PacoMouseCYD

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: PacoMouseCYD

Příspěvekod RadekTandler » pát 17 dub, 2026 8:05 am

Pokud byste si navrhovali PCB s modulem pro WiFi komunikaci, případně umisťovali komunikační destičku do krabičky, kde už "něco je", nějaká doporučení pro polohu antény najdete támhle: https://docs.espressif.com/projects/esp-hardware-design-guidelines/en/latest/esp32/pcb-layout-design.html#general-principles-of-pcb-layout-for-modules-positioning-a-module-on-a-base-board
RadekTandler

Příspěvekod zdeno » pát 17 dub, 2026 9:36 am

tak nejak si myslim, ze lepe to ulozit nejde !

wifiovladac06.jpg
zdeno

Příspěvekod jipol57 » pát 17 dub, 2026 5:03 pm

Pomóóóóc :!:
Už všechno mám, číslo "levného žlutého displeje" souhlasí, jak je doporučen a zatím zkouším naprogramovat bez připojených komponentů. Bez baterky, nabíječky a enkodéru. Ty snad při programování být nemusí.
Ale jak jsem předpokládal, nedaří se mně program nahrát. A nevím jestli jsem si svůj levný žlutý displej, už nepokazil. Protože, když mně programování vždycky skončilo chybou, tak jsem zkusil něco ze seznamu příkladů. Nahrání se podařilo, a logicky se ztratil ten původní reklamní program, ale od té doby už se mně displej nerozsvítil. Jen vzadu různě bliká ledka, když nahrávám různě ze seznamu. A to ani když je v názvu graph.
A je možné, že nahráním nevhodného programu (bezchybně), se opravdu mohlo na displeji něco pokazit? RESET tlačítko nepomáhá.
Takhle vypadá můj seznam chyb PacoMyši. Všechno je to hnědou barvou, zatímco úspěšné nahrávání je bílé.

EDIT: Popis chyb jsem vymazal, protože už jsem trochu pokročil.
Naposledy upravil jipol57 dne pát 17 dub, 2026 6:26 pm, celkově upraveno 1
jipol57

Příspěvekod jipol57 » pát 17 dub, 2026 6:23 pm

Pomóóóóc :!:
Pokračuji. Doplnil jsem nějaká "háčka", které psal že mu chybí, ale vždycky zase napíše další. Teď už mu asi nic nechybí, ale nelíbí se mu co je v řádku napsané.
Co s tím??? #error Architecture or board not supported
Já bych sám v programu nedokázal napsat ani řádku.

Tohle je teď aktuální výpis chyb:
Kód: Vybrat vše
In file included from C:\Users\JP\Documents\Arduino\libraries\TFT_eSPI\PacoMouseCYD/utility/Sd2Card.h:26,
                 from C:\Users\JP\Documents\Arduino\libraries\TFT_eSPI\PacoMouseCYD/utility/SdFat.h:29,
                 from C:\Users\JP\Documents\Arduino\libraries\TFT_eSPI\PacoMouseCYD/SD.h:20,
                 from C:\Users\JP\Documents\Arduino\libraries\TFT_eSPI\PacoMouseCYD\PacoMouseCYD.ino:62:
C:\Users\JP\Documents\Arduino\libraries\TFT_eSPI\PacoMouseCYD/utility/Sd2PinMap.h:527:2: error: #error Architecture or board not supported.
  527 | #error Architecture or board not supported.
      |  ^~~~~
exit status 1

Compilation error: #error Architecture or board not supported.

EDIT: Zkusil jsem ten problémový řádek 527 odstranit, a vynadal mně dlouhým seznamem chyb. :D
Ty chybějící *.h soubory, jsem dohledal na netu.
jipol57

Příspěvekod Rudolf » pát 17 dub, 2026 7:49 pm

Jen poznámka - proč se tam míchají normální i a obrácená lomítka v cestách ?
Ruda
Rudolf

Příspěvekod fulda » pát 17 dub, 2026 7:54 pm

postupuješ podle toho návodu?
Ta první chyba, kterou jsi sem dal, tak ta říká, že máš několik definic knihoven pro SD kartu.

A ta druhá říká, že k té chybě došlo proto, že to autor Sd2PinMap.h chtěl. Pravděpodobně těsně před tou řádkou bude nějaký popis proč to tak nemůže být.

Zdá se mi poněkud chaotické vložení adresářů do sebe, ale to nemusí být tak úplně problém.
Spíš bych řekl, že jsi hodně podcenil čtení návodu, kde se hovoří o User_Setup.h.

Pro tenhle projekt není moc běžné, že by bylo potřeba něco doplňovat "z internetu", naopak je kompaktní a docela snadno se překládá na čisté instalaci.

ten soubor na kterém to havaruje se mi zdá, že je tenhle:
https://github.com/arduino-libraries/SD ... d2PinMap.h
Když se do něj podívám, tak tam vyhledává architektury na kterých dokáže pracovat (většinou AVR) a když nenajde žádnou, tak udělá tuhle chybu. Ten soubor vůbec nepatří to ESP32.
Naposledy upravil fulda dne pát 17 dub, 2026 8:13 pm, celkově upraveno 1
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod fulda » pát 17 dub, 2026 7:57 pm

Rudolf píše:Jen poznámka - proč se tam míchají normální i a obrácená lomítka v cestách ?
Ruda

To je celkem běžné pro projekty, které se "narodili" na unixu, (jako třeba překladač GCC). Unix používá normální lomítka, zatímco MS DOS používá obrácená. V rámci přenositelnosti někdy v dávné minulosti někdo dodělal podporu normálních i do toho dosu.
fulda

Příspěvekod jipol57 » pát 17 dub, 2026 8:41 pm

Díky za odpovědi. Tak nějak jsem se snažil, podle návodu, ale často jsem nenašel to, co bylo popsané. Navíc obrázky ve Španělštině. Přepínal jsem jazyky, Angličtina, Čeština, Španělština. Až po delší době se mně podařilo, že se aspoň něco začalo programovat.
A nejúspěšnější to pak bylo, když se dalo vyčíst, co mu chybí.
Podle posledních chyb, asi nic nechybí, ale nelíbí se mu, jak je to napsáno. A co to znamená ten seznam "In file included"? To je dobře, nebo špatně? To jsou ty Háčka, které jsem doplňpval, které před tím chyběly. A nebo je špatně, že jsem mu je podstrčil ručně a ne v knihovně?

Pokračovat budu zítra. Třeba to zkusím od znovu.
A je možné, že jsem displeji něco udělal, když jsem programoval něčím z příkladů? To snad ne. Spíš ty programy, nejsou pro tenhle displej.
jipol57

Příspěvekod Rudolf » pát 17 dub, 2026 8:54 pm

fulda píše:
Rudolf píše:Jen poznámka - proč se tam míchají normální i a obrácená lomítka v cestách ?
Ruda

To je celkem běžné pro projekty, které se "narodili" na unixu, (jako třeba překladač GCC). Unix používá normální lomítka, zatímco MS DOS používá obrácená. V rámci přenositelnosti někdy v dávné minulosti někdo dodělal podporu normálních i do toho dosu.

Já vím z čeho to pochází, jen mě to bouchlo do očí.
Ruda
Rudolf

Příspěvekod Pater » sob 18 dub, 2026 9:18 am

jipol57 píše:Tak nějak jsem se snažil, podle návodu, ale často jsem nenašel to, co bylo popsané. Navíc obrázky ve Španělštině. Přepínal jsem jazyky, Angličtina, Čeština, Španělština. Až po delší době se mně podařilo, že se aspoň něco začalo programovat.

Co jsi nenašel? Kde jsi přepínal jazyky? Co znamená "něco" programovat?
V manuálu je určena verze 2.0.14 nebo 3.3.0. pro ESP32. Mně nešlo úspěšně zkompilovat a nahrát program s verzí 3.3.6, s verzí 3.3.7 už to šlo.
Ještě jedna poznámka: Nešlo mi úspěšně kompilovat program na systému X86, na starším počítači to není nemožné, ale je zapotřebí hodně změn.
N, DCC, NanoX, Rocrail, Paterweb
Pater

Příspěvekod jipol57 » sob 18 dub, 2026 10:51 am

Pater píše:Co jsi nenašel? Kde jsi přepínal jazyky? Co znamená "něco" programovat?

Nainstalovaný mám Arnuido IDE 2.3.8.
Version: 2.3.8
Date: 2026-02-25T15:38:21.789Z
CLI Version: 1.4.1
Copyright © 2026 Arduino SA

Jazyky se dají měnit. Z ang. prostředí je to File/Preference/Language. Je tam spousta jazyků. Mění se veškeré menu. Nevěděl jsem to hned, ale pak mi pomohla ta Španělština, ve které jsou obrázky v návodu.
A "něco" programovat. Ve File/Examples, je spousta přednastavených programů. Když mně nešel programovat ten Paco, tak jsem zkusil něco z nich. Některé byly taky s chybou, a některé úspěšně. Jen asi nejsou určeny pro tenhle typ displeje, tak i když jsou naprogamované asi správně, tak nefungují. Jen se projevují blikáním/svícením ledky vzadu. Nemyslím si, že by to displeji mělo ublížit, protože každým jiným programem, se displej (blikání led), chová jinak.
Až se mně snad podaří do něj dostat PACO, tak by měl i zobrazovat. Doufám.

Že bych teda zkusil najít a nainstalovat tu starou verzi? 2.0.14? A nebo 3.3.7, o které píšeš že Ti šla?
Já se ještě zaměřím na User_Setup.h, jak píše Fulda. Tam jsem asi nepostupoval správně. A ještě porovnám Sd2PinMap.h. Od Paca a ten který jsem si stáhnul od jinud. A možná všechny dodatečně stažené, jestli je najdu u Paca.
To budou ty označené "In file included".
Jdu na to.
jipol57

Příspěvekod Pater » sob 18 dub, 2026 12:05 pm

jipol57 píše:Jazyky se dají měnit. Z ang. prostředí je to File/Preference/Language. Je tam spousta jazyků. Mění se veškeré menu. Nevěděl jsem to hned, ale pak mi pomohla ta Španělština, ve které jsou obrázky v návodu.
Změna jazyka v Arduino IDE nemá na kompilaci programu žádný vliv.
jipol57 píše:A "něco" programovat. Ve File/Examples, je spousta přednastavených programů. Když mně nešel programovat ten Paco, tak jsem zkusil něco z nich. Některé byly taky s chybou, a některé úspěšně. Jen asi nejsou určeny pro tenhle typ displeje, tak i když jsou naprogamované asi správně, tak nefungují. Jen se projevují blikáním/svícením ledky vzadu. Nemyslím si, že by to displeji mělo ublížit, protože každým jiným programem, se displej (blikání led), chová jinak.
Ano, programy ve "File/Examples by měli být funkční a je velice nepravděpodobné, že by displeji ublížily.
jipol57 píše:Že bych teda zkusil najít a nainstalovat tu starou verzi? 2.0.14? A nebo 3.3.7, o které píšeš že Ti šla?
Otevři "Nástroje/vývojová deska/manažer desek". Do okna vyhledávání zadej "ESP32" a podívej se kterou verzi esp32 by Espressif systems máš nainstalovanou. Mě šlo kompilovat s verzí 3.3.5 a s verzí 3.3.7. Arduino IDE mám ve verzi 1.8.19
jipol57 píše:Já se ještě zaměřím na User_Setup.h, jak píše Fulda. Tam jsem asi nepostupoval správně.
To je velice důležité. Soubor User_Setup.h je nutno v adresáři "C:Users\****\Documents\Arduino\libraries\TFT_eSPI-master\" přepsat tím od Paca, jinak to bude házet hodně chyb.
N, DCC, NanoX, Rocrail, Paterweb
Pater

Příspěvekod jipol57 » sob 18 dub, 2026 12:49 pm

Ano, změna jazyka je jen pro menu. Vím že nemá vliv na kompilaci.

To si taky myslím, že jiný program by neměl ublížit displeji. Zkusil jsem to jen abych se ujistil, že jde aspoň něco bez chyb.

ESP32 mám 3.3.8. A na IDE jsem se díval, tam odkud jsem to stahoval, a ze starších verzí je tam jen ta 1.8.19. Že bych ji zkusil?

User_Setup.h mám správný, od Paco, ale píšeš adresář TFT_eSPI-master. Já mám jen TFT_eSPI. Ale na tom snad nezáleží.

Porovnával jsem podle obsahu ty mnou dodané .h, a jsou stejné jako u Paca.

Ještě mám nainstalovanou knihovnu "Arduino ESP32 boards". Všiml jsem si na obrázku v návodu, že je taky nainstalovaná.

HA. Teď mě napadlo se podívat na verzi ESP32. Na obrázku v návodu má 2.0.14. Zkusil jsem nainstalovat tu starou, a ubylo chyb.

In file included from c:\Users\JP\Documents\Arduino\libraries\TFT_eSPI\XPT2046.cpp:5:
c:\Users\JP\Documents\Arduino\libraries\TFT_eSPI\config.h:112:10: fatal error: boards/CYD_TFT_28.h: No such file or directory
#include "boards/CYD_TFT_28.h"
^~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
compilation terminated.
exit status 1

Compilation error: exit status 1

Jdu to prozpitvat, co mu teď chybí.
jipol57

Příspěvekod jipol57 » sob 18 dub, 2026 4:50 pm

Asi z toho nic nebude. Nechám to uležet a počkám jestli se to nějakému jinému neználkovi, jako jsem já, povede.
Úplně jsem všechno odinstaloval a smazal, nainstaloval starší verzi. Je to 1.8.19. Ta vypadá jako jsou na obrázcích v návodu.
Jel jsem přesně podle návodu, krok za krokem.
Ale zase chyby a chyby. A zase chybějící Háčka. Když je najdu a dodám, tak zase chce další a další.

Zkoušel jsem zase nahrát něco z přiložených příkladů. V této starší verzi jsou jiné, a podle názvů by mohly být k tomuto displeji. Ale všechny končí chybou, že má málo úložného místa pro program.

Už toho nechám.
jipol57

Příspěvekod fulda » sob 18 dub, 2026 5:30 pm

Mám tu jeden "nový" počítač, tak jsem nainstaloval poslední verzi arduino IDE (tu co se prostě stáhla, když jsem dal download a nic nevybíral). Do toho poslední verzi ESP32 core a do toho TFT_eSPI ze seznamu knihoven. Kliknul jsem přeložit a ono se to normálně přeložilo.
fulda

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi