Moderátor: Michal Dalecký
Atkins píše:Dobry den
Rad bych se pozeptal, pokud zde nekdo pouziva Märklin M. Jakym zpusobem lze zmenit smer jizdy? Loko jezdi jak na stridavy, tak na stejnosmerny provoz, jenom jsem neprisel na to, jak zmenit smer - zmenou polarity to bohuzel nelze. Nesehnal jsem bohuzel original trafo Märklin a internetove informace jsou velice skoupe. Ted provozuji s trafem FZ1.
Dekuji za kazdy napad ci radu a preji mnoho zdaru.
Atkins píše:Ani při stejnosměrném. Vevnitř je cívka, která nějak přitahuje "pacičku", takže to musí jít elektricky, přitlačením a vrácením pacičky se směr změní. Přepínač na loko není - bylo by to zvláštní. Loko je - 81004 (pára).
Atkins píše:Marklin je výradně německá záležitost ale má němčina je na takovou komunikaci značně chabá. Na střídavý to jezdí také (FZ1 výhybka) a zdá se že i lépe, změna polarity opět nemá vliv.
juroH0 píše:Nebude to pracovať ako modely veľkosti 0 od ETS? http://ets.cz/stranka.php?id=4 presnejšie: "Všechny modely však dodáváme i v provedení pro koleje se třemi kolejnicemi, pro stejnosměrný nebo střídavý proud a se změnou směru jízdy buď zastavením (obvyklé v Americe a Evropě) nebo impulsem asi 20 V (obyklé v Evropě)". Čiže to zrejme bude ako písal Zdenek.
Martin HO píše:Pokud mně paměť neklame, tak staré modely Märklin (zprvu tříkolejnicové, později s kontakty na pražcích místo střední kolejnice) jezdily na střídavý proud (jeden pól z krajních kolejnic, druhý ze sřední) a změna směru se konala automaticky při zastavení.
Později přibylo nějaké tlačítko na ovládacím trafu, pomocí kterého se ovládal emg. kontakt, který na dálku přepínal směr jízdy loko.
Marc píše:Dnes jsem dostal nabídku na rozsáhlejší sbírku modelu Marklin s třívodičovým systémem. Na trafu je uvedeno, že kromě 16V pro příslušenství má vinutí ještě na 4V-16V/24V. Změna směru se tedy zřejmě provádí impulsem 24V po zastavení.
Pánové omlouvám se, modelovou železnici jsem opustil v době dospívání, kdy byl FZ1 žhavou novinkou a nic než PIKO jsem nikdy neviděl. Nemohl by mi někdo poradit, či spíše asi nasměrovat, kde bych zjistil, co tento třívodičový systém vlastně umí, jaká je kompatibilita se staršími či novějšími modely atd?
Děkuji.
Zpět na Velikost H0 (komunita H0)
Uživatelé procházející toto fórum: Myšpulín a 5 návštevníků