od UncleFardy » stř 22 říj, 2025 3:40 pm
Narazil jsem na zajímavý problém. Ještě před vydáním Knihy jsme se pustili do stavebnice plošinového vozu Pd (9000 mm). Po vydání Knihy jsme ji dle podkladů v ní opravili, neboť skutečný vůz, podle kterého jsme stavebnici dělali, měl větší množství dodatečných úprav. Např ocelový plát napříč podlahou na každém konci, jako tomu bylo u vozů Ot, a různé navařeniny, které vozy z výroby neměly. Ani mě ale nenapadlo vozy natřít jinak než černou barvou. Nicméně jsem viděl v poslední době model vozu v HO, a ten měl vnější rám natřený nahnědo. Prý to odpovídá odezření odstínů šedi z fotek v Knize. Tak jsem Knihu otevřel, a jasno v tom nemám. Vůz měl několik variant. V Knize jsou vyfocené všechny, v různém období. Skutečně je tam fotka, která vypadá, jakoby čelník (plus pojezd) měl jinou barvu než vnější rám a lem podlahy na něm položené. Jsou tam i fotky, kde je odstín rámu a lem podlahy v úplně stejném odstínu šedé (tedy originál byl celočerný) a jsou tam fotky, kde je vše tak světlé, že to vypadá na vůz celohnědý, což tedy samozřejmě je z mé strany nadsázka a odpovídá to celočernému vozu. Jak to prosím bylo u vozů z výroby případně v období před WW2? Já mám vozy Pd 9 m i 10 m, bržděné, s košovými nárazníky, vyššími klanicemi, celočerné. Byla nějaká varianta s černým pojezdem a vnějškem včetně lemu podlahy v červenohnědé barvě? Děkuji.