Výběr SW pro ovládání kolejiště

Software pro železniční modelářství, simulátory, ovládání, plánování....

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Výběr SW pro ovládání kolejiště

Příspěvekod kpt.Budha » ned 16 lis, 2025 9:27 am

Moc díky. Vaše návody jsem použil, přes standardní příslušenství se mi podařilo návěstidlo ovládnout - přes výhybky. Rozšířeně to musím ještě prozkoušet. Nicméně se mi moc nedařilo v části DecoderPro, protože jsem nevěděl, který dekodér zvolit, aby to bylo funkčně nějak blízko. Tak jsem si právě myslel, zda nemá někdo nějakou volbu ozkoušenou. Jinak moc děkuji za super návody.
kpt.Budha

Příspěvekod sidlo » ned 16 lis, 2025 9:48 am

Protože Peli nedodalo do JMRI své definice dekodérů, viz https://www.jmri.org/xml/decoderIndex.xml, tak v nabídce DecoderPro není.
Pro dekodéry které nemají svoji definici lze použít obecný dekodér NMRA – Raw CVs 1-255. Předpokladem použití je, že dekodér je schopen potvrzovat zápis a číst CV. V DecoderPro pak použít záložku Tabulka CV, Záznam evidence a Poznámky.
Má to nevýhodu, že jednotlivé CV nemají štítky. Výhodu to má, že hodnoty jsou uložené v programu pro případné budoucí použití/obnovu CV.
sidlo

Příspěvekod kpt.Budha » ned 16 lis, 2025 11:11 am

Super, moc díky. To je přesně to nakopnutí, které jsem potřeboval.
kpt.Budha

Příspěvekod Toch » úte 17 úno, 2026 8:34 pm

Nakousl jsem to už vedle, ale docela mě to trápí, takže to zkusím i tady a třeba se tu najde někdo kdo řeší podobnou věc.

Po docela dlouhé úvaze a zkoumání jsem se rozhodl pro TC, zatím vlastním v10 bronz. Nejsou to stovky hodin, ale už jsem něco nainvestoval do naučení poskládání layoutu a rozchození no a pak ejhle TC končí.

Takže téma které jsem považoval za uzavřené, musím znovu otevřít a přezkoumat všechny možnosti, v novém světle a opětovném hledání se objevili nové parametry výběru, které jsem dříve uplně nekontroloval, ale teď jsou docela v popředí.
A) životnost softwaru. Je software "onemanshow", poběží i za 20 let ? bude se o něj někdo starat. Budou lidi mít možnost se o něj starat i bez hlavních vývojářů ?
B) narazím na limity české návěstní soustavy? Dovolí mi to věrohodně simulovat epochu VI autobloky ?
C) je SW dostatečně přesný stačí mi detekce cca po 1,5m tak jak jsem to měl v plánu s TC? Umí kalibraci?

Ve hře jsou pro mě momentálně 3.

1) TC V11 Gold, pouze za předpokladu, že potvrdí že verze 11 bude bez nutnosti autorizačních serverů (jinak NOGO)
+ TC trošku znám
+ Asi nejsofistikovaněší SW, umí vše co budu kdy potřebovat
+ pěkné UI
---- mrtvý SW, muže ho vyřadit změna windows, nebo cokoliv jiného a endešlus nebo nutnost solo PC pro kolejiště
- žádná ofiko podpora
- cena

2) iTrain
+ vypadá podobně jako TC
+ ve vývoji zlepšuje se
+ vizuelně OK, pár lidí se tomu zde věnuje
- nevím jak je to přesně stou návěstní soustavou a jestli to je pro mě limit nebo ne
- ale co za 5-10 let ? bude tu?

3) JMRI
+asi taky umí vše co budu potřebovat
+ česká soustava v tom šlape ? myslím :)
+ uživatelsky motiované bez závislosti? dává tomu "teoreticky nekonečnou" podporu?
-neintutivní starší UI
-není tak vyvoněný ale funguje

Tak tahle na to zatím koukám, a přešlapuju a zkoumán než znova vyberu.
Tochov H0, H0, LENZ LV 200, DCC VI. Epocha
Mini Tochov H0 90x90cm
Toch

Příspěvekod StandaR » stř 18 úno, 2026 6:20 pm

Dal by se zkusit i hJOP

https://hjop.kmz-brno.cz
H0 V Epocha osobní, VI Epocha Nákladní

Víc změněných plánů, než kdy výrobci vyrobili modelů :)
StandaR

Příspěvekod skalak » pát 20 úno, 2026 7:42 am

Toch píše:1) TC V11 Gold
+ Asi nejsofistikovaněší SW...

Přemýšlel jsem odkud pochází tohle přesvědčení. Asi se TC dobře prodával a dříve neměl srovnatelnou konkurenci, tak byl hojně doporučován a chválen. Dnes je situace jiná...

Protože nikdo nezná všechny SW dostatečně do hloubky, tak jsem položil několik otázek AI.
Zaujala mě třeba tato citace: „Ve srovnání s TrainControllerem je těžké najít funkci, kterou by Rocrail neuměl.“
Výsledek je myslím jasný - TC je mrtvý hlavně z důvodu svého zaostávání za konkurencí a nepřiměřené ceně.
Přikládám tabulku kterou AI vytvořila po jednoduchém dotazu na nastavení posunovacích cest a jejich návěstí podle české soustavy.
Moje volba je jednoznačně Rocrail...
Přílohy
Porovnani_sw_posun.png
skalak

Příspěvekod jamik22 » pát 20 úno, 2026 11:24 am

AI zřejmě nezná stránky Martina Pinty :)
jamik22

Příspěvekod sidlo » pát 20 úno, 2026 11:38 am

AI nehledá správné řešení. AI pouze poskytuje rešerše z internetových zdrojů. Takže vidíte přehled nejčastějších příspěvků v různých diskusích. Což se nějak blíží skutečnosti, ale zcela určitě jsou tam nepřesnosti, např. "dobrovolnost" příspěvku pro Rocrail.
sidlo

Příspěvekod skalak » pát 20 úno, 2026 12:00 pm

AI zná stránky Martina Pinty stejně dobře jako jiné... Ale má navíc přehled o celém světě, ne jen o české kotlině.

V čem vidíš nedobrovolnost?
Provozuji kolejiště bez příspěvku a nemám s tím žádný problém. Za 12€ ročně je v programu několik doplňkových funkcí, které nejsou k ovládání kolejiště potřeba.
skalak

Příspěvekod Toch » pát 20 úno, 2026 1:54 pm

Mno v tomhle je ta AI dost ošemetná a podle mě si dost vymejšlí. Dá se zní dostat cokoliv. mě třeba tvrdí že TC je lepší :)
I já jsem zkoušel co zní ohledně tohoto tématu vypadne, ale dost se to rozchází a téma je to hodně specifické, už jen kvůli tomu že spousta modelářů nikam na internet nepíše jak jsou s čím spokojeni a takže je hodně zkresleno.

citace
:arrow: TrainController je obecně považován za lepší pro seriózní a automatizovaný provoz.
:arrow: Rocrail je skvělý, pokud chceš zdarma a chceš jednoduché řešení.

Nemám zkušenost, ale z toho co sem kde kouskovitě utrhnul o rocrailu ani neuvažuju.

Nakoukal jsem iTrain a docela libi, ale rozhodlej nejsem
teď kouknu na JMRI jaká na mě udělají dojem videa a tutoriály.
Tochov H0, H0, LENZ LV 200, DCC VI. Epocha
Mini Tochov H0 90x90cm
Toch

Příspěvekod kpt.Budha » pát 20 úno, 2026 5:12 pm

Stejně by bylo super nějakou takovou tabulku spáchat, ale vyplnit ji lidmi s reálnými zkušenostmi. Aby se pak člověk marně nesnažil jeden software přemluvit k něčemu, co viděl u jiného softwaru :D
kpt.Budha

Příspěvekod Trixt » pát 20 úno, 2026 9:01 pm

No já jsem používal Rocrail a byl jsem v dané chvíli spokojený, pak jsem ale vyzkoušel demo TC a skončil jsem u něj. ;)
TT, panel 2520x1010 mm, epocha V, DR5000, LocoNet, sw TrainController 9.0 gold, přestavníky MP1
Trixt

Předchozí

Zpět na Software