nákladní vozy II. epochy

Stavba a přestavba nákladních a osobních vozů všech velikostí. Návody, praxe, materiály, postupy a další.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H.

Re: nákladní vozy II. epochy

Příspěvekod Ivan » čtv 12 bře, 2026 4:17 pm

Střelec, a ohýbačku na lepty používáš? Velmi doporučuji, bez ní to kolikrát rozumně ohnout nejde.
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

Příspěvekod Střelec » pát 13 bře, 2026 7:47 am

Ohýbačku jsem měl krátkou (původně na díly letadýlek), speciálně na tyhle vozy jsem kupoval dlouhou - podélníky rámu bez ní rozumně tvarovat nejdou. U rozsoch je ten problém, že se musí jen vyhnout z výřezu v podlaze a jejich nejmasivnější část (základna) je právě v místě ohybu. Takže se to musí opatrně podebrat nožem těsně u ohybu a lehce odpáčit z jedné a pak z druhé strany, aby se mohlo vyhnutí na 90° dokončit vhodnýma kleštěma nebo pinzetou. Na nic jiného tam místo není. Honička jsou i schůdky - stupně mají na konci ohnutý rantl, ale ten je hodně úzký a u kousků přes celou délku vozu (u DF) se mi nedařilo ho ohnout na první pokus dál, než do poloviny. Rantlík vždy z části vyklouzl a neohnul se. Nakonec jsem do ohýbačky sevřel schod a rantl doohnul "přežehlením" kleštěma na plocho. U Zl se mi podařilo schůdek chytit do ohýbačky za rantlík a ohnout ho palcem - bylo to rychlejší, než to štelovat přes ohýbací lištu.
Střelec

Příspěvekod Petr Berka » pát 13 bře, 2026 2:24 pm

Do ohýbačky chytnu lem schůdku a prstem ho zlomím dolů, je to jediné místo, kde je proleptaná drážka na vnější straně ohybu.
http://www.petr.berka.biz
Petr Berka

Předchozí

Zpět na Stavba osobních a nákladních vozů