát dle návodu pro ukazatel baterie, ale v ten moment začal displej blbnout, sem tam něco blikalo, nefungoval korektně dotek. Tak mě jen trochu napadlo, zda to není třeba tím, že se takto něco tluče, když tam není ta baterka. Ale asi je to blbost a měl jsem to opravdu jen špatně připájené.
kpt.Budha

Příspěvekod jipol57 » stř 22 dub, 2026 8:42 am

Nene nic by se změnit nemělo, až na ten symbol baterky.
Nedotýká se ti spoj vedlejšího pinu? Mě se to stalo. Aniž bych to zkoušel, vždy si multimetrem prověřím, že jsem něco nevyzkratoval. Viditelné to nebylo, vodivé ano.
Pro mě to není žádná novota, pájet titěrné věci, samozřejmě s lupou. Troufnu si i na výměnu trazistoru v dekodéru. Ale vždycky proměřuji, před použitím.
jipol57

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi