TRIX Stadler 840.006-1 ČD Regio Spider

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti H0 (1:87).

Moderátor: Michal Dalecký

TRIX Stadler 840.006-1 ČD Regio Spider

Příspěvekod Dovi » čtv 04 pro, 2025 1:18 pm

První dojmy ze včera získané letošní "české" novinky firmy TRIX jsou dobré.

Způsob balení modelu i přiložené podrobné dokumentace je tradičně kvalitní - a podobný jako u PIKO.

Věrnost předloze, celkové charakteristické vzájemné proporce modelu a jeho detailní povrchová úprava i s potiskem, to vše je myslím slušné, alespoň pro moje potřeby určitě.
V příbalu je navíc pár drobností včetně spojky pro event. funkční spřažení více modelů těchto motorových vozů.

Jízdní vlastnosti:

- výhybky i protioblouky nejmenších poloměrů (360 mm) jsou s rezervou sjízdné

- klidná plynulá bezproblémová jízda

- poháněný podvozek je ten poblíž kabiny č. 1, přičemž celkové těžiště je skoro uprostřed vozu

- maximálka je asi menší než by odpovídala předloze, ale toto zpřevodování modelu do síly (do pomala) mi přijde obecně spíš výhodné než nevýhodné

- hluk pojezdu u zatím syrového (ještě nezaběhnutého) modelu je o něco větší, než bych očekával, ale zapnuté ozvučení modelu ho poměrně s přehledem potlačí

TRIX_Stadler_840.006-1_ČD_Regio_Spider.jpg

Dále:

- různé (dnes běžné) možnosti osvětlení, ale např. to vnitřní pro cestující mi připadá možná až zbytečně modré (no, třeba to odpovídá skutečnosti)

- ozvučení snad nikoho nepohorší, dle mého očekávání je použitelné (žádný mixér, zvuk Jawy 250 nebo vysavače)

- další volitelné zvuky podle současného standardu (např. houkačka, větrák, kompresor, spřáhlo, pískování, dveře atd.)

- staniční hlášení je v češtině; namluvené rodilým mluvčím (žádná hrůza jako minule) a navíc je univerzální, tj. časově i místně:

"Vážení cestující, omluvte, prosím, zpoždění vlaku.
Vlak je opožděn z důvodu čekání na zpožděný vlak z opačného směru.
Děkujeme za pochopení."

Oproti té hořkosmutné parodii, kterou u MATRIXů nahráli před 3 lety do Albatrosa, je toto nebe a dudy - je to o několik řádů lepší.

Celkově tento model:
Sice ještě budou následovat další zkoušky, ale pro tuto chvíli - zatím dobrý, zvlášť za ty peníze.
- v dětství H0 a potom N
- teď už si jen občas hraju (nemodelařím) s H0, H0e, H0f, N a TTm, DC+DCC
Dovi

Re: TRIX Stadler - 840.006-1 ČD Regio Spider

Příspěvekod Vik » pát 05 pro, 2025 7:33 am

Co mě překvapilo byla pocitově nízká váha. Jinak souhlas. Za ty peníze fajn.
Pohon jednoho podvozku je kvůli AC verzi? Koukal jsem na test Märklin verze a kolega z DE změřil rychlost kolem 117km/h což v zásadě odpovídá předloze.

Mám i Roco verzi tak porovnám. Tyto RS1 se mi hrozně líbí a jsem rád, že to u nás jezdí (bohužel nikde v mém blízkém okolí)
H0
Vik

Re: TRIX Stadler 840.006-1 ČD Regio Spider

Příspěvekod look23 » čtv 11 pro, 2025 10:30 am

Dovi: Zkoušel jsem zajíždět motorák a po 30 minutách provozu docela smrdí a hřeje se. Přijde mi, že nejezdil stejně rychle, že chvilku jel rychle, pak zpomalil a zase zrychlil na původní rychlost. Asi nějaká tepelná ochranna. Stalo se to i u vašeho?

Edit:Oprava češtiny.
Naposledy upravil look23 dne čtv 11 pro, 2025 8:17 pm, celkově upraveno 1
H0, ČSD epocha IV, V - z21+MM
look23

Příspěvekod Dovi » čtv 11 pro, 2025 12:45 pm

Ahoj look23,
zrovna před pár dny v pondělí jsem se tomuto modelu RS1 věnoval - pozítří o víkendu jsem pak chtěl navázat na kolegu Vika, protože přes týden na to momentálně nemám moc času. Ale vyšetřil jsem teď v poledne hodinku a trochu jsem to urychlil. Prozatím tedy alespoň co se Tebe týče, ať máš odezvu na svůj příspěvek a dotaz (je mi jasný, že takovýto potenciální problém s nově zakoupeným modelem člověku na klidu nepřidá).

Takže k tomuto můj malý osobní statistický příspěvek:

Mrzí mě a je mi líto, jak se Tvůj model zatím projevuje, protože naopak dle chování mého exempláře jsem si liboval, jak (jim) to krásně funguje, a že ten model jezdí úplně nádherně - plynule, klidně, bez zahřívání, rovnoměrně, bez svévolných změn rychlosti apod. Prostě, že poslouchá jako hodinky. A to jak v režimu DCC (krmím to standardní levnou startovací z21+MultiMouse od Roco), tak i cvičně - hlavně nyní ze začátku - v klasickém analogovém DC.

__

Pro jistotu a pro svoji informaci jsem v to pondělí ještě změřil i odběry proudu v analogovém režimu (jízda na oválu; oblouky R 360 mm + krátké rovinky), a musím říct, že je to paráda.

Proudová charakteristika DCC H0 modelu TRIX 25967 (Stadler Regio Shuttle RS1 - Regio Spider 840.006-1 ČD) při zkušebním provozu v režimu DC:

8,0 V            0,05 A
    9,0 V        0,05 - 0,06 A
  10,0 V        0,06 - 0,07 A
  11,0 V        0,07 - 0,08 A
  12,0 V        0,07 - 0,09 A
  13,0 V        0,08 - 0,09 A

To je příkladné chování; z elektromechanického hlediska naprosto bez připomínek.
- v dětství H0 a potom N
Dovi

Příspěvekod look23 » čtv 11 pro, 2025 8:18 pm

Dovi: Děkuji, můj jsem vrátil prodejci. Tak uvidím.
H0, ČSD epocha IV, V - z21+MM
look23

Re: TRIX Stadler - 840.006-1 ČD Regio Spider

Příspěvekod Dovi » pon 15 pro, 2025 11:24 am

Vik píše:Co mě překvapilo, byla pocitově nízká váha.

Ahoj, souhlas, u trakčního vozu této velikosti (respektive délky) by většina lidí při prvotním potěžkání modelu asi čekala trošku větší hmotnost. Ale je to subjektivní.
Takže konkrétně: elektronická váha ukázala 225226 gramů.
Což sice není v H0 branži nějak extra moc, ale není to ani zas tak málo na to, že jde "jen" o motoráček, který má za úkol uvézt sám sebe, a ne např. o půlkilového Sergeje nebo Ragulina pro vozbu těžkotonážních vlaků.

Malá vsuvka - těch zdánlivě pouhých 225 gramů v trochu jiných souvislostech:
Kdybychom tento H0 model v měřítku 1:87 dokázali nějakým kouzlem zvětšit (lineárně extrapolovat se zachováním vnitřní konstrukční struktury a použitých materiálů s převahou "lehkých" plastů) do skutečné velikosti předlohy (1:1), jeho hmotnost by z 225 gramů vzrostla na impozantních 0,225 * (87 * 87 * 87) = 148163 kg, tj. cca 148 tun.

Avšak to ušetření na váze modelu mělo a má (v tomto případě) smysl.
Protože tento motorový vůz nepotřebuje přebytek trakční síly na event. připojené vagony (ty se u RS1 nekonají), tak mj. i kvůli otevřenému průhledu skrz prostor pro cestující mohl být k pohonu modelu použit menší (méně výkonný) motorek. Je tam docela šikovně zamaskovaný tak, že za těmi kouřovými skly a trapézovými nosnými výztuhami rámu není moc nápadný.

Pohon jednoho podvozku je kvůli AC verzi ?

U "tříkolejnicové märklinovské" verze je sice ližina umístěna na nepoháněném podvozku, ale nemyslím si, že by to byl ten hlavní nebo dokonce jediný důvod pro rozhodnutí pohánět pouze jeden podvozek.

Konstruktéři a ekonomové obou dominantních výrobců tohoto H0 Stadlera RS1 (tedy lidé jak ze spojeného MATRIXu, tak i z konkurenční firmy Roco) pravděpodobně toto provedení mechaniky pojezdu zvolili kvůli technicky jednoduššímu řešení a nižším výrobním nákladům. S ohledem na zmiňovanou menší potřebu trakční síly u "samostatně jezdícího motorového vozu" si to mohli s lehkým srdcem dovolit a svoje rozhodnutí obhájit.

Koukal jsem na test Märklin verze a kolega z DE změřil rychlost kolem 117 km/h, což v zásadě odpovídá předloze.

Já to tehdy psal jen baj voko, jako že se mi to tak jeví - při prvním setkání s modelem (při jeho prvních jízdách) jsem z toho měl ten dojem menší rychlosti.

Raději jsem včera ještě pro jistotu model v tomto smyslu znovu projel a otestoval, za těchto okolností a s těmito výsledky:

Menší zkušební ovál s R 358 mm, kde 'rovinky mezi půloblouky' jsou tvořeny dvěma trojicemi přímých s kusovou délkou po 229 mm.
Celková osová délka oválu je tedy 2 * (Pí * 358 + 3 * 229) = 3623 mm.

U (DC)      s            t        v (1:87)        v (1:1)
-----------------------------------------------------------
    9,0 V    3,62 m    33 s    0,110 m/s    34 km/h
  10,0 V    3,62 m    26 s    0,139 m/s    44 km/h
  11,0 V    3,62 m    22 s    0,165 m/s    52 km/h
  12,0 V    3,62 m    18 s    0,201 m/s    63 km/h
-----------------------------------------------------------

Čili ta modelová maximálka je (alespoň u mého exempláře) zhruba poloviční oproti předloze. Nechci dělat výrobci advokáta, ale přiznám se, že jsem za toto zpřevodování pojezdu do pomala (do síly) docela rád, zvláště na běžných menších domácích kolejištích.

Technická poznámka:

Držel jsem se záměrně DC (stejnosměrného proudu), kde je to dle normy celkem jednoznačné a průkazné (kdekoli a kýmkoli reprodukovatelné - v podmínkách snadno kontrolovatelných).

U DCC (kde mi ta maximálka modelu připadá okometricky o něco vyšší než v DC režimu) do toho naopak vstupuje mnohem více proměnných. Je to závislé nejenom na použité digitální centrále (tedy na jejím výrobci a na jejím nastavení), ale v neposlední řadě i na jejím vstupním napájecím napětí, tj. na výstupním napětí daného síťového adaptéru.
- v dětství H0 a potom N
Dovi

Zpět na Velikost H0 (komunita H0)