Tochov H0 5000x4000

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Tochov H0 5000x4000

Příspěvekod Zlámalík » stř 19 lis, 2025 9:39 pm

No dobře, to jsou věci! :idea:
Když to takhle vidím, asi bych hrad snížil - možná o oba polystyreny, co na nich stojí. Sklon od věže ke stanici se mi zdá moc ostrý a k mostu vlastně taky.
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod Toch » stř 19 lis, 2025 10:30 pm

I když chápu, že se to na první dobrou zdá zbytečně vysoké, ve skutečnosti to tak na mě nepůsobí je to asi tím, že mám v hlavě i ty další kroky jak to bude hotové.
Další extrémně důležitý faktor je pohled od PC, tam kd ted sedim když se podivám doprava vidím tohle.
Screenshot_20.jpg

Takhle je vize jak bych to chtěl vidět
Screenshot_19.jpg

a tady je pohled zhora na nově hrubě vyskládané hlavní rysy terénu.
Screenshot_21.jpg
Tochov H0, H0, LENZ LV 200, DCC VI. Epocha
Mini Tochov H0 90x90cm
Toch

Příspěvekod Toch » stř 19 lis, 2025 10:46 pm

Hodně mi tam do toho hází vidle ten skryták (ta kartonová konstrukce uprostred imituju strechu) To tam nebejt jdu o jeden poliš dolu a byo by to lepší, ale musim nejdřív vyrovnat skok k SN, a pak postupně budovat pod skály.

Jinak co se celkové vzhledu a výškového uspořádání týče, snažím se být věrný předloze taky je to tam dost divoký a strmý :)
Screenshot_23.jpg

Screenshot_24.jpg
Mini Tochov H0 90x90cm
Toch

Příspěvekod Zlámalík » stř 19 lis, 2025 11:37 pm

No já už mlčím, tohle vypadá parádně! Díky za ty náhledy. To jestli klapne, to bude nádherný kousek!
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod Toch » čtv 20 lis, 2025 8:23 am

Zlámalík píše:No já už mlčím, tohle vypadá parádně! Díky za ty náhledy. To jestli klapne, to bude nádherný kousek!

Rádo se stalo, a hlavně nemlčet :) Každá komunikace, i obhajoba mejch myšlenek mě nutí kouknout, přehodnotit, upravit posunout znova popřemejšlet a třeba i vylepšit, za to díky a zrovna ty máš velmi dobré připomínky a pointy :)
Mini Tochov H0 90x90cm
Toch

Příspěvekod Jirkátor » čtv 20 lis, 2025 7:21 pm

Toch píše:... a zrovna ty máš velmi dobré připomínky a pointy :)

Jo, to můžu potvrdit, taky jsem to svoje kvůli Zlámalíkovi předělával. Zpětně musím uznat, že měl pravdu.

Jinak abych nebyl OT, žasnu nad tvým téměř vědeckým přístupem, to já byl větší "střelec" a většinu vymýšlel "za pochodu".
Tohle stavím já: viewtopic.php?f=1&t=12586
Jirkátor

Příspěvekod Toch » úte 25 lis, 2025 12:51 pm

Děkuji :) Snažím se třídit si myšlenky a nápady a plánovat si to pěkně postupně.

Momentálně si skládám vizuelní mapu celého segmentu Hrubá skála.
Dělám to ve One notu, je to proklikávatelné a nakonci jě něco jako "mood board"
Za ty léta co to celé plánuju jsem nasbíral tisíce fotek, ať už vlastních nebo nastahovaný z FB, odsud a všude možně z internetu, že se budou hodit, ale je už toho tolik, že to musím třídit a zpětně z toho vybírat opravdu použitelné kousky.

Celé kolejiště mám zatím rozdělěno takto
Screenshot_27.jpg

Když kliknu na nápis vlevo vyskočí na mě tohle
Screenshot_74.jpg

a pak třeba náhled na inspiraci k mostku
Screenshot_26.jpg

Zatím se tím prokousávám a postupně si utřizuju myšlenky, ideální na chvíle kdy už sem unavenej moc mi to nepálí a neni chuť něco opravdu tvořit, ale chci si udělat přípravu na další fáze.
Mini Tochov H0 90x90cm
Toch

Příspěvekod Toch » ned 18 led, 2026 6:12 pm

Mohlo by se zdát, že se tu dlouho nic neděje, ale i když jsem na kolejiště 2 měsíce nešáhnul. Probíhají práce okolo.
1)Trochu jsem zase blbnul na mini(o tom bude samostatný příspěvek ve vláknu), a vzešlo z toho spoustu podnětů na úpravy dílny, a třídění materiálů, barev a nástrojů.
IMG_4949.jpg

2) Tak jsem místo kolejiště budoval infrastrukturu, vzhledem k tomu kolik času se mi teď dostává (spíš nedostává :)) Tak je potřeba eliminovat ztráty hledáním, přehrabovaním a mít vše pěkně po ruce.
V pracovně jsem si také dedikoval dvě plochy ohraničené paskou, kam nesmím nic odkládat. Ať sem měl stoly jakkoliv velké nikdy tam nebylo místo na pracovní plochu :) tomu je teď konec. Ostatní věci se snažím poskládat do tematický krabiček, tak aby když jdu třeba pájet bylo vše v jedné. Přidal jsem další pracovní stolek a rozšířil poličky do výšky tak aby bylo ještě více úložného prostoru.
Přeházel poličky a dostupné produkty přetahal se skládku do dílny tak abych na ně viděl a věděl že jsou k dispozici, opět jsem produkty seskupil podle typů (lepidla, spreje, tmely,…).
IMG_20260111_171131734.jpg

3)Další věcí, která mě "zdržela" nebo posunula ? V kolejišti dál je model Hrubé skály z papíru.
Vytáhl jsme rodinu před vánoci, na výlet na Hrubici, že si to tam nafotím bez listí, a už je to taky nakej pátek co jsem tam sám byl. No a na vrátnici jsem zahlídl svatý grál :) měli tam papírovou vystřihovánku 1:250. Tu jsem si naskenoval a 2x zvětšil na měřítko 1:125 k H0 to má daleko ale vedlo mě k tomu pár bodů
A)šířka modelu nemůže být delší než 80 cm jinak se mi tam nevejde takže bud zmenšit celé a nebo nezmenšovat ale ukrást z každé části něco.
B) Iluze perspektivy a vzdálenosti. Samotný zámek není v přímém kontaktu s ničím v HO a když i lidi uvnitř patřičně zmenším neměl by to být problém.
C) limity dostupného tisku, i když nakonec jsem si to nechal vyplotrovat na 200g papír v copycentru takže to padlo.
No a i když jsem si myslel, že to bude taková výplnovka a budu to dělat dlouho a postupně, jak jsem se dotoho dal, nechtělo mě to pustit. No a tak jsem to dodělal :)
Z hlediska pohledu papírových mistrů lepičů je to hrozná fušeřina, spousta míst mi nesedí(tady teda podezřívám bud tvůrce nebo tiskárnu, protože některé díly teda neseděli o centimetry) Ale pro mě je to další přiblížení skutečnému modelu, skvělý geometrický podklad pro budoucí stavbu a zdroj spousty informací, který bych jinak musel páčit z fotek, takže kvalitu lepení jsem moc neřešil. Z výsledku jsem nadšenej můžu krásně a přesně ladit budoucí pohledy, na co je ptřeba dbát nebo co naopak bude uplně skryté.
IMG_20260118_161717787.jpg
Mini Tochov H0 90x90cm
Toch

Příspěvekod jafobe » ned 18 led, 2026 7:56 pm

Teda to mi je přístup... kam se já hrabu se svým nepořádkem... :oops: :lol: Takhle člověk přijde a může hned začít a ani to nemusí dodělat a může v klidu od toho do dalšího dne, týdne odejít... :) To trochu závidím.

U papírových vystřihovánek občas jsou "drobné" nedostatky, zvláště pokud se v rámci šetření a spěchu vynechají betalepiči... Existují programy které z 3D modelu vytvoří vystřihovánku bez přemýšlení o její konstrukci ale i to má své nedostatky... Tak trochu to vím i z vlastních zkušeností když si nějaké vystřihovánky tvořím sám. Ale teda spíše drobnější stavby.
Určitě není od věci stavby trochu zmenšit oproti přesnému měřítku, zvláště pokud nejsou hned vedle kolejí... pokud se to dobře zakomponuje do okolní krajiny může to opticky prostor zvětšit.
Sice tady mi to přijde dost blízko kolejí, a osobně bych tady asi přemýšlel o stavbě trochu menší, a v reálu ani nemusel tak daleko a ani by to nezměnilo ráz okolní krajiny... přesunul bych se jen k sousedům na Valdštějn, Ale nevím jestli existuje i jako vystřihovnka...

A je fajn moct si postupy zkoušet na mini, než se jeden vrhne do velkého. Za mě jsou skály na mini povedené. ;)

Držím palce ať se dílo daří. ;) A třeba se mi někdy poštěstí to vidět i na živo...

Jaromír
jafobe

Příspěvekod Kavka_ » ned 18 led, 2026 9:22 pm

Perfektní!
Závidím prostor na práci a vidím, že profesor Zajíc odvedl dobrý kus práce: https://www.youtube.com/watch?v=MQcfxTHPgek
každopádně prostor ohraničený páskou na svém stole asi také zavedu.
Se zámkem je to skvělý nápad, zmenšení mysím dobré, ale i tak bych ho klidně ve výsledném modelu redukoval.
Ať se daří.
TT, V. - VI. epocha, ČD
- kolejiště realizovaná na malých plochách neškodí v jakémkoli množství -
Kavka_

Příspěvekod Ivan » pon 19 led, 2026 6:46 am

Nejsem závistivý člověk, ale občas si říkám "hmmm..."

Já modelařím na jídelním stole a obýváku, takže o neustálém uklízení vybavení něco vím. Máš to pěkně vymyšlené.

Zámek je výborný nápad, ušetřilo ti to spoustu práce a když se to pak vhodné zasadí do krajiny, lehce dopatinuje, bude to dokonalé.

I to mini bude fajn na kochačlu třeba ke kafi, nebo na chalupu...
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

Příspěvekod Fox » pon 19 led, 2026 7:31 am

Ano, problém množství věcí potřebných k realizaci kolejiště a příslušného prostoru se málo řeší. Veškeré možné nářadí od truhlařiny, před elektroniku až po krajinařinu, příslušné materiály, posypy, barvy, součástky, díly... Já jsem z mé vlastní pracovny, kterou jsem zcela obětoval, expandoval ještě do dvou komor (skladů), půdy nad garáží (materiál jako latě, překližky, styrodur...), a nyní jsem zabral část pokoje dcery... dál už není kam :lol: . Ještě že bydlíme v RD. Hlavně je potřeba tento aspekt modelařiny utajit manželce a blízkým co nejdéle...
TT, DR5000, Z21, iTrain...
Fox

Příspěvekod prcek » pon 19 led, 2026 7:41 am

Fox píše:Ano, problém množství věcí potřebných k realizaci kolejiště a příslušného prostoru se málo řeší. Veškeré možné nářadí od truhlařiny, před elektroniku až po krajinařinu, příslušné materiály, posypy, barvy, součástky, díly... Já jsem z mé vlastní pracovny, kterou jsem zcela obětoval, expandoval ještě do dvou komor (skladů), půdy nad garáží (materiál jako latě, překližky, styrodur...), a nyní jsem zabral část pokoje dcery... dál už není kam :lol: . Ještě že bydlíme v RD. Hlavně je potřeba tento aspekt modelařiny utajit manželce a blízkým co nejdéle...

Smaž to, než si to přečtou! Ta moje si teda už po letech všimla.
--
Všechno je snadné, než to zkusíš sám.
prcek

Příspěvekod Toch » pon 19 led, 2026 8:27 am

Tak to já jsem s místem na ústupu :), z domácí pily :D je teď dětský pokojíček (kde mám, dokud to bude procházet, v posledním patře skříně alespoň prázdné krabičky). Z chodby už jsem byl také vyhoštěn. A poslední nelegální zábor mám v kumbále, který slouží čistě jako moje skladiště zatímco kumbálo věci jsou v koupelně v podkroví. Až na ni přijde řada bude to ještě tetris se zase poskládat.

Add. zámek neplánuju papírovou verzi jako finál, je to pro mě měřítková maketa. Rozdílná měřítka stále považuji za risk, takže než se pustím do zámku na ostro velikostí už si chci být jistý. A takhle můžu krásně připravit vše pod zámkem a mít jasnou představu o celém kontextu.

Vracím se teď konečně k trati pod Hrubicí a pak už budu moct alespoň vypolystyrénovat pořádně terén a to hodně napoví jaká velikost zvítězí.
Mini Tochov H0 90x90cm
Toch

Příspěvekod Jirkátor » pon 19 led, 2026 10:09 am

Toho rozdílu v měřítku bych se nebál, pokud v tom místě nebude nic v 1:87.
Tohle stavím já: viewtopic.php?f=1&t=12586
Jirkátor

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště