TT Mini-Maxi Timesaver (John Allen & René Helbig) 1300x380

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

TT Mini-Maxi Timesaver (John Allen & René Helbig) 1300x380

Příspěvekod durik6 » pon 12 led, 2026 7:49 pm

Ahojte, už niekoľko rokov sa odhodlávam spraviť si nejaké koľajisko. Sledujem toto fórum už dlhší čas, a od predstáv o väčšom izbovom koľajisku, cez domácu modulovku, som sa dostal sem ... K niečomu menšiemu, cca 1300x380 (0,5m2).

Nie som moc skúsený modelár, neovládam fungovanie skutočnej železnice, nemám kreativitu ani predstavivosť ani neviem dobre posúdiť modelovosť a skutočnú jazdu v modelovej mierke.
Preto by som vás rád požiadal o pomoc a nápady pre tento projekt (ktorý pri mojej rýchlosti bude aj na niekoľko rokov)

Tak poďme na to postupne (nič nie je záväzné, ani rozmery, ani aktuálny layout):

1.Cieľ:
Postaviť si niečo menšie, priestorovo nenáročné, kde by sa dal využiť môj aktuálny vozový park (lokomotívy, vagóny, vozidlá, ...)
Sem-tam si postavím nejaký model vagóna, auta, ... a zišlo by sa nejaké zátišie, dioráma, kde by bolo možné model fotiť.
Rád by som si aj zajazdil a zabavil sa. Aj s inými modelármi.
Chcel by som získať viac skúseností a zručností a niečo nové sa naučiť alebo sa zdokonaliť

2.Idea:
Veľmi sa mi zapáčil projekt Reného Helbiga v mierke 1:87, je to upgrade "Shunting Puzzle" od Johna Allena. Je tam naviac príjazdová/odjazdová koľaj, koľaj do depa/remízy a ďalšia odstavná koľaj pre vagóny, ktoré môžu byť zapojené do prevádzky.
Rád by som si postavil niečo veľmi podobné, kľudne aj layoutovo rovnaké v mierke 1:120. Mám nejaké zásoby koľajiva Kuehn a uhol odbočenia 20° mi príde pre toto využitie fajn, tak by som ho rád použil. Problém je stále s "Angličanom" ROCO (aktuálne má byť v predaji v Q1/2026, tak uvidíme), ale kým sa moja predstava sformuje, tak hádam bude hotový.

Mám niekoľko predstáv (asi si budú z prevádzkového hľadiska dosť odporovať), ale rád by som ich skúsil s vašou pomocou nejakým spôsobom zapracovať
- Epocha, ideálne univerzálna, najlepšie II. až IV. , aby sa dali využívať aj malé parné loko, ale hlavne diesle.
- Ovládanie loko DCC (Yamorc 7001 + WLan mouse (alebo iný bezdrôtový ovládač)), výhybky a rozpojovače ovládané cez páčkové prepínače (zmena polarity na napájané srdcovky), alebo kľudne aj tlačítka a DCC (asi by bolo aj lepšie)
- Prestavníky asi MTB MP1, alebo iný, ak to bude ovládané tlačítkom + DCC (neviem, čo použiť pre rozpojovače)
- Detekcia obsadenosti neviem či má zmysel, ak by sa dala v nejakej miere automatizovať prevádzka (aspoň osobné motoráky), tak určite ano
- Ovládací panel by mal byť v strede, ako má René
- Rád by som prevádzkoval aj malé motoráky (M131, M152, ale aj staršie) ako zamestnanecké vlaky (aspoň formou malého prístrešku/zastávky a nástupišťa na príjazdovej koľaji)
Ak by sa podarila aj BUS zastávka, len s ceduľou na starom disku, bolo by to super
- Mám aj nejakú vojenskú techniku, ktorá by sa dala vagónovať (nakládka cez čelnú/bočnú rampu s nejakou príjazdovou cestou, kde by mohla kolóna čakať na nakládku). Toto by možno šlo na hornej doplnkovej/odstavnej koľaji
- Na kratšej "doplkovej koľaji" by som mal rád menšiu remízu pre parnú/diesel loko, ideálne s popolovou jamou, vodným žeriavom, menším skladom uhlia, ale aj nejaké tankovanie dieslov. Neviem ale, ako by sa to tam zmestilo, a či by to dávalo zmysel.
- Na zvyšných kusých koľajách by som chcel stvárniť nejaké druhy priemyslu, skladové priestory, voľnú skládku, ... v súlade s vozovým parkom, ktorý mám k dispozícií (nie je úplne záväzné, vozový park sa dá doplniť podľa poreby, vyhráva nápad a možná realizácia)
- Rád by som využíval aj lokomotívy a vagóny stredných dĺžok (12-14m), preto je layout asi väčší, ako by bolo treba. Proste by som bol rád, aby sa tam dali pohodlne posunovať na kusých koľajách aj dva "stredné" alebo 3 "malé" vagóny. Nie je úplným cieľom mať čo najmenšie vozy a čo najkratšie koľaje. Chcem to pre zábavu, nie trápenie.
- Rád by som využil aj drobné stavby ako napr. zastávka, búdka výhybkára, koľajová váha, obrysnica, vrátnica, cestná váha, násypky (či už pre vagóny alebo nákladné autá), ...
- Rád by som aj nejaké priecestie (ak nie s retro rampami, tak aspoň s krížami) - asi cez príjazdovú a priliehajúcu kusú koľaj
- Ako úplný bonus, na pravej strane prídavnú presuvňu, alebo napojenie na iný, zatiaľ neznámy .... layout

3.Vozový park:
Parne loko: CP600 (BR80) , BR89 T3
Diesel: Kof, Prasiatko, Kaluga, Rosnička, BR V36, V60 DR, V60 BD, Maly Hektor (Kocur???)
Elektrika (fikcia bez troleje): žehlička
Vagóny krátke (do 12m): Es, Kyselinak, Chladak, Ztr, Utz, Talbot, Nd
Vagóny stredné (do 14m): Gbs, Eas, Pa, Falls, Facs, Savz
Vagóny dlhé ?? Ak sa zmestia: Pao(?), Px, Pxx, La, Nsk
Autá a kolesová/pásová technika: T54/55, BVP1, vojenské Tatry 138/148, 813, Autobusy, civilné Matesy - proste čokolvek z dostupnej produkcie

Očakávania:
Sformovať horeuvedené do niečoho realizovateľného a zmysluplného
Keďže nemám žiadne skúsenosti s navrhovaním koľajísk, ani ich realizáciou, potreboval by som so všetkým pomocť.
Kde, čo, a ako umiestniť, aby to dávalo zmysel. Kde aký priemysel, sklad, rampu, cestu. Kde spevnenú plochu (akú), kde plot (aký pletivo, drevo, betón)
Kde umiestniť rozpojovače vagónov, lampy, osvetlenie, atrapy výmen, námezdníky, chodníčky, vegetáciu, návesti a značky, ...
Proste všetko :)

Ak som na niečo zabudol, doplním.
Vopred ďakujem za všetky nápady, rady a pomoc.

PS: Nepotrpím si na 100% realite a modelovosti, v tomto prípade to ani nejde. To, že to bude preplácané a stiesnené, je mi jasné. Ak to bude oku lahodiace a nebude to extrémne preplácané, tak mi to tiež nevadí. Ide o celkový dojem, využiteľnosť, použiteľnosť a radosť z jazdy a zábavy.

PS2: Ak som úplne mimo, tak sa naučím radšej chytať ryby :D

Inšpirácia - René Helbig:
https://www.youtube.com/watch?v=yy1MM2EgeO4
https://www.youtube.com/watch?v=30seHJ28jw4

Vysvetlivky k obrázku:
Zelená čiara - doplnkové koľaje k originál shunting puzzle
Červené čísla - počet pozícií pre vozidlá (podľa originálu)

ReneHelbig-TT-Kuehn-Study.jpg
durik6

Re: TT Mini-Maxi Timesaver (John Allen & René Helbig) 1300x3

Příspěvekod Zlámalík » pon 12 led, 2026 9:40 pm

Požadavky nemalé, abys začal, hele :D

Ne, nic ve zlým, ale čeká tě sposta práce. Nejen to postavit, ale napřes si hlavně ujasnit, co chceš a jak. Nečekej, že ti tady někdo nakreslí super návrh. To, co budeš stavět, je na Tobě. Jaký plot? No, takový, jaký se tam hodí... Pro tento účel asi není potřeba dělat vyhraněnou epochu, prostě to bude nějaký starý tovární či skladový areál a v něm vozidla, která právě budeš chtít.

Hodně toho nastuduj, něco vymysli, dej to sem, pak se dá diskutovat. Znáš (bývalé) stránky Carla Arendta? Ten se zabýval sbíráním těchto minišpeků a jeho sbírka je stále naživu: https://www.carendt.com/ Tam nasaješ inspirace, až nebudeš bvědět, co stavět. Máme tady i sekci Mini, tam se nějaké ukázky taky najdou. A doporučuju Jamese Hiltona, ten se podobnými miniprojekty zabývá - hodně věcí má na webu, nebo v knížkách, které seženeš i tady. Na téma Mini vyšla nedávno i knížka Milana Ferdiána, některé nápady by se ti mohly hodit.

K ostatnímu - asi bez poznámek, rozpojovače zde (je to hotové a funguje), výhybky klidně na přepínače a přestavníky, nebo, s ohledem na rozměry, i manuálně (viz moje původní kolejiště) - máš táhlo i přepínač v jednom. U mě se můžeš na té samé stránce i podívat, jak řeším kabeláže a vývody od kolejí. Můžu posloužit i vzorkem přesuvny s ovládáním Arduinem... Na detekci bych to připravil nadělením kolejí a extra přívody ke každému úseku s rezervou na zapojení. Automatizace - až tě to přestane bavit. To má čas. Pak budeš jen pasivně koukat a teprve tehdy tě to přestane bavit :D

Moje kolejiště na okně vzniklo přesně takhle (využít kolejivo, které jsem měl doma) a klasicky se to trochu zvrhlo :mrgreen: Tak držím palce.
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod hank » úte 13 led, 2026 6:48 am

Kdybych teď začal vypočítávat konkrétní připomínky ke tvému projektu, kolegové by mě zase - a nejspíš aspoň částečně oprávněně - nařkli, že tě to leda tak odradí.

Takže jinak.

Nabízím ti tady tři pěkné náměty vhodné pro úplný začátek, jako trénink technik a postupů. Nejsou sice z tuzemského prostředí, ale právě na tom počeštění si můžeš vyzkoušet své tvůrčí schopnosti.

viewtopic.php?f=51&t=15186
https://rushbys-railways.blogspot.com/s ... ell+island
(dtto je zpracováno i zde https://andrews-trains.com/tag/shell-island/)
https://www.world-of-railways.co.uk/tec ... ep-by-step
(Poslední odkaz vede na 12dílný videonávod.)

A jak už bylo řečeno, nevyčerpatelným zdrojem námětů jsou internetové stránky Carla Arendta (bohužel už nežijícího a nikdo je řadu let neaktualizuje, ale pořád jsou v plném rozsahu přístupné)
https://www.carendt.com/
a blog Jamese Hiltona
https://paxton-road.blogspot.com/
... i my dědci ještě můžeme být všelijak užiteční...
Es ist viel später als du denkst.
hank

Příspěvekod prcek » úte 13 led, 2026 7:32 am

Mně se to celkem pozdává.
Pokud by nalevo přidané koleje měly délku 3 a 5 a napravo 3 + délka lokomotivy je tam ještě druhý posunovací hlavolam - Inglenook.
https://www.wymann.info/ShuntingPuzzles ... enook.html

Co se týká zasazení do reality mám obavy, že jsi se rozmáchl až moc. Něco mi říká, že tankování nafty a popelová jáma moc blízko u sebe by mohly být trnem v oku hasičům.
Motorové vozy se v dávných dobách někdy provizorně tankovaly přímo z kotlového vozu. Zasadit to celé do půmyslového areálu dává smysl, ovšem na nějaké velké budovy není moc místa. Když si to obeženeš vysokými stavbami, budeš mít problém sáhnout pro vykolejené vozidlo atp. Naroubovat do prům. areálu "budku" pro vlečkovou lokomotivu taky dává smysl, moc se mi nezdá její navrhované umístění, ale v zásadě proč ne, jen na ni nebude moc místa. Uhlí se může nosit v koších, byla to teda hnusná dřina a bude potřeba rampa, nebo nějakým malým zauhlovacím výtahem.
Voda tam může být také, s popelem asi opatrně, to už jsem psal.
Druhý námět, který mě napadá a kde je možné téměř cokoli, je muzeum. Moc do toho nezapadá to vagónování, ale na historických akcích je možné téměř cokoli a akce přepravy techniky vlakem se určitě uskutečnila.

Odkazy na Carla Ardenta už dali předřečníci, Milanova kniha je zmíněna také, James Hilton zrovna tak, tady není co dodat.
Na závěr podotknu, že tvé kolejiště, tvá pravidla a už se tu několikrát doško k závěru, že i velmi neobvyklé řešení často najde oporu v realitě. Jen když je jich moc najednou, vypadá to divně.
--
Všechno je snadné, než to zkusíš sám.
prcek

Příspěvekod hank » úte 13 led, 2026 7:37 am

Ve shodě s názory některých extrémistů, kteří tvrdí, že dvě výhybky jsou zbytečná rozmařilost a že pro smysluplný provoz na minikolejišti stačí jedna, přidávám ještě toto:

https://nevardmedia.blogspot.com/2018/0 ... n-box.html
https://nevardmedia.blogspot.com/2018/0 ... ayout.html
https://www.youtube.com/watch?v=Vef2tBt6Oys
https://www.youtube.com/watch?v=gG4yPigi4sI&t=905s - cca od 3:20 - "inspiration sheets"

(A ti extrémisté nekecají, ještě předloni se v tuzemsku na "velké" dráze jezdilo na zastávku s nákladištěm Loket předměstí, která se časem stala kultovním místem šotoušského národa, a jedna výhybka se dvěma šturcy stačí i pro pravidelnou obsluhu terminálu brněnské předměstské dopravy v Židlochovicích. Obojí se dá snano vygooglit.)
... i my dědci ještě můžeme být všelijak užiteční...
Es ist viel später als du denkst.
hank

Příspěvekod Střelec » úte 13 led, 2026 9:28 am

Svýho času mi druhý díl mého šoupaliště s celou jednou výhybkou vystačil na půl večera posunu a to bylo na čtyři vozy a jednu lokomotivu. Když se to secvaklo s šoupalištěm č. 1 (dvě výhybky do tří šturců)+ 5 vozů a další lokomotiva, bylo zábavy na celý večer.
viewtopic.php?f=51&t=7183&start=405#p282842 a dál - šoupaliště na dvě výhybky
viewtopic.php?f=51&t=7183&start=420#p285100 a dál - šoupaliště na jednu výhybku

Vrcholem bylo MSJF zvané "Šturcov"
Střelec

Příspěvekod Ivan » úte 13 led, 2026 10:00 am

Ahoj,

chápu potřebu kolejiště jen na hraní a je to tak v pořádku, hlavně ať se líbí tobě.

Kolejiště stojí spoustu času i financí, je dobře, že se snažíš vše rozmyslet a plánovat.

Nebudu opakovat Zlamalíka, ale ještě chci dodat, že doporučim si i tak rozmyslet nějaký motiv, byť se bude od reality odklánět.

Stanice?
Vlečka?
Průmyslový areál?

Já bych na tvém místě asi udělal v popředí kolej šíré tratě, z ní odbočku a úvratí se loko se dvěma vagony dostane do areálu za plotem, kde mohou být různé koleje uspokojující zve vysoké nároky.
Epocha II až IV je velký rozptyl, asi bych to tolik neřešil a udělal něco univerzální ošuntělého.
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

Příspěvekod Zlámalík » úte 13 led, 2026 10:12 am

Ivan píše:...v popředí kolej šíré tratě, z ní odbočku a úvratí se loko se dvěma vagony dostane do areálu za plotem, kde mohou být různé koleje uspokojující zve vysoké nároky.

Což mě přivádí k mému někdejšímu (mini)návrhu vojenského prostoru, tam je to něco podobného: viewtopic.php?f=51&t=12707&p=273944#p273793

Edit: ohledně uspořádání - vzadu bych udělal kulisu z fasád nějakých průmyslových objektů (cihelné, oprýskané), před nimi pak takovou tu obvyklou změť v areálu - jiná budova, kotelna, stáčení LTO, rampa, zarostlá kolej... Projdi si letecké mapy různých areálů, inspiraci najdeš třeba i na K-reportu v sekci vlečky a na již odkazovaných stránkách. Prostě to stavět jako divadelní kulisy, od volnějšího uspořádání vpředu po zástavbu, tvořící záda.

Taky koukni tady na fóru k Marwinovi a určitě jsem na spoustu skvělých věcí zapomněl.
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod durik6 » úte 13 led, 2026 5:55 pm

Ďakujem všetkým za záujem, pomoc, cenné rady a hlavne podklady pre štúdium.
Postupne sa pokúsim ich všetky prejsť, preštudovať a vytvoriť si nejakú predstavu o využiteľnosti daného priestoru.

Asi ako prvé to skúsim vyskladať z kusoviek na skúšobnej doske, aby som zistil, či je možné bezproblémov spriahať vozy, kde sa koľko a akých vozov zmestí a aká by bola celková prevádzka.
Keďže nemám dobrú predstavivosť, pomôže mi to aj zistiť, koľko reálneho miesta je v jednotlivých častiach medzi koľajami. V ďalšom kroku asi skúsim vyrobiť aspoň makety malých stavieb, prípadne skladov a ladiť areál.
Videl by som to asi na nejaký priemyselný areál s rôznymi odvetviami, prípadne skladovými plochami. Nerád by som to zaplácal nejakými veľkými budovami alebo stavbami

No nič, idem študovať ... ďakujem (nápady a námety sú stále vítané :) )
durik6

Zpět na Mini kolejiště