Nie som moc skúsený modelár, neovládam fungovanie skutočnej železnice, nemám kreativitu ani predstavivosť ani neviem dobre posúdiť modelovosť a skutočnú jazdu v modelovej mierke.
Preto by som vás rád požiadal o pomoc a nápady pre tento projekt (ktorý pri mojej rýchlosti bude aj na niekoľko rokov)
Tak poďme na to postupne (nič nie je záväzné, ani rozmery, ani aktuálny layout):
1.Cieľ:
Postaviť si niečo menšie, priestorovo nenáročné, kde by sa dal využiť môj aktuálny vozový park (lokomotívy, vagóny, vozidlá, ...)
Sem-tam si postavím nejaký model vagóna, auta, ... a zišlo by sa nejaké zátišie, dioráma, kde by bolo možné model fotiť.
Rád by som si aj zajazdil a zabavil sa. Aj s inými modelármi.
Chcel by som získať viac skúseností a zručností a niečo nové sa naučiť alebo sa zdokonaliť
2.Idea:
Veľmi sa mi zapáčil projekt Reného Helbiga v mierke 1:87, je to upgrade "Shunting Puzzle" od Johna Allena. Je tam naviac príjazdová/odjazdová koľaj, koľaj do depa/remízy a ďalšia odstavná koľaj pre vagóny, ktoré môžu byť zapojené do prevádzky.
Rád by som si postavil niečo veľmi podobné, kľudne aj layoutovo rovnaké v mierke 1:120. Mám nejaké zásoby koľajiva Kuehn a uhol odbočenia 20° mi príde pre toto využitie fajn, tak by som ho rád použil. Problém je stále s "Angličanom" ROCO (aktuálne má byť v predaji v Q1/2026, tak uvidíme), ale kým sa moja predstava sformuje, tak hádam bude hotový.
Mám niekoľko predstáv (asi si budú z prevádzkového hľadiska dosť odporovať), ale rád by som ich skúsil s vašou pomocou nejakým spôsobom zapracovať
- Epocha, ideálne univerzálna, najlepšie II. až IV. , aby sa dali využívať aj malé parné loko, ale hlavne diesle.
- Ovládanie loko DCC (Yamorc 7001 + WLan mouse (alebo iný bezdrôtový ovládač)), výhybky a rozpojovače ovládané cez páčkové prepínače (zmena polarity na napájané srdcovky), alebo kľudne aj tlačítka a DCC (asi by bolo aj lepšie)
- Prestavníky asi MTB MP1, alebo iný, ak to bude ovládané tlačítkom + DCC (neviem, čo použiť pre rozpojovače)
- Detekcia obsadenosti neviem či má zmysel, ak by sa dala v nejakej miere automatizovať prevádzka (aspoň osobné motoráky), tak určite ano
- Ovládací panel by mal byť v strede, ako má René
- Rád by som prevádzkoval aj malé motoráky (M131, M152, ale aj staršie) ako zamestnanecké vlaky (aspoň formou malého prístrešku/zastávky a nástupišťa na príjazdovej koľaji)
Ak by sa podarila aj BUS zastávka, len s ceduľou na starom disku, bolo by to super
- Mám aj nejakú vojenskú techniku, ktorá by sa dala vagónovať (nakládka cez čelnú/bočnú rampu s nejakou príjazdovou cestou, kde by mohla kolóna čakať na nakládku). Toto by možno šlo na hornej doplnkovej/odstavnej koľaji
- Na kratšej "doplkovej koľaji" by som mal rád menšiu remízu pre parnú/diesel loko, ideálne s popolovou jamou, vodným žeriavom, menším skladom uhlia, ale aj nejaké tankovanie dieslov. Neviem ale, ako by sa to tam zmestilo, a či by to dávalo zmysel.
- Na zvyšných kusých koľajách by som chcel stvárniť nejaké druhy priemyslu, skladové priestory, voľnú skládku, ... v súlade s vozovým parkom, ktorý mám k dispozícií (nie je úplne záväzné, vozový park sa dá doplniť podľa poreby, vyhráva nápad a možná realizácia)
- Rád by som využíval aj lokomotívy a vagóny stredných dĺžok (12-14m), preto je layout asi väčší, ako by bolo treba. Proste by som bol rád, aby sa tam dali pohodlne posunovať na kusých koľajách aj dva "stredné" alebo 3 "malé" vagóny. Nie je úplným cieľom mať čo najmenšie vozy a čo najkratšie koľaje. Chcem to pre zábavu, nie trápenie.
- Rád by som využil aj drobné stavby ako napr. zastávka, búdka výhybkára, koľajová váha, obrysnica, vrátnica, cestná váha, násypky (či už pre vagóny alebo nákladné autá), ...
- Rád by som aj nejaké priecestie (ak nie s retro rampami, tak aspoň s krížami) - asi cez príjazdovú a priliehajúcu kusú koľaj
- Ako úplný bonus, na pravej strane prídavnú presuvňu, alebo napojenie na iný, zatiaľ neznámy .... layout
3.Vozový park:
Parne loko: CP600 (BR80) , BR89 T3
Diesel: Kof, Prasiatko, Kaluga, Rosnička, BR V36, V60 DR, V60 BD, Maly Hektor (Kocur???)
Elektrika (fikcia bez troleje): žehlička
Vagóny krátke (do 12m): Es, Kyselinak, Chladak, Ztr, Utz, Talbot, Nd
Vagóny stredné (do 14m): Gbs, Eas, Pa, Falls, Facs, Savz
Vagóny dlhé ?? Ak sa zmestia: Pao(?), Px, Pxx, La, Nsk
Autá a kolesová/pásová technika: T54/55, BVP1, vojenské Tatry 138/148, 813, Autobusy, civilné Matesy - proste čokolvek z dostupnej produkcie
Očakávania:
Sformovať horeuvedené do niečoho realizovateľného a zmysluplného
Keďže nemám žiadne skúsenosti s navrhovaním koľajísk, ani ich realizáciou, potreboval by som so všetkým pomocť.
Kde, čo, a ako umiestniť, aby to dávalo zmysel. Kde aký priemysel, sklad, rampu, cestu. Kde spevnenú plochu (akú), kde plot (aký pletivo, drevo, betón)
Kde umiestniť rozpojovače vagónov, lampy, osvetlenie, atrapy výmen, námezdníky, chodníčky, vegetáciu, návesti a značky, ...
Proste všetko
Ak som na niečo zabudol, doplním.
Vopred ďakujem za všetky nápady, rady a pomoc.
PS: Nepotrpím si na 100% realite a modelovosti, v tomto prípade to ani nejde. To, že to bude preplácané a stiesnené, je mi jasné. Ak to bude oku lahodiace a nebude to extrémne preplácané, tak mi to tiež nevadí. Ide o celkový dojem, využiteľnosť, použiteľnosť a radosť z jazdy a zábavy.
PS2: Ak som úplne mimo, tak sa naučím radšej chytať ryby
Inšpirácia - René Helbig:
https://www.youtube.com/watch?v=yy1MM2EgeO4
https://www.youtube.com/watch?v=30seHJ28jw4
Vysvetlivky k obrázku:
Zelená čiara - doplnkové koľaje k originál shunting puzzle
Červené čísla - počet pozícií pre vozidlá (podľa originálu)