Napájení a ovládání kolejiště

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Napájení a ovládání kolejiště

Příspěvekod HonzaM » úte 27 led, 2026 9:26 am

K vytvoření tohoto příspěvku mne přivedl jeden příspěvek ve vláknu o trixtově kolejišti. Zvažoval jsem zda ho dát do sem nebo do témat DCC v praxi nebo do téma Elektrika a elektronika, do téma Začátečnickě dotazy. Ono to totiž má do jisté míry vztah ke všem. Šlo o to, že dancer chtěl vyřešit problém, kdy ve špatně přístupném místě kolejiště dojde ke zkratu v důsledku říznutí výhybky. Asi nejčastější je na kolejišti s DCC centrálou použít “kolejový” výstup jak pro ovládání jízdy vlaků, tak pro ovládání dekodérů výhybek. Jenže jestliže dojde k říznutí výhybky, dojde ke zkratu, centrála vypne kolejový výstup a jsou-li dekodéry ovládající výhybky ovládány ze společného DCC výstupu , je nutné vlak rukou odsunout zpět, potom na centrále tlačítkem obnovit DCC a nezapomenout předtím na ovladači jízdy nastavil nulovou rychlost. Je proto logické mít rozvod DCC pro vlaky oddělený od rozvodu pro dekodéry příslušenství. Ono se zejména začátečníkovi zdá nejjednodušší mít jen jeden DCC rozvod a k němu kdekoli připojit koleje i dekodéry. Lze to nejjednodušeji vyřešit jako dancer a výstup do kolejí vypnout vypínačem, je samozřejmě nutné mít rozvod DCC oddělený. Druhou možností je použít pro ovládání výhybek dekodery ovládáné prostřednictvím LocoNetu nebo XpressNetu. Já jsem navíc pro kolejové napájení použil power manager PM42 z produkce Digitrax, majícího čtyři navzájem nezávislé kolejové výstupy, které při zkratu pouze omezí na minimum přípustnou velikost proudu, stačí tedy přehodit výhybku a vlak může pokračovat v jízdě. Ideální je to ve skrytém nádraží.
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Re: Napájení a ovládání kolejiště

Příspěvekod zdeno » úte 27 led, 2026 9:39 am

kdesi jsem videl vyuziti detekci obsazeni, ktere dokaze poslat paket Loconetu o prestaveni vyhybky do spravneho smeru popredu.
Ale ani netusim, kde jsem to videl. Nech se mladši snazi.
zdeno

Příspěvekod fulda » úte 27 led, 2026 9:47 am

Úplně přesně jsem nepochopil, co nám chce tento post říci. Pokud by člověk postupoval podle standardů a doporučené praxe, potom pro ovládání kolejiště používá Layout Command Control (LCC) o kterém se tady několikrát mluvilo. Jedná se o standard specifikovaný jako NMRA S-9.7.
V podstatě se dá říci, že všechno ostatní je proprietární a tím pádem se to musí řešit individuálně.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod Zlámalík » úte 27 led, 2026 9:55 am

HonzaM píše:K vytvoření tohoto příspěvku mne přivedl jeden příspěvek ve vláknu o trixtově kolejišti. Zvažoval jsem zda ho dát do sem nebo do témat DCC v praxi nebo do téma Elektrika a elektronika, do téma Začátečnickě dotazy.

Tohle pravidlo se probíralo mockrát a stejně si to každý udělá po svém. Peníze, neznalost, lenost... Někdo tady řešil obsazenou detekci obsazení, protože má přestavník napájený z kolejí. No, ano. Myslím ale, že je lepší to napsat přímo autorovi do vlákna, než zakládat další obecné, které zmizí v propadlišti dějin.

zdeno píše:Nech se mladši snazi.

Zdeno, ono to může zajímat i staré, netřeba to takto komentovat.
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod kpt.Budha » úte 27 led, 2026 11:11 am

Ale i když bych měl přestavníky řízené přes Loconet, tak si přeci při zkratu nepomůžu, protože centrála je stejně vypnutá, ne? Z komentářů zde to vypadá, jako by to bylo úplně jasné, jak to udělat správně, ale kromě toho vypínače na kolejovém rozvodu si nedovedu představit, jak to má tedy být? Moc díky.
kpt.Budha

Příspěvekod sidlo » úte 27 led, 2026 11:32 am

kpt.Budha píše:tak si přeci při zkratu nepomůžu, protože centrála je stejně vypnutá, ne?

Při zkratu by se měl vypnout pouze výstup DCC main. Vše ostatní by mělo běžet dál.
sidlo

Příspěvekod zdeno » úte 27 led, 2026 11:36 am

Zlámalík píše:
zdeno píše:Nech se mladši snazi.

Zdeno, ono to může zajímat i staré, netřeba to takto komentovat.

ono opravdu tech, kteri tomu rozumi neni moc.
A ukazovat, ze to ovladam, je na tomto foru hodne odsouzeni.
Tak nejak mne to prestalo bavit, nosit kuži na trh !!
zdeno

Příspěvekod kpt.Budha » úte 27 led, 2026 11:38 am

sidlo píše:Při zkratu by se měl vypnout pouze výstup DCC main. Vše ostatní by mělo běžet dál.

Pardon, další z klubka mých neznalostí.
kpt.Budha

Příspěvekod Zlámalík » úte 27 led, 2026 12:22 pm

V praxi ale myslím, málokterá centrála pro "domácí" použití ty nároky splní, ne? Kde najdu jeden výstup pro trakci, jeden pro příslušenství a ideálně ještě programovací kolej?
Kdo háže výhybky ručně, tomu je to jedno, ale jakmile jsem závislý na něčem, co se právě vypnulo, mám problém. A ne každý hned staví Loconet.
Takže on ten problém jde i za výrobci - tím, jak se propagovalo, že DCC vlastně nepotřebuje žádné dráty, že stačí vše vzít z kolejí... :lol:
Zlámalík

Příspěvekod sidlo » úte 27 led, 2026 1:01 pm

Zlámalík píše:V praxi ale myslím, málokterá centrála pro "domácí" použití ty nároky splní, ne? Kde najdu jeden výstup pro trakci, jeden pro příslušenství

Nemusíme chodit daleko. TCS-2 https://www.zavavov.cz/tcs-2/ nabízí přepnutí programovací koleje jako výstup pro příslušenství. Takže při zkratu na trakci běží příslušenství normálně dál.
sidlo

Příspěvekod zdeno » úte 27 led, 2026 4:59 pm

sidlo píše:Takže při zkratu na trakci běží příslušenství normálně dál.

Neni to muj napad, ale videl jsem pouzit dva boostry, kde jeden je zapojeny na koleje a druhy na prislusenstvi.
Problem je dvojite kablovani, ale s tim se asi neda nic udelat.
zdeno

Příspěvekod jipol57 » úte 27 led, 2026 6:29 pm

Tak na to snad ani nemusí být boostry. Stačí připojení kolejí přes vypínač.
Když dojde ke zkratu, vypnout přívod do kolejí, oživit centálu, přehodit výhybku, zapojit koleje, a jedem. Dvojitému vedení se nevyhneme.
jipol57

Příspěvekod Zlámalík » úte 27 led, 2026 7:43 pm

Dvojité vedení je rozumné tak jako tak a vypínač je dobrý nápad! Jednoduché věci fungují :-)
Zlámalík

Příspěvekod HonzaM » stř 28 led, 2026 8:58 am

sidlo píše:
kpt.Budha píše:tak si přeci při zkratu nepomůžu, protože centrála je stejně vypnutá, ne?

Při zkratu by se měl vypnout pouze výstup DCC main. Vše ostatní by mělo běžet dál.[/quote]
zdeno píše:kdesi jsem videl vyuziti detekci obsazeni, ktere dokaze poslat paket Loconetu o prestaveni vyhybky do spravneho smeru popredu.
zdeno píše:kdesi jsem videl vyuziti detekci obsazeni, ktere dokaze poslat paket Loconetu o prestaveni vyhybky do spravneho smeru popredu.

To co píše Zdeno běžně používám, detekci obsazení s výhybkovým dekodérem se vstupy pro detektory obsazení ve spojení s přestavníky, třeba MP1, nebo servodekodérem se vstupy pro detektory obsazení se servopřestavníky. Pokud jde o vypnutí kolejového výstupu centrály pŕi zkratu, píšu o použití PM42, ale určitě existuje obdobný prvek nebo takto vybavený booster, při zkratu dojde pouze k indikaci a omezení výstupu, ne úplnému vypnutí, po odstranění zkratu napájení kolejí pokračuje bez potřeby zásahu uživatele.
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Příspěvekod BohousP » stř 28 led, 2026 11:30 am

Řešení existuje, ale málo kdo ho využívá. Centrálu použít jako zdroj DCC signálu a z výkonové části napájet pouze příslušenství, kde lze očekávat minimum zkratů. Trakci napájet z boosteru, který musí vypnout dříve než "hlavní" centrála (nastavením proudu příp. reakční doby). Booster bere signál z centrály a zapojí se tak, aby poruchový signál nevypínal centrálu. Těch boostrů může být i více, podle složitosti kolejiště.
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
BohousP

Další

Zpět na Modelové kolejiště