T466.2 (742) Roco

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti H0 (1:87).

Moderátor: Michal Dalecký

Re: T466.2 (742) Roco

Příspěvekod Dovi » sob 12 dub, 2025 11:02 am

Ale souběžně jsem "zajížděl" i 371.003, což je "velká mašina", takže předpokládám stejný motor jako v brejlovcích/bardotách a výsledky s novým kocourem srovnatelné...

Ne ne, ty elektromotorky jsou jiné.

Pro jistotu jsem to ještě zpětně dohledal a vytvořil jsem obrázek dokumentující elektromotorky
- v Roco Kocourech
- v Roco Bastardech
- v Roco Bardotkách+Brejlovcích z posledních let:

Roco_typová_čísla_elektromotorků_vybraných_H0_modelů.jpg
Roco_typová_čísla_elektromotorků_vybraných_H0_modelů.jpg (8 KiB) Zobrazeno 16793 krát

Poznámka do budoucna pro ostatní kolegy modeláře:

Asi nejspolehlivějším zdrojem informací (samozřejmě kromě vlastní přímé rekognoskace modelů) bývá průvodní firemní dokumentace na stránkách výrobce.

Na stránce http://www.roco.cc tak lze podle typového čísla zájmového modelu vyhledat stránku popisující daný model, a na samotné stránce s tímto konkrétním modelem pak bývá zpravidla i odkaz na PDF soubor obsahující detailní rozpis náhradních dílů k tomuto modelu...

Jazyková mutace Roco stránek je volitelná (po rozbalení nabídky pod šipkou) v pravém horním rohu stránky; kromě němčiny a angličtiny bývá k dispozici ještě i francouzština, italština a španělština, proto se podle aktuálně zobrazovaného jazyka mění i název příslušného odkazu na PDF soubor s náhradními díly:

- např. Spare part list (event. Replacement Parts)
- nebo Ersatzteilblatt

(příklady názvů PDF odkazů v angličtině a němčině)
- v dětství H0 a potom N
- teď už si jen občas hraju (nemodelařím) s H0, H0e, H0f, N a TTm, DC+DCC
Dovi

Příspěvekod George V. » sob 12 dub, 2025 1:43 pm

Tak samozřejmě se ty motorky mohou lišit v konkrétním provedení jako konstrukční díl - provedení setrvačníků a uložení kardanky, případně délky osičky. Ale motory jako takové mohou být vnitřní konstrukcí shodné, což je ostatně patrné i z těch obrázků (bastard, bardota). Motorek do kocoura (a čmeláka) bude asi jiný - menší.
H0/DCC - zatím sbírám co se dá... IV.-V.(i VI.) epocha,
TT - už jen zlehka sbírám, co se mi líbí....
George V.

Příspěvekod Dovi » sob 12 dub, 2025 5:06 pm

"motory jako takové mohou být vnitřní konstrukcí shodné, což je ostatně patrné i z těch obrázků (bastard, bardotka)"

Ahoj, můj pohled na věc je takový, že bez detailních znalostí vnitřních technických provedení nelze domněnku o shodnosti ani vyvrátit, ani potvrdit.

Poznamenávám jen, že z podobného nebo i shodného vzhledu pláště dvou elektromotorů (ba dokonce ani z jejich event. naprosto stejných vnějších rozměrů) není možno usuzovat na identicky shodnou vnitřní konstrukci ani na stejné elektromechanické charakteristiky.

Krom jiného se mohou lišit výrobci a/nebo dodavatelé výrobních materiálů, dále např. statory mohou mít trochu jiné rozměry, jejich permanentní magnety mohou být z jiného (jinak magnetického) materiálu, kotvy rotorů mohou být seskládány z odlišných plechů, mohou být navinuty jinými počty závitů drátů jiných průměrů, i kvalita jejich navinutí může být jiná, rovněž tak provedení komutátorů a jejich "krmení" (plíšky nebo uhlíky jiného průřezu, tvaru a materiálu) se může poměrně dramaticky lišit atd. atd. Těch možností a jejich kombinací je mnoho.

Zkrátka a dobře, jeden typ elektromotorku se může vyznačovat nízkou zmetkovitostí a stabilními parametry napříč výrobními sériemi, druhý třeba naopak dlouhodobými porodními bolestmi a kolísavou kvalitou.

----

Přidám na toto téma v dohledné době příspěvek*) do vlákna "ROCO bardotka, ceckáč, zamračená..." podložený menší osobní "statistikou" čítající celkem 12 Roco Bardotek a Brejlovců, z toho 6 ks DC a 6 ks DCCs, 3 ks s kvalitním 5pólem a 9 ks s těmi 3pólovými motorky (občas/někdy/někde problematickými).

EDIT:
Je to tento příspěvek*) z 23. dubna 2025: viewtopic.php?f=15&t=4755&start=495#p345956

__

P. S.

"Motorek do kocoura (a čmeláka) bude asi jiný - menší."

Ne ne, ve všech H0 Roco Čmelácích vždycky byly
a dosud stále jsou pětipólové polootevřené elmoty.

5pólový_polootevřený_motor_typu_136206_v_Roco_Čmelácích.jpg
5pólový_polootevřený_motor_typu_136206_v_Roco_Čmelácích.jpg (7.97 KiB) Zobrazeno 16520 krát
- v dětství H0 a potom N
Dovi

Příspěvekod Dovi » úte 03 čer, 2025 4:22 pm

George V. v úte 08 dub, 2025 píše:Stal jsem se spokojeným majitelem novinky Roco 742.007. [...] Aniž bych jej musel nějak zvlášť zajíždět, model jede krásně krokem a velice plynule se rozjíždí; taktéž mi "hlučnost" přijde velmi nízká a projevuje se až ve vyšších rychlostech. Zhruba tak do poloviny rychlostního rozsahu (vytočení ovladače) je takřka nehlučný. Model mám ozvučený, čili digitál...

K této dobré zprávě se připojuji s další takovou/podobnou.
Třeba i jako s event. motivaci pro dosud váhající zájemce...

Také jsem se teď stal spokojeným majitelem letošní novinky z čeledi šelem kočkovitých. Akorát ale ne té tmavomodré 742.007-8 čD, anobrž červené T466.2129 ČSD - tj. vyšší verze (pozdější série výroby předlohy v ČKD) se zpevňujícími prolisy kabiny a její střechy, a v barevném provedení s krátkými úzkými žlutými pruhy na čelech a se žlutě orámovanou pěticípou hvězdou.

Vše ostatní je již jako u Tvého stroje - plynulá klidná tichá jízda modelu atd. a velká spokojenost majitele (stejně jako u ostatních mých Roco Kocourů).

---

Zároveň jsem - ze dvou důvodů - přihodil do košíku i levnější analogovou verzi Roco Kocoura, krásně dvojbarevně provedeného modrého 742.171-2 ČD Cargo (paralelně ke svému loňskému digitálnímu). A protože jsem si vzpomněl na tu zde diskutovanou spokojenost s tichostí modelu v malých a středních rychlostech, obětoval jsem ještě trochu času a vzájemně porovnal svoje Roco Kocoury, aktuálně 4 digi a 2 analogové (v případě DCC modelů pochopitelně s vypnutým ozvučením).

Výsledek:

Při maximální snaze o stejné testovací podmínky konstatuji, že všichni 4 digitální Kocouři jsou subjektivně stejně hlasití, respektive stejně tiší, a se stejným charakterem svého zvukového projevu.
Rovněž mezi oběma analogovými Kocoury nejsem schopen zjistit žádný jejich vzájemný rozdíl v hlučnosti a spol.

Jediné, čeho si lze při (velmi) nízkých rychlostech povšimnout, je ještě o trochu menší hlučnost a hlavně jiné, příjemnější a "sametovější" zvukové spektrum analogových verzí Roco Kocourů oproti verzím digitálním.

To je ale logické - Roco Kocouři se totiž řadí k oněm zástupcům digitálních modelů (různých typů i různých výrobců), u kterých se více či méně slyšitelně uplatňuje takové to známé "pobzukování" dekodérů plus vrnění a povrzávání až "skřípání" jimi pulzně krmených elektromotorů.

Čím pomalejší jízda, tím snadněji je to rozpoznatelné. Při vyšších rychlostech to už pak zaniká v celkovém zvětšujícím se hluku pojezdu modelu (motorek, převody, ložiska) a odvalování kol po kolejnicích.

___

Barevné srovnání všech tří "celočervených" Roco Kocourů (r. v. 2023, 2024 a 2025):
(obrázky možno zvětšit jejich rozkliknutím)

Roco_Kocouři_T466.0050_ČSD+742.162-1_čD+T466.2129_ČSD.jpg
Roco Kocouři T466.0050 ČSD + 742.162-1 čD + T466.2129 ČSD

H0_Kocouři_Roco_73x0003_+_73x0014_+_73x0062.jpg
Kocouři Roco 73x0003 + Roco 73x0014 + Roco 73x0062

Pár poznámek:

- Foceno v interiéru za denního světla osvětlujícího fotografovanou scénu velkými okny.

- Bleděmodré fleky na bílých typových štítcích krabiček jsou zrcadlící se odlesky oken místnosti (modrá obloha).

- První (úvodní) předloňský model Kocoura (konec roku 2023) a všechny následující loňské (2024) byly kompletovány v Rumunsku, avšak letošní model (2025) je již "MADE IN VN" (opět starý dobrý Vietnam).

- Tento letošní model (digi Kocour T466.2129 ČSD - Roco 7310062) byl, a to jako jediný z mých Kocourů, expedován preventivně s přepravní ochranou zábradlí ochozu (2 delší + 2 kratší kousky tenkých proužků černého molitanu vložené mezi boční zábradlí a kapotáž stroje).

___

Také i u analogového přírůstku (Kocour 742.171-2 ČD Cargo - Roco 7300004) jsem prověřil odběry proudu a hodnoty naměřené po cca 15minutovém citlivém záběhu nového modelu zde sdílím:

4,0 V       0,10 - 0,11 A
  5,0 V       0,11 - 0,13 A
  6,0 V       0,12 - 0,14 A
  7,0 V       0,13 - 0,15 A
  8,0 V       0,14 - 0,16 A
  9,0 V       0,15 - 0,17 A
10,0 V       0,16 - 0,18 A
11,0 V       0,17 - 0,20 A
12,0 V       0,19 - 0,22 A

Žádné nepříjemné překvapení se nekonalo - absolutně žádné anomálie nebo nějaké zvýšené skokové (mžikové) proudové odběry. Vše OK.

--

Přesto jsem však ještě ne z nutnosti, ale spíš jen formálně plus pro zajímavost a pro srovnání zkontroloval i chování konkurenčního stroje, zrovna teď čerstvě získaného fungl nového exempláře dalšího analogového PIKO Hektora.

Přikládám jeho proudovou charakteristiku; tyto zjištěné konzistentní hodnoty (dle očekávání tradičně velmi příznivé) byly naměřeny rovněž po 15minutovém záběhu modelu:

4,0 V       0,04 - 0,05 A
  5,0 V       0,05 - 0,06 A
  6,0 V       0,05 - 0,07 A
  7,0 V       0,06 - 0,07 A
  8,0 V       0,07 - 0,08 A
  9,0 V       0,08 - 0,09 A
10,0 V       0,08 - 0,10 A
11,0 V       0,09 - 0,11 A
12,0 V       0,10 - 0,11 A
- v dětství H0 a potom N
Dovi

Příspěvekod Dovi » ned 07 zář, 2025 8:01 am

Byla odhalena sabotáž ze strany jihovýchodního křídla EU :-( :-(
Šlo o to, že kvůli chybějící nejvýše položené stupačce by údržba měla ztížený přístup na střechu.

Rozkaz ale zněl jasně: Kocour bez stupačky nesmí za žádnou cenu projet!
Nastoupila proto jednoduchá modelařina.
No, dvě dávky a hotovo (nebyl čas lámat si hlavu, kdo je kdo):

Chybějící_horní_stupačka_u_Roco_Kocoura_z_Rumunska.jpg

Digitální (DCC) Roco model Kocoura v analogovém režimu...*)

Model napájený klasickým "hladkým" (nepulzujícím) stejnosměrným proudem jezdí se zapnutým zvukem a s rozsvícenými celkem 3 + 2 = 5 LEDkami.

Proudová charakteristika (letošního) DCC Kocoura Roco 7310062 v režimu DC:

1,0 V         0,1 mA       (navenek je model zatím ještě 'bez života')
  2,0 V         0,6 mA       (dtto)
  3,0 V         1,2 mA       (dtto)
  4,0 V         2,4 mA       (dtto)
  5,0 V       23,7 mA       (dtto)
  5,75 V     40,0 mA       (aktivace dekodéru, světel a zvuku)
  6,0 V       41,0 mA       (dtto)
  7,1 V       0,06 - 0,07 A       (snaha o rozjezd modelu)
  8,0 V       0,07 - 0,08 A       (jízda modelu je již stabilní, spolehlivá)
  9,0 V       0,08 - 0,09 A       (další zrychlování jízdy, zvuky se mění)
10,0 V       0,09 - 0,10 A       (dtto)
11,0 V       0,11 - 0,13 A       (dtto)
12,0 V       0,13 - 0,15 A       (dtto)
13,0 V       0,16 - 0,18 A       (dtto)
14,0 V       0,19 - 0,21 A       (dtto)

Info pro jistotu:
Úvodní "startovací" hodnoty proudové charakteristiky (od nuly do aktivace dekodéru včetně) byly zjištěny přesným ss miliampérmetrem vloženým do série napájecího okruhu "zdroj - kolejnice - model" a druhým přístrojem, přesným ss voltmetrem paralelně připojeným ke kolejnicím pod stojícím modelem.

___

Modely byly též doplněny o svépomocně vyrobené ochrany bočních zábradlí ochozů v počtu 5 x (3+2) = 25 kusů.

Roco_Kocouři_s_doplněnou_ochranou_zábradlí.jpg

Tyto ochrany původně chyběly (zřejmě nebyly dodávány) u všech 5 předloňských a loňských modelů Roco Kocourů kompletovaných v Rumunsku.

___

*)
Odkaz na podrobnější popis možností chování a provozování DCC modelů v režimu DC:
viewtopic.php?f=15&t=4755&start=495#p341607

A ještě snad pár technických poznámek pro nové zájemce z oboru:

V lokomotivních dekodérech je výrobcem implementována také i potřebná hystereze. Mj. se tím zabraňuje nestabilitě regulovaného systému, to jest jeho rozkmitání při přechodech mezi jednotlivými oblastmi regulace - primárně při změnách (při růstu a klesání) vstupní řídící proměnné systému, kterou je tady (v železniční "DC->DCC" modelařině) uživatelsky regulované napětí v kolejnicích a následně v palubní síti modelu.

Navenek se toto chování projevuje tím, že pro přechod z "nižší oblasti" do "vyšší" je nutno dosáhnout mírně větší úrovně hodnoty vstupní řídící proměnné než když se přechází zpětně z "vyšší oblasti" do "nižší". V systému definované hraniční hodnoty mezi jednotlivými oblastmi jsou tedy stanoveny o něco větší (vyšší) pro případ růstu řídící vstupní veličiny a naopak o něco menší (nižší) pro případ snižování řídící veličiny.

--

Ať to celé nezní tak učeně a složitě, pod tou hysterezí je možno si zjednodušeně představit i něco jako přiměřenou (menší) "časovou setrvačnost" regulovaného systému.

Prakticky - i když je v dekodéru zadefinováno (zejména pro jízdu modelu) více různých, na sebe navazujících "oblastí" (klidně můžeme říci režimů chování) a tudíž i přechodových hranic mezi nimi, uživatelsky asi nejsnadněji si lze zmiňované hystereze všimnout při aktivaci dekodéru (při jeho nepřehlédnutelném "probuzení se") a při jeho deaktivaci.

Konkrétně např. pro "oživení" (probuzení) modelu Roco Kocoura na koleji je nutno dosáhnout napětí mezi kolejnicemi cca 5,7 až 5,8 Voltu - za této podmínky model (respektive jeho dekodér) rozsvítí osvětlení na čelech lokomotivy a spustí generování zvuku dieselového motoru (při dalším uživatelském zvyšování napětí dochází pak zhruba okolo 7,1 Voltu ke snaze modelu o rozjetí se na velmi pomalý pohyb, který se potom dále okolo 8 Voltů stává již zcela stabilním).

Avšak při obráceném postupu, zpětně zase při snižování napětí, jede model relativně spolehlivě ještě i v pásmu pod 8 Volty, potom při dalším postupném snižování napětí se okolo 7 Voltů model zastaví, aby pak ještě i při napětí cca 5,0 Voltu dekodér stále držel zapnutá světla a generoval zvuk motoru (tj. na rozdíl od aktivace dekodéru, k níž bylo zapotřebí napětí cca 5,75 Voltu).
- v dětství H0 a potom N
Dovi

Příspěvekod Zlámalík » ned 07 zář, 2025 9:35 am

Dovi píše:Modely byly též doplněny o svépomocně vyrobené ochrany bočních zábradlí ochozů v počtu 5 x (3+2) = 25 kusů.

Co pod tím pojmem myslíš?
Bacha taky na to, že různí Kocouři mají různě umístěné a tvarované příčky zejména v zábradlích na čelech, je potřeba se řídit fotkou příslušného kusu.
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod Depo HCV » ned 07 zář, 2025 8:15 pm

A co třeba ten MIRELON, sám jsem ho tam taky nacpal .....
Depo HCV

Příspěvekod Dovi » úte 09 zář, 2025 7:05 am

Zlámalík píše:
Dovi píše:
Modely byly též doplněny o svépomocně vyrobené ochrany bočních zábradlí ochozů v počtu 5 x (3+2) = 25 kusů.

Co pod tím pojmem myslíš?

Nic složitého, pouze přepravní a manipulační ochranu modelového zábradlí po obou stranách kapotáží modelů lokomotiv (na čelech to kvůli úchopu modelu rukou není potřeba).

Jde tedy "jen" o ochranu modelů, nikoliv o vymodelování bezpečnostních zábran (typicky zavěšených řetězů) v prolukách čelních zábradlí skutečných lokomotiv.

Jsou to ty bílé bloky na ochozech mezi zábradlím a kapotou u 5 modelů zleva - roky výroby 2023 a 2024, vše Made in Romania (viz hromadná fotka 'Roco_Kocouři_s_doplněnou_ochranou_zábradlí.jpg').

Letos došlo u Roco k přehodnocení; poslední nejnovější model zcela vpravo, T466.2129 ČSD (Roco 73x0062, r.v. 2025, Made in Vietnam), je z výroby osazen přepravní ochranou zábradlí vyrobenou z černého molitanu. Předpokládám, že stejně je tomu i u druhého letošního Kocoura 742.007-8 čD (tmavě modrého se šikmými bílými pruhy, Roco 73x0063).

Ono to filigránsky provedené modelové zábradlí je sice poměrně pružné, ale přece jenom...

Depo HCV píše:A co třeba ten MIRELON, sám jsem ho tam taky nacpal .....

Měli jsme stejný nápad.

Celkově to byla "práce" na čtvrt hodiny, z toho 2/3 zabralo vyhledání vhodného materiálu plus rozbalení a sbalení modelů. Nenašel jsem doma půlcentimetrovou "fólii" Mirelonu, tak jsem to říznul z dvoucentimetrové mirelonové desky.

K hromadné velkovýrobě bylo použito kuchyňského nářezáku, proto jsem před akcí i po ní vyčistil pilový kotouč a přilehlé okolí dočista do čista. A protože manželky nemívají vždycky 100% pochopení pro všechna naše počínání, odložilo se to do doby, kdy akaši takaši mojaši nebyla doma.
Pro klid v domácnosti - bo co oči nevidí, srdce neželí.. :-)

Dlouhé bloky v přední části jsem na pravé straně nakonec ještě rozdělil na dva kusy a trochu je zkrátil. Takto vzniklá 8milimetrová mezera je tam proto, aby z kapoty vyčnívající stupačky nedoznaly časem úhony.

Zlámalík píše:Bacha taky na to, že různí Kocouři mají různě umístěné a tvarované příčky zejména v zábradlích na čelech, je potřeba se řídit fotkou příslušného kusu.

Ano, liší se to stroj od stroje, někde je jenom užší "průchozí proluka" uprostřed nad spřáhlem, jinde se o existenci čelního zábradlí nedá ani mluvit. Např. hned u prvního modelu Kocoura z r.v. 2023 (celočervený T466.2050 ČSD zcela vlevo - Roco 73x0003).
- v dětství H0 a potom N
Dovi

Příspěvekod viky » úte 20 led, 2026 7:18 pm

Zdravím, měl bych dotaz.
Mám 742 od Roca v analogu.
Jde přendat zvukový dekodér z modelu 742 MTB do Roca?
Dekodér je se zvukem jacek, mám ho asi 5 let.
Bude dekodér pracovat správně, světla taky půjdou, nebo obě základní desky se liší?
Reproduktor bych doplnil od Zimo, na desce je ještě místo asi pro kondenzátor.
S jakou hodnotou by měl být kondenzátor?
Děkuji za radu.
viky

Příspěvekod M&T » úte 20 led, 2026 7:47 pm

viky píše:Zdravím, měl bych dotaz.
Bude dekodér pracovat správně, světla taky půjdou, nebo obě základní desky se liší?
Děkuji za radu.

No Jacek robí tie projekty na konkrétny model a výrobcu. Zvuk ako taký by nemal byť nejaký problém, otázkou je nastavenie rozbehových a výbehových kriviek.
Svetlá budú určite inak, ale keď si pozrieš na jacekovej stránke projekt pre T466.2 Roco, tak tam by malo byť nastavenie pre svetlá. Ja som si takto kúpil omylom inú verziu a podľa toho som to bez problémov nastavil.
Kondenzátor ... no, aký sa tam vlezie. 25V a 1000 mikro alebo 670, ....
M&T

Příspěvekod petr.klems » stř 21 led, 2026 8:32 pm

Zdravím pány vláčkaře. Měl bych na Vás drobnou prosbu. Nestalo se někomu u lokomotivy 742 (T466) od Roca to, že když vymění očkové spřáhlo za krátké (Roco), tak spřáhlo nejde ani pořádně "docvaknout" a v kinematice moc nedrží a při jízdě s vagónama vypadává i s tou kostkou co tam je? Jde to vidět na videu v čase + - 2:37 https://www.youtube.com/watch?v=83maEiPMZpM
Pokud snad ano, řešil to už někdo nějakou úpravou, či tak něco podobného?
petr.klems

Příspěvekod vvitty » stř 21 led, 2026 10:42 pm

viky píše:Zdravím, měl bych dotaz.
Děkuji za radu.

Zvuk pujde. Dekoder taky. Svetla budou bez preprogramovani svitit jinak.
Pokud je v dekoderu nahrany klic tak lze projekt prehrat za jiny, napriklad takovy ktery je urceny pro ROCO model.
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, - [url]https://www.pojezdy.eu/eshop[/url]
vvitty

Příspěvekod T435.0 » čtv 22 led, 2026 7:20 am

petr.klems píše:Zdravím pány vláčkaře. Měl bych na Vás drobnou prosbu. Nestalo se někomu u lokomotivy 742 (T466) od Roca to, že když vymění očkové spřáhlo za krátké (Roco), tak spřáhlo nejde ani pořádně "docvaknout" a v kinematice moc nedrží a při jízdě s vagónama vypadává i s tou kostkou co tam je? Jde to vidět na videu v čase + - 2:37 https://www.youtube.com/watch?v=83maEiPMZpM
Pokud snad ano, řešil to už někdo nějakou úpravou, či tak něco podobného?

Mám krátké Roco spraihla ale problém som nemal no akurát sa mi stalo že jedno spriahlo bolo zlé spravené tak stačilo mi tú kocku trošku zabrúsiť a už to pasovalo Max tak 1mm
T435.0

Příspěvekod George V. » čtv 22 led, 2026 12:30 pm

Já bych byl s nějakým broušením opatrný. 1mm je už celkem dost, tak je důležité, kde to brousím. Určitě nebrousit na straně spřáhla, protože si tím zkracuju vzdálenost mezi vozy... Když brousit, tak na straně západek....
H0/DCC - zatím sbírám co se dá... IV.-V.(i VI.) epocha,
TT - už jen zlehka sbírám, co se mi líbí....
George V.

Příspěvekod Petr_J » čtv 22 led, 2026 1:20 pm

Na šachtě bych nikde nic nebrousil. Spíše tipuji, že budou otřepy na samotném spřáhle. Takže začistit packy na spřáhle a bude to ok. Obvzláště, když jak píšeš, původní spřáhlo bylo v pohodě.
Petr_J

PředchozíDalší

Zpět na Velikost H0 (komunita H0)