LocoNet tester

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: LocoNet tester

Příspěvekod prcek » úte 23 pro, 2025 7:25 pm

Pavel-HP píše:Honzo, jako obvykle zase kecáššš!
X3 i X1 stále žije. Stejně jako IT mimozemšťan.

Technická, mimozemšťan nebyl IT, ale E.T.
--
Všechno je snadné, než to zkusíš sám.
prcek

Příspěvekod HonzaM » úte 23 pro, 2025 9:19 pm

zdeno píše:
HonzaM píše:Byl jsem na řadě mezinárodních setkáních FREMO kde se jezdí téměř výhradně s FREDy a nikde jsem se nesetkal s rozvodem kterému by někdo říkal X3. Samozřejmě vím, že vlastní LocoNet signál je na pinech 3 a 4, ale rozvodu pro ovladače se jednoduše říká “LocoNet”. Rozvod je od řídící centrály do rozvodu pro ovladače veden prostřednictvím modulu RSCLD kde je na vodiče 1 a 6 přiveden DCC “kolejový” signál, ale rozvodu pro FREDy nikdo neříká X3.ale jen prostě LocoNet. Chceš-li pŕipojit jen jeden nebo pár FREDů, připojíš je jednoduše do zásuvky na všech centrálách označené prostě LocoNet. Žádné X3 nemusí shánět nepotřebuje.

Nikdy jsem nemel zajem prorazit na cizi trhy, teda mne jine trhy, ako Cesko nebo Slovensko nezajimaji.
Aj clanky pisem v cestine a proto su pro cizi kraje nezrozumitelne.
Kedy to uz konecne pochopis a prestanes zbytecne vyryvat a argumentovat IT mimozemstany !! :lol: :lol:

Uveď tedy technický popis X3, jak se tvoří, v čem je vyjímečný? Jaké máš argumenty?
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Příspěvekod Pavel-HP » úte 23 pro, 2025 9:39 pm

X3=LocoNet není třeba jej tvořit, už ho máme
X1=J K a ty dva dráty taky máme

Tak kde je Honzo problém??
TT, epocha III. - V., U profil
www.vlakytt.cz
Pavel-HP

Příspěvekod HonzaM » úte 23 pro, 2025 10:13 pm

Pavel-HP píše:X3=LocoNet není třeba jej tvořit, už ho máme
X1=J K a ty dva dráty taky máme

Tak kde je Honzo problém??

Když už ho jak píšeš máte, tak co kdybys ho popsal? Co tedy máte na těch pinech 1 a 6? A k čemu je potřeba nazývat “ty dva dráty” JK termínem X1?
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Příspěvekod Pavel-HP » úte 23 pro, 2025 10:29 pm

Doporučuji využit služeb v Apartmánech na Praze8, Bohnice.
Víc nemám co bych dodal.
TT, epocha III. - V., U profil
www.vlakytt.cz
Pavel-HP

Příspěvekod Zlámalík » úte 23 pro, 2025 11:45 pm

Hoši, nechci vám do toho zasahovat, nechcete ale radši zajít na pivo a tohle probrat někde jinde? To se má další vlákno změnit v žumpu? Dík.
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod romino » stř 24 pro, 2025 8:00 am

Pojem X1 a X3 sa stale pouziva. Pouziva ho bezne sekcia TT provoz, sekcia TTe a na stretnutiach na SK je to tiez bezny pojem vid napriklad

https://zababov.cz/wp-content/uploads/2018/11/application/pdf/2018/11/01/S1-TT-Provoz-2018-cz.pdf

Je to v kazdych propoziciach. Inde tento pojem asi nepouzivaju, ale tu proste ano. Inac v praci mam kolegu z Fremo AT a tiez pozna co je X1 a X3 :-)
romino

Příspěvekod zdeno » stř 24 pro, 2025 10:16 am

zkusil bych se vratit k Fuldovo testeru.
Problem je v tom, ze měri, stejne jako moje testery, iba okamzity stav.
Teda krome Vedzesu, ktery to sleduje kontinualne a vresti, ked chybi sigmal DCC na pinech 1 nebo 6.
Ale to je uz pruser, to pak uz nefunguje nic. Ale nekdy to jen popiskuje a to je signal, ze je neco spatne.
---
Nejvetsi zrada jsou ovladace, ktere maji vetsi odber nez je obvykle, treba nektere ovladace Fremo si berou 12 mA a to je skoro na hranici normy.
Teda soubeh nekolika "spatnych" ovladacu zpusobi pokles usmerneho DCC a pokles pod 7 V je kriticky.
Problem je, ze to je dynamicke a měni se to pripojenim nebo odpojenim jednoho ovladace. A to nemusi byt ten vadny ovladac,
prosto se prekroci hranice tolerance.
---
Dalsi problemy jsou prechodove odpory na kabelech a konektorech. Ale tam je vyhoda v tom,
ze se adresy ztraceji jen na konkretnim miste v layoutu a to se da odsledovat, zjistit a najit.
Treba predloni v Horkach se ztracely adresy jen na polske větvi. Ale ani tady to neni staticke a měni se to podle poctu pripojenych ovladacu.
zdeno

Příspěvekod fulda » stř 24 pro, 2025 10:54 am

Asi takhle, já bych do Zdena moc nerejpal. Taky se asi jednou stane, že mi ujede vlak a nebudu schopnej pochopit nějaké schéma a nebo zařízení. Však si to vemte, před patnácti lety technologický mistr světa, před deseti lety tak nějak dobíhá a posledních pět let už je svět úplně jinde. Teď si přijde partička, která si v hospodě postaví zařízení a považuje to za děsnou srandu a ty těžko pochopíš, proč jsou u ledek v řadě napsané různé hodnoty napětí. Takže se pokusíš alespoň psát něco o sedmi voltech, které jsi zahlédl na obrázku. Zároveň víš, že to zařízení musíš dostatečně pomluvit, protože jinak by se mohlo stát, že ho po tobě někdo bude chtít vyrobit a ty jsi ani nepochopil schéma (které je v plném znění hned ve druhém postu). A to by dokonce někdo mohl napsat, že tam nejsou žádné programovatelné součástky, takže to stačí prostě zapojit a ono to rovnou funguje.

Pochopitelně tohle zařízení má tu přednost, že si jej mohu zapíchnout do kterékoli části LocoNet rozvodu a porovnat si chování na začátku i na konci sítě, mohu si sledovat změny při zapojení takového, nebo makového ovladače a tak dále. Dnes je za námi čtvrtina dvacátého prvního století, takže kolo už bylo vynalezeno a hloupé indikátory už jsou nahrazeny chytrými.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod zdeno » stř 24 pro, 2025 11:18 am

ale to predsa dokazi aj moje testery. Zasa sa povysujes a pritom si objevil teplu vodu. V cem je to jine nez moje testery ??
https://www.railnet.sk/view.php?cisloclanku=2022090001
Na rozdil od tebe se divam trosku do budoucnosti.
zdeno

Příspěvekod prcek » stř 24 pro, 2025 11:28 am

Už se perou!

Přečetl jsem si první tři posty znovu a fakt tam nikde nečtu "A je to lepší, než zdenovy konstrukce." Je tam - podle mého mírně humorně satirickou formou - uvedeno, že je dostupná konstrukce LocoNet testeru, vyrobena ověřovací série, a kdo má zájem má možnost nějakou získat "do vyprodání zásob".

No a pak nastaly obvyklé točky, kdo byl první, kdo je lepší, jak se říká LocoNetu atp. až po (zbytečný) kopanec a ublížené fňukání.
Alespoň tak se to jeví mně.
--
prcek

Příspěvekod zdeno » stř 24 pro, 2025 11:54 am

prcek píše:No a pak nastaly obvyklé točky, kdo byl první, kdo je lepší, jak se říká LocoNetu atp. až po (zbytečný) kopanec a ublížené fňukání.

Podrazacky koment, jak je u Prcka obvykle. Viz klicenka.
Kolik si vymyslel, navrhnul, sestrojil a nabidnul zarizeni na Loconet nebo DCC ??
zdeno

Příspěvekod prcek » stř 24 pro, 2025 12:13 pm

zdeno píše:
prcek píše:No a pak nastaly obvyklé točky, kdo byl první, kdo je lepší, jak se říká LocoNetu atp. až po (zbytečný) kopanec a ublížené fňukání.

Podrazacky koment, jak je u Prcka obvykle. Viz klicenka.
Kolik si vymyslel, navrhnul, sestrojil a nabidnul zarizeni na Loconet nebo DCC ??

Ani jedno.
Je ti líp?
--
prcek

Příspěvekod vvitty » stř 24 pro, 2025 12:21 pm

Nechcete se aspon dnes radeji venovat svym blizkym? :twisted:
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, - [url]https://www.pojezdy.eu/eshop[/url]
vvitty

Předchozí

Zpět na DCC v praxi